#PoorMelania - Πράγματα που κανείς δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα, όποια κι αν είναι αυτή

#PoorMelania - Πράγματα που κανείς δεν πρέπει να λέει σε μια γυναίκα, όποια κι αν είναι αυτή Facebook Twitter
Στην Μελάνια Τραμπ δεν θα συγχωρεθεί τίποτα...
24
Υπάρχουν πρόσωπα που αν επιχειρήσει κανείς να επισημάνει τα τρωτά τους, θα θεωρηθεί ότι επιχειρεί να ξεπλύνει τον αντίπαλο τους: είναι τέτοιας έντασης η δημοφιλία τους και τέτοιας έκτασης η ελαφρο-χούντα του politically correct, που αυτομάτως θα θεωρηθεί φασίστας.

Για παράδειγμα, πολλοί ένιωσαν άβολα με τον μορφασμό της Μισέλ Ομπάμα και τη δήθεν αμηχανία της να δεχθεί το δώρο της Μελάνια Τραμπ, εκεί στο κατώφλι του Λευκού Οίκου, αλλά κανείς δεν μίλησε για απρέπεια, για μία ξεκάθαρα αγενή χειρονομία. Όλοι είδαν τη χαριτωμένη αμηχανία, την άβολη στιγμή, το απρόοπτο. Είναι τόσο συμπαθής και τόσο ιδιοφυής στους χειρισμούς η πρώην Πρώτη Κυρία, που εύκολα της συγχωρούνται και λάθη τύπων και ολισθήματα ουσίας.

Αντιθέτως, στη Μελάνια Τραμπ δεν θα συγχωρεθεί τίποτα. Είναι παντρεμένη με την απεχθέστερη φυσιογνωμία της διεθνούς πολιτικής σκηνής εδώ και δεκαετίες και αυτό αρκεί. Προέρχεται και από ένα φυτώριο γυναικών εξαιρετικά ειδικού πλαισίου –το πρώην μοντέλο, το κορίτσι που παντρεύτηκε τον πλούσιο καουμπόη, η γυναίκα που εξ αρχής είχε δηλώσει ότι καμία όρεξη δεν είχε να εμπλακεί στις πολιτικές φιλοδοξίες του συζύγου της, η αιώνια ντάμα που δεν λέει πολλά κι αν λέει τα λέει καθ' υπαγόρευση, η «ένα βήμα πίσω». Εξαιρετική λεία στην αρένα που έχτισε μέσα από την τηλεόραση, τις επιχειρήσεις και το lifestyle και ο σύζυγός της και νυν Πρόεδρος των ΗΠΑ, ένα περιβάλλον που θέλει τις γυναίκες έτσι ακριβώς, πειθήνιες, φρόνιμες, σε χρυσό κλουβί, ευάλωτες σε κάθε προσβολή, σε κάθε αιχμή, διαθέσιμες.

Μήνες τώρα, αλλά με αποκορύφωμα την τελευταία εβδομάδα, η Μελάνια είναι ο σάκος του μποξ για όσους αποστρέφονται όλα εκείνα που εκπροσωπεί ο Τραμπ. Και ως σωστός σάκος μαζεύει τα πάντα. Από αιχμές για το παρελθόν, τον δείκτη νοημοσύνης της, τις ενδυματολογικές της επιλογές, τη συναισθηματική της κατάσταση, το ίδιο της το παιδί. Φυσικά και δεν θα περνούσαν απαρατήρητες οι προβληματικές στιγμές της με τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας και βεβαίως αντέχει σχόλιο η φλύαρη γλώσσα του σώματος. Σε όλα αυτά θα είχε αξία ένα σχόλιο των νέο-φεμινιστικών κινημάτων, έστω και χοντροκομμένο που λέει ο λόγος. Παρά τις επιλογές της, η Μελάνια Τραμπ εξακολουθεί να είναι γυναίκα, σύζυγος και μητέρα και θα είχε αξία η κινηματική θέση όσων την οικτίρουν. Αντιθέτως, χθες, στο διαδίκτυο από το σοβαρό New Yorker έως το καταγέλαστο Twitchy.com ανέλυαν τις εκφράσεις του προσώπου μιας «κακοποιημένης γυναίκας». Υπάρχει κάτι χυδαία αστείο, εδώ.

Αν συνεχιστεί το λιντσάρισμα της Μελάνια, χωρίς μία απ' όλες αυτές τις γεμάτες ζήλο ακτιβίστριες του φεμινισμού να αρθρώσει μισή λέξη για το λάθος που συντελείται, τότε το ρεζίλι θα έχει και υπογραφή. Θα την έχει βάλει η Μελάνια Τραμπ με χρυσό μολυβάκι, στολισμένο με φτερό και φιόγκους

Όταν η περίφημη ατάκα του συζύγου της για το από πού πρέπει να γραπώνει κανείς μια γυναίκα γκρέμισε το διαδίκτυο και δυστυχώς έγραψε ιστορία, πολλοί αναρωτήθηκαν ποια θα ήταν η θέση ορκισμένων νέο-φεμινιστριών, όπως η Lena Dunham, οι Pussy Riots, η Amy Schummer και άλλες, έτσι και γινόταν κάποιο λάθος και έβγαινε πρόεδρος των ΗΠΑ ο Τραμπ. Το λάθος έγινε, ο Τραμπ βγήκε και ο νέο-φεμινισμός, ειδικά αυτός που βγάζει πολλά λεφτά από την πώληση εύπεπτων νέο-κλισέ μέσω σειρών, βιβλίων και εγχειριδίων γυναικείου ακτιβισμού, ζει τον μεγαλύτερο ευτελισμό στην ιστορία του: μοιάζει του Τραμπ, ειρωνεύεται, τρολάρει και ενίοτε τραμπουκίζει τις γυναίκες που δεν ταιριάζουν στα πρότυπα του και κυρίως δεν βγάζει άχνα, όταν πρέπει να αναλύσει, να εξηγήσει, να αποτρέψει από συμπεριφορές που θυμίζουν τον ‘εχθρό’.

Κοινώς, να πει, απλά ή σύνθετα (όπως ευκολύνεται) ότι αυτά που ακούει και διαβάζει η νυν Πρώτη Κυρία είναι πράγματα που δεν θα ‘πρεπε ποτέ να ακούσει μια γυναίκα, όποια κι αν είναι αυτή. Είναι τακτικές που συντηρούν και τρέφουν τα σαπρόφυτα που καλλιεργεί ο σύζυγός της. Είναι ανάποδος τραμπισμός, ας το πούμε απλά.  

Αν συνεχιστεί δε το λιντσάρισμα της Μελάνια, χωρίς μία απ’ όλες αυτές τις γεμάτες ζήλο ακτιβίστριες του φεμινισμού να αρθρώσει μισή λέξη -έστω και ως ανέκδοτο- για το λάθος που συντελείται (με τις ευλογίες μόδιστρων και λοιπών celebrity, που αποφάσισαν να πολιτικοποιηθούν μέσα από τη φούστα της νέας Πρώτης Κυρίας), τότε το ρεζίλι θα έχει και υπογραφή. Θα την έχει βάλει η Μελάνια Τραμπ με χρυσό μολυβάκι, στολισμένο με φτερό και φιόγκους, έτσι για ν’ αποδείξει ότι το σύστημα του άντρα της δουλεύει μια χαρά, αναπαράγοντας κοκόρια για κάθε γούστο και στρατόπεδο. Θα είναι πικρά αστείο να αποδειχθεί ότι οι επικριτές της και οι κυρίες που την γδέρνουν αφ' υψηλού είναι το ίδιο κενές, επιφανειακές και συμβιβασμένες μ' εκείνη... Αλλά τα 'χει αυτά και η ζωή και η πολιτική. 

Πρόσωπα
24

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Πρόσωπα / Η μυθιστορηματική ζωή και οι πολιτικές απόψεις της Καλής Καλό θα σε μάθουν πολλά για το σήμερα

Η γυναίκα που έζησε την ιστορία του ελληνικού θεάτρου, και πάλεψε για την Αριστερά αφηγείται τη ζωή της στο LIFO.gr σε μια συνέντευξη-ποταμό στον Αντώνη Μποσκοΐτη.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Ιωάννινα - 45 Πρόσωπα

Faces of Ioannina / 45 πρόσωπα και δημιουργικές ομάδες που κάνουν τα Ιωάννινα ξεχωριστά

Γιαννιώτες, Γιαννιώτισσες και κάτοικοι των Ιωαννίνων κάθε ιδιότητας και ηλικίας φωτογραφίζονται στη LiFO, μιλούν για τις ασχολίες τους και για όσα κάνουν την πόλη τους ξεχωριστή.
M. HULOT, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ & ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

Πρόσωπα / Ερίκ Καντονά: Βασιλιάς, αποστάτης, θεός

«Βασιλιάς» στην Αγγλία, που του δίνει μια αγάπη άρρωστη, συγκρινόμενη μόνο με αυτήν προς τον Τζορτζ Μπεστ, και «θεός» στη Γαλλία, ζωντανό σύμβολο του ασυμβίβαστου και ρέμπελου Γαλάτη που δεν θα χωρέσει ποτέ των ποτών στα τυποποιημένα κουτάκια της νεωτερικότητας- ένα πορτρέτο του ηθοποιού/ σκηνοθέτη/ παραγωγού/ πρώην ποδοσφαιριστή Ερίκ Καντονά.
ΜΑΚΗΣ ΜΑΛΑΦΕΚΑΣ
Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Δημήτρης Πολιτάκης / Αποχαιρετισμός στην κυρία Μιράντα

Πηγαίνοντας μετά από καιρό σε σπίτι φίλων, είδα στην εξώπορτα το αγγελτήριο θανάτου της ηθοποιού Μιράντας Κουνελάκη που έμενε στην ίδια πολυκατοικία και για χρόνια «επέβλεπε» στοργικά και διακριτικά τις νεανικές μας τρέλες.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Ιδέες / Ολίβια Γκαζαλέ: «Ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τις γυναίκες αλλά ολόκληρη την κοινωνία»

Η καθηγήτρια Φιλοσοφίας και συγγραφέας Ολίβια Γκαζαλέ μιλά στο LIFO.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στην 8η Νύχτα Ιδεών του Γαλλικού Ινστιτούτου, που θα παρακολουθήσουμε διαδικτυακά την Πέμπτη 28/1.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Μια εξοργιστική απάντηση

Χριστίνα Γαλανοπούλου / Μια εξοργιστική απάντηση

Η ψυχρότητα στη διατύπωση, η μηδενική ενσυναίσθηση, η ελαφρά αμφιβολία που διατρέχει την αντίδραση της Ομοσπονδίας στην καταγγελία της Ολυμπιονίκη περί βιασμού είναι κάτι που στο μέλλον θα πρέπει να διδάσκεται σε Σχολές Επικοινωνίας και σεμινάρια διαχείρισης κρίσεων.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Τηλεόραση / Μυρτώ Κοντοβά: «Είμαι σε μεγάλη κόντρα με την κουλτούρα της τηλεόρασης»

Γράφει, σκηνοθετεί, μοντάρει, ζει μέσα στο νέο της πρότζεκτ, τη σειρά «Σχεδόν Ενήλικες», που μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται στο Mega: Η Μυρτώ Κοντοβά επέστρεψε στην τηλεόραση μιλώντας για την Αθήνα που γνωρίζει καλά, αυτήν τη φορά μέσα από μια ιστορία γεμάτη σασπένς.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ