Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€

Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€ Facebook Twitter
Το κτίριο των Κεντρικών Γραφείων του ΤΣΜΕΔΕ στην Αθήνα
23

Πείτε το επαγγελματική διαστροφή, αλλά μ' αρέσει να διαβάζω και να δημοσιεύω περιπέτειες πολιτών που μπλέχτηκαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μου θυμίζουν τον άθλο του Αστερίξ που μπήκε σε ένα ψηλό κτίριο κι έπρεπε να κατορθώσει να πάρει ένα χαρτί με τη σφραγίδα του υπεύθυνου. 

Δεν είναι για γέλια βέβαια αυτά που κάνει το κράτος. Απολαύστε με δική σας ευθύνη την περιπέτεια του κυρίου Γιάννη Ζολώτα, όπως τη δημοσίευσε στο Facebook του...

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το ταμείο μου - πρώην ΤΣΜΕΔΕ (ιδιωτική ασφάλιση, αδελφός γιατρός, δεν έμπαινα παλιά στον κόπο). 


Αποφάσισα να φτιάξω γυαλιά και έκλεισα ραντεβού μέσω ΕΟΠΠΥ (δικαιούμαι λέει 100€ κάθε 4 χρόνια!). Φτάνω στην ώρα μου, κάνω τις μετρήσεις και δίνω το βιβλιάριο για να μάθω οτι: "δεν βρέθηκε ασφαλιστική ικανότητα για τον ασφαλισμένο". Αποχωρώ άπραγος!

 

Πάω την επόμενη μέρα στο ΤΣΜΕΔΕ. Παίρνω χαρτάκι αριθμό 497 (δέχονται 500 ημερησίως). Περιμένω στωικά, Αφού έχω περάσει από τον δεύτερο, τον πρώτο τον ημιόροφο, το ισόγειο και ξανά τον πρώτο όροφο. Κανείς δε γνωρίζει να μου πει τι ακριβώς έχει συμβεί.

 

Με στέλνουν στο πρωτόκολλο να κάνω γενικής φύσεως αίτημα με στόχο να μου εξηγήσουν εγγράφως γιατί δε λειτουργεί το βιβλιάριο μου ενώ είμαι ασφαλιστικά και ταμειακά ενήμερος! Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€. Τα πληρώνω τελικά και μου λένε ότι το απόγευμα θα ξεμπλοκάρει το βιβλιάριο.

 

Ξαναπηγαίνω στην οφθαλμίατρο όπου διαπιστώνουμε για δεύτερη φορά ότι δεν έχω ασφαλιστική ικανότητα. Την επόμενη μέρα ξανά πηγαίνω στο ΤΣΜΕΔΕ, όπου για κακή μου τύχη είναι Πέμπτη. Για όσους δεν γνωρίζουν το ΤΣΜΕΔΕ, αυθαιρέτως, έχει αποφασίσει να μην είναι ανοικτό για το κοινό τις Πέμπτες. Τετραήμερο κοινώς!

 

Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€ Facebook Twitter

 

Την επόμενη μέρα ξαναπηγαίνω ΤΣΜΕΔΕ. Βρίσκω στον ημιόροφο τον Προϊστάμενο την ώρα ακριβώς που εξηγεί σε κάποιον άλλον τι έχει συμβεί: Το 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ πήρε την παράλογη απόφαση να αυξήσει τις εισφορές σε όσους ηλίθιους που πληρώναν ακόμα. Εκτός από τις εισφορές, επέβαλαν και 10 € το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ! Για όσους δεν γνωρίζουν ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν απολαμβάνει απολύτως κανένα προνόμιο ή ανταποδοτικότητα από τον ΟΑΕΔ (πχ. Δεν δικαιούται ταμείο ανεργίας). Το ΤΕΕ είχε προσφύγει τότε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση είχε τελεσιδικήσει υπέρ της εισφοράς (!) και μετά από παλινωδίες και λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, αποφασίστηκε η τότε νέα εισφορά να γίνει απαιτητή το πρώτο εξάμηνο του 2016.

 

Χωρίς καμία ειδοποίηση λοιπόν, επειδή ένα ποσό που δεν ήταν στο παρελθόν απαιτητό και έγινε τώρα - που τους κάπνισε - απαιτητό, το ταμείο έκρινε ότι έπρεπε να μου κόψει την ασφαλιστική ενημερότητα και να με χρεώσει και τέλη 3,60€!

 

Αφού όμως τα πλήρωσα και αυτά τα κερατιάτικα, γιατί δεν απέκτησα ασφαλιστική ικανότητα; Διότι ο υπάλληλος στην μηχανοργάνωσή ήτανε άρρωστος! Μου είπαν ότι σε δυο τρεις μέρες που θα επιστρέψει θα το κοιτάξει το θέμα μου. Μετά από οργισμένες φωνές που άκουσαν και οι 6 όροφοι, ο προϊστάμενος αποφάσισε χειροκίνητα να ανοίξει την ασφαλιστική μου ικανότητα και έτσι πήγα για τρίτη φορά, ευτυχώς χωρίς ραντεβού, στην οφθαλμίατρο και αποκαταστάθηκε η αξιοπρέπεια του υποφαινόμενου. 

 

YΓ. Ο οπτικός μου με ενημέρωσε οτι μέχρι 31/1/17 ισχύει η σύμβαση που έχουν με τα ταμεία. Μετά και σύμφωνα με την επιθυμία της κυβέρνησης, τα οπτικάδικα δεν θα προεισπράτουν από εμάς τους ασφαλισμένους, αλλά θα παραδίδουν επί πιστώσει τα γυαλιά και θα τρέχουν να εισπράξουν από τα ταμεία. Επειδή αυτά όμως έχουν και στο παρελθόν αποδείξει την αφερεγγυότητά τους, οι οπτικοί αρνούνται και από 1/2/17... το χάος!

 

UPDATE 1

2 Φεβρουαρίου: Ταλαιπωρίας συνέχεια.

Πριν μερικές μέρες κατάφερα να αποκαταστήσω την ασφαλιστική ενημερότητα (κσι την τιμή μου :). Πήρα τηλέφωνο να μάθω τη διαδικασια. Το help desk του ΙΚΑ, βγήκε ΦΑΞ. Μετά πηγα Ακαδημίας 21. Εκεί μια - και μοναδική υπαλληλος σε ολόκληρο το κτίριο - με ενημέρωσε "οτι σας έριξαν τώρα όλους στο Αχαρνών 96 μαζί μα το δημοσιο και όλους τους άλλους!" Εβρισα ευγενικά τον Τσιπρα και την κυβερνηση και αποχώρησα.
Η εικόνα στο Αχαρνών 96 ...αποκαρδιωτική. Εκατονταδες άνθρωποι - ελάχιστοι υπάλληλοι. Πέρασα μπροστά και ρώτησα τη διαδικασια. Πρέπει να συμπληρώσεις αίτηση - που εχει όλα τα στοιχεια που έχουν αυτοί. Να φέρεις φωτοτυπία του ΙΒΑΝ (είχα) το χαρτί από τον γιατρό (ειχα) την αποδειξη πληρωμής από τον οπτικό (ειχα) και το βιβλιάριο υγείας... Δεν ειχα μαζι μου. Σκέφτηκα τι να το κάνουν αφού τα στοιχεια τα έχουν. Τι γελοίο κράτος που σου ζητάει τα στοιχεια που εκδίδει...
Έφυγα άπραγος. Έπεται συνέχεια...

Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€ Facebook Twitter
Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€ Facebook Twitter
Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€ Facebook Twitter
Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€ Facebook Twitter
Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€ Facebook Twitter


UPDATE 2

3 Φεβρουαρίου: Οργισμένη συνέχεια

 Ένα ακατάλληλο κτίριο αλλοτριωμένο για τον σκοπό συνάθροισης κοινού, υπερφορτωμένο σε βαθμό κινδύνου επάρκειας στατικότητας (ειδικά σε περίπτωση σεισμού)...
Πήρα "χαρτάκι" 180 με αριθμό 89 ... Θα περιμένω 91 ανθρώπους - και ειναι ολοι εδώ. Συμπληρώνουν σκυφτοί πανω από αυτοσχέδιους πάγκους, την αίτηση που έχει μέσα ολα τα στοιχεια που εκχωρεί αυτό το αναθεματισμένο κράτος σε καθένα από μας: ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, ΑΜΑ, ΑΡ. βιβλιαρίου ...
Στοιχεια που επρεπε να εχει στα κομπιούτερ και με μια ταυτότητα να είσαι κομπλέ!
Και κανένας δεν δίνει πληροφορίες. Μόνοι τους - δια της αυτοοργάνωσης - κάποιοι παλιοί εξηγούν στους άλλους ποιο χαρτί ξέχασαν, τι έπρεπε να φέρουν και πάει λέγοντας...
Και μετά; 3 έως 6 μήνες για να πάρεις τα λεφτά...
Αξίζει αυτή η ταλαιπωρία; Οι εργατοώρες που χάνονται;! Όλα αυτά για 100€ κάθε 4 χρονια (γυαλιά) ασχέτως πραγματικού κόστους! Αυτή είναι η ανταπόδοση αυτού του "κράτους πρόνοιας" που πληρώνουμε χρυσό. Και δεν μιλάω για συντάξεις ή αλλες παροχές. Το σύστημα "μπάζει" σπό παντού! Πλήρωνε Έλληνα για αυτό το κράτος - και δεν θα αλλάξει ποτέ!

Και μην ξεχνάτε: Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ

 

Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€ Facebook Twitter

 

*O κ. Ζολώτας μου έγραψε μόλις:

 

Να γνωρίζετε επίσης οτι ειμαι πλεον - δυστυχως - εξπερ της ταλαιπωρίας και δύναμαι να απαντήσω σε όλες τις απορίες / σχόλια των αναγνωστών σας σχετικά. Τέλος έχω αποστείλει - με την ιδιότητα του μηχανικού - επιστολή προειδοποίησης προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει το κτίριο της οδού Αχαρνών 96 που επίσης σας επισυνάπτω.
Στην πρωτότυπη επιστολή υπάρχουν τα στοιχεία επικοινωνίας μου που στο παρόν εχω αφαιρέσει για ευνόητους λόγους.

"Κύριοι,

Θα ήθελα να σας επιστήσω την προσοχή στο ακόλουθο ζήτημα: Το κτίριο επί της οδού Αχαρνών 96, δεν είναι κτίριο συνάθροισης κοινού. Είναι ένα κτίριο κατασκευασμένο με τη μορφή τυπικής πολυκατοικίας και αλλοτριωμένου σκοπού ώστε να εξυπηρετεί χώρους γραφειακών αναγκών. Όμως με τις πρόσφατες αλλαγές και συγχωνεύσεις ταμείων, έχει συντελεστεί σημαντική αύξηση της προσέλευσης ασφαλισμένων και ειδικότερα στον τρίτο όροφο, στο τμήμα παροχών. Ο χώρος αυτός κρύβει πιθανούς κινδύνους, καθώς, έστω τοπικά, η στατική επάρκεια της πλάκας επιβαρύνεται υπέρμετρα. Ειδικότερα στο "χώρο αναμονής" όπου κατά την σημερινή μου επίσκεψη καταμέτρησα περισσότερους από 100 ανθρώπους σε περίπου 60 m², αρκετοί να στέκονται όρθιοι καθώς τα καθίσματα είχαν εξαντληθεί, σε ένα δωμάτιο το οποίο έχει προκύψει από συγχώνευση δύο χώρων με γκρέμισμα μεσοτοιχίας, με δάπεδα που είναι ανισοϋψή μεταξύ τους, σε ένα κτίριο που σίγουρα την εποχή που κατασκευάστηκε δεν είχε προβλεφθεί για αυτό το σκοπό. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός ανθρώπων στεκόταν στους διαδρόμους και καθόταν στα σκαλοπάτια του κλιμακοστασίου.
Θα ήθελα τώρα να σκεφτείτε τι θα συμβεί σε περίπτωση σεισμού ή άλλου επικίνδυνου γεγονότος, καθώς δεν υπάρχει καμία άλλη διέξοδος, δεν υπάρχει κλίμακα ασφαλείας στον ακάλυπτο και ο εν λόγω χώρος αναμονής βρίσκεται στον τρίτο όροφο, περισσότερο από 12 m πάνω από τη γή.
Οι χώροι συνάθροισης κοινού σχεδιάζονται διαφορετικά, με αρκετές δικλείδες ασφαλείας, πυρασφάλειας και χώρο εκτόνωσης / ασφαλούς απομάκρυνσης κοινού μπροστά στην είσοδό τους.
Τέλος, σας παραθέτω τις ακόλουθες φωτογραφίες από τις οποίες προκύπτει ότι πριν από μένα περίμεναν 91 άνθρωποι, αριθμός που μετά τις 12:00 μεγάλωσε. Δηλαδή κάποιοι έβρισκαν μπροστά τους μέχρι και 120 "νούμερα" (που αντιστοιχούν σε ανθρώπους), χωρίς δε να συνυπολογίσω ανάπηρους με συνοδευτικά άτομα, νεφροπαθείς με κάρτα προτεραιότητας ή άλλα άτομα που δεν είχαν πάρει "χαρτάκι", γεγονός που καταδεικνύει, πέραν της αφάνταστης ταλαιπωρίας, τον αφύσικα μεγάλο αριθμό επισκεπτών και εργαζόμενων σε συγκεκριμένο χώρο.

Ελπίζοντας ότι θα λάβετε σοβαρά υπόψη αυτήν την προειδοποίηση, παραμένω στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή απορία.

διπλ. μηχ. Ιωάννης Ζολώτας

 

Mικροπράγματα
23

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ