Στο σημερινό «Α μπα»: δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος

Στο σημερινό «Α μπα»: δεν θα κάνουμε το ίδιο λάθος Facebook Twitter
90


__________________
1.

Είχα την ευκαιρία να ζήσω 5 χρόνια λόγω σπουδών σε άλλη πόλη και επιτέλους βρήκα την ηρεμία μου,αλλά τελικά γύρισα πίσω γιατί ήμουν άφραγκη (μονίμως με κατηγορούσε η καλή μανούλα ότι οι σπουδές μου της κόστισαν τόοοοσο πολύ -περίπου 100 ευρώ το μήνα,αλλά επειδή ζήτησα να έχω σταθερό ποσό σε σταθερά χρονικά διαστήματα,ήταν υπερβολικά πολλά κατά την γνώμη της),έτσι και αλλιώς τα μαθήματα τα είχα περάσει όλα,μόνο πρακτική και πτυχιακή είχα να κάνω πια.Πάει ένας χρόνος που γύρισα αλλά σχεδιάζω την "απόδραση" μου.
Έχω βάλει σαν στόχο να είμαι έξω από την πόρτα σε 2 χρόνια το πολύ,και είμαι στην φάση που υπολογίζω τα έξοδα που κάνω,τι ποσό θα πρέπει να αποταμιεύσω για να είμαι σίγουρη ότι δεν θα αναγκαστώ να ξαναγυρίσω για οικονομικούς λόγους.Βλέπεις,μονίμως μου λέει ότι "Ναι και τι θα καταλάβεις αν πας να ζήσεις μόνη σου?Μόλις τελειώσουν τα λεφτά πάλι εδώ θα γυρίσεις,όλοι αυτό κάνουν και το παίζουν και επαναστάτες μετά!Να την βράσω τέτοια ανεξαρτησία."
Έχω μιλήσει κατά καιρούς με ψυχολόγους διάφορους,οι οποίοι χωρίς να προλάβω να ανοιχτώ και να μιλήσω για την λεκτική και ψυχολογική κακοποίηση,για την χειριστικότητα της,για την καταπίεση,για την απόλυτη ασέβεια της στην ιδιωτικότητα μου,βιάστηκαν να πουν "μάνα είναι,από αγάπη το κάνει,κάνε παιδιά και θα καταλάβεις" ή παρόμοιες κλισέ μπουρδίτσες. Οπότε και βρήκα τη λύση στο να κάνω συνεδρίες μέσω skype με ψυχολόγους από άλλες χώρες (κυρίως Αγγλία και ΗΠΑ),που δεν έχουν μεγαλώσει στην κλασική ελληναράδικη νοοτροπία ότι ο γονιός έχει πάντα δίκιο και όσο καταστροφικός και αν είναι προς το παιδί,αυτό πρέπει να δείξει κατανόηση και να κάνει ένα σωρό παιδιά για να διαιωνίσει τον κύκλο της κακοποίησης.
Είναι γελοίο το πώς κάθε φορά που της λέω ότι κάποια συμπεριφορά της με βλάπτει,μου απαντάει πως και εγώ την βλάπτω με το να της λέω ότι η συμπεριφορά της με βλάπτει.
Το ίδιο είναι για αυτήν να με υποβάλλει όλη μου τη ζωή σε μισογυνιστικά σχόλια,να με βρίζει με χυδαίο τρόπο και να κάνει διαρκώς slut shaming εναντίον μου,να ψαχουλεύει την τσάντα μου για "αποδείξεις" που να της επιβεβαιώνουν ότι "καλά κάνει" που μου φέρεται έτσι,να διαβάζει προσωπικές μου σημειώσεις και αν δεν βρει κάτι ενοχοποιητικό,να θεωρήσει δεδομένο ότι έχω κάνει πολύ χειρότερα από όσα με κατηγόρισε και να δεκαπλασιάζει την λεκτική κακοποίηση,να απαιτεί να αφήνω πάντα ότι άλλο κάνω για να τρέξω να την υπηρετήσω,και το ίδιο είναι να της πω ότι όλα αυτά και πολλά άλλα που έχει κάνει με έχουν βλάψει.
Κάτι μου θυμίζει,την φράση "αν με πεις ρατσιστή τότε είσαι ρατσιστής εναντίον μου" ή κάτι τέτοιο.
Πάντα μιλάει σε όλους με χλευασμό και υποτίμηση στον τόνο της φωνής της,και αν δεν σκύψεις το κεφάλι αρχίζουν και οι χαρακτηρισμοί.Την πρώτη φορά που με αποκάλεσε πουτάνα και πατσαβούρα ήμουν μόλις 11 χρονών,είχε διαβάσει πίσω από την πλάτη μου το "ημερολόγιο" μου και είδε να αναφέρω σε μια φράση το όνομα κάποιου φίλου μου.Τώρα δεν διστάζει να με αποκαλέσει πατσαβούρα απλά και μόνο γιατί άργησα να ξυπνήσω ή γιατί δεν έκανα κάποια δουλειά στο σπίτι που στα μάτια της ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου.Μέχρι πριν κάποια χρόνια είχα εσωτερικεύσει τα λόγια της και πίστευα ότι είμαι ότι χειρότερο υπάρχει στον κόσμο.
Πλέον μου είναι αδιάφορη,και αυτή και η αποψάρα της.Δεν είναι η πρώτη φορά που φέρεται έτσι,ούτε θα αλλάξει ποτέ.Γιατί την βόλεψε εγώ,το μικρότερο παιδί της οικογένειας να τρέχω να κάνω το διαιτητή όταν ξεφεύγει η κατάσταση,και ας με έλεγε πουτάνα και πατσαβούρα μόλις πριν λίγο,πιστεύει πως ότι και να κάνει θα είμαι πάντα το φοβικό παιδάκι που παρακαλάει για την αποδοχή της και λέει συγνώμη για πράγματα που κατηγορείται άδικα,απλά και μόνο γιατί και μόνο που θα πιστέψει η "καλή μανούλα" ότι έκανα κάτι ανύπαρκτο-κακό,για αυτήν ήταν το ίδιο όπως και αν το είχα κάνει.Δεν με νοιάζει αν θίχτηκε ο εγωισμός της όταν της είπα απλά και ήρεμα ότι η συμπεριφορά της είναι απάνθρωπη,παλιά έκλαιγα από ενοχές ότι την πλήγωσα με το να διαμαρτύρομαι.
Συνεχώς έρχομαι αντιμέτωπη με άτομα στο περιβάλλον μου που επιμένουν πως ότι και να κάνει μάνα είναι,όσο άσχημα και αν "νομίζω" πως μου φέρθηκε πρέπει να σταματήσω να είμαι κακομαθημένη και να δείξω κατανόηση,δεν είχα οδηγίες χρήσης όταν γεννήθηκα και από αγάπη τα έκανε όλα αυτά,ξέρεις,τις κλισέ μπουρδίτσες που λέγονται για να δικαιολογήσουν κακούς γονείς.Κακομαθημένη,λες και όλο το πρόβλημα μου είναι ότι δεν μου πήρε καραμέλες και θύμωσα,ενώ ξέρουν,τους έχω πει πόσο άσχημα είναι πραγματικά τα πράγματα και πως θέλω πάση θυσία να φύγω και να μη ξαναγυρίσω σε αυτό το σπίτι για να αποφύγω περεταίρω βλάβες στον ψυχισμό μου εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς της.Σκέφτομαι φεύγοντας να απομακρύνω από τη ζωή μου και αυτούς που επιμένουν ότι είμαι παράλογη ενώ ξέρουν τι έχω περάσει και ότι ακόμα παλεύω να ξεπεράσω τα τραύματα μου.
Είναι πάγια τακτική των τοξικών ανθρώπων που έχω γνωρίσει στη ζωή μου,όταν τους λες με κάθε λεπτομέρεια τι έχουν κάνει εις βάρους σου πριν απομακρυνθεις οριστικά,επιμένουν να λένε "Μα τι έχω κάνει,δεν καταλαβαίνω,γιατί με κατηγορείς άδικα?Δεν έχω κάνει ποτέ τίποτα κακό και με βγάζεις από τη ζωή σου χωρίς λόγο?".Ενώ μόλις τους το είπες.Γιατί όσο και να τους εξηγήσεις τι στραβό έχουν κάνει,αν μέσα στο μυαλό τους θεωρούν ότι οι πράξεις τους είναι δικαιολογημένες,θεωρούν ότι δεν είναι αρκετοί οι λόγοι σου για να φύγεις,ή ότι φταίει η δουλειά,ο γκόμενος,οι φίλοι,ο ανάδρομος Ερμής - οτιδήποτε για να μην αποδεχτούν ότι κάπου έχουν μερίδιο ευθύνης.
Γιατί ακόμα πιστεύουν τόσοι πολλοί άνθρωποι ότι ο γονέας έχει το ακαταλόγιστο και μπορεί να καταστρέψει την ψυχή των παιδιών του χωρίς να δεχθεί ούτε ίχνος κριτικής από το θύμα ή τον περίγυρο?Γιατί ακόμα λένε πως τα παιδιά είναι κακομαθημένα αν δεν θέλουν να έχουν σχέση με τους γονείς τους,και δεν κοιτάνε ποτέ την άλλη πλευρά,ότι ο γονιός κάτι έκανε για να οδηγήσει το παιδί στην φυγή?Λες και είμαστε πια τόσο μυγιάγγιχτοι που θα θέλαμε να κόψουμε κάθε επαφή ενώ είχαμε καλούς γονείς και μεγαλώσαμε σε υγιές περιβάλλον.Στην τελική δεν είμαστε παράλογοι,πληγωμένοι είμαστε και δεν φεύγουμε για εκδίκηση αλλά για να προστατευθούμε από την τοξικότητα τους.Δεν ξέρω αν έχω κάποια ερώτηση,απλά να τα πω ήθελα,αλλά αν έχεις κάτι να σχολιάσεις σε όλο αυτό το μπάχαλο-κείμενο,κάθε άποψη ευπρόσδεκτη και από εσένα και από τους αναγνώστες σου. Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου.

- Αγία-οικογένεια-ή-μάλλον-εδώ-γελάμε


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτό που θέλω να σχολιάσω είναι ότι θα ήθελα να ξέρω ποια είναι αυτά τα άτομα του περιβάλλοντος σου που σου λένε να κάνεις υπομονή και να δεχτείς την θεωρία ότι τα κάνει όλα από αγάπη, για ποιο λόγο αυτά τα άτομα ξέρουν το παρελθόν σου, για ποιο λόγο εξακολουθούν να έχουν το θάρρος να σου λένε τη γνώμη τους για το θέμα, και για ποιο λόγο τα συζητάς μαζί τους. Μην αναρωτιέσαι γιατί υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται έτσι. Αναρωτήσου γιατί είναι στη ζωή σου, και αν δεν μπορείς να τους αποφύγεις, γιατί νιώθεις ότι πρέπει να τους αλλάξεις τη γνώμη, ή ότι πρέπει να τους εξηγηθείς, ότι πρέπει να σε καταλάβουν.


Για το κυρίως θέμα, μην παλεύεις μόνη σου να ξεπεράσεις τα τραύματα σου. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να το κάνεις μόνη σου και να ταλαιπωρείσαι έτσι. Θέλεις να μιλήσεις, και δεν αρκεί το κατεβατό που έγραψες εδώ. Βρες έναν καλό ψυχολόγο να τα βγάλεις από μέσα σου ώστε να προχωρήσεις μπροστά.

__________________
2.


Αγαπητή Α,μπα,
σου γράφω γιατί τον τελευταίο καιρό νιώθω πως ενδιαφέρομαι για έναν καθηγητή μου στο πανεπιστήμιο και η πλατωνική φύση των αισθημάτων μου με βασανίζει. Εγώ 22 αυτός 43. Έχω αναλάβει μια εργασία στο μάθημα του γιατί με ενδιαφέρει το αντικείμενο που διδάσκει. Μου αρέσει η εμφάνιση του, μου αρέσει το ήθος του, το πνεύμα του, ο τρόπος διδασκαλίας του. Πάω συχνά στο γραφείο του εξαιτίας της εργασίας και φαίνεται να υπάρχει θετικό κλίμα, κάθομαι αρκετή ώρα ξεφεύγουμε λίγο απ' την αυστηρότητα στα πλαίσια της τάξης. Μια φορά μου είχε πει οτι έχω απαλή φωνή και γενικά δείχνει ενδιαφέρον για τις σπουδές μου ας πούμε για ξένες γλώσσες. Γενικά φαίνεται να είναι άνθρωπος που ενδιαφέρεται για την καλλιέργεια των μαθητών του. Δε γνωρίζω αν έχει σύζυγο, βέρα δε φοράει μόνο έχει την φωτογραφία μιας γυναίκας κάπου στον χώρο του γραφείο του αλλά δε γνωρίζω τι σχέση έχουν. Θα ήθελα να του εξωτερικεύσω το ενδιαφέρον μου πάντα στα πλαίσια της ευπρέπειας, αλλά δε ξέρω πως, και σκέφτομαι πως ίσως να είναι και παντρεμένος. Να προσθέσω πως μόλις τελειώσω με το πρώτο πτυχίο σκέφτομαι να ακολουθήσω την κατεύθυνση που αυτός διδάσκει στις μετέπειτα σπουδές μου. Σκεφτόμουν ίσως να τον ρωτήσω για πανεπιστήμια στο εξωτερικό κτλ.
Ευχαριστώ!
- Jeanne (Last tango in Paris)


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η ερώτηση ποια είναι;


Επειδή δεν έχεις, δύο γενικά σχόλια: μάλλον δεν ξέρεις τι σημαίνει «πλατωνική φύση», γιατί αν ήταν πλατωνική η φύση των συναισθημάτων σου δεν θα βασανιζόσουν. Κατά τα άλλα, είσαι στην κατάλληλη ηλικία και στην κατάλληλη θέση για να κάνεις ένα τεράστιο λάθος με ολέθριες συνέπειες, είτε υπάρξει ανταπόκριση από μέρους του, είτε όχι. Δεν ξέρω ποιο ενδεχόμενο είναι χειρότερο.

 

Αναλογίσου λίγο το θέμα των μεγαλύτερων αντρών. Είναι κάτι που κάνεις συστηματικά, ή σου προέκυψε για πρώτη φορά, και ποια είναι η σχέση σου με τον συμβολισμό της εξουσίας; Καλοί οι έρωτες, αλλά τα μεγάλα έργα γράφτηκαν από τους ερωτευμένους που προβληματίστηκαν, όχι από αυτούς που πάνε σαν προβατάκια εκεί που τους οδηγεί το υποσυνείδητο τους.


__________________
3.

Αγαπητη μου Α μπα,
ειμαι 27 χρονων και εκεινος 49. Ηταν καθηγητης μου στο φροντιστηριο και η "σχεση" μας μετραει απο το 2008 με πολλα σκαμπανεβασματα και διαλλειματα μεχρι και ενος χρονου.Παντα ξαναγυριζα.Ειναι παντρεμενος και το παιδι του εχει αυτισμο. Δεν μπορει να φυγει γ αυτο το λογο απο την οικογενεια του και επισης μου λεει οτι δεν θα αντεξει την κοινωνικη κατακραυγη. Τον τελευταιο χρονο εχει παθει καταθλιψη και παιρνει αγωγη.Ειναι κλεισμενος στο γραφειο του και δουλευει ολη την ημερα ενω παραλληλα μιλαμε ολη την ημερα με μηνυματα και καποιες φορες συναντιομαστε στα κλεφτα (μενουμε πλεον σε διαφορετικες πολεις). Μου λεει οτι δεν αντεχει μακρια μου και οτι θελει να πεθανει αλλα δειλιαζει να κανει το βημα να φυγει γιατι εχει επωμιστει ολες τις ευθυνες του σπιτιου πανω του και δεν θελει να πληγωσει την γυναικα του που ναι μεν δεν αγαπαει αλλα δεν μπορει να της το κανει αυτο. Και τωρα ερχομαστε σε εμενα α μπα μου...... εχω παντρευτει εδω και 2 χρονια. Ο συζυγος ειναι ενας καλος απλος ανθρωπος που πιστευα οτι ηταν οτι χρειαζομουν για να ξεφυγω απο αυτη τη κατασταση του απολυτου και συναμα τυρρανικου ερωτα ομως ξαναγυρισα.... και υποφερω... και τον θελω. Δεν μπορω να καταλαβω τον εαυτο μου πια. θα ηθελα μια γνωμη
- πεταλουδα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ούτε παραγγελία να είχα κάνει αυτή την ερώτηση. Εσύ πρέπει να διαβάσεις την προηγούμενη και η προηγούμενη εσένα. Πεταλούδα, ούτε εγώ μπορώ να σε καταλάβω. Επειδή ούτε εσύ μπορείς, πρέπει να πας σε κάποιον που θα είναι σε θέση να το κάνει, γιατί είναι φανερό ότι δεν γίνεται να συνεχίσεις να ζεις έτσι. Είναι πολύ επείγον και έχεις καθυστερήσει πολύ, τόσο ώστε να έχεις πάρει και άλλον άνθρωπο στο λαιμό σου. Ζήτα βοήθεια από ειδικό. Δεν σου γράφω άλλα γιατί το κουβάρι που έχεις φτιάξει δεν λύνεται με συμβουλές και γνώμες. Χρειάζεται να δουλέψεις, να προσπαθήσεις πολύ, και ελπίζω να είσαι έτοιμη ψυχολογικά για να το κάνεις.

__________________
4.


Τι κανείς με όλους αυτούς που κανονιζετε πχ να πάτε μια συγκεκριμένη ημερομηνία σινεμά, το έχετε συμφωνήσει, μια μέρα πριν τους στέλνεις μήνυμα για επιβεβαίωση, δεν απαντάνε, περνάει η ημερομηνία συνάντησης, και αν τύχει να ξαναμιλησετε ή ξανασυναντηθειτε σου λένε 5-6 δικαιολογίες;
1) τους παίρνεις τηλέφωνο ενώ τους έχεις στείλει μήνυμα για το ίδιο θέμα πριν την αναμενόμενη συνάντηση;
2) θεωρείς, από το γεγονός ότι δεν απαντάνε, ότι η συνάντηση ακυρώνεται;
3) δεν ξανα ασχολησε μαζί τους;
Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι το πρόβλημα δεν είναι να ακυρωθεί ένα ραντεβού, το πρόβλημα είναι να μην ενημερώνονται οι ενδιαφερόμενοι ώστε να μπορούν και αυτοί να προγραμματίσουν τη μέρα τους.
Τέλος, το παραπάνω, το θεωρείς σημαντικό στοιχείο για έναν άνθρωπο;
Πού νομίζεις ότι οφείλεται αυτή η συμπεριφορά;
- Προβληματισμένος αναγνώστης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν δεν απαντάνε θεωρείς ότι η συνάντηση ακυρώνεται και το αν θα ξανασχοληθείς μαζί τους είναι ένα θέμα προσωπικό. Αν αποφασίσεις ότι βαρέθηκες, είναι οκ, αν αποφασίσεις ότι θα τους έχεις μόνο για χαχα και για περιστασιακές παρέες, και αυτό είναι οκ.


Αυτή η συμπεριφορά οφείλεται στο ότι δεν ήθελαν και πάρα πολύ να σε ξαναδούν, είναι αγενείς και χωρίς τρόπους, και μάλλον πάσχουν έντονα από σύνδρομο FOMO και κανονίζουν εκατό πράγματα την ίδια μέρα για να μπορούν να διαλέξουν το καλύτερο (τελικά δεν τους αρέσει τίποτα, αλλά αυτό δεν είναι δικό σου πρόβλημα.)


__________________
5.

Βρέθηκα σε ένα τραπέζι με την αδελφή του, την φίλη της και την φίλη της φίλης την Μ. Από την πρώτη στιγμή που η Μ. μπήκε στο μαγαζί κοίταξε τον φίλο μου (3 χρόνια σχέση) με ύφος :υποψήφιος γκόμενος. Καθώς κυλούσε η βραδιά συνέχιζε να τον περιεργάζεται ενώ της είπαν πως ήμουν η σχέση του. Σε κάποια στιγμή καθώς μιλούσαμε όλοι κάτι ερωτήθηκε η Μ. και απάντησε κοιτώντας έντονα στα μάτια τον φίλο μου με ύφος φλερτ .Το τραγικό είναι πως η κουβέντα μεταξύ τους συνεχίστηκε για κανένα δεκάλεπτο περίπου τρεις φορές, με το "καμάρι μου" να ανταποδίδει το φλερτ με τα μάτια εις το τριπλό και οι υπόλοιπες τρεις στο τραπέζι μιλιά. Ήταν σαν να μην υπήρχαμε ή υπήρξαμε ποτέ τα λεπτά που μιλούσαν με τα μάτια κυρίως. Ο δικός μου δε, με αλλαγμένο τόνο φωνής για να ακούγεται πιο γοητευτικός όπως όταν καμάκωνε εμένα, τω καιρώ εκείνο. Δεν έκανα απολύτως τπτ, για να μην φέρω σε δύσκολη θέση την αδελφή του και την συνάδελφό της. Το βράδυ του είπα πως είχα πονοκέφαλο και επειδή μάλλον κατάλαβε τι είχε γίνει προσπαθούσε να με πάρει αγκαλιά για να με βοηθήσει. Η ερώτησή μου είναι: Έχω πολλά ψυχολογικά επειδή μεγάλωσα με έναν πατέρα μοιχό; Ή θα έπρεπε να είχα ήδη φύγει από αυτή τη σχέση για να γλιτώσω το τομάρι μου;
- Χαρά


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το πώς μεγάλωσες δεν έχει σχέση με την απαράδεκτη συμπεριφορά του φίλου σου, αλλά ίσως έχει να κάνει με την αντίδραση σου. Γιατί δεν μίλησες μετά, όταν ήσασταν μόνοι σας; Δεν ξέρω αν έπρεπε να είχες ήδη φύγει, γιατί δεν λες αν ήταν μεμονωμένο περιστατικό ή αν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά. Αυτά όμως δεν λύνονται με σιωπές και ψέματα και δήθεν πονοκεφάλους. Χρειάζονται δύσκολες συζητήσεις, ειλικρίνεια, και με τον άλλον, και με τον εαυτό σου.

__________________

6.


Πώς λες ευγενικά σε καποιον να μη μασάει την τσίχλα του με ανοιχτό στόμα κανοντας αυτό το κλιατσ -πλιατσ- πλιουτς που με κάνει να θέλω να μαχαιρώσω κόσμο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ
«Μπορείς σε παρακαλώ πολύ να μην μασάς την τσίχλα με θόρυβο; Αυτός ο ήχος με κάνει να θέλω να μαχαιρώσω κόσμο. Ευχαριστώ.» (και χαμόγελο).

_________________
7.

Έχω κάνει ένα μεγάλο λάθος Α,μπα κι ήθελα να σε ρωτήσω την άποψή σου. Ήμουν σε σχέση τρια χρόνια. Συγκατοικούσαμε, είχαν γνωριστεί οι οικογένειές μας και μέσα σε ένα πλάνο των επόμενων δυο ετών, σχεδιάζαμε να παντρευτούμε.Δεν είχαμε αρραβωνιστεί.Μέναμε σε νησί και τα καλοκαίρια η μετακίνηση γινόταν ανυπόφορη λόγω των ορδών τουριστών.Επειδή είχα κάποια χρήματα στην άκρη λόγω μιας μικρής κληρονομιάς μετά τον θάνατο του πατέρα μου, χρησιμοποίησα 5.000 εξ αυτών για να αγοράσω μηχανή.Αλλά δεν σταμάτησα εκεί,την έβαλα στο όνομά του.Ηλιθιωδώς -και διχως να ρωτήσω λογιστή-θεώρησα ότι επειδή η μηχανή ξεπερνούσε τα 1.300 κυβικά θα φορολογούμουν.καθώς έχασα πατέρα και γιαγιά,πληρώνω εφορία και χρέη για όσα κληρονόμησα,οπότε οτιδήποτε παραπάνω με τρομοκρατούσε.δεν γουγκλαρα καν να δω ότι οι μηχανές δεν φορολογούνται.δυστυχώς,είχα εμπιστοσύνη σε εκείνον και στο κοινό μας μέλλον,οπότε μετά την αγορά μπήκε στο όνομά του.έλα ντε που λίγους μήνες αργότερα-τον περασμένο Νοέμβριο-ανακάλυψα ότι είχε άλλην.πήρα τα πράγματά μου και γύρισα Αθήνα,στο πατρικό μου.ούτε λόγος από μέρους του να επιστρέψει Î
® να πουλήσει την μηχανή..θέλω να τον πάω δικαστικώς,όμως 50-50 πιθανότητες να κερδίσω δίνουν οι δικηγοροι που έχω ρωτήσει.αυτό που με σώζει είναι ότι έχω αποδείξεις πως εγώ διέθεσα τα χρήματα.οι γονείς του δεν τα ξέρουν όλα αυτά,ωστόσο κατανοούν πως εκείνος με μισθό 400Ε δεν θα μπορούσε να αγοράσει μηχανή.θέλω να τους μιλήσω -μιας και επικοινωνούν συχνά μαζί μου-μήπως καταφέρουν να τον πείσουν να την πουλήσει, αλλά φοβάμαι ότι θα θεωρήσουν πως ζητώ από εκείνους τα χρήματα.θα σε ρωτήσω λοιπόν τι θα έκανες στην θέση μου.θα καθόσουν στα αυγά σου να λουστείς το μεγαλειώδες λάθος σου;θα έριχνες κι εσύ -όπως κι εκείνος-το επίπεδο και θα μιλούσες στους γονείς του;θα πήγαινες δικαστικώς;δεν είναι μόνο τα χρήματα.είναι και η συμπεριφορά του, που την βρίσκω απαράδεκτη.στην ίδια μηχανή που αγόρασα, κάθεται μια άλλη τώρα.τον σιχάθηκα ρε παιδιά,εγώ στην θέση του θα την είχα επιστρεψει από σεβασμό,από τσίπα.σε ευχαριστώ πολύ.
- Μην κάνετε το ίδιο λάθος


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν βλέπω για ποιο λόγο πιστεύεις ότι οι γονείς του θα πάρουν το μέρος σου και το συζητάς ως ενδεχόμενο. Επειδή θα καταλάβουν ότι έχεις δίκιο; Αυτός δεν το βλέπει, γιατί να το δουν αυτοί; Ίσως κάτι να ξέρεις, αν σε βλέπουν θετικά, αλλά δεν βλέπω πώς θα τον αναγκάσουν να ξεβολευτεί, ακόμα και αν διαφωνούν μαζί του. Πάντως, δεν παίρνεις κάποιο φοβερό ρίσκο αν τους πεις τι έγινε. Όσο για το επίπεδο, δε νομίζω ότι είναι αυτό που πρέπει να σε απασχολεί σε αυτή την ιστορία. Κάνε και τα δύο, χρησιμοποίησε τους γονείς (για να μην νομίζουν ότι ζητάς τα λεφτά από εκείνους, απλώς πες τους το, κάνε το ξεκάθαρο), και βάλε και έναν δικηγόρο να ξεκινήσει την διαδικασία. Ίσως αν καταλάβει ότι το εννοείς να αλλάξει τροπάρι. Ο κόσμος φοβάται πολύ τα τηλεφωνήματα από δικηγόρους.

90

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ