Στο σημερινό «Α μπα»: σε αναζήτηση δεδομένων

Στο σημερινό «Α μπα»: σε αναζήτηση δεδομένων Facebook Twitter
89


__________________
1.

Καταφεύγω, λοιπόν, σε εσένα, αγαπητότατη Α μπα, με το πρόβλημά μου, καθώς με όσους φίλους/φίλες το έχω συζητήσει οι απόψεις διίστανται. Βρίσκομαι σε μία περίπλοκη κατάσταση. Μου αρέσει ένα αγόρι, στον οποίο εγώ δεν αρέσω. Ξέρω ότι με εκτιμάει και με συμπαθεί, αυτό μου το έχει πει και ο ίδιος, αλλά δεν υπάρχει ερωτικό ενδιαφέρον (δεν μου το έχει πει, αλλά το έχει δείξει). Το γεγονός, ότι είναι ευγενικός και αστείος και καλός άνθρωπος, αλλά και το ότι δουλεύουμε μαζί στην ίδια εταιρεία, στο ίδιο τμήμα, σε διπλανά γραφεία, κάνει αυτή τη κατάσταση ακόμη πιο δύσκολη. Όχι μόνο είμαστε πολύ, καλοί συνεργάτες, αλλά έχει αναπτυχθεί και μία φιλία, όπου μου εκμυστηρεύεται τα προσωπικά του, ρωτάει για τα δικά μου, συζητάμε τις γενικότερες εξελίξεις στη ζωή μας, βλέπουμε τις ίδιες σειρές και τις αναλύουμε την επόμενη μέρα στο γραφείο, με καλεί στα live του όποτε παίζει μουσική, έρχεται σε διάφορες έξω-εταιρικές δραστηριότητες, που έχω εγώ. Και μου αρέσει αυτή η φιλία και μου αρέσει αυτός ως άνθρωπος και περνάω πάντα ωραία μαζί του. Δεν του έχω δείξει με κάποιο τρόπο τα συναισθήματα μου (αν και υποψιάζομαι ότι κάτι έχει καταλάβει) διότι για την καθημερινότητα μου είναι μεγάλο ρίσκο να εκτεθώ με αυτό τον τρόπο. Πως μπορώ να ξεκολλήσω το μυαλό μου από έναν άνθρωπο χωρίς κάποιο ενδιαφέρον για εμένα, όταν τον βλέπω κάθε μέρα και αλληλοεπιδρώ τόσο πολύ μαζί του; Θα μου πεις κόψε τι πολλές επαφές εκτός, πίστεψε με το έχω δοκιμάσει, αλλά όπως και να έχει έρχεται η Δευτέρα και πάλι παρέα θα είμαστε, να γελάμε και να συζητάμε και να μου λέει για όποια νέα κοπέλα τον ενδιαφέρει αυτή την εβδομάδα. Ούτως ή άλλως είναι πολύς ο χρόνος μαζί του. Δεν θέλω να τον κάνω να με προσέξει, μπορεί και να το έχει ήδη κάνει αλλά για τους δικούς του λόγους να έχει επιλέξει να μην εμπλακεί, θα ήθελα μία λύση στο να πάψω να τον σκέφτομαι και να μην γελάω μόνη μου με τα αστεία του.
 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Βρες κάποιον άλλον που σου αρέσει και του αρέσεις κι εσύ. Δεν θα γίνει από μόνο του. Θα πρέπει να το βάλεις μπρος στο μυαλό σου, ώστε να ανοίξει και να βλέπεις ποιοι άλλοι υπάρχουν γύρω σου. Έχεις κολλήσει επειδή δεν έχεις κάτι άλλο να ασχοληθείς και αυτή η μετέωρη κατάσταση σε βολεύει για να μην ξεβολευτείς ώστε να ψάξεις αλλού. Όταν θα γίνει αυτό, θα δεις ότι αυτός που σκέφτεσαι τώρα είναι ένας ευγενικός και αστείος και καλός άνθρωπος που τελικά είναι καλός μόνο για φίλος.

__________________
2.

Αγαπητή Αμπα!
Επισκέφθηκα πρόσφατα συγγενικό μου πρόσωπο, ή οποία συγκατοικεί με μία φίλη της.
Μπαίνοντας στο σπίτι μου έδειξε τους χώρους και είδα μόνο ένα διπλό κρεβάτι (το σπίτι είναι μεγάλο, χωράει κι άλλο κρεβάτι). Σε ρωτώ λοιπόν γιατί έχω μπερδευτεί... Μήπως υπάρχει ερωτική σχέση και απλά δεν μου το λέει ή είναι όντως δυνατό να συγκατοικείς με φίλη για 5 χρόνια και να μην έχεις προσωπικό χώρο; Θα ήθελα την γνώμη σου!
-Λένα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Έλα βρε Λένα, έλα βρε Λένα. Βρε Λένα. Για όνομα του Θεού βρε Λένα που μπερδεύτηκες κι όλας.


__________________
3.

Ειμαι 23 και προσφάτως χώρισα με δικη μου επιλογη από μια σχέση 4 χρονων γιατι όπως λέει και η αγαπημένη μας τραγουδίστρια ...όσο περνούσε ο καιρός, γινόμουν εκκρεμότητα! Λοιπόν το θέμα μου ειναι οτι με αυτό το παιδί έχουμε μια κοινή παρέα, συγκεκριμένα οι φίλοι του και φιλες μου κάπως την φτιαξαν εδώ και 2-3 χρόνια. Ειναι δυνατόν να ξεφύγεις από το φάντασμα του παρελθόντος όταν θα τον βλέπεις αναγκαστικά σε κάποιες εξόδους σου ή θα μαθαίνεις νέα για αυτόν συνέχεια ?
Θελω να προχωρήσω σε αυτό το τομέα της ζωής μου αλλά φοβάμαι πολυ για το τι θα πουν οι άλλοι,το μετρο σύγκρισης που θα κάνουν και γενικά το ποσο θα με κατακρίνουν για την επιλογή μου να κάνω ένα νέο ξεκίνημα.
Σ' ευχαριστώ!
-εν δυνάμει κατακριτέα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα καλά. Αλλά αν κατάλαβα καλά, τι πιστεύεις ότι περιμένουν οι φίλοι σου από σένα; Ότι έκλεισες σαν γυναίκα και θα μπεις σε μοναστήρι;


Η αντίδραση τους εξαρτάται από εσένα. Αν θεωρείς ότι τους χρωστάς εξηγήσεις, θα τις απαιτήσουν. Ελπίζω να συνειδητοποιείς ότι δεν τελείωσε ακόμα η ζωή σας, και ότι αυτό που έγινε είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στην δεκαετία των '20. Οι παρέες είναι ακόμα ρευστές και τα γκομενικά άλλοτε τις χαλάνε, άλλοτε τις φτιάχνουν. Αν νιώθεις ότι το κουτσομπολιό είναι εις βάρος σου και δεν έχεις συμμάχους, τότε δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι φίλοι σου.

__________________
4.

Αμπα μου...
Έχω διαβάσει πολλές φορές να λες πως όταν κάποιος λέει οτι δεν θέλει σχέση, δεν θέλει σχέση μαζί σου.

Θα ήθελα να μοιραστώ την δική μου ιστορία, ίσως για να έχω μια καθαρότερη άποψη, ίσως μια τρίτη γνώμη, διότι όταν ανοίγω αυτό το θέμα με φίλους, συνήθως μου λένε "μην στεναχωριέσαι, πήγαινε παρακάτω, σιγά δεν έγινε και κάτι"

Ήμουν με έναν τύπο ο οποίος με προσέγγισε ερωτικά ενώ βρισκόμασταν στον ίδιο επαγγελματικό χώρο, και συναντιόμασταν μια φορά το μήνα για κάτι συναντήσεις. Ήξερε πως έβγαινα απο μια σχέση εκείνο το διάστημα οπότε και με προσέγγισε. Εγώ ανταποκρίθηκα διότι έπαιρνα την προσοχή που μου έλλειπε και μου άρεσε πολύ και ο ίδιος. Στην αρχή ηταν ενθουσιασμένος, μου έλεγε πως ήθελε να μείνουμε μαζί, πως βρήκε σε μένα ο,τι έψαχνε, αλλά σταδιακά σε διάστημα ενός μήνα έγινε άλλος άνθρωπος. Δεν ενδιαφερόταν να με αναζητήσει, δεν ενδιαφερόταν για το τι κάνω, και επικοινωνούσε μαζί μου μόνο για τα τυπικά, οπότε τα μάζεψα και έφυγα.
Ορκιζόταν οτι θα με διεκδικούσε και οτι θα προσπαθούσε να τα βρούμε και εγώ το πίστεψα, και μπήκα σε μια ιστορία στην οποία αυτός δεν ενδιαφερόταν ή επικοινωνούσε όποτε του κ@λωνε και εγω γινόμουν χάλια με την αδιαφορία του. Τότε ήταν που αποφάσισα να κόψουμε κάθε είδους επαφή.

Με ενοχλεί όμως ρε Λένα, που ενώ είχα ρωτήσει και είχα προβλέψει και είχα ξεκαθαρίσει στον ίδιο οτι θέλω να είναι ειλικρινής μαζί μου, και οτι ίσως χρειάζεται λόγο χρόνο μόνος γιατί είχε βγει απο μια σχέση και εκείνος μόλις, ορκιζόταν οτι είμαι ο,τι έψαχνε και οτι με θέλει πολύ. Ένα-ένα ο,τι είχα ως ένσταση και ως φόβο, έγιναν με τη σειρά, για να έρθει μετά απο καιρό να μου πει μετά απο δική μου ερώτηση στο γιατί μου φέρθηκε έτσι, οτι δεν είχε χρόνο να μείνει μόνος και πως είχε ανάγκη να μείνει μόνος τελικά . Όταν βέβαια του είπα πως καλό είναι να τα βρει με τον εαυτό του πριν να χαλάει τσάμπα την ησυχία των άλλων, θυμωσε πολύ και μου είπε πως είναι μια χαρά με τον εαυτό του και να προσέχω τα λόγια μου.

Δεν καταλαβαίνω πραγματικά αν τελικά αυτός ο άνθρωπος δεν ήθελε σχέση μαζί μου μιας και δεν με χώρισε αυτός ούτε έπαψε αυτός την επικοινωνία μας, αλλά στη συνέχεια παραδέχθηκε ότι δεν ήθελε σχέση. Πραγματικά ελπίζω να μην σε μπέρδεψα


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Μπουρδουκλώθηκες επειδή έχεις κάνει μια αρχική υπόθεση η οποία δεν ισχύει ΚΑΘΟΛΟΥ.


Δεν καταλαβαίνεις επειδή θα ήθελες να ζεις σε έναν κόσμο όπου οι άνθρωποι ξέρουν τι θέλουν και εννοούν αυτά που λένε.


Τίποτα από τα δύο δεν ισχύει. Ο κόσμος θέλει να τον θέλουν ακόμα και όταν αυτός δεν θέλει και τόσο πολύ, και με κριτήριο αυτό κάνει και λέει ό,τι χρειάζεται να πει και να κάνει. Ο τύπος αυτός άλλαξε γνώμη, αλλά σε κρατούσε και λίγο standby μέχρι να βρει κάτι άλλο. Θα έπρεπε να την ψυλλιαστείς όταν άρχισε τα πολύ μεγάλα λόγια από την αρχή.


Όχι, δεν ήθελε σχέση μαζί σου, αυτό είναι ξεκάθαρο. Δεν την διέκοψε επειδή ήθελε την προσοχή σου σε μικρές δόσεις, με τη συχνότητα που προτιμούσε, και εσύ συμμετείχες. Ελπίζω να σου τα ξεμπέρδεψα. Αλλά ό,τι σου λένε οι φίλοι σου ισχύει: πήγαινε παρακάτω, δεν έγινε και τίποτα.

__________________
5.

Τι φάση με το Tinder;; Μου φαίνεται ένα τελείως χαζό και άχρηστο μέσο, το οποίο χαρακτηρίζει την εποχή μας (και δυστυχώς λυπάμαι τόσο πολύ γι αυτό). Κάθε φορά που συνειδητοποιώ ότι όλο και κάποιος από τους φίλους/ες μου είναι γραμμένος στο Tinder, στενοχωριέμαι ακόμα περισσότερο. Που οδεύουμε;
-απορημένη


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Κάθε υπηρεσία που καταργεί τον μεσάζοντα είναι υπέρ του χρήστη. Ο οίκτος σου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ελπίζω να είσαι άνω των 65.

__________________
6.

Αγαπητή Ά,μπα
Κάποια στιγμή στον Αύγουστο σου είχα στείλει για τα διάφορα ψυχολογικά προβλήματα που είχα (την έλλειψη ενδιαφέροντος για τα πάντα κ.α) και μου είχες πει να επισκεφτώ έναν ψυχολόγο. Κάτι που έκανα δυο μήνες μετά αφού ένας φίλος μου με έσυρε εκεί. Για να μην τα πολυλογώ πάσχω από κατάθλιψη και αυτήν την στιγμή λαμβάνω αγωγή (η οποία ακόμα δεν έχει κάνει κάτι ή μάλλον εγώ περίμενα λανθασμένα μια μεγάλη μεταβολή στην διάθεσή μου μέσα σε 2 εβδομάδες). Όπως και να έχει σου στέλνω αυτό το κείμενο για άλλον λόγο. Σε έναν μήνα από τώρα θα επισκεφτώ την οικογένεια μου και δεν έχω την παραμικρή ιδέα πως να τους το πω. Η οικογένεια μου παίζει κύριο ρόλο στο πως είμαι αυτήν την στιγμή για πολλούς λόγους και είναι μια πολύ παλαιών αρχών οικογένεια που πιστεύει ότι ο ψυχίατρος είναι ο "τρελογιατρός". Επίσης φοβάμαι ότι θα τους απογοητεύσω άμα τους αποκαλύψω ότι η κόρη τους δεν είναι η δυνατή και ανεξάρτητη κοπέλα που πάντα νόμιζαν ότι είμαι.
-BoredToDespair


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ναι, είναι παράλογο να περιμένεις εντυπωσιακή αλλαγή σε δύο εβδομάδες, ειδικά αν αναλογιστείς πόσα χρόνια χρειάστηκαν για να αποκτήσεις κατάθλιψη. Δεν υπάρχει λόγος να πεις στους γονείς σου ότι πας σε ψυχίατρο, ειδικά εφόσον ξέρεις ότι δεν θα σε στηρίξουν. Είναι προσωπικό σου θέμα. Δεν χρειάζεται να το μάθουν ποτέ. Δεν ξέρω τι είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι είναι αυτονόητο να λες ό,τι κάνεις χαρτί και καλαμάρι στη μαμά και στον μπαμπά, αλλά είναι βέβαιο ότι είναι κάτι που θα συζητήσεις στη θεραπεία σου. Συγχαρητήρια για την προσπάθεια που κάνεις, μπράβο.

_________________
7.

Καλησπέρα! Συγχαρητήρια για την στήλη σας. Η ερώτηση μου αφορά στον εμβολιασμό των παιδιών. Βλέπουμε συχνά γονείς από όλα τα κοινωνικά επίπεδα να αντιτίθενται σε όλα η σε κάποια εμβόλια. Προσπαθώ να διαβάσω στο internet σχετικά και πήρα και την γνώμη του παιδιάτρου αλλά δεν σας κρύβω ότι μου κάνει εντύπωση όταν πολλοί επιστήμονες (π.χ συνάδελφοι εκπαιδευτικοί, φυσικοί, χημικοί κλπ.) είναι ενάντια. Τότε αναρωτιέμαι ποιος έχει δίκιο τελικά; Γιατί θεωρώ ότι ένας χημικός για παράδειγμα έχει κάποιες γνώσεις για τα συστατικά των εμβολίων και γι' αυτό εναντιώνεται τόσο έντονα στον εμβολιασμό.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τα πτυχία δίνουν βασικές γνώσεις γύρω από ένα πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο, αλλά αυτό που υποτίθεται ότι δίνουν οι ανώτερες σπουδές σε έναν άνθρωπο είναι τα εργαλεία ώστε να μπορεί να μαθαίνει μόνος του όλο και περισσότερα πράγματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι όσοι έχουν πτυχίο έχουν καταλάβει πώς να διδάσκουν τον εαυτό τους, ούτε ότι έχουν λάβει τις βασικές γνώσεις που απαιτούνται. Το σύστημα δεν είναι αλάνθαστο. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι, αφού από ανθρώπους είναι φτιαγμένο.


Εσείς ως εκπαιδευτικός, που είσαστε από αυτούς που υποτίθεται ξέρουν όχι μόνο να αντλούν γνώσεις, αλλά και να τις μεταφέρουν, πρέπει να έχετε κριτήρια για το ποια πηγή είναι αξιόπιστη, ποια αμφισβητούμενη και ποια εντελώς σκάρτη. Οι «πολλοί επιστήμονες», πόσο πολλοί είναι σε σχέση με τους υπόλοιπους που τραβάνε τα μαλλιά τους από την απελπισία; τι θα πει «διαβάζω στο internet;» Το ίντερνετ δεν είναι βιβλίο, ούτε εφημερίδα. Το ίντερνετ είναι ένας αχανής χώρος όπου οποιοσδήποτε μπορεί να γράψει οτιδήποτε θέλει χωρίς καμία επίπτωση. Το ίντερνετ είναι ένα μέρος στο οποίο μπορείς να επιβεβαιώσεις οποιαδήποτε προκατάληψη, από το αν ζει ο Έλβις μέχρι τους εξωγήινους που μας ελέγχουν, το πολύ με τρία κλικ.


Ό,τι θέλετε να διαβάσετε, θα το διαβάσετε. Ό,τι θέλετε να ακούσετε, κάποιος θα αναλάβει να σας το πει. Αυτό ισχύει για οποιοδήποτε θέμα. Δική σας ευθύνη είναι να διακρίνετε ποιος φοβάται και βλέπει παντού εχθρούς, ποιος δεν καταλαβαίνει τίποτα, ποιος παραπλανά εσκεμμένα, και ποιος προσπαθεί να πει την αλήθεια όπως την ξέρει.

89

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ