Στο σημερινό «Α μπα»: ο δήμιος

Στο σημερινό «Α μπα»: ο δήμιος Facebook Twitter
167


__________________
1.

Αγαπητη Α μπα ειμαι λατρης του θεατρου ,αλλα δυστυχως πηγαινω 2-3 φορες το χρονο λογω του κοστους. Μια απλη παρασταση εχει 15 ευρω εισητηριο και οι πιο <<ενδιαφερον>> παραστασεις ξεκινουν απο 30 ευρω οπου δεν βλεπεις τιποτα γτ σε βαζουν στις πισω θεσεις ... Θεωρω πως οι υψηλες τιμες των παραστασεων αποτελουν την αιτια αποφυγης των ανθρωπων να δωσουν σημασια στο θεατρο ,με αποτελεσμα να δημιουργειται ενα πληγμα στη τεχνη... Κατανοω πως ενα θεατρο εχει εξοδα κλπ αλλα δεν θα τους δικαιολογησω ,ειναι απαραδεκτο να πληρωνεις 80 ευρω για μια μπροστινη θεση ειδικα στο ηρωδειο που η μπροστινη θεση φτανει κ στα 200 ευρω ... Αγαπητη α μπα κ οποιος το διαβασει ποια ειναι η αποψη σας;
-Kωνσταντινα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έχεις ακούσει ποτέ γονείς να λένε στο παιδί τους «ασχολήσου παιδί μου με το ποιοτικό θέατρο, θα έχεις πάντα δουλειά και καλό μισθό μήνας μπαίνει μήνας βγαίνει;» Όχι;


Λες ότι κατανοείς ότι ένα θέατρο έχει έξοδα «κλπ» αλλά δε νομίζω ότι έχεις κάτσει να το σκεφτείς στην πραγματικότητα. Δεν ξέρεις καν πόσο πληρώνει ένα θέατρο στην ΔΕΗ, τι ποσοστό των εισιτηρίων πάει στο κράτος, τι φόρους πληρώνει, αλλά τα 80 είναι απαράδεκτα και δεν θα τους δικαιολογήσεις. Σε ποιο δεδομένο βασίστηκες για να κρίνεις το απαράδεκτο της τιμής; Στο δικό σου πορτοφόλι. Εσύ θεωρείς απαράδεκτο το εισιτήριο των 80 ευρώ. Εγώ μπορεί να θεωρώ απαράδεκτο να κάνει 40. Άλλος τα 15. Γιατί να μην είναι όλα πιο φτηνά; Γιατί να μην είναι πιο φτηνά τα βιβλία, που μας αρέσουν κι όλας; Γιατί να μην είναι πιο φτηνά τα Theory, που έχουν καταπληκτικά παντελόνια; Γιατί να μην είναι πιο φτηνό το γάλα και το τυρί; Ακόμα καλύτερα, γιατί να μην είναι ΟΛΑ ΔΩΡΕΑΝ;


Αφού σου αρέσει το θέατρο, μίλα με κάποιον που δουλεύει στον χώρο, και ρώτα τον τι μπαίνει και τι βγαίνει, και πόσοι μένουν απλήρωτοι. Μετά, δες πόσο κάνουν τα εισιτήρια για θέατρο σε άλλες χώρες. Και πες μας και τι δουλειά κάνεις, για να σου πω ότι παίρνεις πάρα πολλά, και να παίρνεις λιγότερα να είναι πιο προσβάσιμες οι υπηρεσίες σου.

__________________
2.

Στο τραπέζι που ήμουν πριν λίγο, με ρώτησε κάποια κυρία (φίλη πεθερικών)τι εννοούμε όταν λέμε προσθετική στα δόντια. Και της απάντησα: αυτά που έχετε βάλει κι εσείς. Χωρίς πρόθεση να την προσβάλλω, πιο πολύ μάλλον σκέφτηκα (υποθέτω) αφού έχεις βάλει θήκες γιατί ρωτάς. Γυρνώντας σπίτι μου είπε ο άντρας μου ότι την έστειλα μ αυτό που είπα, και ότι ήταν σαν να ήμουν πλαστικός και να της έλεγα ,χμ τι ειναι το μποτοξ, να αυτό που έχεις κάνει στο μέτωπο σου.
Και όταν του είπα ότι καλά κάνει και μου τα λέει, γιατί μπορεί εγώ να μην καταλαβαίνω πως το λέω εκείνη τη στιγμή, μου είπε κι άλλο. Όταν πετάχτηκες και μου είπες: να μίλησε και ο ειδικός, μου ήρθε να σου δώσω μια μουτζα και να σου πω: να μωρη βλαχαρα!!!!!! Έχω κοκκαλώσει και κάθομαι τώρα 1:30 τη νύχτα και σου γράφω. Του το είπα αυτό γιατί συνέχεια κάνει αρνητικά σχόλια για το εξωτερικό χωρίς να γνωρίζει, χωρίς να έχει ζήσει έξω, δηλαδή σαν την Ελλάδα πουθενά. Και γενικά μιλάει με υποθέσεις και να το άκουσα εδώ να το άκουσα εκεί, χωρίς καμία βάση και επειδή το ξέρω πλέον είμαι δύσπιστη σ αυτά που λέει.
Ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό γενικά;
Γενικά είμαι ντροπαλή και θα λεγα και ανασφαλής. Είχα διαβάσει ότι μπορεί να γινόμαστε και επιθετικοί όταν στρέφεται η προσοχή σε μας.
Λένα σ'αγαπώ!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είμαι σίγουρη ότι οι δύο αυτές ιστορίες μπαίνουν στην ίδια ερώτηση. Δεν ξέρω και ποια είναι η ερώτηση σου, το «ποια είναι η γνώμη σου γενικά» δεν βοηθάει καθόλου τον άλλον. Κάτι σε απασχολεί, συγκεκριμένο, δεν θέλεις να σου πω τη γνώμη μου γενικά. Αφού δεν ρωτάς, σκόρπιες παρατηρήσεις:


1. Δεν ξέρω πώς συνδυάζεται το «ντροπαλή και ανασφαλής» με την απάντηση που έδωσες στην κυρία με τις θήκες. Μπορεί να μην ήθελες να την προσβάλεις, αλλά δεν μοιάζει με απάντηση ντροπαλού και ανασφαλούς ανθρώπου.


2. Ίσως θέλεις να πεις ότι σου λείπουν οι κοινωνικές δεξιότητες, η «ανάγνωση του χώρου», και γι'αυτό είπες στον άντρα σου να σου λέει όταν καταπατάς κάποιες παραδοχές;


3. Τότε εξηγείται το σχόλιο σου «μίλησε και ο ειδικός» που έκανες μάλλον μπροστά σε άλλους, πολύ κακώς. Το σχόλιο είναι δικαιολογημένο, αυτό που δεν δικαιολογείται είναι η εκδήλωση περιφρόνησης στον σύντροφό σου, ούτε όταν είσαστε μόνοι σας, ούτε μπροστά σε άλλους. Αλλά μπροστά σε άλλους είναι χειρότερο.


4. Ο εκνευρισμός του άντρα σου είναι κατανοητός, αλλά η μούντζα και η βρισιά, καθόλου.


5. Παρομοίως, η ανάγκη του να δείξει ότι ξέρει πράγματα που δεν ξέρει, και η ανάγκη του να νιώσει καλύτερα μειώνοντας ό,τι φαντάζει απλησίαστο, είναι δείγματα χαρακτήρα που ταιριάζουν με την ανωτέρω μούντζα και την βρισιά.


6. Για το (4) και το (5) δεν μπορώ να σου πω κάτι άλλο. Εσύ τον παντρεύτηκες. Κάτι θα ήξερες.

__________________
3.

Α μπα πως εισαι; Μ αρεσει πολυ η στηλη σου! Λοιπον εδω και κατι μερες με τριγυριζει μια σκεψη αλλα θα ηθελα πρωτα μια συμβουλη πριν τη βαλω σε εφαρμογη. Θελω να σου πω καταρχας πως το καλοκαιρι εδωσα πανελληνιες -περασα στη σχολη που μου αρεσε- και τωρα ξεκινω μια νεα ζωη. Αρχισα να δουλευω, νοικιασα το δικο μου -μικρο- σπιτι και περναω ωραια. Το προβλημα μου, ειναι τα περιττα κιλα που πηρα λογω των πενελληνιων. Παντα βρισκομουν 1-2 κιλα πανω απο το κανονικο , μονο που τωρα πηρα αλλα 5 συνολο 7. Δεν χρειαστηκε ομως να παω σε διαιτολογο. Μειωσα την ποσοτητα της τροφης μου, και ξεκινησα γυμναστικη και εχω χασει ηδη τα μισα. Το θεμα ειναι πως σκεφτομαι να κανω μια οριστικη αλλαγη στην εμφανιση μου: θελω να αποκτησω το σωμα των μοντελων , ναι αυτων που καθημερινα μας προβαλλουν σαν πρυτυπο που δεν πρεπει να ακολουθουμε , γιατι τα σωματα τους δεν ειναι υγιη, και οι ιδιες οι κοπελες ειναι ξερακιανες, και ας κλεισουμε τελως παντων αυτα τα χαζοπεριοδικα μοδας. Κι αυτο ειναι το προβλημα μου. Πως ενω θελω πραγματικα με γυμναστικη και καταλληλη διατροφη να αποκτησω αυτο το σωμα (δεν με νοιαζει να μοιαζω απαραιρητα στα μοντελα, ουτε με καποια γυναικα-μοντελο συγκεκριμενη, απλως χρησιμοποιηση τη λεξη αυτη για να γινει αμεσως κατανοητο το σωματοτυπο που εχω στο μυαλο μου) ενω λοιπον το θελω, φοβαμαι την κοινωνικη κριτικη -πως αδυνατισες ετσι κοπελα μου;- , φοβαμαι μηπως οντως με εχουν επηρρεασει αυτα τα προστυπα <<της τελειοτητας>> και δεν το γνωριζω, αλλα πιο πολυ φοβαμαι μηπως οι αλλοι νομιζουν πως επηρρεαστηκα, ενω αυτο δεν εχει γινει και με χλευασουν. Τι να κανω Αμπα;
-Στέλλα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Στέλλα, αυτές οι κοπέλες δεν απέκτησαν αυτό το σώμα με δίαιτα και γυμναστική. Φυσικά δεν τρώνε ποτέ τίποτα και υποθέτω ότι γυμνάζονται, αλλά κυρίως ανήκουν στο 0,01% του πληθυσμού που γεννιέται με αυτόν τον υπερφυσικό σωματότυπο. Είναι πανύψηλες και δέκα κιλά, και ήταν έτσι από πέντε χρονών. Βάλε και τα εκατό φίλτρα, τον φωτισμό και τα φότοσοπ, και έχεις τη γνωστή εικόνα.


Αυτό που με ανησυχεί είναι πόσο δεν καταλαβαίνεις ότι φυσικά και έχεις επηρεαστεί από τα περιοδικά και την τηλεόραση και το ίντερνετ. Πώς λες να σου ήρθε αυτή η εικόνα στο μυαλό, αυθόρμητα; Θέλεις να καταφέρεις κάτι που δεν γίνεται, εκτός αν ανήκεις στο ελάχιστο εκείνο τμήμα του πληθυσμού που γεννιέται με αυτές τις προδιαγραφές. Να κάνεις δίαιτα και γυμναστική και να αποκτήσεις κορμάρα, και μπράβο σου, αλλά υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα όρια στο τι είναι υγιές, και δεν είναι δύσκολο να τα ανακαλύψεις. Σίγουρα δεν είναι αυτό που έχεις στο μυαλό σου, γιατί αυτό που έχεις στο μυαλό σου – μόνη σου το λες! – «τα σώματα τους δεν είναι υγιή και ας κλείσουμε επιτέλους τα χαζοπεριοδικά μόδας». Δεν ακούς τον εαυτό σου; Λες μόνη σου ότι δεν είναι υγιή, αλλά μετά λες ότι θέλεις να γίνεις ακριβώς έτσι; Και αυτό που σε απασχολεί είναι τι θα πουν οι άλλοι;


Στέλλα πρόσεχε πάρα πολύ τι κάνεις με το σώμα σου γιατί ένα έχεις και οι βλάβες που μπορεί να προκαλέσεις δεν είναι πάντα ανατρέψιμες. Βαδίζεις σε πάρα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι. Αν θέλεις κορμί, πήγαινε σε διαιτολόγο και σε γυμναστή και κάνε ερωτήσεις. Κλείσε όντως τα χαζοπεριοδικά και προσγειώσου. Το σώμα δεν είναι χτένισμα για να το παραγγείλεις.


__________________
4.

Γεια σου Α μπα,

μου φαινεται περιεργο που σου γραφω συνηθως σε διαβαζω,

ειμαι 23 και εντελως χαμενη. Περσι περασα την πρωτη σοβαρη μου ερωτικη απογοητευση, το ξερω αργα αλλα λογω καταπιεσμενης σεξουαλικοτητας. Εκεινη λοιπον με πληγωσε, με φωναξε straight, ενω περναγα καθε μερα μαζι της και ουσιαστικα της εδωσα οτι ειχα και δεν ειχα, και προχωρησε. Ετσι απλα. Ονομαζοντας τα παντα φιλια, αφηνοντας με συξυλη. Σε φιλους και λοιπα δεν λεω και πολλα. Αλλα μεσα μου νιωθω παρα πολυ πληγωμενη. Λογω ομοφοβιας της οικογενειας μου εχω περασει πολλα, κατι που το ηξερε και παλι μου φερθηκε χειροτερα απτη μανα μου. Ολα αυτα εγιναν βεβαια α και με το να με μειωνει μπροστα σε τριτους, να με βριζει, να με λεει κατεστραμενη, να λεει σε ολους οτι εχω καταθλιψη, που ισχυει αλλα οκ και οτι με εχουνε βιασει μικρη, δικο της συμπερασμα. Παρολαυτα εγω μεσα μου συνεχιζω να την εχω σε πρωτη προτεραιοτητα. Τωρα νιωθω μια απομονωση γιατι οι φιλοι μου δεν μπορουν να καταλαβουν πως εγινε ολο αυτο, ειδικα με γυναικα, αυτη η ιστορια με απομακρυνε απο εναν κυκλο που ενιωθα οτι αποδεχοταν την ταυτοτητα μου, αφου κατα τα λεγομενα της δεν αξιζω μια, και η οικογενεια μου δεν υπαρχει αφου ολο αυτο δεν υπαρχει επισης, πρεπει να βρω κανα καλο παλικαρι να αποκατασταθω. Γενικα συχνα δεν μπορω να σηκωθω απτο κρεβατι, γενικα το παλευω ομως νιωθω οτι ισως ειχε δικιο, ισως ειμαι οντως κατεστραμενη. Μου λειπει απιστευτα και το μονο που κανω ειναι να κατηγορω τον εαυτο μου, να σκεφτομαι οτι αν ειχα αποδεχτει τον εαυτο μου τωρα θα ειμασταν μαζι κλπ κλπ κλπ. Ενω εχει κλεισει σαν θεμα, και εκεινη ειναι μια χαρα, εγω τι ζορι τραβαω και δεν ξεκολαει το κεφαλι μου?
Α να σημειωσω οτι η ολη ιστορια ειχε μεσα και μια δοση ναρκωτικων, οποτε οι κουβεντες αυτες λεγονταν οχι και τοσο νηφαλια. Α και επισης μου αφησε και μενα λιγο το βαπορι απτην Περσια, ο μονος τροπος να κοιμηθω.
- μαμουμαμουνια

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Πήγαινε το γρηγορότερο σε έναν ψυχολόγο αγαπητή φίλη. Δεν έχεις στήριξη από οικογένεια, και η αποδοχή της σεξουαλικότητας σου είχε πολύ κακό ξεκίνημα. Δεν θα ήσασταν μαζί αν είχες αποδεχτεί τον εαυτό σου γιατί αυτή η κοπέλα είναι απείρως περισσότερο μπλεγμένη με το θέμα από σένα, και το πράγμα δεν πήγε καλά επειδή αυτή δεν μπορεί να δεχτεί τον εαυτό της. Όλα όσα είπε σε σένα, στον εαυτό της ήθελε να τα πει.


Η καταπιεσμένη σου σεξουαλικότητα σε έκανε να πέσεις στον πλέον ακατάλληλο άνθρωπο, και η απειρία σου σε κάνει να μην καταλαβαίνεις ποιος από τους δύο είναι ο κατεστραμμένος. Ξανά, πήγαινε σε έναν ψυχολόγο να μιλήσεις γιατί μέσα από δω ούτε την επιφάνεια δεν μπορούμε να ξύσουμε.


__________________
5.

καλησπερα θα μπω κατευθειαν στο θεμα ,ειμαι παντρεμενη με πολιτικο γαμο και εχω ενα παιδακι 1 μιση χρονων ..
για το μωρο ειχα βρει νονα σχεδον απ'οταν γεννηθηκε ομως δεν μπορουσα να βρω κουμπαρους.
δυστηχως το ειπα σε μια ξαδερφη μου η οποια καταενθουσιαστηκε με την ιδεα να μας παντρεψει αλλα και να μας βαπτισει το μωρο
της εξηγησα οτι εχουμε βρει νονα αλλα ενταξει θα μπει σαν δευτερη μιας και εδειχνε τοση αγαπη για το μωρο
ηρθε και ειδε το μωρο απο κοντα εφερε του κοσμου τα δωρα σε ολους μας και γενικα ηταν μες στην τρελη χαρα
οστωσο ομως χωρισε με τον αντρα της εκανε καποια πολυ ασχημα πραγματα τα οποια δεν μ αρεσαν καθολου και πανω απ'ολα αρχισε να μου λεει πολλα ψεμματα με αποτελεσμα να ξενερωσω (απο την αρχη δεν ημουν ενθουσιασμενη με το θεμα και αυτο ηταν το κερασακι στην τουρτα )
και σαν να μην φτανει αυτο με τον αντρα μου εχουμε ασχημη σχεση και αποφασισαμε να κανουμε μονο βαπτιση οπωτε δεν θα γινει γαμος αρα δεν χρειαζομαι κουμπαρους
αυτη πιστευει ακομα οτι θα ειναι η νονα και αποκαλει το παιδι βαπτιστηρι παντου
εγω ομως δεν την θελω για νονα και δεν ξερω πως να τις το πω ! ειναι ξαδερφη μου και θα παρεξηγηθει ολο το σοι
ο καιρος πλησιαζει και ακομα δεν της το εχω πει οτι δεν την θελω γιατι δεν ξερω πως προσπαθω να σκεφτω τι ψεμμα θα βρω αλλα ντρεπομαι πολυ ! τι να κανω ? τι να τις πω ?


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Εχμ, και ως παντρεμένη με πολιτικό γάμο, παντρεμένη είσαι. Το αν θα κάνεις θρησκευτικό γάμο τώρα, αυτό είναι το κερασάκι στην τούρτα. Το πρόβλημα που έχεις είναι με τον άντρα σου και όχι με την ξαδέρφη σου. Είσαι παντρεμένη με έναν άντρα με τον οποίον λες ότι έχεις άσχημη σχέση, και έχετε και παιδί μαζί. Τα βαφτίσια είναι το θέμα που χρειάζεται λύση;


Δυσκολεύομαι να καταλάβω πώς γίνεται ακόμη τα βαφτίσια να προκαλούν τέτοια πρεμούρα, μερικές φορές χειρότερη και από τους γάμους. Όλα τα διαπροσωπικά περί ιεραρχίας εκεί παίζονται. Από την άλλη στο shopping star όλες δείχνουν ρούχα που φοράνε «σε κάποια βαφτίσια». Ούτε ο Δον Κορλεόνε να βάφτιζε.


__________________
6.

Πως θα αντιδρουσες εαν σου την επεφτε ενας γκει αντρας (ο οποιος εχει σχεση) μονο και μονο για να γινει πατερας; Το βρισκω κολακευτικο και ταυτοχρονα πολυ προσβλητικο. Γιατι το κανουν αυτο; Θελω να πω υπαρχουν ζευγαρια που δεν εχουν παιδια και ειναι ευτυχισμενα παρ όλα αυτα, το αποδεχονται και συνεχιζουν την ζωη τους. Μερικες φορες χανω πασα ιδεα για τους ομοφυλοφιλους πραγματικα..


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Θέλεις να πεις ότι σε φλερτάρει επειδή περιμένει ότι θα κάνετε σεξ, δεν θα πάρετε προφυλάξεις, ότι θα πετύχει την κατάλληλη μέρα, θα μείνεις έγκυος, θα το κρατήσεις, και μετά θα σε στριμώξει να παίξει το ρόλο του ως πατέρας; Και δεν σου λέει τίποτα από όλα αυτά, αλλά εσύ τα κατάλαβες μόνη σου;


Ή εννοείς ότι κάποιος γκέι που είναι σε σχέση σου ζήτησε να κάνετε παιδί μαζί;


Οι δύο ιστορίες είναι η μέρα με τη νύχτα. Αλλά επειδή μάλλον εννοείς το δεύτερο, εγώ μερικές φορές, χάνω πάσα ιδέα για τους ανθρώπους, πραγματικά.


Υπάρχουν ζευγάρια που δεν κάνουν παιδιά και είναι ευτυχισμένα. Υπάρχουν άλλα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά, και κάνουν, και είναι ευτυχισμένα. Υπάρχουν άλλα που κάνουν παιδιά και το μετανιώνουν και είναι απόντες και τα παιδιά μεγαλώνουν μόνα τους ή με παππούδες. Υπάρχουν άλλα ζευγάρια που θέλουν να κάνουν παιδιά και δεν μπορούν και προσπαθούν και δεν είναι ευτυχισμένα. Οπότε; Τι είναι αυτό που μας λες;


Αν είσαι γκέι άντρας στην Ελλάδα, αγαπητή φίλη, τι περιθώρια έχεις για να γίνεις πατέρας; Για πες. Γιατί αυτό που λες είναι «αφού δυσκολεύεται, να μην κάνει». Και να γίνει ευτυχισμένος έτσι, όπως έγιναν άλλοι (ποιοι άλλοι; Άλλοι, γενικώς.) Και το έλυσες. Συγχαρητήρια.

_________________
7.


Αγαπητή Α, Μπα και φίλοι, γράφω πρώτη φορά αλλά διαβάζω τακτικά τη στήλη. Το θέμα μου: ένα περιστατικό κλοπής σε σουπερμάρκετ. Εκεί που ψώνιζα αντιλήφθηκα έναν άντρα να χώνει στο σακάκι του ένα ψωμί του τοστ. Στην αρχή δεν κατάλαβα αλλά μετά η κίνηση επαναλήφθηκε με κάτι άλλο, κριτσίνια μάλλον. Σκέφτηκα, δεν έχει να φάει κοίτα που κατάντησε. Παρ' όλα αυτά κάτι μέσα μου ενοχλήθηκε. Μου ήρθαν διάφορες εικόνες, ο άστεγος της γειτονιάς μας που ζει ανάμεσα σε κάδους και συχνά βλέπω σακούλες με φαγητό κρεμασμένες στους κάδους, μια κυρία που μετρούσε 2 λεπτά και 5λεπτα στο ταμείο για να αγοράσει 2 συσκευασίες κριθαράκι, ο Γιάννη Αγιάννης να κλέβει ένα ψωμί, στιγμιότυπα καθημερινά. Όσο σκεφτόμουν αυτά, εκείνος συνέχισε να κρύβει στο σακάκι του και στις τσέπες κι άλλα πράγματα, ήταν στο ράφι με τα ζυμαρικά, μετά στις κονσέρβες. Ενοχλήθηκα. Στην αρχή έκανα πως δεν κοίταζα, αλλά ήταν σαφές ότι δεν ενδιαφερόταν αν τον έβλεπαν, είχε σιγουριά στις κινήσεις του. Ούτε ρακένδυτος ήταν, ούτε ναρκομανής φάνηκε. Τετράπαχος θα έβγαινε από το σουπερμάρκετ. Μπήκα σε δίλημμα. Να ενημερώσω κάποιον από το κατάστημα ή όχι; Από τη μια η αταβιστική τάση «κοιτάζω τη δουλειά μου/πού να μπλέκω», από την άλλη το αίσθημα του δικαίου, η βαρύτητα της κλοπής, που ενώ στην αρχή μου φάνηκε απρόσωπη και μεμονωμένη, στη συνέχεια είδα τη γενική εικόνα, τις προεκτάσεις. Ο άνθρωπος που κλέβει δεν θα κλέψει μόνο το σουπερμάρκετ. Οι υπάλληλοι μπορεί να έχουν συνέπειες. Αισθάνθηκα ότι παραβιάζεται όχι μόνο το αίσθημα του δικαίου αλλά και η έννοια της ανθρωπιάς και της συλλογικότητας. Αυτό που αρπάζει ο ένας, από κάπου λείπει. Κάποιος κάτι στερείται. Κι ενώ είχα πλέον απομακρυνθεί από το συγκεκριμένο διάδρομο, αισθάνθηκα ενοχή που έκανα πως δεν είδα. Τελικά το ανέφερα στον υπεύθυνο που έτρεξε προς τα εκεί, μια σύντομη περιγραφή του και σε ποια ράφια κοντά ήταν. Δεν ξέρω τι έγινε μετά. Πήγα γρήγορα στο ταμείο, πλήρωσα κι έφυγα. Δεν ήθελα να δω τη συνέχεια, το ηδονοβλεπτικό κομμάτι μου φάνηκε ενοχλητικό, κι επίσης φοβήθηκα ότι μπορεί να με επικαλεστεί ο υπάλληλος. Ή να καταλάβει ο άντρας ότι τον είχα καρφώσει εγώ. Ή δεν ξέρω τι άλλο. Πάντως φοβήθηκα. Και με απασχόλησε δυσανάλογα πολύ το περιστατικό. Θεωρώ ότι καλώς το ανέφερα. Αλλά τότε γιατί αισθάνομαι άσχημα από χθες;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Επειδή φέρθηκες σαν δήμιος που φοράει κουκούλα.


Έπρεπε ή να πεις κάτι σε αυτόν την ώρα που το έκανε, ή να τον έδινες με το πρόσωπο σου φανερό, να σε βλέπει, ή θα μπορούσες να μην κάνεις τίποτα. Αυτό που έκανες ήταν κάπως ύπουλο και σε τρώει. Καλώς σε τρώει.

167

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ