ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή

Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
28

[Θανάσης Χαραμής]

 

Κάθε φορά που η Sonali Mukherjee έβγαινε από το σπίτι της, υπήρχε πάντα εκείνη η παρέα των αγοριών που την περίμενε για να την παρενοχλήσει και να τη βρίσει χυδαία. Κάθε μέρα συνέβαινε το ίδιο, ώσπου η τότε ατρόμητη Sonali, τους απείλησε πως θα πάει στην Αστυνομία. Ένα βράδυ και ενώ η ίδια κοιμόταν στο σπίτι της, οι νεαροί εισέβαλαν και της έριξαν οξύ. Το πρόσωπο της έλιωσε κυριολεκτικά.

 

 Σήμερα, 10 χρόνια μετά, η Sonali με τα σημάδια να είναι ακόμη ορατά στο πρόσωπό της, μάχεται να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός των επιθέσεων και ζητάει δικαίωση για τα θύματα.

 

Η νομοθεσία μπορεί να έγινε πιο αυστηρή και πλέον όσοι προμηθεύονται οξύ, καταγράφονται βάση του νομικού πλαισίου που τέθηκε σε ισχύ τον Φεβρουάριο αλλά η Ινδία δεν δείχνει να υπακούει.

 

 Ο Οργανισμός NGO Stop Acid Attacks στον οποίο συμμετέχουν δεκάδες γυναίκες-θύματα πιέζει την κυβέρνηση να λάβει πολύ πιο αυστηρά μέτρα και τις δικαστικές αρχές να σκληρύνουν τις ποινές.

Σε πολλές περιπτώσεις οι δράστες μένουν στη φυλακή για οχτώ χρόνια αλλά υπάρχουν και περιστατικά που μέσα σε τρεις μήνες ήταν ελεύθεροι. Η Sonali λέει πως αισθάνεται προδομένη. Οι άντρες που την καταδίκασαν να περάσει μια ζωή στις σκιές, είναι έξω, παντρεύτηκαν, κυκλοφορούν με μοδάτα ρούχα και συμπεριφέρονται σαν να μην συνέβη ποτέ τίποτα. Αυτή έχει υποστεί δέκα χειρουργεία, έμεινε τυφλή από το ένα μάτι και ήθελε επί σειρά ετών να αυτοκτονήσει.

 

Σήμερα βρίσκεται δίπλα στα νέα θύματα της βίας και τα εμψυχώνει ενώ πιστεύει πως οι γυναίκες αυτές πρέπει να δείξουν τις πληγές τους σε όλο τον πλανήτη για να αλλάξει κάτι.

 

Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Η Sunaina Devi ξενυχτάει στο προσκεφάλι της κόρης της
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Η μόλις 16 ετών Sonam
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
H 24χρονη Laxmi εξακολουθεί να χαμογελάει από το γραφείο του Οργανισμού NGO Stop Acid Attacks στο οποίο εργάζεται
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Aριστερά διακρίνεται η 30χρονη που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, στη μέση η 24χρονη Laxmi και δίπλα της η 19χρονη Chanchal
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter
Αυτές οι γυναίκες ζητάνε δικαιοσύνη και μια αξιοπρεπή ζωή Facebook Twitter

Το νούμερο που προκύπτει από τα ετήσια συμβάντα που καταγράφονται στο Acid Survivors Trust International, είναι τρομαχτικό.

1,500 γυναίκες δέχονται ετησίως επιθέσεις με καυστικό οξύ που στοχεύει κυρίως στο πρόσωπο.

Αιτία τις πιο πολλές φορές είναι η ερωτική απόρριψη.

Στην Ινδία δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των επιθέσεων μιας και οι περισσότερες δεν φτάνουν ποτέ στις Αρχές.

Το θύμα απλά παραμένει στο περιθώριο τυλιγμένο με μια μαντήλα και μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.

 

via

Φωτογραφία
28

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΛΗΘΕΙΕΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Lifo Portraits 2026

Αφιερώματα / LifO Portraits 2026: Δείτε τις φωτογραφίες της μεγάλης έκθεσης

Με αφορμή τα 20 χρόνια της, η LiFO αποτίει φόρο τιμής στην τέχνη του πορτρέτου και καλεί 12 φωτογράφους να απαθανατίσουν με τον φακό τους 35 σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του πολιτισμού. Το υλικό της έκθεσης που έγινε στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Ν. Φαλήρου και του αφιερωματικού τεύχους ψηφιοποιείται για τους αναγνώστες μας σήμερα.
THE LIFO TEAM
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ

LIFO Portraits / Γιάννης Οικονομίδης: «Δεν κάνω βίαιες ταινίες, απλώς μιλάω για τη βία»

Ο Έλληνας σκηνοθέτης κατάφερε να μεταφέρει στο σινεμά μια αυθεντική εικόνα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς να κρύψει τίποτα, ούτε τις βωμολοχίες, ούτε τη φτώχεια, ούτε την αγριότητα. Σήμερα το στυλ του έχει επιβληθεί, και πολλοί προσπαθούν να τον μιμηθούν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Κάποιοι φωτογραφίζουν ακόμα την έξαψη ενός αγώνα στο γήπεδο

Φωτογραφία / Κάποιοι φωτογραφίζουν ακόμα την έξαψη ενός αγώνα στο γήπεδο

Με αφορμή το φετινό Mουντιάλ, το Athens Football Festival οργανώνει μια ξεχωριστή έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς δικτύου Analog Football, φέρνοντας στην Αθήνα εικόνες που αποτυπώνουν την κουλτούρα του ποδοσφαίρου.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Πολιτισμός / Σώματα, ήλιος και queer ευφορία στη Σούγια

Ο φωτογράφος Dani D’Ingeo κατέγραψε το Nature Loves Courage στη νότια Κρήτη: ένα queer φεστιβάλ στην ακτογραμμή της Σούγιας, με σώματα που χορεύουν στο φως, FLINTA DJs, θάλασσα, ιδρώτα, αλάτι και μια διαφορετική εκδοχή της club κουλτούρας έξω από τα σκοτεινά υπόγεια της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Πολιτισμός / Η Kristina Rozhkova φωτογραφίζει μια γενιά που έφτιαξε παραμύθια για να μη φοβάται

Στο Unbewitched, η Ρωσίδα φωτογράφος Kristina Rozhkova καταγράφει νέους ανθρώπους που ζουν ανάμεσα στην πολιτική ασφυξία, την καταστολή, την εξορία και την ανάγκη να επινοήσουν άλλους κόσμους.
THE LIFO TEAM
Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Πολιτισμός / Η Nancy Honey φωτογραφίζει τη στιγμή που ένα κορίτσι αρχίζει να κοιτάζει τον εαυτό του

Με αφορμή την αναδρομική της έκθεση στο Λονδίνο, η cult φωτογράφος Nancy Honey μιλά για τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, για το γυναικείο σώμα ως εικόνα προς κατανάλωση και για τη χαρά ως μια πολύ σοβαρή υπόθεση.
THE LIFO TEAM
Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Πολιτισμός / Myriam Boulos: Η φωτογράφος πίσω από τις εικόνες του Harry Styles μιλά για τη Βηρυτό, το σώμα και την επιθυμία

Σε νέο cover story του Dazed MENA, η Myriam Boulos μιλά για τις εικόνες που έκανε για τον Harry Styles, τη Βηρυτό, τη μόδα ως αυτοπροσδιορισμό και την επιθυμία ως μορφή αντίστασης.
THE LIFO TEAM
Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Πολιτισμός / Queer νέοι της Πόλης του Μεξικού φωτογραφίζονται σαν άγιοι, πολεμιστές και μυθικά πουλιά

Το Birds of Mexico City του Pieter Henket μετατρέπει queer νέους της μεξικανικής πρωτεύουσας σε τελετουργικές μορφές ανάμεσα στη lucha libre, τη θρησκευτική εικονογραφία, τη μόδα και την ελευθερία.
THE LIFO TEAM