Ποιος λέει αλήθεια; Ο Τσίπρας ή το Αστεροσκοπείο κι οι δορυφόροι;

Ποιος λέει αλήθεια; Ο Τσίπρας ή το Αστεροσκοπείο κι οι δορυφόροι; Facebook Twitter
Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο χαμογελαστός Τσίπρας είτε είπε ψέματα ή έκανε λάθος.
7

Έτσι κι αλλιώς ήταν άκομψοι οι 'πανηγυρισμοί' του Πρωθυπουργού μετά από τις εφιαλτικές πυρκαγιές και τα δεκάδες χιλιάδες καμμένα στρέμματα (και τα σπίτια, και τα χιλιάδες νεκρά ζώα). Ούτε το ένα δέκατο των καμμένων σε σύγκριση με κάτι φωτιές του 2009 είπε για να ευλογήσει τα γένια του.

Επί λέξει τόνισε: «Η καταστροφή είναι σε έκταση περιορισμένη, γύρω στα 15.000 στρέμματα περίπου, ενώ η αντίστοιχη πυρκαγιά στην περιοχή το 2009 έκαψε 150.000 στρέμματα.» Μετά έβγαλε ένα σωρό φωτογραφίες χαμογελαστός και χαρούμενος. 

Διαψεύστηκε αμέσως απ' τους δορυφόρους. 

Οι δορυφόροι του European Space Agency έδειχναν πως στην Ανατολική Αττική είχαν καεί πολλά περισσότερα απ' τα 15.000 στρέμματα που είχε ισχυριστεί ο Πρωθυπουργός. 

Το δε Εθνικό Αστεροσκοπείο αφού μελέτησε όλα τα στοιχεία, επιβεβαίωσε τελικά πως τα καμμένα στρέμματα είναι στην πραγματικότητα πολύ περισσότερα απ' όσα ανέφερε ο κ. Τσίπρας. 

Ποιος λέει αλήθεια; Ο Τσίπρας ή το Αστεροσκοπείο κι οι δορυφόροι; Facebook Twitter

Τα στοιχεία των δορυφόρων του European Space Agency και η επεξεργασία δορυφορικών δεδομένων VIIRS δείχνουν ότι ο Τσίπρας είτε είπε ψέματα ή έκανε λάθος. 

Αν κρίνουμε απ' το παρελθόν του, η πρώτη εκδοχή είναι εξαιρετικά πιθανή. Όμως καλοπροαίρετα ας δεχτούμε ότι του είχαν μεταφέρει λανθασμένες εκτιμήσεις και, χωρίς να το γνωρίζει, είπε στο λαό ψεύτικα στοιχεία.  

Έχουν περάσει 17 ώρες από τότε που το Εθνικό Αστεροσκοπείο αποκάλυψε το πραγματικό μέγεθος των καταστροφών, και ο Πρωθυπουργός δεν ξαναεμφανίστηκε ποτέ. Θα μπορούσε να υποστηρίξει τα στοιχεία που μας έδωσε και δίνοντας συγκεκριμένες αποδείξεις να δείξει πως ούτε ψέματα μας είπε ούτε λάθος έκανε. Εναλλακτικά, αν επρόκειτο για ανθρώπινο λάθος, θα μπορούσε να το παραδεχτεί με τιμιότητα και να το διορθώσει.   

Εικάζω όμως πως προτίμησε να εξαφανιστεί πάλι, ελπίζοντας η δήλωσή του για τα 15.000 στρέμματα να είναι αυτή που θα μείνει στο μυαλό του κόσμου, κι όχι η διάψευσή της. 

Fake news παντού. 

Mικροπράγματα
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ