ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Στο σημερινό «Α μπα»: κυρίως χωρισμοί

Στο σημερινό «Α μπα»: κυρίως χωρισμοί Facebook Twitter
42

 

Το "Α μπα;" κατεβάζει για λίγο ρολά και θα επιστρέψει στις 24 Αυγούστου. Καλές βουτιές σε όλες και όλους!


__________________
1.


Αμπά γεια!

Σπουδάζω στην Αγγλία. Τις προάλλες, έβρασα λαχανικά (συμπεριλαμβανομένων παντζαριών) και άφησα την ηλεκτρική κουζίνα ολίγον σκατά (παρεμπιπτόντως, λειτουργεί με αέριο, τα σπάει!).

Εκείνη τη μέρα ήρθε ο σπιτονοικοκύρης μας (το σπίτι είναι κλασικό φοιτητικό, στυλ κοινοβιέξ) ο οποίος είναι εξαιρετικός βέβαια, μου χτύπησε την πόρτα και μου είπε «έρχεσαι λίγο;» και δείχνοντάς μου την κουζίνα μου είπε με ήρεμο και ευγενικό τρόπο αν μπορώ να την καθαρίσω, να μην την αφήνω σε τέτοιο χάλι, αύριο θα ερχόταν κι όλας να δείξει ένα άδειο δωμάτιο σε πιθανό νοικάρη. Αυτό το καταλαβαίνω, άσε που δεν είχε πολύ ώρα που την σκάτωσα, θα την καθάριζα έτσι κι αλλιώς.

Απλά, μου είπε κάτι του στυλ, «μπορώ να κρατήσω την εγγύηση γι' αυτό το λόγο». Και μου έκανε εντύπωση!

Ξέρετε (Λένα+αναγνώστες) αν μπορεί και έχει δικαίωμα να κάνει κάτι τέτοιο;

Υ.Γ. Την καθάρισα αμέσως εννοείται...
- Πάρτα Λίζα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τις λεπτομέρειες αυτές τις γράφει το συμβόλαιο που υπέγραψες. Συνήθως δικαιολογείται φθορά λόγω χρήσης, αλλά όχι οι καταστροφές που μπορούσαν να αποφευχθούν. Επειδή είναι λίγο φλου αυτό, πιστεύω ότι μπορεί και να το κάνει, εντός ορίων, αναλόγως την ζημιά που έκανες. Αν είναι ήρεμος και ευγενικός και εξαιρετικός και έκανε τέτοιο σχόλιο, αναρωτιέμαι τι όψη είχε η κουζίνα. Πώς κατάφερες και τα έκανες τόσο χάλια βράζοντας λαχανικά; Πεταγόταν τα νερά ολούθε; Δεν σκέφτηκες να μειώσεις τη φωτιά; Δεν χρειάζεται να βράζουν σε βαθμό Κολάσεως για να μαλακώσουν. Ούτε χρειάζεται να ξεχειλίζει η κατσαρόλα από το νερό. Αν δεν χωράνε, ή χρειάζεσαι μεγαλύτερη κατσαρόλα, ή θα βάλεις λιγότερα μέσα.


Φαντάζομαι ότι όλα αυτά τα έχεις σκεφτεί ήδη και μόνη σου, αλλά μου βγήκε λίγο το μαμαδίστικο. Σόρι.

__________________
2.

Hello there!
Θα μπω στο ψητο: Δεν ξέρω πως λειτουργεί μια ερωτική σχέση. Και δε ξέρω πως να το διαχειριστώ και για αυτό συμεπριφέρομαι σα χαζη συνήθως! Ειμαι σχεδόν 20 και πριν πέντε μήνες γνώρισα κάποιον, υπήρξε αμοιβαία έλξη κλπ αλλά δεν με ήθελε αρκετά μάλλον για να επενδύσει συναισθηματικά. Εγώ επένδυσα λιγάκι όμως παρόλο που δεν θα το ανταπέδιδε και το ήξερα, αλλά μου το συγχωρώ γιατί ειμαι εντελώς άπειρη και ήταν ο πρώτος άνδρας που μου έδωσε τέτοιου είδους προσοχή. Του άρεσα μεν αλλά σε φάση να κάνουμε σεξ, να σε δω μία φορά τη βδομάδα άντε να πάμε και για κανένα φαλάφελ. Εγώ ένιωθα ότι ήθελα και άλλα και το έληξα(ή μάλλον το άφησα να λήξει) γιατί εκείνος ήθελε να παίρνω προτεραιότητες και εγω απλά σταμάτησα να τις παίρνω. Όπως και να έχει δεν ξέρω αν είχα δίκιο. Δεν ξέρω τίποτα! Αυτό είναι το πρόβλημα! Άφησα τόσα χρόνια εφηβείας και μεταεφηβείας να πάνε έτσι χωρίς να επιδιώξω τίποτα ερωτικό με κανένα και τώρα πληρώνω! Πληρώνω που δεν είχα το θάρρος να τον ρωτήσω εξ αρχής τι θέλει από τη ζωή του και να του πω και εγώ. Πληρώνω που ίσως έκανα βλακεία που το σταμάτησα γιατί αυτή μπορεί να είναι για αυτόν μια φάση γνωριμίας (3 μήνες διήρκησε-σεξ κάναμε 2 φορές τον τελευταιο μηνα που είχαμε επαφές) και εγώ να το έληξα κάνοντας τον να νομίζει ότι δεν τον θέλω πια ενώ δεν ισχύει! Παρόλα αυτά κάτι λέει μέσα μου οτι δεν του άρεσα αρκετά! Τέλοσπαντων έχεις πει στο παρελθόν ότι τους κανόνες μιας σχέσης τους κανονίζουν οι συμμετέχοντες και μόνο και ότι κάθε σχέση είναι ένα ξεχωριστό σύμπαν. Ωραία αλλα εγω δεν ξέρω καν τι θα πει σχέση. Πως ξέρω ότι είμαι; Εγώ αυτη τη στιγμή έχω ανάγκη να ερωτευτώ και να με ερωτευτούν. Δεν έχω ιδέα πως να το ''καταφέρω''.
Νιώθω ότι πάω στα τυφλά. Το θέμα είναι ότι επειδή ήμουν σίγουρη ότι θα καταλήξει σε σχεση όλο αυτό με τον Χ έκανα χαζομάρες και ίσως αυτο τον ξενέρωσε! Α μπα ντρέπομαι που σε τέτοια ηλικία είμαι τόσο άπειρη! Δώσε τα φώτα σου. Φιλάκια απο Μεγαλόνησο <3
- cherry chapstick


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι ώρα να βάλεις το αυτό - μαστίγιο σου στο πλυντήριο. Μετά, βάλτο στο στεγνωτήριο. Μετά, πέτα το στα σκουπίδια.


Δεν κατάλαβα ακριβώς τι έγινε και γιατί έγινε, κατάλαβα ότι δεν έγινε κάτι τρομαχτικό ή εξαιρετικό ή αφύσικο που χρειάζεται τιμωρία ή ανάλυση. Οι σχέσεις δεν είναι πυρηνική φυσική για να χρειάζεσαι ανώτατες σπουδές ή την εμπειρία του Γιόντα για να τα «καταφέρεις». Η κοινή εμπειρία της ζωής, αυτά που μαθαίνεις ζώντας, αρκεί. Δεν είναι καθόλου παράξενο ότι δεν κατάλαβες τι έκανες και τι ακριβώς έγινε, και δεν φταίει (μόνο) που είσαι είκοσι. Μη νομίζεις ότι αν τα είχες φτιάξει με δύο συμμαθητές στα δεκαπέντε σου τώρα θα είχες βρει τις απαντήσεις. Και σε δέκα χρόνια, και σε είκοσι χρόνια, πάλι δεν θα καταλαβαίνεις τι ακριβώς συμβαίνει, την στιγμή που συμβαίνει. Στην καλύτερη περίπτωση καταλαβαίνεις ποιος απέρριψε ποιον και γιατί στην μεθεπόμενη σχέση.


Όλοι θέλουν να ερωτευτούν και να τους ερωτευτούν, δεν είναι κάποια αδυναμία που έχεις εσύ και σε κάνει πιο ευάλωτη. Αυτό που σου λείπει δεν είναι η εμπειρία των σχέσεων, αλλά η εμπειρία γενικότερα. Δεν κατάλαβες τι έγινε, και δεν καταλαβαίνεις τι πρέπει να κάνεις για αυτές τις περίφημες «σχέσεις», επειδή δεν καταλαβαίνεις ακόμα ποια είσαι, και πώς να καταλάβεις άλλωστε στα είκοσι (αυτοί που νομίζουν ότι ξέρουν, κατά κόρον κάνουν λάθος. Αντιγράφουν κυρίαρχες τάσεις από το εντελώς άμεσο περιβάλλον τους και νομίζουν ότι αυτό είναι). Εμένα μου φαίνεσαι πολύ ωραίος τύπος. Μια χαρά θα τα πας. Μην ανησυχείς για τους άντρες. Να ανησυχείς πρώτα για το ποια είσαι, τι θέλεις να είσαι, τι ονειρεύεσαι να γίνεις, τι θέλεις να καταφέρεις.


(Επίσης, μην εκλογικεύεις και μην φιλτράρεις την πρώτη σου εντύπωση. Ξεκίνησες λέγοντας «αλλά δεν με ήθελε αρκετά μάλλον για να επενδύσει συναισθηματικά. Εγώ επένδυσα λιγάκι όμως παρόλο που δεν θα το ανταπέδιδε και το ήξερα, αλλά μου το συγχωρώ γιατί είμαι εντελώς άπειρη και ήταν ο πρώτος άνδρας που μου έδωσε τέτοιου είδους προσοχή». Το πιο πιθανό είναι ότι ακριβώς έτσι έχει η ιστορία και μια χαρά κατάλαβες τι έγινε. Δεν μπορούσες να πεις ή να κάνεις κάτι για να αλλάξει αυτή η πορεία. Το να θέλει ο ένας περισσότερο από τον άλλον είναι ιστορία από την εποχή του Αδάμ και της Εύας.)

__________________
3.

βρε α μπα και παιδιά, έχω το εξής πρόβλημα που παίρνει βραβείο vanity fair... είμαι 77 κιλά και ενώ γενικά έχω λεπτό πρόσωπο, κι όταν χάνω κιλά πάντα κόβει το πρόσωπό μου, έχω προγούλι! έχω καμια ελπίδα να φύγει;; έχουμε κανένα διατροφολόγο, γυμναστή, πρώην παχουλό/ή;;
-προ-γούλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Από όσο ξέρω, αυτό είναι γενετικό, όπως οι μαύροι κύκλοι, και δεν έχει μεγάλη σχέση με τα κιλά απαραίτητα. Κάτι ψιλά θα υπάρχουν, αλλά δεν θα κάνουν τη νύχτα μέρα. Είμαι βέβαιη ότι έχεις κολλήσει με κάτι που μόνο εσύ βλέπεις ως πρόβλημα, και οι άλλοι δεν προσέχουν καν, ή το βλέπουν και πάνε αμέσως παρακάτω. Κοίτα πολύ καλά το «πρόβλημα» και πες ειλικρινά αν είναι πρόβλημα ή αν είναι κάτι που χρησιμοποιείς για να τιμωρείς τον εαυτό σου (βλέπε ερώτηση 2). Είναι κάτι που πραγματικά φαίνεται σε σημείο να σου χαλάει όλη την εικόνα, ή είναι ένα σύμβολο;


Μολαταύτα, πρόσφατα άρχισα να βλέπω διαφημίσεις για μια σχετικά νέα μέθοδο, όχι εγχείρηση, που κάνει κάτι για το προγούλι. Λέγεται coolsculpting και γίνεται με ενέσεις. Δεδομένου ότι δεν έχω σχέση με ιατρική, και απλώς μεταφέρω διαφημίσεις που πήρε το μάτι μου, η πληροφορία αυτή είναι με κάθε επιφύλαξη. Πήγαινε σε έναν πλαστικό να ρωτήσεις, αν πραγματικά σε ταλαιπωρεί αυτό το θέμα ψυχολογικά. Δες εδώ. (Φοβερό βιβλίο το Vanity Fair παρεμπιπτόντως, από τα αγαπημένα μου).


__________________
4.


Αγαπημένη μου αμπα,
Σου γράφω ως φίλη ή ως απελπισμένη αναγνώστρια της στήλης σου . Έχω στείλει και άλλες φορές, αλλά δεν το δημοσίευσες. Θα ήθελα τόσο πολύ να το δημοσιεύσεις πρώτον για να ακούσω τη λογική γνώμη σου και δεύτερον για να δω αν θα έχει περάσει όλο αυτό λίγους μήνες αργότερα, όταν θα είναι να δημοσιευτεί . Είμαι (ή να πω ήμουν ?) Σε μια σχέση για τρία χρόνια, είναι η πρώτη μου σχέση, η πρώτη μου αγάπη, ο μοναδικός άνθρωπος με τον οποίο έχω κοιμηθεί αγκαλιά . Θα μου πεις πως δεν παίζει ρόλο, αλλά το λέω για το θέμα γενικότερης απειρίας . Το αγόρι μου λοιπόν, μια μέρα χωρίς να υπάρχει προφανής λόγος, μου είπε πως θα μου στείλει μήνυμα και πολύ απλά δεν έστειλε ποτέ ξανά . Έστειλα εγώ, πήρα τηλέφωνα, τίποτα . Δεν το έχει ξανακάνει ποτέ αυτό, και σιγουρά όχι σε τέτοια έκταση . Εκείνο το βράδυ λοιπόν, μου είχε πει πως θα πήγαινε από το σπίτι του φίλου του, έστω Υ. Εφόσον λοιπόν πέρασαν ώρες και ώρες που αγνοούνταν, επικοινώνησα με τον Υ, ο οποίος μου είπε ότι είχε να του μιλήσει μέρες . δεν έχω νιώσει έτσι ξανά στη ζωή μου. Ήθελα να κάνω εμετό, να πέσω στο πάτωμα και να κλάψω σαν μωρό . Τι να κάνω ; πως περνάει ; σας ‚ παρακαλώ, πείτε μου πως περνάει αυτός ο θυμός και κυρίως αυτός ο πόνος, που με κρατάει ξύπνια τα βράδια ...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το σίγουρο είναι ότι περνάει. Δεν χρειάζεται να κάνεις κάτι για να περάσει, ούτε υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις για να περάσει πιο γρήγορα. Θα περάσει επειδή αυτά περνάνε (σε αντίθεση με άλλα, που δεν περνάνε, αλλά ας μην μαυρίσουμε τις ψυχές μας τώρα). Η απόρριψη πονάει πάρα πολύ, σαν κανονική αρρώστια. Να το ξέρεις, και να είσαι προετοιμασμένη να το περάσεις πραγματικά σαν αρρώστια. Θα πάρει καιρό, θα χρειαστεί να προσέχεις τον εαυτό σου, θα χρειαστείς βοήθεια, θα έχεις πισωγυρίσματα. Αλλά είναι αρρώστια που περνάει.


Με τον καιρό θα καταφέρεις να μην επικεντρώνεσαι στην απόρριψη, στο εγωιστικό μέρος που σε κάνει να νιώθεις ότι σε καταπίνει η μαυρίλα (ήταν η πρώτη ΜΟΥ σχέση, η πρώτη ΜΟΥ αγάπη, ο πρώτος άντρας για ΜΕΝΑ, το αγόρι ΜΟΥ) που καταλήγει στο «πώς είναι δυνατόν να συνέβη αυτό ΣΕ ΜΕΝΑ». Λοιπόν, όσο και αν δεν το καταλαβαίνεις τώρα, δεν συνέβη ακριβώς σε σένα. Και ναι και όχι. Ο φίλος σου φέρθηκε πολύ σκάρτα, και αυτό δεν έχει να κάνει με σένα, αλλά με τον ίδιο. Αυτόν χαρακτηρίζει το ψέμα και η εξαφάνιση, όχι εσένα. Δεν έχει σημασία – καμία σημασία – τι σχέση είχατε, πόσο σημαντική ήσουν για αυτόν, πόσο σημαντική είσαι γενικώς για οποιονδήποτε. Αν ήθελε να φύγει, μπορούσε να το κάνει και με έναν πολύ αξιοπρεπή τρόπο. Αυτός διάλεξε έναν εντελώς αναξιοπρεπή. Πραγματικά, δικό του πρόβλημα.


__________________
5.

Πρόσφατα ξεκίνησα να παρακολουθώ τη στήλη σου. Δεν σε ξέρω και δεν έχω καμιά πληροφορία για σένα. Παρ όλα αυτά αποφάσισα να σου γράψω για να μου πεις τη γνώμη σου πάνω σε ένα θέμα που με απασχολεί το τελευταίο διάστημα. Έχω μία φίλη-συνάδελφο η οποία πριν ένα μήνα χώρισε από τον σύντροφό της μετά από 8 χρόνια σχέσης. Ήταν η πρώτη και μοναδική σχέση που είχε μέχρι τώρα. Όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε μάτια για άλλον, ούτε καν σε φάση φλερτ. Και με το που χώρισε μαζί του, (εκείνη τον χώρισε γιατί αυτός πήγε και βρήκε δουλειά σε άλλη πόλη και εγκαταστάθηκε εκεί, με αποτέλεσμα να εγκατασταθεί και η απόσταση μεταξύ τους και επειδή αυτός την πίεζε να παρατήσει τη δουλειά της και να πάει να μείνει μαζί του όντας αρραβωνιασμένοι, εκείνη δεν ήθελε και αποφάσισε να τον χωρίσει και μετέπειτα έμαθε ότι την απατούσε και με μια κοινή τους φίλη και όχι μόνο, εδώ και δύο χρόνια), μετά από δύο εβδομάδες λοιπόν ξεκίνησε καινούργια σχέση χωρίς καν να δώσει χρόνο στον εαυτό της να ξεπεράσει τη προηγούμενη, με αποτέλεσμα ενώ έχει μεν ξεκινήσει κάτι καινούριο και μάλιστα με έναν φίλο μας μέσα από την δουλειά, ο οποίος είναι πολύ ερωτευμένος μαζί της, όπως και εκείνη απ ότι λέει μαζί του, ταυτόχρονα υπάρχουν στιγμές ξεσπάσματος όπου κλαίει και στεναχωριέται και λέει ότι τον πρώην της τον αγαπάει ακόμα...
Δεν είναι πολύ επιπόλαιο, λοιπόν, εκ μέρους της να προχωρήσει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα σε επόμενη σχέση; Δεν έπρεπε να μείνει μόνη της για ένα διάστημα για να μπορέσει να ξεπεράσει τελείως τον πρώην της πριν προχωρήσει σε κάτι καινούριο;;; Να βρει τον εαυτό της, να κάνει πράγματα γι αυτόν που τον είχε παραμελήσει τόσο πολύ, να φλερτάρει, να διασκεδάσει;;
Ανυπομονώ να δω την απαντήσή σου...
-Miss confused

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ξέρουμε τι είναι αυτό που κάνει. Μπορεί να είναι επιπόλαιο, μπορεί να είναι σωτήριο για την ψυχή της. Μην είσαι αυστηρή με τους άλλους. Ποτέ μην κριτικάρεις τον τρόπο με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούν στα μεγάλα στραπάτσα της ζωής τους. Έξω από το χορό μπορείς να πεις πολλά τραγούδια, στην θέση της όμως δεν μπορείς να μπεις. Αν πάθεις εσύ ακριβώς το ίδιο, κάνε κάτι άλλο, αλλά και πάλι δεν θα σημαίνει ότι εσύ θα έχεις δίκιο και αυτή άδικο.


Οι θεωρίες περί «να μείνει μόνη της για να τον ξεπεράσει τελείως» και να «δώσει χρόνο» είναι θεωρίες που έχεις μάθει και διδαχτεί και δεχτεί επειδή ακούγονται γεμάτες σύνεση και αξιοπρέπεια και αυτοσυγκράτηση. Αυτά είναι βικτωριανά πράγματα, διδαχές φτηνών romcom, απλοποιήσεις που έχουν στόχο τον έλεγχο των ανθρώπων. Οι ανθρώπινες ζωές είναι αρκετά πιο περίπλοκες. Είναι απολύτως πιθανό να είναι ερωτευμένη με αυτόν που είναι τώρα και ταυτόχρονα, ναι, ταυτόχρονα, να θρηνεί την προηγούμενη εμπειρία. Επίσης είναι πιθανό να έχεις δίκιο και να χρησιμοποιεί αυτόν για να ξεπεράσει τον προηγούμενο. Όμως δεν το ξέρεις. Δεν μπορείς να ξέρεις. Για την ώρα ίσως ούτε αυτή ξέρει. Πάντως αυτόματη καταδίκη, δεν είναι.


Σκέψου πώς θα ήθελες να σε κρίνουν οι άλλοι όταν κάνεις κάτι που δεν είναι «σύμφωνα με τις υποδείξεις». Κάπου, κάποτε θα είχες αυτή την εμπειρία. Αυτό το ανοιχτό μυαλό που θα ήθελες να έχουν οι άλλοι για σένα, δείξε το πρώτη στους συνανθρώπους σου.


__________________
6.


Α, μπα σε διαβάζω συνεχώς και πάντα ήθελα να σου γράψω για διάφορα θέματα να μου πεις την γνώμη σου. Το θέμα είναι το εξής είμαι 25 και νιώθω ότι δεν μπορώ να ξεπεράσω τον πρώτο μου έρωτα. Είχαμε 2 χρόνια σχέση όταν ήμασταν στο λύκειο και οι δύο. Από τότε έχουμε ξαναβρεθεί άλλες 3 φορές χωρίς επιτυχία (καθώς με πλήγωσε ανεπανόρθωτα από τον συγκεκριμένο δεν περίμενα αυτή την συμπεριφορά), anyway δεν τα βρήκαμε ποτέ. Απλά δεν μπορώ να αγαπήσω κάποιον άλλο , έχω ερωτευτεί φυσικά άλλη μια φορά το πολύ 2, και έχω κάνει άλλες 2 σχέσεις και πολλές γνωριμίες έχω δώσει ευκαιρίες αλλά με καμία επιτυχία πάντα βαριέμαι ή πάαντα κάτι στραβώνει. Όποτε είχαμε βρεθεί με το συγκεκριμένο παιδί πάντα μου έλεγε το ίδιο ότι ψάχνει να βρει πάλι τον ίδιο έρωτα και αγάπη που είχαμε αλλά δεν μπορεί αλλά μάλλον υποθέτω δηλαδή επειδή έχει φύγει ο ενθουσιασμός και ο έρωτας δεν μπορούμε να είμαστε ξανά μαζί. Όχι ότι πιστεύω ότι πλεον θα ταιριάζαμε, καθόλου μάλλον και λογικά δεν είναι αυτό που θέλω να έχω, αλλά δεν ξέρω πάντα η σκέψη μου θα πηγαίνει εκεί όπως και η καρδιά μου τι συμβαίινει ;; Θα καταφέρω να αγαπήσω ξανά και να είμαι καλά με κάποιον; Δεν με νοιαζει ο όρος σχέση και αν θα μπω ποτε με νοιάζει αν θα ξανανιώσω τα συναισθήματα αυτά και θα γνωρίσω πάλι μια τέτοια αγάπη
Σ'ευχαριστώ
-Κάποια


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που θέλεις είναι να γυρίσεις τον χρόνο πίσω και να αισθανθείς το Πρωτόγνωρο του ανθρώπου που είναι στην εφηβεία. Όσο πιο γρήγορα καταλάβεις ότι αυτό που θυμάσαι έγινε επειδή ήσουν αυτή που ήσουν (μαθήτρια Λυκείου), και όχι επειδή ήταν ο έρωτας τόσο τρομερός (μόνη σου λες ότι τώρα δεν τα βρίσκετε, ούτε καν ταιριάζετε) θα αρχίσεις ίσως να το βάζεις στα όρια που του αξίζει.


Εκείνα τα συναισθήματα, ακριβώς εκείνα, και «τέτοια» αγάπη, δεν θα ξανανιώσεις. Ελπίζω όμως, αν καταλάβεις πόσο αυτοκαταστροφικό είναι αυτό που κάνεις τώρα, ότι θα νιώσεις άλλα συναισθήματα, και μια άλλη αγάπη, που θα είναι πιο ώριμη και πιο ταιριαστή με αυτό που είσαι σήμερα.

_________________
7.

Αγαπητή α μπα.. Είμαι 26χρόνων μέχρι κ χτες είχα μια σχέση 11 χρόνων.. Είχαμε περάσει πολλά πρόβλημα κάποια από αυτά ήταν δικά μ θέματα.. Το θέμα είναι πώς μετά από πολλες συζητήσεις όλα αυτά τα διόρθωσα.. Σε αντίθεση αυτός όσο περνούσαν τα χρόνια χειροτερεύε η συμπεριφορά του.. Από εύγενικος κοινωνικός χαβαλές είχε γίνει απότομος εριστικός κ νευριάζε με το παραμικρό.. Το Πάσχα με χώρισε λέγοντας πως δεν αντέχει άλλο πως πνίγεται κ δεν περνάει καλά.. Προσπάθησα να του αλλάξω γνώμη κ έγιναν όλα καλά μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα ενώ την μια μέρα ήμασταν σινεμά κ όλα καλά την επόμενη έγινε ψυχρός για εβδομάδα έλειπε από το σπίτι συνεχώς δεν μ έλεγε ούτε που πάει ούτε τι κάνει έως χτες.. Χτες ήρθε μάζεψε τα πράγματα του κ μου είπε δεν περνάω καλά, δεν με νοιάζει τι κάνεις πως είσαι υποφέρω δίπλα σου κ φεύγω δεν ήθελε να συζητήσει κάτι απλώς το ανακοίνωσε.. Στη συνέχεια έμαθα πως γνώρισε μια άλλη κ όλη αυτή την εβδομάδα ήταν συνέχεια μαζί της.. Κατάλαβα πως ότι κ να πω δεν έχει πια σημασία.. Από εκεί κ πέρα το μυαλό μ είναι χάλια.. Ζούσαμε μαζί κ πολλά από τα πράγματα που έχω στο σπίτι είναι δικά του θα πρέπει δλδ να τα πάρει έχουμε κοινούς λογαριασμούς κ θα πρέπει να τα χωρίσουμε όλα αυτά.. Μέχρι κ κατοικίδιο κοινό είχαμε.. Εγώ στη δουλειά που είμαι περνω ελάχιστα λεφτά κ δεν θα μπορέσω ούτε σε 3 μήνες να τα ξαναπαρω κ είναι βασικά πράγματα για την διαβίωση.. Από ότι κατάλαβα δεν τον ενδιαφέρει καν αν θα μπορώ η όχι.. 3 χρόνια μέναμε στο σπίτι μ κ δεν πληρώνε από λογαριασμούς πχ ΔΕΗ με την διαφορά να με βοηθάει σε άλλα έξοδα όπως πχ φαγητό.. Εκτός λοιπον από τον χωρισμό μιας τέτοιας σχέσης θα έχω πρόβλημα κ στο πως θα βάλω σε μια τάξη την ζω ή μ γενικώς.. Δεν μπορώ να φάω δεν θέλω να βγω έξω κ γενικά νιώθω πως έχασα την γη από τα πόδια μ.. Πως θα ξανά βρω τον εαυτό μ? Πως θα γίνω πάλι η κοινωνική χαμογελαστή κοπέλα? Ακόμα κ οι φίλοι μ είναι κ δικοί του.. Δεν έχω σε ποιον να μιλήσω.. Σκέφτηκα να πάω σε ψυχολόγο αλλά ούτε αυτό μπορώ να κάνω λόγω οικονομικών.. Τι να κάνω?
-Dark


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ελπίζω να υπάρχει κάποιο περιθώριο συνεννόησης. Ήσασταν μαζί από παιδιά. Δεν καταλαβαίνω από πού προέκυψε αυτός ο θυμός από τη μεριά του, και δεν μας δίνεις εξήγηση. Να το αποδώσουμε σε σκέτη σκληρότητα; Κι έτσι να είναι, κάνε επίκληση στη λογική, και αν δεν υπάρχει λογική, θα χρειαστεί να πιέσεις. Αν ήταν διαζύγιο, θα γινόταν διαπραγματεύσεις. Το ίδιο πρέπει να κάνετε τώρα.


Αφού πήγε από το ένα σπίτι στο άλλο, και αφού το σπίτι είναι δικό σου, δεν χρειάζεται τα πράγματα του ακόμα. Οι λογαριασμοί της ΔΕΗ δεν θα μειωθούν, (ίσως λίγο;) αλλά θα μειωθούν τα έξοδα όταν θα μείνεις μόνη σου. Μην πελαγώνεις για τα πρακτικά αφού έχεις σπίτι να μείνεις, αυτό θα ήταν το τεράστιο πρόβλημα.


Επικεντρώνομαι στα πρακτικά γιατί δυστυχώς αυτά τρέχουν και δεν περιμένουν να κλείσουν οι πληγές. Για τα υπόλοιπα, θα σου έλεγα ό,τι είπα και στην κοπέλα της ερώτησης 4. Ήταν η πρώτη σου σχέση, και πολύ μεγάλη, και είσαι μικρή, και την ξεκίνησες πολύ μικρή, και δεν έχεις την εμπειρία ζωής που χρειάζεται για να αντιμετωπίσεις την απόρριψη. Γι'αυτό, θα χρειαστεί χρόνος. Σε αυτόν τον χρόνο σκέψου πώς είναι δυνατόν να έπαθε αυτός όλα αυτά στα καλά καθούμενα, χωρίς εξήγηση, πώς είναι δυνατόν να μην έχεις εσύ κάποια εξήγηση, και για ποιους λόγους δεν το περίμενες. Όλα είναι πιθανά, αλλά αυτή η αίσθηση ότι δεν κατάλαβες καθόλου τι έγινε και γιατί έγινε μου λέει ότι είτε υπήρχε τεράστιο κενό συνεννόησης (για το οποίο είσαι και εσύ υπεύθυνη), ή ότι ανεχόσουν για πολύ καιρό πράγματα που δεν έπρεπε να ανέχεσαι.


Μεταξύ των κοινών σας φίλων σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι που ήταν πιο κοντά σε σένα απ'ό,τι σε αυτόν. Σκέψου ποιοι είναι και πάρε τηλέφωνο. Όσο για την ιδέα του ψυχολόγου, είναι πολύ καλή, απευθύνσου στον δήμο σου για τις σχετικές υπηρεσίες. Καλή δύναμη σου εύχομαι. Μετά από αυτό θα βγεις πιο σοφή. 


42

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
#7 Ψυχραιμία.Θα αναζητήσεις Κέντρο Ψυχικής Υγείας στην περιοχή σου,εν ανάγκη,ρώτησε τον ψυχολόγο,κοινωνικό λειτουργο του πλησιέστερου Νοσοκομείου,θα γνωρίζει.Θα πάρει χρόνο η αναδιοργάνωση και θα χρειαστείς στήριξη.Οι κοινοί φίλοι δεν βλέπω γιατί να μην το κάνουν.Άλλαξε την διαρρύθμιση ,αγόρασε καλυμματα, βαψε τους τοίχους ή κάποιους έστω, ανανέωσε τον χώρο.Δ ε ν χρειάζεται αβάσταχτη δαπάνη χρημάτων και με λίγα μπορείς να κάνεις θαύματα. Αφίσσες,αυτοκόλλητα στα παράθυρα(σιλικόνη εννοώ,σε σχήματα και χρώματα χαρούμενα), γλαστράκια με αρωματικά φυτά, κατασκευές,κουρτίνες,φωτιστικά,κάτι θα μπορείς ν αγοράσεις ή να μεταποιήσεις.Είναι πολύ σημαντικό να έχεις χαρούμενες νότες στον χώρο σου.Να βγαίνεις εξω,έστω με το ζόρι.Έχει πολλά happening free,δεν γράφεις που ζεις,αλλα είναι καλοκαίρι,όλο και κάτι θα βρεις. Και να πηγαίνεις θάλασσα. Είναι θαυματουργή,αλλάζει την χημεία του σώματος ,θα σε βοηθήσει πολύ να συνέλθεις.Καλό θα ήταν να πας έστω και μια βδομάδα κάπου αλλού,ακόμα και στην ίδια πόλη,για ν αλλάξεις παραστάσεις.Δες τι δυνατότητες υπάρχουν να φιλοξενηθεις κάπου.
5. Πώς θα φαινόταν άραγε στη φίλη σου αν ο τωρινός της σύντροφος ήταν ακόμα κολλημένος με την πρώην του; Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ένας άνρθωπος μπαίνει σε μία σχέση για να πιαστεί από αυτήν και να ξεπεράσει μία προηγούμενη σχέση και δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που ένας άνθρωπος προσπαθεί να καλύψει τις ανασφάλειε΄ς του μέσα από τη δημιουργία μίας σχέσης. Φυσικά και υπάρχουν πολλοί λόγοι που αιτιολογούν τις επιλογές του. Όμως αυτό δε σημαίνει ότι είναι και σωστό όλο αυτό απέναντι στον τωρινό του σύντροφο.
Κατα την ταπεινη μου γνωμη, στις σχεσεις μεταξυ ενηλικων παντα υπαρχουν καταλοιπα απο προηγουμενες σχεσεις που επηρεαζουν και τα δυο ατομα. Παντα εχεις κατι να συγκρινεις και παντα εχεις κατι να θυμασαι. Καθε ζευγαρι, δε, εχει τη δικη του συνεννοηση οσον αφορα στο τι προσδοκιες εχει ο καθενας απο τη σχεση (ή τουλαχιστον θα επρεπε να εχει κανει μια κουβεντα). Δεν νομιζω οτι μπορει κανεις να ξερει εκτος του ζευγαριου ποια ειναι αυτη η συνεννοηση. Μπορει πχ ο συντροφος της κοπελας να γνωριζει οτι η κοπελα του τρεφει ακομα αισθηματα για τον πρωην συντροφο της και απλα να μην τον απασχολει. Ή μπορει, οπως ειπε και η Λενα, η κοπελα να εχει αισθηματα για το νεο της συντροφο, αυτο δε σημαινει οτι δεν εχει δικαιωμα να νιωθει ακομα προδομενη απο τον πρωην. Μην εισαι απολυτος/η.
και όχι μόνο από προηγούμενες σχέσεις, αλλά από προηγούμενη ζωή.γιατί δλδ είναι κατακριτέο το ότι κάποιος δεν έχει ξεμπλέξει ακόμα τις σκέψεις του για έναν πρώην και δεν είναι το ότι ο καθένας μπαίνει και βγαίνει απο σχέσεις με ΕΝΑ σωρό, κενά, ζητούμενα, απωθημένα,συμπλέγματα, αδυναμίες, ελαττώματα, που δυνητικά κάνουν κακό σε μία σχέση???αν είναι έτσι, πρέπει να ζητάμε να έχει τελειοποιηθεί και ψυχοθεραπευτεί κάποιος πριν μπει σε οποιαδήποτε σχέση.μπορεί κάποιος να απαλλαγεί απο το παρελθόν του, απο όσα τον έκαναν αυτό που είναι σήμερα, και ζητάμε ΕΙΔΙΚΑ με τον θέμα πρώην σχέσεων να έχει λυσει μέσα του κάθε θέμα???αλλο οι σκέψεις, αλλο οι σχέσεις.αν έχει ακόμα πάρε-δώσε, είναι τελείως διαφορετικό, αλλά εδώ μιλάμε για σκέψεις μόνο
Το οτι στεναχωριέται για τον χωρισμός ή λέει οτι αγαπά τον πρώην της δε σημαίνει οτι είναι κολλημένη μαζί του. Ηταν 8 χρόνια μαζί, ήταν η πρώτη της σχέση, και έμαθε οτι την απατούσε τα δύο τελευταία χρόνια. Ενταξει λογικό το βρίσκω να στεναχωριέται και μετά από τόσο καιρό να έχει ακόμα αισθήματα, δε σημαίνει απαραίτητα οτι χρησιμοποιεί τον άλλον ή προσπαθεί να καλύψει τις ανασφάλειες της. Εφ οσον αυτή τον χώρισε ίσως κατάλαβε οτι η σχέση έφτασε στο τέλος της και ίσως να θέλει όντως να είναι με τον άλλον και η καινούργια της σχέση να την βοηθά να ξεπεράσει την παλιά.Επίσης ο τωρινός σύντροφος ίσως να ξέρει οτι περνά δύσκολα. Μην κρίνεις τόσο εύκολα
#5# παράξενη ερώτηση. Τι καημό έχεις εσύ για το τι κάνει η άλλη? Δεν είναι προφανές ότι ο καθένας κάνει όπως νιώθει? Εσύ δηλαδή κάνεις μόνο ότι... "πρέπει"?Σαν να μην μας τα λες όλα.
#6 Πάντα βαριέσαι ή πάντα κάτι στραβώνει;Μόνο του;Αγαπητή φίλη.Πολλές φορές,χρόνια αργότερα, όταν κάνουμε γενική επισκόπηση μιας πολύ σημαντικής μας σχέσης,ανακαλύπτουμε ότι τα πράγματα δεν ηταν ακριβώς όπως τα είχαμε στο μυαλό μας.Είτε παραβλεπαμε πράγματα,είτε αγνοούσαμε πράγματα,είτε εξιδανικεύαμε πράγματα,είτε υποβιβαζαμε άλλα,εν γνώσει μας ,ή εν αγνοία μας.Έχετε ανοιχτούς λογαριασμούς με το συγκεκριμένο άτομο.Κλείσε τους για να πας παρακάτω,σκεπτόμενη ότι για κάθε ένα από μας,υπάρχουν περισσότερα από ένα ταιρια.Αυτό δε, που σε κρατάει τόσο γερά πίσω,είναι το γεγονός ότι σου φέρθηκε αναπάντεχα απαράδεκτα. Αυτό. Μόνο. Θα σου φανώ κυνική, αλλά, είναι απίθανο να γνωρίσουμε στα 16 τον έρωτα της ζωής μας.Και είναι κρίμα να δεσμεύεις κι άλλο χρόνο ,λόγω μιας συμπεριφοράς που σε αιφνιδίασε δυσάρεστα τότε, δεν μπόρεσες να την ερμηνεύσεις και καθηλωθηκες εκεί.Αυτός ήταν όμως.Αυτός σου συμπεριφέρθηκε έτσι.Αυτός σε σημάδεψε έτσι. Σταμάτα να τον δικαιολογεις κατά βάθος και να ασχολείσαι αδικωντας τον εαυτό σου.Να απαιτείς να σε σέβονται.Οι προσβλητικές και οι κακοποιητικες συμπεριφορές κάνουν διάφορους να κολλάνε πολύ περισσότερο και με τεράστια εμμονή, απ ό,τι οι μεγάλοι έρωτες. Είσαι απολύτως βέβαιη ότι τον αγαπάς;Θα μου επιτρέψεις ,εντελώς καλοπροαίρετα,να το αμφισβητήσω.
Rosa, ήθελα να σε ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον σου ( προ ημερών ). Είμαι πολύ καλά, αλλά δεν προλαβαίνω να σχολιάζω, διαβάζω ανελλιπώς. Μπήκα κατ ´ εξαίρεση γιατί δεν μου αρέσουν οι προσωπικές επιθέσεις σε κανέναν. Πόσο μάλλον στη Λένα από την οποία έχω βοηθηθεί συμπεριλαμβανομένων των σχολιαστών. Σου στέλνω την συμπάθειά μου.
Στην Αγγλία όταν νοικιάζεις σπίτι υπογράφεις μαζί με το συνβόλαιο κι ένα inventory στο οποίο αναφέρονται αναλυτικά όλα τα πράγματα που βρήκες μέσα στο σπίτι. Το σπίτι θα πρέπει να το αφήσεις στην κατάσταση που το βρήκες και με τα πράγματα που αναφέρονται στο inventory. Δικαιολογείται μία φθορά λόγω χρήσης αλλά για όλα τα υπόλοιπα θα πρέπει να πληρώσεις με ποσό που θα αφαιρεθεί από την εγγύηση. Αν ας πούμε όταν φύγεις αυτός θα πρέπει να βάλει συνεργείο για να καθαρίσει το σπίτι θα σου το αφαιρέσει από την εγγύηση. Αν είχες παραλάβει δέκα πιάτα και παραδίδεις πέντε, ομοίως. Φαντάζομαι όμως πως τώρα πια τα ξέρεις αυτά. Αν θέλεις να γλιτώσεις χρήματα φρόντισε το σπιτάκι που μένεις.