Στο σημερινό «Α μπα»: αγαπητή μαμά

Στο σημερινό «Α μπα»: αγαπητή μαμά Facebook Twitter
45

 

Παιδιά, ελπίζω να περάσατε όλοι ωραία, ζεστά και ξεκούραστα στις γιορτές, κι εύχομαι σε όλους μας όλους μας μια πολύ καλή χρονιά!

Άπειρες ευχές!


__________________
1.

Αγαπητή Α, Μπα

Έχω σκεφτεί πολλές φόρες να σου στείλω να ακούσω τη δική σου οπτική σε διάφορα θέματα που με απασχολούν αλλά το μόνο που τελικά που αποφάσισα να ρωτήσω είναι η αποψή σου για τον Γιάλομ. Τον εντάσσουμε στον κύκλο των καμένων συγγραφέων (Κοέλιο, Μπουσκάλια κτλ.) ή όχι;
My best wishes to you

- Irvin


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν ξέρω πού τον «εντάσσουμε» συλλογικά, αν θέλεις μόνο την δική μου άποψη, η απάντηση είναι όχι.


__________________
2.

 

Οταν καποιος λεει οτι νιωθει "εγκεφαλικη ελξη" για την κοπελα του, τι καταλαβαινεις; τι εννοει; τι σημαινει αυτο;
- Αγγελικη


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αν ρωτήσεις δύο ανθρώπους να σου πουν τι εννοούν όταν λένε «έλξη» θα πάρεις δύο διαφορετικές απαντήσεις, μη σου πω και περισσότερες. Φαντάσου τι έχει να γίνει αν ρωτήσεις κάτι τόσο αφηρημένο όπως αυτό που λες. Δεν μπορώ να αποκωδικοποιήσω τα κολλήματα ενός αγνώστου από μια πρόταση.


Τις περισσότερες φορές πάντως, Αγγελική, ο κόσμος λέει διάφορα που ούτε εννοεί, ούτε καταλαβαίνει, ούτε θυμάται ένα λεπτό αργότερα. Μην πιάνεσαι από τις λέξεις των άλλων σα να είναι ποίηση ή το Σύνταγμα.


__________________
3.

Α μπα, ενα χρονο ημουν καψουρα για αυτον, του το ειχα πει, το ειχε καταλαβει και απο μονος του. Δεν ειχε γινει κατι μεταξυ μας. Με ειχε γραμμενη. Οταν εμαθε οτι εκανα σχεση με αλλον, αρχισε να με διεκδικει. Για πες μου, πως εξηγειται αυτο; Εκτιμαμε κατι οταν το χασουμε; θελουμε αυτο που εχει καποιος αλλος; ειναι θεμα ταιμινγκ; το οτι βρηκα αλλον αποκτησα, κατα τη γνωμη του, αξια; τι συμβαινει;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όλα αυτά εκτός του «τάιμινγκ», συν ένα ακόμα: όταν κάποιος μας θέλει, θεωρούμε αυτονόητα ότι αυτό θα κρατήσει για πάντα επειδή νομίζουμε ότι η εκδήλωση αδυναμίας του άλλου έχει να κάνει μόνο με εμάς και καθόλου με τον ίδιο. ΕΜΕΙΣ τον κάναμε έτσι, δεν το αποφάσισε μόνος του. Οπότε, όταν ο άλλος αλλάζει γνώμη, νομίζουμε ότι έγινε κάτι αφύσικο, σα να τσουλάει το νερό προς τα πάνω. Αφού εμείς τον κάναμε έτσι, πώς άλλαξε γνώμη χωρίς να του δώσουμε την άδεια;


Είμαστε για κλάματα.

__________________
4.

Υπήρχε ένας άντρας στη ζωή μου, ας τον πούμε Χ. Αυτό τον Χ. λοιπόν εγώ τον ερωτευόμουν κάθε μέρα όλο και πιο πολύ, είχε συμβεί κάτι μεταξύ μας πριν λίγο καιρό και κάποια στιγμή μάλιστα είχε παραδεχτεί ότι του αρέσω και με θέλει. Πάνω στη στιγμή που ήμουν έτοιμη να του πω τη νιώθω μαθαίνω ότι φεύγει (μάλλον) για μόνιμα στο εξωτερικό. Στην τελευταία μας συνάντηση φαινόταν τόσο χαρούμενος για την καινούργια του αρχή και δεν ήθελα να του την χαλάσω, γι'αυτό δεν του μίλησα ποτέ. Τι να κάνω? Να τρέξω να τον βρω? Κι αν φάω πανηγυρικότατο άκυρο? Να προσπαθήσω να τον ξεχάσω? Κι αν δεν τα καταφέρω και συνεχίσω να τον θέλω? Βοήθεια, please...

-Αθηνά


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αθηνά η ζωή δεν είναι ρομαντική κομεντί. Το «μου αρέσεις και σε θέλω» δεν σημαίνει «πεθαίνω για σένα και θα έκανα τα πάντα αλλά πραγματικά τα πάντα για να είμαστε μαζί οπότε αν πάω στο εξωτερικό θα τα προβληματιστώ μήπως πρέπει να τα βροντήξω όλα και να μείνω με την αγάπη μου». Τι ακριβώς θα του χάλαγες αν του έλεγες ότι τον γουστάρεις; Βασικά, μιλάτε ακόμα;

__________________
5.

 

Ποτε χαρακτηριζεις καποιον φιλο; ποσους αληθινους φιλους θεωρεις οτι μπορει να εχει καποιος;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Χαρακτηρίζεις φίλο αυτόν που ξέρεις ότι είναι. Ο ψεύτικος φίλος δεν λέγεται φίλος. Ο «αληθινός» φίλος είναι μια εξιδανικευμένη μορφή ανθρώπου που παίρνει πάντα μα πάντα το μέρος σου, σε συγχωρεί ό,τι και να κάνεις, είναι εκεί για σένα μέρα νύχτα, σε έχει πάντα προτεραιότητα, σε θαυμάζει πάντα και δεν ζηλεύει ποτέ, δηλαδή Η ΜΑΜΑ ΣΟΥ.


Δεν μπορώ να φανταστώ έναν λόγο για να υπάρχει περιορισμός στον αριθμό των φίλων που μπορεί να έχει κάποιος.

__________________
6.


Α μπα, είμαι 29. Φοίτησα σε μία από τις πιο υψηλόβαθμες σχολές. Μετά τη σχολή δούλεψα πολύ, πάρα πολύ με απίστευτα ωράρια και δύσκολες συνθήκες. Σταμάτησα λόγω μεταπτυχιακού. Έψαξα δουλειά και πάλι, έμεινα άνεργη. Πήρα απόφαση να δραστηριοποιηθώ μόνη μου. Για να στήσω την επιχείρηση, να αγοράσω τα πάντα, να μην επιβαρύνω κανέναν δυσκολεύτηκα πάρα πολύ. Ήταν εποχές που στην τσέπη μου είχα 50 λεπτά.
Ορθοπόδησα. Βρήκα μια καλή συνεργασία. Δουλειά, κούραση, άγχος, αλλά και ανταμοιβή και ικανοποιητικά λεφτά.
Συχνά έχω επαφές ή λαμβάνω βιογραφικά από ανθρώπους που ψάχνουν δουλειά. Βλέπω λοιπόν γύρω μου ότι άνθρωποι μεγαλύτεροι ή και λίγο μικρότεροι από μενα κάνουν 10 χρόνια να πάρουν πτυχίο και δε τους λέει κανένας τίποτα. Αξιώνουν να βρουν δουλειά όπου και όπως θέλουν. Τους ζουν οι άλλοι αλλά δε φαίνεται να ενοχλούνται. Οι γονείς τους, τους παρουσιάζουν (δε τους θεωρούν απλά) ως τα μεγάλα αστέρια που πρέπει εδώ και τώρα να διοριστούν, να προσληφθούν, να πάρουν αυτό που τους αξίζει. Τελειώνουν πχ βοηθός Χ ειδικότητας και συστήνονται ως επιστήμονες της Χ ειδικότητας – όχι βοηθοί. Κάνουν ό,τι τους καπνίσει χωρίς να υπολογίσουν χρήματα και οι δικοί τους είναι πάντα εκεί μη φέροντας αντίρρηση ακόμα και σε παράλογες επιλογές.
Έχω συναντήσει όλες τις παραπάνω περιπτώσεις-φυσικά όχι όλες σε μια φορά. Γενικά ούτε καν ασχολούμαι με τον καθένα, αλλά ρε α μπα, αλήθεια είναι κάτι φορές που μέσα στην κούρασή μου, μου ρχεται να γυρίσω να πω σ'αυτούς και τους γονείς τους : δε ντρέπεστε ; Ποτέ όμως δε λέω κάτι γιατί ενώ ενδόμυχα κρίνω, ξέρω ότι κοινωνικά δε δικαιούμαι να κρίνω.
Πιστεύεις ότι είμαι σνομπ ; Εσύ πως θα τους αντιμετώπιζες στη θέση μου ;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν είμαι σίγουρη ότι υπάρχει κάποια ερώτηση στην πραγματικότητα. Θέλεις να επιβεβαιώσεις ότι είσαι ηθικά ανώτερη από κάποιον που είναι περίπου στην ίδια θέση με σένα αλλά τα βρήκε έτοιμα και δεν τα εκτιμάει; Είσαι. Μπράβο για όσα κατάφερες. Αφού είσαι σε θέση να προσλαμβάνεις και όχι να προσλαμβάνεσαι, έχεις επιλογές που λίγοι έχουν. Εκμεταλλεύσου τες, και πάντα επιτυχίες!

_________________
7.


Α μπα μου, καλημέρα!

Το πρόβλημά μου είναι, πως η μητέρα μου τα πάει άσχημα με τον σύντροφό μου. Στην αρχή δεν ήθελε να τον γνωρίσει και τώρα είναι σαν να ψάχνει αφορμή για να του την πει.

Για παράδειγμα, σήμερα συζητούσαμε ένα οικογενειακό ζήτημα με τη μητέρα μου μπροστά του κι εκείνος πήρε θέση θέλοντας έμμεσα να με προστατεύσει (ακόμα κι αν θεωρηθεί λάθος, δεν μπορείς να του προσάψεις κακή πρόθεση). Η μητέρα μου παρεξηγήθηκε και του είπε, ότι κακώς τα συζητάμε μπροστά του κ κακώς του φέρονται σαν να είναι μέλος της οικογένειας κ ότι η δική μας οικογένεια έχει κανόνες κ εκείνος προσπαθεί να σπείρει διχόνοια (σημ. ότι οι δικοί του είναι χωρισμένοι με άσχημες σχέσεις κ μεταξύ τους κ με τα παιδιά). Οπότε η κουβέντα της μάνας μου ήταν ευθεία βολή κατά της οικογένειάς του. Η ίδια κατ' ιδίαν μου τόνισε, ότι ο φίλος μου ζηλεύει την οικογένειά μας, όπως ο πατέρας μου τη δική της (Σημ. ότι είναι μορφωμένη γυναίκα κ θεωρητικά προοδευτική-στην πράξη υστερεί).

Δεν ξέρω, πώς να το αντιμετωπίσω πια. Έχω μαλώσει επανειλημμένως μαζί της, αλλά προφανώς κάτι δεν κάνω σωστά. Δεν μπορεί να τον αποδεχτεί. Νόμιζα, ότι είχαν παρέλθει οι εποχές που μου έλεγε "Αυτός ο αλήτης δεν θα μπει στην οικογένειά μου", αλλά μάλλον έκανα λάθος. Να σημειώσω, ότι θεωρώ τους χαρακτηρισμούς ανυπόστατους. Είναι μορφωμένος άνθρωπος, εργατικός, εύστροφος, με αρχές και με διάφορα χαρίσματα τελοσπάντων. Η μητέρα μου όμως δεν αντέχει, ότι είναι ευθύς (το θεωρεί θράσος) και πάνω απ' όλα, το θέμα είναι, ότι θα ήθελε για μένα "κάποιον καλύτερο" (χρησιμοποιώ φράση της). Το πρόβλημά της είναι ότι το δικό μου πτυχίο είναι "πιο δυνατό από το δικό του" (Α.Ε.Ι. και οι δυο μας, ωστόσο), ότι "η οικογένειά του είναι διαλυμένη", ότι κατ' επέκταση δεν τον στηρίζουν αλλά του δημιουργούν προβλήματα, ότι "τα ακίνητά τους δεν είναι σε καλές περιοχές" και ότι "δεν έχει καλή καταγωγή" (Έλληνας είναι, αλλά εννοεί την ιδιαίτερη πατρίδα του).

Εκείνος με τη μητέρα μου δείχνει κατανόηση και προσπαθεί να διατηρείται ήρεμο κλίμα (βγαίνουμε οικογενειακά με δική του πρωτοβουλία, μέχρι και διακοπές κάναμε μαζί). Νιώθει όμως πια ότι δεν τον θέλει κ ότι ο τρόπος που του μιλάει είναι αποτέλεσμα έλλειψης σεβασμού.

Εγώ από τη μεριά μου θεωρώ, ότι είμαι υπεύθυνη που τον προσβάλλει και στενοχωριέμαι που το βιώνει αυτό. Οι συζητήσεις όμως και οι τσακωμοί μου με τη μάνα μου, για να αλλάξει συμπεριφορά, τελικά δεν αποδίδουν. Δεν ξέρω, τι μπορώ να κάνω, για να έχουμε κάποιο αποτέλεσμα. Έχουμε περάσει και από πολύ χειρότερα στάδια πριν τον γνωρίσουν, αλλά τουλάχιστον τότε τα άκουγα μόνο εγώ κ όχι εκείνος, και σαφώς το σημερινό δεν το λες και πρόοδο. Η όλη κατάσταση με εξαντλεί κ με απογοητεύει. Θα ήθελα πολύ, να τον δεχόταν κ να είχαμε μια ήρεμη ζωή. Θα ήθελα πολύ η μάνα μου να ήταν, όπως πολλές μαμάδες, που κοιτάνε, πως να καλοπιάσουν τον υποψήφιο γαμπρό, για να μην φύγει.
- Αφού


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Σταμάτα να ζητάς έγκριση από τη μαμά σου. Σταμάτα να προσπαθείς να την κάνεις να σου πει μπράβο για την επιλογή σου. Σταμάτα να προσπαθείς να κάνεις το αγόρι σου μέρος της οικογένειας σου· δεν είναι καν άντρας σου, δεν υπάρχει κανένας λόγος. Σταμάτα να συζητάς αυτό το θέμα μαζί της προσπαθώντας να την πείσεις για οτιδήποτε σχετικά με το θέμα. Δεν χρειάζεται να εγκρίνει τα αγόρια σου. Ωραία θα ήταν, αλλά δεν χρειάζεται.


Να επιβληθεί θέλει, και συμμετέχεις. Σταμάτα να συμμετέχεις. Μόλις το κάνεις αυτό, θα δεις πόσο αποτελεσματικά θα αλλάξει η δυναμική και κατά συνέπεια η συμπεριφορά της.


Είσαι πράγματι υπεύθυνη που τον προσβάλλει. Αντί να στενοχωριέσαι, σταμάτα να της δίνεις ευκαιρίες. Οικογενειακές βόλτες, κομμένες (άκου διακοπές μαζί! Ποιανού ήταν αυτή η ιδέα; Δεν έχετε καμία δουλειά να κάνετε διακοπές μαζί). Όσο του φέρεται έτσι, δεν θα τον βλέπει. Αυτό μόνο μπορείς να κάνεις, και κάνε το πριν καταφέρει να σε χωρίσει για να αποδείξει πόσο σημαντική είναι.

45

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ