Σεισμός

Στο σημερινό «Α μπα»: Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται

Στο σημερινό «Α μπα»: Ξέρουμε ότι υπάρχουν προβλήματα που δεν λύνονται Facebook Twitter
50


__________________
1.

Αγαπητη Λενα,

Εχω εθιστει τον τελευταιο καιρο σε βιβλια ψυχαναλυσης και ψυχοθεραπειας οπως τα βιβλια του Γιαλομ. Τα βρισκω πολυ ενδιαφεροντα και γενικα μου αρεσει να βλεπωνα ζωντανευει εμπρος μου η διαδραστικοτητα της ψυχοθεραπειας. Εχεις κατα νου και καποια αλλα καλα βιβλια που να ακολουθουν αυτο το μοτιβο? Δηλαδη να περιγραφει ο ψιχιατρος/ψυχοθεραπευτης αληθινες ιστοριες ψυχαναλυσης στο γραφειο του? Εμπιστευομαι πολυ την κριση σου και ξερω οτι ακομη και να μην ξετρελαθω με την προταση σου, σιγουρα θα μου κεντρισει το ενδιαφερον σε καποιο βαθμο. Εχω αριχσει να το ψαχνω και μονη μου απλως θα ηθελα και παραπανω προτασεις απο καποιον που εκτιμω πολυ και θαυμαζω!
Φιλια πολλα
-sissy


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη! Τα πρώτα που μου ήρθαν στο μυαλό είναι πολύ κλασικά, τα βιβλία του Όλιβερ Σακς, και συγκεκριμένα το «ο άνθρωπος που μπέρδεψε τη γυναίκα του με ένα καπέλο». Έχει γράψει πολλά, αν σου αρέσει αυτό θα σου αρέσουν και τα υπόλοιπα.


Παιδιά, πείτε κι εσείς.

__________________
2.

 

"Αν δε σου λείπει κάθε ώρα και στιγμή, δεν είναι ο ΕΝΑΣ".
Βαρύ και εμβριθές, αλλά αν ισχύει τη βάψαμε.
Ν' ανησυχώ, γιατρέ μου;
-Yakyak


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ούτε βαρύ, ούτε εμβριθές, ευτυχώς. Αν υπήρχε μόνο ΕΝΑΣ την είχαμε βάψει όλοι. Πόσο πιθανό θα ήταν να πέσουμε πάνω του την κατάλληλη στιγμή; Η θεωρία του ΕΝΑ είναι ένας απαραίτητος μύθος για να ξυπνήσει ο έρωτας, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα παραμύθια που ζούμε, αλλά δεν είναι ανάγκη και να το πιστέψουμε. Υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι το σύμπαν ασχολείται τόσο εντατικά με την πάρτη του, που κινεί όλα τα ορατά και αόρατα νήματα για να φέρει μπροστά του αυτόν που πρέπει να φέρει, κι αυτό δεν διαφέρει από το να πιστεύεις στα ζώδια. Υπάρχει πάνω από ένας που μας ταιριάζει. Δεν μας ταιριάζει ο καθένας από αυτούς με τον ίδιο τρόπο, αλλά δεν είμαστε και τόσο μονοδιάστατοι για να ταιριάζουμε μόνο με έναν, λες και είμαστε κλειδαριές.


Εσύ πρέπει να ξέρεις ποιος είναι ο κατάλληλος για σένα και με ποιον τρόπο θα τον αναγνωρίσεις. Αν περιμένεις να το καταλάβεις από συνταγές και αφορισμούς που διαβάζει κανείς στο facebook πάνω από ηλιοβασιλέματα, αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρεις αρκετά καλά τον εαυτό σου.

__________________
3.

Αγαπητή ΑΜπα καλησπέρα ! Εχω μια απορία επαγγελματικής φύσεως . Πρόσφατα ξεκίνησα να εργάζομαι στην εταιρεία του πατερα μου. Ειναι ένας καταξιωμένος άνθρωπος στον χώρο του που ολοι τον σέβονται και τον θαυμάζουν . Το πρόβλημα μου ειναι οτι αυτη η εταιρεία κάποια στιγμή θα περασει στα χέρια μου και όσο καλα και να εχω μάθει την δουλεια δεν ξερω αν θα καταφέρω ποτε όσα αυτός . Ξεκίνησε απο το 0 και κατάφερε να χτίσει πολλά . Πως θα καταφέρω να μπω στην θέση του ομως ; πως θα καταφέρω να εμπνέω σεβασμό να διοικώ όπως αυτός και να μην τα γκρεμίσω ολα ;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πρώτα από όλα, αυτό που πρέπει να εξασφαλίσεις είναι οι γνώσεις, και γι'αυτό χρειάζονται σπουδές, διάβασμα, επιμόρφωση, δίκτυο συναδέλφων, και μελέτη. Αν είσαι εντάξει σε αυτά, τότε μην προσπαθήσεις να γίνεις όπως αυτός, γιατί αυτό δεν γίνεται: ήταν αυτός που ήταν, στην εποχή που ήταν. Δεν μπορεί να επαναληφθεί η ίδια ιστορία με τον ίδιο τρόπο. Δεν θα μπεις στη θέση του. Θα μπεις στην δική σου θέση, και θα δημιουργήσεις μια νέα εποχή, σύμφωνα με αυτά που ξέρεις, αυτά που πιστεύεις, και αυτά που είσαι. Το από το μηδέν στο τετρακόσια ήταν κάτι που γινόταν κάποτε, τώρα αν γίνεται, γίνεται αλλιώς και με άλλο τρόπο. Ζεις σε έναν διαφορετικό κόσμο από τον πατέρα σου.


Για να εμπνέεις σεβασμό πρέπει πρώτα να σέβεσαι, και να έχεις την εσωτερική ασφάλεια ώστε να βρίσκεις τους καλύτερους και να τους αναθέτεις να κάνουν αυτά που κάνουν καλύτερα, και μετά να τους επιβραβεύεις. Αν δεν φοβάσαι μήπως σε καπελώσουν, ώστε να καταφύγεις στην αυστηρότητα χωρίς λόγο, όλα θα πάνε καλά. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις για το μέλλον. Για τους επιμέρους ελιγμούς, ψάξε να βρεις έναν μέντορα. Ο πατέρας σου θα ήταν πολύ κατάλληλος για αυτόν τον ρόλο.


__________________
4.

Αγαπητή Λένα,
Ποια η γνώμη σου για τα γαλακτοκομικά προϊόντα; Φαντάζομαι θα έχεις ακούσει τελευταία τις απόψεις που λένε ότι ευθύνονται για την εμφάνιση καρκίνου, δεν προσφέρουν ό,τι τόσα χρόνια πιστεύαμε και ότι είναι τελείως αφύσικο για τον ανθρώπινο οργανισμό να τα καταναλώνει και πολλοί γιατροί (σίγουρα οι πιο εναλλακτικοί) συμβουλεύουν να τα κόψουμε μαχαίρι. Εγώ λοιπόν προσπαθώ να καταλάβω τι ισχύει και τι όχι και από την έρευνα που έχω κάνει και με τις λιγοστές επιστημονικές γνώσεις μου, μάλλον τα θεωρώ όλα αυτά υπερβολικά και ότι τίποτα σχετικό δεν είναι απόλυτα αποδεδειγμένο. Σκέφτομαι επίσης ότι όλα αυτά μπορεί να γίνονται γιατί εντάξει όλα τα κέρδη να τα βγάζουν οι γαλακτοβιομηχανίες; Να μην πάρουν κάποιο μερίδιο και οι βιομηχανίες παραγωγής γάλακτος ρυζιού, αμυγδάλου, βιολογικών και λοιπών vegan προϊόντων; Και δηλαδή όλα αυτά τα φυτικά τυριά και λοιπά προϊόντα είναι πιο υγιεινά; Ίσα ίσα που εμένα μου φαίνονται πιο χημικά επεξεργασμένα και άρα λιγότερο φυσικά. Άσε που όλοι αυτοί που υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις, είναι οι ίδιοι που πιστεύουν στην ομοιοπαθητική, ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα και όλα αυτά τα ωραία (κρίνοντας από τον δικό μου κύκλο και από αυτά που βλέπω στο διαδίκτυο, δεν έχω κάνει και έρευνα να δω ποιοι τα πιστεύουν και ποιοι όχι), οπότε και αυτό με προϊδεάζει αρνητικά στο να ταυτιστώ. Άσε που λατρεύω τα τυριά, οπότε θα ήταν βασανιστήριο να τα κόψω! Θα με ενδιέφερε λοιπόν να ακούσω και την άποψή σου, δεν περιμένω να μου παραθέσεις έρευνες κλπ απλά να ακούσω τι πιστεύεις εσύ προσωπικά. Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
-Λα βας τυρι


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Νόμιζα ότι είμαι ενημερωμένη για τις συνηθισμένες θεωρίες συνομωσίας. Όμως να, όσο ζει κανείς μαθαίνει. Πρώτη φορά ακούω ότι τα γαλακτοκομικά προκαλούν καρκίνο. Αφού μου το ζητάς, δεν θα σου παραθέσω επιστημονικές έρευνες. Προσωπικά πιστεύω ότι ΧΑΧΑΧΑ.


Γιατί όμως αποφεύγεις να ασχοληθείς με επιστημονικές έρευνες και ρωτάς την άποψή μου; Τιμή μου, αλλά δεν χρειάζεται να ρωτάς κανέναν. Ούτε χρειάζεται να έχεις επιστημονικό υπόβαθρο για να τις εκτιμήσεις. Δεν χρειάζεται να γραφτείς σε επιστημονικά περιοδικά και να διαβάζεις τις έρευνες στα paper, μπορείς απλά να παρακολουθείς τις ανακοινώσεις που γράφονται σε απλά λόγια σε χώρους αξιόπιστους. Ήδη έχεις ενεργοποιήσει το κριτήριο και λες ότι αυτοί που πιστεύουν στα βλαβερά γαλακτοκομικά, πιστεύουν και στα βλαβερά εμβόλια, άρα η πηγή δεν είναι αξιόπιστη· ακριβώς τον ίδιο μηχανισμό χρειάζεσαι για να εκτιμήσεις και τις έρευνες. Σκέψου ποιος χώρος είναι πιο πιθανόν να ακολουθεί επιστημονικές προδιαγραφές για ενημέρωση σχετικά με την υγεία και την επιστήμη, και βάλε σελιδοδείκτη. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο θα συνδέεις παλιές και νέες γνώσεις ώστε να σχηματίζεις δική σου άποψη. (Παρεμπιπτόντως προτείνω την κατηγορία Science στα Google News).


Μη φοβάσαι την επιστήμη. Τον άνθρωπο υπηρετεί. Για μας είναι. Δεν είναι για να μένει κρυφή στα εργαστήρια. Η μεγαλύτερη χαρά των επιστημόνων είναι να γίνεται πανανθρώπινη γνώση μια ανακάλυψη, ή έστω να τραβήξει την προσοχή.


Παρεμπιπτόντως μια έρευνα που κυκλοφόρησε τελευταία και τάραξε τις βεβαιότητες πολλών είναι ότι ο καρκίνος είναι περισσότερο θέμα του οργανισμού εσωτερικά, παρά αποτέλεσμα του περιβάλλοντος και των ανθρώπινων συνηθειών. Με εξαίρεση τον καρκίνο του πνεύμονα που συνεχίζει να συνδέεται με το κάπνισμα, οι υπόλοιποι συμβαίνουν χάρη σε μηχανισμούς που ακόμα δεν ελέγχονται. Επειδή δεν τα λέω καλά, δες το εδώ.
 

__________________
5.

Αγαπητη Α, μπα, μ αρεσει η αποψαρα σου οποτε ειπα να ρωτησω.
Αρχικα, να πω για μενα οτι προερχομαι απο νεομεσοαστικη οικογενεια. (οι γονείς μου κατεβηκαν απ τα βουνα για να γινουν δημοσιοι υπαλληλοι) και μεγαλωνοντας ενιωθα οτι δεν χωραω στον ρολο του φύλου που μου δωθηκε. Αυτο με οδηγησε σε διάφορα προβληματα, σε ολους τους τομείς. Τελοσπαντων, τωρα, στα 29, εχω καπως βρει τον εαυτο μου, Και τροπους να υπαρχω και να εκφραζομαι σε μια κοινωνια που δεν μ αποδεχεται, διανυω την καλυτερη περίοδο της ζωης μου.
Και ερχομαι στο θεμα. Εδω και 2 χρονια εμπλεκομαι σε μια ελευθερη ερωτικη σχεση που ειναι οσα θελω σε μια σχεση. Η σχεση αυτη ειναι μια πραγματικα πρωτογνωρη, ασυλληπτη εμπειρία για μενα. Καθημερινα ξαφνιαζομαι απο το ποσό αποδοχη, κατανοηση , επικοινωνια, σεβασμο, τρυφεροτητα , και ευγενεια εχουμε σ αυτην την σχεση. Ειναι μια ενδυναμωτικη συμμαχια και για τα 2 μελη της.
ΓΙΑΤΙ ρε α, μπα καθομαι κ το ψειριζω και δεν τ απολαμβανω??
Τ απολαμβανω, μην λεω κ υπερβολες, αλλα δεν αφηνομαι..
Φταιει που ειχα συνηθισει να προσεχω το καθε μου βημα για να προσταυτευομαι σωματικα κ ψυχολογικά? Μαλλον.. αλλα θα μπορεσω ποτε να αφεθω?

Ξερω, η ψυχοθεραπεια βοηθαει πολύ αλλα την εκοψα προσφατα, γιατι δεν υπαρχει σαλιο.
-Απελευθερωμενο αρσενικοθυληκο


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Στα 29 σου έχεις βρει έναν τρόπο να εκφράζεσαι και να υπάρχεις σε μια κοινωνία που δεν σε αποδέχεται, και έχεις σχηματίσει μια σταθερή, στενή, ισότιμη σχέση που σου προσφέρει ασφάλεια, αγάπη και τρυφερότητα, και κρατάει δύο χρόνια;


Μακάρι όλοι στα 29 τους να μπορούσαν να πουν ότι έφτασαν σε αυτό το σημείο, και μάλιστα χωρίς τις δυσκολίες που συνάντησες εσύ.


Μήπως έχεις αργήσει να κάνεις ένα καλό δώρο στον εαυτό σου; Όπως ας πούμε να του πεις «τα κατάφερες ρε μούτρο», ή να του χαρίσεις μια πολυτελή μέρα σε σπα;


Από μένα πάντως πολλαπλά, ατελείωτα συγχαρητήρια. Γιατί η καλή σχέση σχηματίστηκε επειδή μπορείς, όχι επειδή έτυχε. Δεν σου χαρίστηκε για να σου την πάρει κάποιος πίσω. Εσύ τα κατάφερες. Και όπως τα κατάφερες μια φορά, θα τα ξανακαταφέρεις, και θα τα καταφέρνεις πάντα. Οι εγγυήσεις είναι μέσα σου.


Πήγαινε για ψυχοθεραπεία όταν ξαναμπορέσεις, για να μάθει ο θεραπευτής σου πέντε πραγματάκια. Αστειεύομαι. Πήγαινε όμως, όταν εμφανιστεί σάλιο. Ψάξε και για άλλες λύσεις, με λιγότερα λεφτά.

 

__________________
6.


Λενα καλησπερα. Η ερωτηση μου ειναι απλη : ειναι τόσο παραλογο να θελω να δω πράξεις να συνοδευουν τα λόγια;;; Οταν καποιος σου λεει πχ Ναι θα το κάνω αυτο και δεν το κάνει ποτε, δεν λεει απλα λογια στον αερα; Οταν απο το πιο μικρο ως μεγαλα πραγματα ειναι αναξιοπιστος δεν ειναι λογικο να τραυματιζει την εμπιστοσυνη; Με λεει περιεργη και πως συνεχεια ψαχνω τα πραγματα κ για αυτο βρίσκω θεματα απο το πουθενα.. Εχω παρει αποστασεις αλλα πραγματικα αναρωτιεμαι ειμαι υστερικη επειδη θελω ο αλλος να λεει κ να κανει κ οχι απλα να αερολογει;
-Ελευθερια

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σε λέει περίεργη για να ακυρώσει τις σκέψεις σου και να αμφισβητήσεις τον εαυτό σου, ώστε να μην χρειαστεί να αλλάξει κάτι στη συμπεριφορά του, και όπως φαίνεται ως ένα σημείο το έχει καταφέρει. Ευτυχώς όχι μέχρι τέλους, γιατί λες ότι έχεις πάρει αποστάσεις. Εμπιστεύσου το ένστικτό σου, ειδικά όταν νιώθεις ότι κάποιος δεν σου φέρεται σωστά. Αν κάνεις λάθος, μπορείς να αλλάξεις γνώμη. Αν έχεις όμως καταλάβει σωστά, γλιτώνεις πολύ κόπο, χρόνο, ενέργεια, ενίοτε και χρήμα.

_________________
7.

Γεια σου αγαπητή Α, μπα! Εισαι φοβερή κ πραγματικά σε θαυμάζω για την κριτική σου ικανότητα κ τις ορθολογικές σου απαντήσεις! Ειμαι 33, παντρεμένη χωρις παιδιά κ το καλοκαίρι που περασε περάσαμε μια δοκιμασία καθώς αρρώστησε πολυ σοβαρά ο πατέρας μου, ευτυχώς μετα απο θεραπεία κατάφερε να επανέλθει! Το κακό ειναι ότι ενώ κατα τη διάρκεια της θεραπείας έκοψε το κάπνισμα, τωρα το εχει ξανα αρχίσει κ μάλιστα κρυφά απο τη μητέρα μου, την αδερφή μου κ μένα.. Οι άλλες δυο γίνανε έξαλλες όταν τον έπιασαν στα πράσα, εγώ απογοητεύτηκα πολυ.. Δεν του χω πει κάτι, με τη μητέρα μου τσακώθηκαν πολυ άσχημα.. Δεν ξερω τι να κάνω αφενός γιατι καταλαβαίνω ότι πρέπει μόνος του να το σταματήσει, ειναι σα να παίζει ρωσική ρουλέτα με την υγεία του πια κ αφετερου η μητέρα μου αρνείται να τον βοηθήσει σε οτιδήποτε κ γενικά η σχέση τους ειναι δύσκολη ανα τα έτη απλά τωρα εχει γιγαντωθεί το πρόβλημα... Δε μένω μαζι τους, έχω την οικογένεια μου, αλλα δεν παύω κ να τους αγαπώ κ να τους νοιάζομαι... Να πω επίσης ότι κ οι δυο εδώ κ χρόνια μου κατηγορούν ο ένας τον άλλο, απλά νιώθω να χω κουραστεί πια με όλο αυτο κ μετα απο όλο αυτο.. Στην αδερφή μου δε λενε τίποτα ή ελάχιστα απ όσο γνωρίζω... Πολλα σας είπα, συγγνωμη αν σας κούρασα, ήθελα μια γνώμη για το τι στο καλο να κάνω να τους βοηθηςω.. ειναι εύκολοτερο να εντοπίζεις το πρόβλημα όταν είσαι απέξω... - μπερδεμένη....

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το πρόβλημα είναι ότι νομίζεις ότι υπάρχει κάτι να κάνεις για να τα διορθώσεις όλα, και δεν ξέρεις ποιο είναι. Όμως δεν μπορείς να κάνεις τίποτα πραγματικά ουσιαστικό με τον τρόπο που θα ήθελες. Μπορείς να συμπαρασταθείς, μπορείς να συμβάλλεις, μπορείς να προσευχηθείς ή να ελπίζεις, αλλά δεν μπορείς να κάνεις κάτι για να το λύσεις. Δεν έχουν λύση όλα τα προβλήματα που συναντάμε στην ζωή μας, και χρειάζεται να ελέγχουμε πότε συμβαίνει αυτό και να το παίρνουμε απόφαση: πάρα πολλά από αυτά που μας επηρεάζουν πολύ, δεν είναι δικά μας θέματα για να λύσουμε. Σε αφορά πολύ άμεσα και επίπονα η υγεία του πατέρα σου, αλλά δεν είναι η δική σου υγεία για να πάρεις αποφάσεις, είναι η δική του, και το δικό του σώμα, δική του η ζωή, και δικός του και ο θάνατος. Δική του είναι επίσης η σχέση του με τη μητέρα σου, και δική της η σχέση της με τον άντρα της. Εσύ είσαι κόρη. Έχεις την δική σου σχέση με τον πατέρα σου, και μόνο αυτή μπορείς να διαχειριστείς.


Μέσα σε μια οικογένεια τα όρια χάνονται συχνά και ο ένας νιώθει μέρος του άλλου, αλλά οι γονείς σου είναι άνθρωποι. Ήταν άνθρωποι πριν από σένα, και είναι άνθρωποι παρά την παρουσία σου. Δεν είναι σωστό να τους ζητάς να είναι πάντα, σε ζητήματα ζωής και θανάτου όπως αυτό, να είναι πρώτα γονείς και να αλλάζουν την συμπεριφορά τους για να σε προστατεύσουν από τον πόνο. Είσαι μεγάλη γυναίκα, και πρώτα είσαι αυτό, άνθρωπος, και μετά κόρη.


Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να ενημερώσεις τον πατέρα σου για το πόσοι διαφορετικοί τρόποι υπάρχουν για να κόψει το κάπνισμα. Πιθανόν να πιστεύει ότι το μόνο που υπάρχει είναι να το κόψει μια μέρα καθολικά και για πάντα, χωρίς καμία βοήθεια. Για μερικούς ισχύει αυτό, αλλά όχι για όλους. Βρες και έναν γιατρό που ξέρει από αυτά, και πρότεινε του να πάτε να τον δείτε μαζί. Προσπάθησε αυτό, και ας ελπίσουμε ότι θα πετύχει.

50

Σεισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ