Στο σημερινό «Α μπα»: ιερή αγανάκτηση

Στο σημερινό «Α μπα»: ιερή αγανάκτηση Facebook Twitter
115


__________________
1.

Η συγχώρεση είναι μεγαλείο ψυχής; Ή μεγαλειώδης διαστροφή των ανθρώπινων συναισθημάτων; Που ακριβώς επειδή είναι μεγαλειώδης η διαστροφή δίνει την αίσθηση του μεγαλείου στον άνθρωπο, του μεγαλείου γενικώς. Και όπως ξέρουμε δεν θέλει και πολύ ο άνθρωπος να θεωρήσει ότι το οτιδήποτε που του δίνει την αίσθηση του μεγαλείου σημαίνει ότι ο ίδιος έχει μεγαλείο. Τί πιο απλό από το μεγαλείο της ψυχής; Αν ήταν μεγαλείο μυαλού θα ήταν πολύ δύσκολα τα πράγματα διότι το μυαλό θέλει προσπάθεια. Αντίθετα η ψυχή δεν θέλει καμία προσπάθεια πέρα από τις εξάρσεις μεγαλείου που αισθάνεται. Χαχαχαχα.
- περί μεγαλείου και ανθρώπινης αυταπάτης


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ό,τι κάνει ο άνθρωπος, ό,τι σκέφτεται και ό,τι είναι, από τον ίδιο ξεκινάει και στον ίδιο καταλήγει, αν το δεις αυστηρά. Δεν είναι κάποια αδυναμία ψυχής, είναι αδυναμία κατασκευής – είμαστε ό,τι συμβαίνει μέσα σε ένα όργανο που βρίσκεται μέσα στο κεφάλι μας και ακόμη είναι ανεξερεύνητο. Είναι κάπως τραγικό ότι το ίδιο όργανο που μας χαρίζει την μαγική ιδιότητα της συνείδησης, μας έχει ταυτόχρονα δώσει τα εφόδια να συνειδητοποιούμε τον περιορισμό μας, αλλά δεν αισθάνομαι ότι είναι για «χαχαχα» με τον τρόπο που το εκφράζεις εδώ. GNOMI MU.


(Επίσης, η ψυχή και το μυαλό δεν είναι δύο διαφορετικά πράγματα.)

__________________
2.

Hello, τι κάνετε? Ήθελα να κάνω μα ερώτηση σχετικά με μια σημερινή ερώτηση (για ένα παιδί που στην αρχή της σχέσης του πίεζε τον δικό του να βγαίνουν συνέχεια.. συγγνώμη αν διαβάζει ο συγκεκριμένος) Λοιπόν η δική μου η ερώτηση είναι, μμμ σχεδόν το αντίθετο. Είμαι μαζί με ο αγόρι μου 1 χρόνο τώρα και πραγματικά ταιριάζουμε πολύ, είμαστε μέσα στα μέλια και γενικά όσο πιο καλά πάει. Αυτός είναι 30 και εγώ 25. Το θέμα είναι πως κάθε φορά που θα βγει με τους φίλους του θα μου πει να γω και εγώ μαζί τους ,ακόμα και αν είναι μόνο με έναν φίλο, ή στο σπίτι φίλου του αντροπαρέα. Εγώ αυτό δεν το βρίσκω σωστό και του το λέω συχνά και τις περισσότερες φορές δεν πηγαίνω (άλλο με παρέα θεωρώ και άλλο το να πάω να χωθώ στην αντροπαρέα τους). Όμως τις φορές που πηγαίνω μου φαίνεται λίγο περίεργο στην αρχή και σκέφτομαι τι μπορεί ,οι φίλοι του, να σκέφτονται για μας και για μένα συγκεκριμένα. Δεν θέλω να νομίζουν πως τον πιέζω ή πως δεν τον αφήνω να κάνει τίποτα μόνος του, ή το πιο παρατραβηγμένο που σκέφτομαι να τον κάνουν πέρα εξαιτίας αυτού. Επίσης όταν βγαίνει και δεν πηγαίνω μαζί του μιλάμε συνέχεια στο κινητό, κάτι που του έχω πει πως δεν είναι ωραίο αλλά αν είμαι σπίτι δεν το σταματάω γιατί μ αρέσει (ενώ αν είμαι και εγώ έξω με φίλους μου απαντάω πολύ σπάνια γιατί δεν το θεωρώ σωστό να είμαι συνέχεια με το κινητό και πάντα τον ενημερώνω όταν φτάνω για να ξέρει). Η ερώτηση μου είναι θεωρείς ότι πρέπει να αλλάξω κάτι από αυτά που κάνω? κυρίως για να μην έχει θέμα με τους φίλους του. Σε ευχαριστώ πολύ
- ερωτοχτυπημένη


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κάτι μου λέει ότι ξέρεις ποια είναι η απάντηση.

 

__________________
3.

Αυτό το παιχνιδάκι γνωρίζεις κάποιον γίνεται κάτι και μετά ο ένας αργεί να στείλει μήνυμα και ο άλλος να απαντήσει και το ίδιο και ξανά κι ξανά και παίρνει η απλή συνομιλία 3 μέρες, πώς αντιμετωπίζεται;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν το θεωρείς παιχνιδάκι, αντιμετωπίζεται πιο ευχάριστα αν έχεις ανοιχτά τέσσερα πέντε μέτωπα παράλληλα. Φτάνει να μην τα μπερδέψεις και κάνεις καμία πατάτα όπως αυτή που συνέβη στα φετινά Όσκαρ.

__________________
4.

Είμαι 18 χρόνων πέρασα αρχικά σε πόλη εκτός Αθηνών, γνώρισα υπέροχα άτομα βίωσα ωραίες καταστάσεις όμως έπρεπε να κάνω αίτηση για να έρθω Αθήνα λόγω οικονομικών ώστε να μείνω με την αδερφή μου. Η σχολή μου, μου αρέσει αρκετά και ειδικά οι κριτικές της στην Αθήνα είναι άψογες.. όμως νιώθω συνέχεια άσχημα δεν έχω γνωρίσει άτομα που να ταιριάζω και συνέχεια ακούω σχόλια του τύπου στην Αθήνα είναι χάλια θα περάσεις άσχημα τη φοιτητική σου ζωή.. ταλαιπωρία στις μετακινήσεις είναι όλα μακριά.. και το χειρότερο είναι ότι έχω αρχίσει να τα πιστεύω και να κλείνομαι στον εαυτό μου.. τι μου προτείνεις;
ευχαριστώ πολύ φιλιά..
- Γειά σου Αμπα μου, σε διαβάζω 1 χρόνο τώρα και είμαι ενθουσιασμό με τον τρόπο σκέψης σου.

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Να μην συζητάς με πολύ κόσμο τα προσωπικά σου, παρά μόνο με άτομα εμπιστοσύνης, και όταν τα συζητάς, να λαμβάνεις υπόψη σου μόνο τις γνώμες αυτών που έχουν συγκεκριμένη και αποδεδειγμένη εμπειρία, και εφόσον είσαι σίγουρη ότι θέλουν μόνο το καλό σου και δεν θέλουν απλώς να δείξουν πόσα ξέρουν ή να σε ανταγωνιστούν επειδή νομίζουν ότι τους προσπερνάς σε κάτι. Αν αφήναμε να μας επηρεάζουν οι γνώμες όλων σε κάθε τι που κάνουμε, θα ήμασταν μόνιμα δυστυχείς. Θα πας στην Αθήνα, θα έχεις και την αδερφή σου που είναι ήδη εκεί και θα ξέρει τα μέσα και τα έξω, και θα αποφασίσεις μόνη σου αν είναι ωραία ή όχι.


__________________
5.

Αγαπητή Αμπά, διαβάζω πάντα την στήλη σου και μου έχει πραγματικά δώσει αρκετές φορές άλλη οπτική σε πολλά πράγματα. Σου έχω ξαναγράψει αλλά δεν πήρα απάντηση, ελπίζω να μου απαντήσεις αυτή την φορά γιατί στην κυριολεξία θα σκάσω.. Είμαι 39 χρονών και ζω στο εξωτερικό εδώ και 4 περίπου χρόνια, έχω μια πολύ καλή δουλειά που μου επιτρέπει να έχω μία άνετη ζωή αλλά να βοηθάω οικονομικά και τους δικούς μου καθότι ζορίζονται με την κρίση και ο αδερφός μου (ένα χρόνο μεγαλύτερος), ο οποίος μένει μαζί τους είναι άνεργος εδώ και ενάμισι χρόνο περίπου. Το πρόβλημα έχει ξεκινήσει εδώ και ένα χρόνο όπου όχι μόνο με τρόπο επίμονο έως και θρασύτατο και με το έτσι θέλω, μου ζητάει να έρθει εδώ που βρίσκομαι για να ψάξει για δουλειά. Να σημειώσω εδώ ότι οι σχέσεις μου με τον αδερφό μου δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα καλές, είμαστε δύο εντελώς διαφορετικοί άνθρωποι και από μικρό παιδί με καταπίεζε, μου φερόταν άσχημα, ήταν εγωιστής και γενικά με έχει κάνει πολλές φορές να κλάψω και να σιχτιρίσω για την άσχημη έως και παράλογη συμπεριφορά του απέναντί μου. Έχω προσπαθήσει να του βρω δουλειά στην Ελλάδα μέσω κάποιων γνωριμιών, όπου προέκυψε κάτι τελικά στην επαρχία το οποίο και απέρριψε γιατί δεν θα του έφταναν λέει τα χρήματα. Και ξανάνοιξε το σενάριο να έρθει εδώ. Όλο και πιο πιεστικά. Σε βαθμό που να με θεωρεί εχθρό του και να μου κόψει την καλημέρα γιατί δεν τον βοηθάω, όπως λέει. Αμπα μου, από την μία λυπάμαι τους γονείς μου οι οποίοι δεν τον αντέχουν άλλο γιατί συνέχεια τους φωνάζει στο σπίτι και με κατηγορεί λες και εγώ φταίω και πρέπει να έχω τύψεις για την δική του ζωή ή που έιναι άνεργος και οι δικοί μου από την άλλη έχουν φτάσει στα όριά τους και με έχουν θερμοπαρακαλέσει να τον αφήσω να έρθει να ψάξει για δουλειά (και να τον συντηρώ εγώ εως τότε φυσικά). Αμπα μου με το χέρι στην καρδιά δεν θέλω να έρθει εδώ, δεν γουστάρω αυτή την εκβιαστική συμπεριφορά από την πλευρά του, πέρασα μαύρα Χριστούγεννα με οικογενειακούς καυγάδες και τις φωνές του, λες και έχω καμιά εταιρεία που βολεύω κόσμο και δεν το ξέρω... έφτασα στο σημείο να πω στους δικούς μου ότι δεν ξαναπατήσω Ελλάδα γιατί δεν χρωστάω να περνάω τέτοιες καταστάσεις και έβαλαν τα κλάματα. Θα χρησίμευε πολύ η συμβουλή σου ως προς το πώς θα μπορούσα να χειριστώ.. σε ευχαριστώ πολύ.


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Η απάντηση εξαρτάται πολύ από το ποια δουλειά θέλει να βρει, ποια θα μπορούσε να βρει, και κατά πόσο μπορείς πραγματικά να τον συντηρείς όσο προσπαθεί να βρει. Αν ας πούμε πεις ότι μπορεί να έρθει, αλλά αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα στέλνεις λεφτά στην Ελλάδα, τι θα σου πουν άραγε; Αν τους πεις ότι βρήκες δουλειά να πλένει πιάτα σε ελληνικό εστιατόριο, τι θα γίνει; Νομίζω ότι όλη η οικογένεια πιστεύει ότι ζεις στην γη της Επαγγελίας, ότι κολυμπάς στο χρήμα, κι ότι δεν έχεις καμία υποχρέωση, και στάθηκες τυχερή. Είμαι βέβαιη ότι για να βρεθείς στην θέση που είσαι, προσπάθησες πάρα πολύ και στερήθηκες πολλά – και συνεχίζεις να στερείσαι. Είμαι βέβαιη επίσης ότι η χώρα που ζεις δεν είναι ο Παράδεισος επί της γης. Όμως δεν έχουν καταλάβει τίποτα από όλα αυτά. Πρέπει να καταλάβουν ότι δεν υπάρχει μαγική λύση, και σίγουρα δεν είσαι εσύ αυτή που τους την στερείς.


Για εξήγησε σε όλους ποια είναι η πραγματικότητα, γιατί νομίζω ότι κάνεις μόνο άμυνα και δεν έχεις σκεφτεί ακόμη την επίθεση.

__________________
6.

Βίαιη κ νευρική μάνα, πεθαίνει στα 7 μου. Φαφλατάς πατέρας εξαφανίζεται. Αλλαγή σπιτιών, κ άλλες εξαιρετικά μελό καταστάσεις. Ήμουν ένα πολύ βίαιο παιδί, με ακραίες τάσεις ρομπινχουντισμού (μέχρι κ τον στρατό). Υπέρβαρος, χωρίς πέραση στις γυναίκες μέχρι τα 19. Κακός μαθητής. Εξαιρετικά ανίκανος για σχέσεις, φανατικός της μιας φοράς, κ κάποιας επανάληψης μετά από καιρό. Πρώτη σχέση με την λυκειακή μου, ανεκπλήρωτη φαντασίωση στα 26 κ γάμος στα 30. Διαζύγιο 32. Ξυπνάω έντονα συναισθήματα, με ερωτεύονται, κ εγώ επαναλαμβάνω την μανιέρα ''δεν κάνω σχέσεις''. Ταξιδεύω κ μένω διαρκώς στο εξωτερικό (λόγω δουλειάς κ καλά). 3 χρόνια ψυχανάλυση, με έμαθε πολλά, κατέληξε όμως άσχημα. Περίπτωση για ισορροπία, σταθερή σχέση κ παιδιά?

- Γιώργος 38


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Υπάρχει σαφώς, αλλά μόνο με επιμονή και θέληση για θεραπεία. Διαφορετικά είναι απλώς επιθυμία, και δεν αρκεί. Γιατί κατέληξε άσχημα η ψυχανάλυση; Ξεκίνα από κει.

_________________
7.

Δίπλα ακριβώς στο σπίτι μου άνοιξε το πιο ακριβό μανάβικο του πλανήτη. Το επόμενο μανάβικο είναι αρκετά μακριά αλλιώς σούπερ μάρκετ ή λαϊκή που επίσης δε βολεύει. Πολύς κόσμος αγοράζει από εκεί λόγω ευκολίας αλλά φεύγει βρίζοντας. Κι εγώ το ίδιο. Έχει νόημα να πω στην ιδιοκτήτρια ότι είναι παράλογα ακριβή ή δεν μου πέφτει λόγος; (δικό της είναι το μαγαζί ότι γουστάρει κάνει και σε όποιον αρέσει). Σήμερα αγόρασα ένα μπρόκολο και 2 καρότα και πλήρωσα λες και πήρα τις καλύτερες μπριζόλες! Έλεος τα νεύρα μου!!!!

-ακρίβεια φίλε μου


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θα ήθελες να έχεις ακριβώς δίπλα στο σπίτι σου το πιο φτηνό μανάβικο του κόσμου; Βρες το και μετακόμισε ακριβώς δίπλα.


«Δε βολεύει» η λαϊκή. Περίεργο! Νόμιζα ότι όλος ο κόσμος σέρνει καροτσάκια σε συγκεκριμένες ώρες και μέρες, χειμώνα καλοκαίρι, επειδή τους βολεύει.


Αυτό το πράγμα, που έρχονται ερωτήσεις από ανθρώπους που αναρωτιούνται με πάσα ειλικρίνεια και αγανακτούν γιατί δεν είναι αυτό που θέλουν πιο φτηνό, ή πιο βολικό, ή πιο εύκολο, δεν θα το συνηθίσω ποτέ. Η μία ρωτάει γιατί δεν μπορεί να κάνει (α) δεύτερο και (β) δωρεάν μεταπτυχιακό (γ) την ώρα που την βολεύει. Η άλλη ρωτάει γιατί δεν είναι πιο φτηνοί οι ψυχολόγοι αφού τους χρειάζεται ο κόσμος. Η τρίτη ρωτάει γιατί είναι τόσο ακριβά τα θέατρα αφού είναι ΤΕΧΝΗ και την εκτιμάει πολύ. Αυτό που θέλουν τελικά να πουν όλοι αυτοί είναι γιατί δεν είναι αυτά που θέλουν δωρεάν, όπως δωρεάν είναι το σχολείο, ή τα πεζοδρόμια. Δεν έχουν καταλάβει ότι ούτε ο σχολείο είναι δωρεάν, ούτε τα πεζοδρόμια, ούτε καν ο αέρας που αναπνέουν.


Εν τω μεταξύ, αν είχε μόνο αυτό το μανάβικο σε όλο το χωριό, ή αν το μανάβικο είχε τις τιμές από το μονοπώλιο του φεουδάρχη, θα είχε ίσως κάποιο νόημα η κουβέντα. Αλλά έχει (1) κι άλλο μανάβικο, (2) και σούπερ μάρκετ, και (3) λαϊκή, και διαμαρτύρεται στ' αλήθεια που το (4) διπλανό είναι ακριβό, ΑΛΛΑ ΠΑΕΙ, ΚΑΙ ΨΩΝΙΖΕΙ, και μετά αναρωτιέται αν η λύση είναι να μιλήσει στην μανάβισσα. Σας παρακαλώ κυρία μανάβισσα, μπορείτε να μειώσετε τα έσοδα της οικογένειας σας επειδή δεν βολεύομαι και δεν θέλω να ξεβολεύομαι επειδή είμαι και δίπλα; Στα αλήθεια, αυτό ρωτάει.


Αυτά που βολεύουν και είναι ωραία, στον χρόνο και στον τόπο που τα θέλουμε, κοστίζουν έξτρα φράγκα. Ας ενηλικιωθούμε κάποτε επιτέλους.

115

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ