Στο σημερινό «Α μπα»: μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει

Στο σημερινό «Α μπα»: μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει Facebook Twitter
61


__________________
1.

Εδώ και λίγο καιρό βγαίνω με ένα παιδί. Το θέμα είναι ότι δεν τα βρίσκουμε στο σεξ αλλά κατά τ άλλα μου αρέσει πολύ. Εμένα μ αρέσουν λίγο πιο άγρια πράγματα ενώ αυτός το βλέπει μόνο σαν ολοκλήρωση του "έρωτα". Όταν δε πήγα να του αναφέρω κάτι είπε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι σωστά και ότι αυτοί που τα κάνουν είναι παρακμιακοι που δεν έχουν βρει νόημα στη ζωή τους.. Αυτό σημαίνει ότι αν ήξερε Πραγματικά τι θέλω θα επαυε να με θέλει και άρα η σχέση είναι ένα ψέμα και πρέπει να την τελειώσω;; η απλά να μην αναφέρω ποτέ κάτι γιατί πραγματικά μου αρέσει πολύ..
-Χαμομηλι

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Είναι αρχή και βρίσκεσαι στην περίοδο του μέλιτος, οπότε υπάρχει δικαιολογία, αλλά αν μετά από ένα διάστημα εξακολουθείς να πιστεύεις ότι οι απόψεις του σε αυτό το θέμα δεν επεκτείνονται σε άλλους τομείς της φιλοσοφίας του για τη ζωή, θα εθελοτυφλείς. Εντάξει, περνάς ωραία, αλλά μην εμποδίζεις τον εαυτό σου να έχει ανοιχτά τα μάτια του.

 

Μερικές φορές μια ατάκα φτάνει για να καταλάβουμε τον άλλον, και την αφήνουμε να περάσει, και αναγκαζόμαστε να την αναγνωρίσουμε μετά από καιρό, αφού έχει καεί η γούνα μας. Κατά τη γνώμη μου αυτή είναι μια τέτοια ατάκα, να μου πεις αν έχω άδικο όταν περάσει καιρός.

 

Άλλο να το παραβλέπεις προβλήματα εσκεμμένα επειδή διασκεδάζεις, άλλο να επιμένεις «δεν τα βρίσκουμε αλλά μου αρέσει πολύ».

__________________
2.

Αγαπητή Αμπά,

Θα ήθελα την άποψή σου (και των αναγνωστών) στο εξής θέμα.
Είμαι με τον σύντροφό μου 5 χρόνια και τα τελευταία 2 χρόνια αποφασίσαμε από κοινού να έχουμε μια κάπως πιο ανοιχτή σχέση, υπό κάποιους όρους ώστε να την περιφράξουμε. Σε γενικές γραμμές, έχουμε συμφωνήσει κ οι 2 ότι μπορούμε να κάνουμε σεξ με άλλους ανθρώπους, και όσες φορές το έχουμε κάνει είτε εγώ είτε εκείνος, ήμασταν απτην αρχή ανοιχτοί κ ειλικρινείς μεταξύ μας κ ήταν όλα οκ.
Το πρόβλημα που έχω όμως είναι το εξής – πρόσφατα έτυχε να είμαι έξω για ποτό με κάποιον που αργότερα η φάση κατέληξε σε σεξ (ο σύντροφός μου οκ μ αυτό, επαναλαμβάνω) και στο ίδιο μαγαζί ήταν μια γνωστή μου. Χαιρετηθήκαμε κλπ, όλα οκ ως εκεί. Η γνωστή αυτή άρχισε να κουτσομπολεύει σε κοινές μας παρέες (δεν είδε κάτι παραπάνω απ το ότι απλά ήμουν για ποτό με κάποιον, δεν ήμασταν διαχυτικοί ή κάτι τέτοιο) και φυσικά κάποιος 'καλοθελητής' βρέθηκε να το πει στον σύντροφό μου ως επτασφράγιστο μυστικό, για να πάρει την απάντηση 'Ναι, το ξέρω, είμαστε σε ανοιχτή σχέση με την Χ.'. Βρε Αμπα μου, το τί μου έχουν σούρει δεν λέγεται! Μαθαίνω από μισόλογα από δω κ απο κει το κουτσομπολιό που πέφτει. Ξέροντας ότι έχουμε αυτή τη σχέση με το σύντροφό μου κ άρα δεν τον κερατώνω, ούτε αυτός εμένα, φυσικά μας κουτσομπολεύουν σε φάση τί σχέση είναι αυτή, δεν είναι έτσι οι σωστές σχέσεις κλπ, αλλά κυρίως κράζουν εμένα (γιατί εμένα έτυχε να δουν), παρόλο που ο σύντροφός μου κ εκείνος έχει πάει με άλλες γυναίκες κ το έχει πει για να με υποστηρίξει σε συζητήσεις, τίποτα. Εγώ είμαι η άπιστη τσ***α που απατάω τον άντρα μου (λόγια άλλων όχι δικά μου).
Πώς αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση λοιπόν Αμπά μου; Θεωρείς ότι κάνω/κάνουμε κάτι ανήθικο; Εμείς όχι, αλλά έχουν πέσει όλοι να με/μας φάνε!
-X.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν κράζουν εσένα επειδή έτυχε να δουν εσένα, κράζουν εσένα επειδή είσαι γυναίκα. Αν δεν καταλαβαίνεις αυτό, που είναι πραγματικά πάρα πολύ αυτονόητο και εξαιρετικά αναμενόμενο, εξηγείται και η απορία σου για το κουτσομπολιό και η αφέλεια σου για την αντίδραση των άλλων. Μου φαίνεσαι σαν αθώο κουταβάκι που τσαλαβουτάει στα βαθιά νερά βρε Χ. Τι περίμενες να γίνει; Να πουν όλοι οι γνωστοί «κοίτα τι ωραία που τα έχουν βρει αυτοί οι δύο, μπράβο τους;» Ζεις σε άλλο πλανήτη από εμάς τους υπόλοιπους;


Επειδή η απόφαση σας να είσαστε σε ανοιχτή σχέση ταιριάζει περισσότερο σε ανθρώπους που έχουν φιλοσοφήσει τις κοινωνικές επιταγές σε σχέση με τις δικές σου ανάγκες, κι επειδή φαίνεται ότι η συμφωνία σας δεν είναι μόνο θεωρητική, αλλά πάει και καλά, με βάζεις σε πειρασμό να σκεφτώ ότι δεν εκπλήσσεσαι με αυτό που έγινε, αλλά το χρησιμοποίησες ως αφορμή να μοιραστείς την προσωπική σου ιστορία, που θεωρείς άξια δημοσίευσης. Με άλλα λόγια, μήπως ψαρεύεις κομπλιμέντα;

__________________
3.

αγαπητή α-μπα
πριν από μερικά χρόνια έγινα μητέρα μην έχοντας κλείσει ακόμη τα τριάντα, έκτοτε προσπαθώ να συνδυάσω το εγώ και το μαμά κάθε στιγμή της ημέρας. Νομίζω ότι σε γενικές γραμμές τα καταφέρνω αλλά βρίσκομαι συνεχώς υπόλογη για τις αποφάσεις μου και το τρόπο ζωής μου απέναντι στους γονείς μου και στο πατέρα του παιδιού. Ακούω από όλους για την αστάθεια της δουλειάς μου, για την ανωριμότητα του χαρακτήρα μου και πραγματικά νιώθω ότι η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική. περνάω πολύ χρόνο με το παιδί μου και αφιερώνομαι σε μια δουλειά δική μου ακόμη και αν δεν μου παρέχει πολλά χρήματα παρόλα αυτά με καλύπτει σαν άνθρωπο, συνεχίζω να έχω φίλους να γεμίζω τη κάθε μέρα μου με πράγματα και να είμαι αυτό που ήμουν συμμορφώμενο μεν με τη μητρότητα. αλλα δεν αντεχω τη κριτική που είναι μονίμως αρνητική και δεν αντέχω το γεγονος οτι δυσκολεύουν τη ζωή μου και τη ζωή του παιδιού μου γιατί διαφωνούν με τις αποφάσεις μου και ενώ έχω προσπαθήσει άπειρες φορές να προσεγγίσω αυτούς που με επικρίνουν συνεχώς αποτυγχάνω.. αξίζει να σημειωθεί ότι όταν έκανα το παιδί δεν είχα τίποτα και καμιά σταθερά και ότι ήταν τυχαία η σύλληψη του και ότι τότε επέβαλα σε όλους να με βοηθήσουν και αυτή είναι η αρχή του κακού, τώρα τα πράγματα είναι διαφορετικά και όσο περνάει ο καιρός γίνονται καλύτερα για εμένα αν και παρόλα αυτά αυτό που είμαι το αγαπώ και δεν θα το αλλάξω δεν μπορώ να μη δηλώνω άθεη για να ευχαριστώ κάποιους η να κρύβω ότι είμαι αμφιφυλόφιλη ή το συνολικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζω την ύπαρξη γιατι μπορεί να θεωρείτε ελευθεριακος και πραγματικά νιώθω οτι μιλαω με τοιχους και εντελως μονη .. το ερώτημα μου είναι πιστευεις ειναι σωστο να κλεισω τη πορτα της ζωης μου σε γονεις και το πατερα του παιδιου μου γιατι ετσι νιωθω ή θα επρεπε να προσπαθησω να κανω υπομονη και υποχωρήσεις και εκπτωσεις σε αυτα που ειμαι και πιστευω για να εχω μια βοήθεια στο μεγαλωμα του παιδιου την οποια χρειάζομαι και επισης δεν θα ειναι κακο το παιδι μου να μεγαλωσει χωρις αυτους τους βασικους ρολους στη ζωη του και απο την αλλη γιατι μια φωνη μεσα μου μου λεει οτι τελικα θα του κανουν κανο;
-φ.κ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μπορείς να υποστηρίξεις τον τρόπο ζωής σου χωρίς τη βοήθεια των γονιών σου και του πατέρα του παιδιού σου; Δεν μιλάω για την αθεΐα και την αμφιφυλοφιλία, ξέρουμε και οι δύο ότι δεν είναι αυτό ο μοχλός ελέγχου των άλλων πάνω σου. Σου παρέχουν ασφάλεια, είναι συν-κηδεμόνες, σε βοηθάνε οικονομικά, ψυχολογικά, σε θέματα σχολείου, διακοπών, φαγητού και τα λοιπά; Αν ναι, όλοι σας αποτελείτε μια οικογένεια και είσαι πάρα πολύ τυχερή που έχεις μεγάλο δίκτυο υποστήριξης, γιατί δεν είναι όλοι οι πατεράδες παρόντες στις ζωές των παιδιών τους, ούτε όλοι οι παππούδες, και όταν δέχεσαι βοήθεια, πρέπει να περιμένεις την κριτική. Όπως φαίνεται, έτσι έχει η κατάσταση. Θεωρείς αυτονόητη τη βοήθεια, και απορείς που έρχεται με προϋποθέσεις. Δεν σε αναγνωρίζουν ως ενήλικη και αυτόνομη γυναίκα επειδή δεν είσαι, και η κριτική γίνεται εντονότερη επειδή δεν αναγνωρίζεις πόσο εξαρτημένη είσαι από τη βοήθεια τους. Μη νομίζεις ότι αυτό το πρόβλημα το έχουν μόνο οι «ελευθεριακοί» τύποι. Είναι κλασικό οικογενειακό σύμπτωμα. Παιδιά που μεγάλωσαν προστατευμένα, ως ενήλικες δυσκολεύονται να καταλάβουν ότι κάθε προνόμιο έρχεται με υποχρεώσεις, ακόμα και με τους γονείς τους, για να μην πω, ιδιαίτερα με τους γονείς τους. Μερικοί γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους με υπερπροστασία, ακριβώς για να έχουν τον έλεγχο αργότερα.


Σε πιστεύω όταν λες ότι έχουν μείνει σε παλιότερες εποχές και τώρα έχεις βελτιώσει πολλά θέματα, αλλά θα χρειαστεί χρόνος να σε πιστέψουν. Πρέπει να είσαι συνεπής τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα δεν ήσουν. Αν πιστεύεις ότι μπορείς να στηρίξεις τον εαυτό σου και το παιδί σου χωρίς βοήθεια, τότε θα είσαι σε θέση να ελέγχεις τις επαφές του παιδιού σου. Για τον πατέρα του όμως, αν δεν είναι πατέρας που κάνει πραγματικό κακό στο παιδί του, δηλαδή αν δεν είναι επικίνδυνος για την υγεία του, δεν είναι δική σου η απόφαση. Μαζί το κάνατε, είναι και δικό του παιδί, δεν φτάνουν μέχρι εκεί τα δικαιώματα σου.


__________________
4.

αγαπητη μου αμπα σε θαυμαζω πολυ και γιαυτο θα ηθελα να μου απαντησεις σε μια απορια μου για να μαθω την γνωμη σου. περασα μια ερωτικη απογοητευση πριν ενα μιση χρονο και επειδη ανησυχησαν οι δικοι μου πηγα για ενα μηνα σε ενα ψυχιατρο (καθηγητης πανεπιστημειο γιατρικης αθηνων). Εκτος το οτι μου ειπε οτι ειμαι εντελως νορμαλ και οτι απλως εχω στεναχωρια μου ειπε επισης οτι δεν χρειαζεται αλλη επισκεψη εκτος αν ηθελα μου ειπε. αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι οτι λες σε ολους οτι χρειαζομαστε ψυχιατρο/ψυχολογο οταν δεν καταλαβαινουμε την νιωθουμε η οταν δεν ειμαστε καλα.. και εγω πηγα στο καλυτερο ψυχιατρο και με ¨εδιωξε".. πεσ μου λοιπον... αφου εγω νομιζω οτι χρειαζομαι και αυτος οχι εγω τι να κανω τωρα? εδω μου το ειπε πολυ respected ανθρωπως. αν παω σε καποιον αλλον το ιδιο δεν θα μου πει? thank you in advance.
-sweetpotatoe

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σου είπε ότι δεν χρειάζεσαι άλλη επίσκεψη ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΘΕΛΕΙΣ. Αφού θέλεις, γιατί σταμάτησες;

__________________
5.


Α μπα σπουδάζω ιστορικός 1ο ετος στη Θεσσαλονίκη. Πριν λίγο μίλησα με τη μαμά μου και μου είπε οτι η αδερφή μου που είναι πρώτη λυκείου θα αρχίσει απο το δεύτερο τετράμηνο μαθήματα έκθεσης ιδιαίτερα. ΟΚ όλα καλά. Το θέμα είναι ότι στο χωριό έχουμε ένα φροντιστήριο και όχι πολλούς φιλολόγους που μπορούν να την αναλάβουν. Οπότε θα της κάνει μάθημα αυτή που έκανε και σε εμένα. Το θέμα είναι ότι αυτή όχι απλά δεν είναι καλή αλλά νομίζω είναι ψυχικά διαταραγμένη. Όταν μου έλεγε για την ζωή της και για τα θέματα που την απασχολούν (ξεχνούσε ότι δεν είμαι φίλη αλλά μαθήτρια) και εγώ δεν συμφωνούσα κλπ μου κρατούσε μούτρα και με κοίταζε σα να με μισούσε! Δεν φοβήθηκα ποτέ γιατί νόμιζα ότι είναι ιδέα μου αλλά τώρα που συνδέω το παζλ.. Γενικά μου έλεγε πόσο τη μισεί ο άνδρας της που έχει παχύνει και έκλαιγε που απέβαλλε. Τη λυπόμουν και τη παρηγορούσα.. Φυσικά το μάθημα δε γινόταν όπως ΄πρέπει αλλά ντρεπόμουν να διακόψω γιατί σκεφτόμουν ότι έχει τόσα προβλήματα...Αν διακόψει το μάθημα μας μπορεί να το πάρει βαριά. Τα είπα στη μαμά μου (καθυστερημένα) και μου είπε από τίποτα ας κάνει μάθημα και ας είναι μισό.. Θεωρείς ότι είναι επικίνδυνη; Γιατί συμφωνώ καλύτερα να γράψει πέντε εκθέσεις παρά 0 π.χ. Εσυ τι θα έκανες;
-we_want_tzina_back


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ξέρω αν είναι επικίνδυνη, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει λόγος να κάνει μάθημα με άνθρωπο που ξέρεις πολύ καλά ότι δεν είναι καλός επαγγελματίας. Χρειάζεται να είναι επικίνδυνος κάποιος για να μην τον διαλέξεις για ιδιαίτερα; Εφόσον υπάρχουν και άλλοι φιλόλογοι στο χωριό και δεν είναι η μοναδική σας επιλογή, δεν καταλαβαίνω καθόλου τι κάνετε.

__________________
6.

Θα σου αφηγηθώ μία κατάσταση και θέλω να μου πεις αν όντως είμαι drama queen γιατί μου φαίνεται το παρατράβηξα. Λοιπόν εγώ έμενα Αλεξανδρούπολη και πέρασα Ρέθυμνο. Τέλειωσα, πήγα Αγγλία έκανα μεταπτυχιακό και γύρισα ΄πίσω. Ο μπαμπάς μου είχε γνωστό που είχε με τη σειρά του γνωστό και πάει λέγοντας. Βρήκα λοιπόν δουλειά σα ψυχολόγος στα Χανιά. Εκεί βρήκα σπίτι κοντά σε έναν τύπο με τον οποίο ήμουν χρόνια ερωτευμένη αλλά σαν μαθήτρια ήμουν και λίγο κότα σε αυτά οπότε δεν εγινε τίποτα. Νομίζω δεν ήξερε καν για την ύπαρξη μου. Τα Χανιά δεν είναι και Λονδίνο οπότε ψιλογνωριστήκαμε και εν τέλει είμαστε μαζί λίγο καιρό τώρα! Πριν τρεις μέρες έβλεπα stranger things ( <3 ) και ακούω την από πάνω μου να μιλάει με την αδερφή του για εμένα. Έπαθα σοκ και το θεώρησα τεράστια και σατανική σύμπτωση!!! Στην αρχή δεν ήξερα καν ότι η αδερφή του είναι αυτή που μιλά και ότι το θέμα συζήτησης είμαι εγω αλλά στο τέλος πήρα χαμπάρι! Ακουσα ότι η μαμά του με θεωρεί πουτανάκι επειδή πήγα erasmus και ξεσκίστηκα στο σεξ(fuck yeah) και οτι σε εναν πολιτικό μηχανικό αξίζει καλύτερη τύχη και άλλα πολλά. Η αδερφή του έλεγε πόσο αχώνευτη είμαι και που βρίσκω τους πελάτες και γενικά δεν με συμπαθεί κανείς απο την οικογένεια του εκτός μάλλον από τον μπαμπά του που δεν άκουσα κάτι. Από τοτε που τα άκουσα δεν είπα τίποτα αλλά εχω πολλά νεύρα. Δεν μπορώ να τα ξεχάσω και έρχονται στη μνήμη μου σε slow motion όλα ενα ενα. Γενικά δε μπορώ να ηρεμήσω και ΄νιώθω χάλια. Μέχρι τώρα ζούσα το παραμύθι και τώρα πληρώνω το τίμημα μάλλον;; Ο Ο. έχει αδυναμία σην οικογενεια του, συγκατοικει πολλά χρόνια με την αδερφή και έχουν και επιχείρηση μαζί.. Δεν ξέρω αν θα ήθελα να ξέρω αν ήμουν στη θέση του. Να του τo πω ή όχι;; Αν με απορρίψει και προτιμήσει την ευημερία της επιχείρησης;;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν ο Ο. δεν ξέρει ήδη την γνώμη της αδερφής του για σένα, δεν έχει τόση αδυναμία στην οικογένεια του όσο πιστεύεις.  Το πιο πιθανό είναι ότι όλα αυτά τα έχει πει και στον ίδιο, πάνω από μια φορά. Η άποψή της θα έχει σημασία αν δεθούν οι ζωές σας σε κάτι μόνιμο, δεν είναι τυχαίο που το έμαθες τυχαία. Δεν τον αναγκάζεις να πάρει θέση αν του το πεις, είναι αρκετά τραβηγμένο να πιστεύεις ότι θα σε απορρίψει επειδή δεν γεμίζεις το μάτι στην αδερφή του, οπότε αν σε βαραίνει το μυστικό, πες του το (αν σε απορρίψει επειδή δεν γεμίζεις το μάτι στην αδερφή του, καλύτερα να χωρίσετε μια ώρα αρχύτερα).

_________________
7.

Γιατί οι περισσότεροι Έλληνες θέλουν να μπουν στο δημόσιο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Άλλος ένας που ζει σε άλλο πλανήτη.

 

61

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ