Στο σημερινό «Α μπα»: ο κανένας

Στο σημερινό «Α μπα»: ο κανένας Facebook Twitter
59

__________________
1.


Α μπα πριν λίγο καιρό ξεπέρασα μια αγχώδης διαταραχή. Για πολύ καιρό η μόνη μου ευχή ήταν να νιώθω πλήρης και ευτυχισμένη. Τώρα που το έχω ξεπεράσει και όλα (σχεδόν) έχουν στρώσει στη ζωή μου, πιάνω τον εαυτό μου να προσπαθώ να είμαι ευτυχισμένη ακόμη και σε αδιάφορες σε εμένα στιγμές και αν δεν είμαι, νιώθω τρομερό άγχος. Δηλαδή, πέρασα στη Θεσσαλονίκη μέσω πανελλαδικών και έχω διακοσμήσει το σπίτι μου με πράγματα που μπορεί να μην με αντιπροσωπεύουν πλήρως αλλά είναι φωτεινά χαρούμενα και με την σκέψη ότι αυτός ο χώρος θα συμβάλλει στο να είμαι χαρούμενη. Έπειτα, ακούω τραγούδια που δεν είναι του γούστου μου αλλά είναι αισιόδοξα με τον φόβο μην γίνει κάτι και στενοχωρηθώ. Ακόμη στην καθημερινότητα μου κοιτώ γύρω μου και αν δω κάποιο άσχημο τοπίο κοιτάω αλλού και προσπαθώ να το σβήσω από τη μνήμη μου για να μην στενοχωρηθώ. Ουσιαστικα με πιέζω να νιώθω καλά με διάφορους τρόπους όπως τα ρούχα που φοράω να είναι χαρούμενα ή τα τετράδια μου γεμάτα καρδουλίτσες και χαμογελάκια. Με αυτό όμως εγώ σκέφτομαι το εξής παρανοικό" Αν κάνεις όλη αυτή την προσπάθεια να έισαι ευτυχισμένη,τότε σημαίνει ότι δεν είσαι. και αν δεν είσαι τώρα που είσαι 18, φοιτήτρια, δυνατή, υγιής και με δυνατότητα μιας άνετης σχετικά ζωής τότε πότε;" Θεωρείς ότι όλο αυτό θα ξεπεραστεί με την καθημερινότητα ή θα πρέπει να ξαναεπισκευθώ ψυχολόγο; Οι επισκέψεις μου στην ψυχολόγο ήταν αρκετά δύσκολες και επίπονες αλλά είχαν αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά ψάχνω τρόπο να τις αποφύγω. Θεωρείς ότι ψυχολογική υποστήριξη μου είναι απαραίτητη;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Ναι.


Δεν εξηγείς γιατί προσπαθείς να αποφύγεις τον ψυχολόγο, ενώ το δοκίμασες ήδη και ξέρεις στο πετσί σου ότι είχαν αποτέλεσμα. Πιστεύεις ακόμα, μετά από όσα πέρασες, ότι δυσκολεύονται μόνο οι ελαττωματικοί άνθρωποι; Δεν είσαι αδύναμη επειδή πήγες σε ψυχολόγο, ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο συμβαίνει. Χρειάζεται δύναμη για να πας και να περάσεις από αυτή τη δύσκολη διαδικασία. Γι'αυτό το αποφεύγεις; Για να μην δυσκολευτείς; Μα τώρα, αυτό ακριβώς δεν συμβαίνει; Δεν δυσκολεύεσαι; Δεν έχεις πάθει ακριβώς αυτό που προσπαθείς να αποφύγεις;


Κανείς δεν είναι ευτυχισμένος όλη την ώρα. Όλοι έχουν άγχος σε διάφορες στιγμές της μέρας, κάθε μέρας. Δεν υπάρχει Σταθερή Ανθρώπινη Διάθεση ρυθμισμένη στην Μόνιμη Ευτυχία. Προσπαθείς να πετύχεις κάτι που είναι εντελώς μη ρεαλιστικό. Γι' αυτό: πήγαινε σε ψυχολόγο. Πες του όλα αυτά που έγραψες εδώ. Έχεις κάνει ήδη την δύσκολη δουλειά. Στην ουρά έχεις φτάσει.

__________________
2.


Εάν ξεφυλλίσεις σελίδες μόδας (όχι τόσο των περιοδικών των max 3 Ευρώ, ούτε τόσο τις ελληνικές εφημερίδες και ιδίως τις tabloid) ή και δεις στην τηλεόραση, παραβρεθείς σε επιδείξεις μόδας μεγάλων οίκων θα δεις στην ενότητα της αντρικής μόδας ρούχα τα οποία είναι ικανά να προκαλέσουν τους ακόλουθους σχολιασμούς:
«Ενδιαφέρον είναι. Αλλά εγώ δεν νομίζω να το φορούσα ποτέ. Μάλλον ο σχεδιαστής έκανε ένα έργο τέχνης με την μορφή ρούχου» ή «Καλά! Βάζεις την ταπετσαρία του καναπέ και πας στην δουλειά!» «Πόσο ντιγκιντάγκας πρέπει να είναι αυτός που θα το φορέσει» κλπ, σχόλια δηλαδή που εκτείνονται από την εκτίμηση του αντικειμένου, έστω και εάν δεν θα ήταν προτιμητεό μέχρι και στην ειρωνεία του σχεδιαστή ή και ενδεχόμενου χρήστη, κριτική αμφισβήτηση της σεξουαλικότητας κλπ.
Διάβαζα πρόσφατα για την αλλαγή στην αντίληψη των ανδρών για τα ρούχα.
Τα συγκεκριμένα ρούχα, λοιπόν, που δημιουργούν αυτές τις αντιδράσεις πάνε ενάντια στην λογική του Great Male Renunciation. Η απορία μου είναι η ακόλουθη: Υποθέτοντας ότι είναι ρούχα για τα οποία δεν διαθέτουν όλοι το εισόδημα να τα αποκτήσουν, μήπως οι ζάπλουτοι φοράνε αυστηρά φράκα και παπιόν και γυαλισμένα παπούτσια για να παρουσιάζονται στις μάζες, ενώ στις πιο κλειστές κοινωνικές στιγμές τους, είναι ντυμένοι λες και βρίσκονται σε δεξίωση αυλών του 17ου 18ου αιώνα;

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Τα ρούχα υψηλής ραπτικής που παρουσιάζονται στις πασαρέλες τις περισσότερες φορές δεν είναι για να φορεθούν, ούτε από άντρες, ούτε από γυναίκες. Δείχνουν την φιλοσοφία, την ικανότητα, το όραμα και την τεχνική του οίκου. Από αυτές τις παρουσιάσεις προκύπτουν παραλλαγές πιο καθημερινών ρούχων που φοριούνται και πωλούνται, και αυτά τα ρούχα αντιγράφονται σε πολύ απλουστευμένη μορφή στα sweatshops της Κίνας, κατασκευάζονται σωρηδόν, κι εμείς τα αγοράζουμε.


Μολαταύτα, υπάρχουν άντρες που και μπορούν, και φοράνε ρούχα που κυκλοφορούν σε πασαρέλες και τους πάνε τέλεια: οι Γιαπωνέζοι.


__________________
3.


Γειά σου βρε Αμπα! Έχω προσπαθήσει καμιά δεκαριά φορές να σου στείλω αλλά μάντεψε τι; Κάθε φορά που πάω να σου γράψω, σκέφτομαι και αναλύω τόσο πολύ το πρόβλημά μου και πως θα το γράψω για να γίνει κατανοητό, που ανακαλύπτω πτυχές που δεν είχαν περάσει απ' το μυαλό μου νωρίτερα. Τις περισσότερες φορές καταλήγω να δίνω λύση μόνη μου. Γαμάτο; Ντρέπομαι (λίγο) που στα 23 μου συνειδητοποίησα πως λίγη παραπάνω σκέψη και λίγο google δε έβλαψε ποτέ κανένα. Σ' ευχαριστώ που μου δίνεις αφορμή για να σκέφτομαι. Φιλιααά!


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Το γράψιμο βοηθάει πάρα πολύ στην διαχείριση των προβλημάτων. Η γραπτή γλώσσα έχει δομή και κανόνες που πρέπει να τηρήσεις, και η δομή και οι κανόνες σε αναγκάζουν να βάλεις τη σκέψη σου σε μια σειρά. Αν καταφέρεις να βάλεις ένα πρόβλημα σε λόγια με σαφήνεια, σημαίνει ότι έχεις καταλάβει το πρόβλημα σε βάθος, άρα ξέρεις ήδη την απάντηση. Χαίρομαι πάρα πολύ που στα 23 σου βρήκες τη μέθοδο για να δίνεις μόνη σου τις απαντήσεις των ερωτημάτων σου με λίγη σκέψη και λίγο γκουγκλάρισμα. Έχεις πολύ ανεπτυγμένες ικανότητες.

__________________
4.


Γεια σου Α, μπα. Θέλω και εγώ με τη σειρά μου να σου πω την ιστορία μου.
Είμαι ο Β ,στα πρώτα 20 με ένα καλό πτυχίο στα χέρια μου και στόχο τον επόμενο χρόνο ένα μεταπτυχιακό στο εξωτερικό. Από όσο θυμάμαι τον εαυτό μου ποτέ δεν είχα σταθερό κύκλο ατόμων δίπλα μου. Ποτέ δεν είχα κάποιον «κολλητό» φίλο . Ακόμα και τώρα μετά τα φοιτητικά χρόνια δεν μου έχει μείνει κανένας ούτε στην πόλη που σπούδασα ούτε στην πόλη που ζω. Έχω αρχίσει να ανησυχώ πλέον ότι φταίω και με τη συμπεριφορά μου δεν κρατάω σχέσεις. Σαν να μην έφτανε αυτό σχέση δεν έχω κάνει ποτέ. Δεν ξέρω πως να πλησιάσω μια κοπέλα. Βλέπω άτομα να το κάνουν λες και είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είτε από το Ίντερνετ είτε από κοντά. Δεν ξέρω πως να διαχειριστώ μια τέτοια κατάσταση. Νιώθω ότι ζω εκτός της εποχής μου. Δεν έχω ζήσει πράγματα που οι περισσότεροι έχουν ζήσει μέχρι τώρα. Και αυτό με στεναχωρεί γιατί ίσως να το πληρώσω αργότερα σε οποιαδήποτε σχέση. Πιστεύω ότι αν έφτιαχνα σιγά σιγά σχέσεις φιλικές αλλά και ερωτική θα με έκανε πιο ευτυχισμένο και πιο ήρεμο στην καθημερινότητά μου. Μήπως θα έπρεπε να ανησυχώ??
Σε ευχαριστώ για το χρόνο σου και keep on!!!
- Βήτας

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Δεν χρειάζεται να ανησυχείς όταν είσαι σε θέση να εντοπίζεις ένα πρόβλημα. Να ανησυχείς όταν σου το επισημαίνουν άλλοι και δεν καταλαβαίνεις καθόλου γιατί το λένε. Θέλεις να εξερευνήσεις τον εαυτό σου, επειδή κάνεις κάτι που σου δημιουργεί πρόβλημα στην καθημερινότητα σου, αλλά δεν ξέρεις τι είναι αυτό που κάνεις; Τέλεια. Είσαι καταπληκτικός υποψήφιος για να πας σε ψυχολόγο.

__________________
5.


Αγαπητή μου Α,μπα,

Είμαι 19 χρονών, σπουδάζω στην σχολή που θέλω και πρόσφατα επιβεβαίωσα ότι είμαι λεσβία. Ήξερα απο μικρή ότι μου αρέσουν οι γυναίκες κάτι το οποίο δεν αποδεχόμουν με τίποτα. Και τώρα αντί να ανακουφιστώ φοβάμαι και αγχώνομαι. Οι γονείς μου είναι ομοφοβικοί . Το περιβάλλον στο οποίο βρίσκομαι είναι ομοφοβικό. Η φυγή στο εξωτερικό μοιάζει αδύνατη λόγω του αντικειμένου των σπουδών μου (θεωρητικό) καθώς δεν έχει ζήτηση. Φοβάμαι ότι δεν θα αποκαλύψω ποτέ τον αληθινό μου εαυτό σε κανέναν και δεν θα βιώσω την σεξουαλικότητα μου όπως εγώ το επιθυμώ. Φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσω να διεκδικήσω την ζωή που θέλω, ότι η δειλία μου θα υπερνικήσει και στο τέλος θα ζήσω μια ζωή γεμάτη με ψέματα παρασέρνοντας στην κατηφόρα και άλλους ανθρώπους. Δεν θέλω να καταλήξω να ζω μια κάλπικη ζωή, έναν κάλπικο γάμο όπως των γονιών μου. Ανέκαθεν ήμουν δειλή και δεν πάλεψα για κάτι (δεν χρειάστηκε βέβαια να παλέψω για κάτι ως τώρα). Όντας μοναχοπαίδι είμαι το καλό κορίτσι του μπαμπά και γνωρίζω ότι η αιτία του φόβου μου είναι πιθανόν το ότι δεν έχω ανεξαρτητοποιηθεί. Ξέρω τι πρέπει να κάνω: να δράσω και να αναλάβω τις ευθύνες μου. Αλλά είμαι πολύ δειλός άνθρωπος ρε Α,μπα. Παρόλο που τους αγαπάω τους γονείς μου είμαι σίγουρη ότι αυτοί με αγαπάνε μόνο υπό προυποθέσεις που έχουν θέσει. Και φοβάμαι λοιπόν για όλα αυτά διότι ξέρω πολύ καλά ότι αν κάνω κάποιο coming out όποτε κι αν το κάνω οι γονείς μου θα με αποκληρώσουν. Πες μου σε παρακαλώ λοιπόν τι να κάνω για να νικήσω την δειλία μου, να αποκτήσω το θάρρος που ποτέ δεν είχα, να σταθώ με αρχοντιά μπροστά στους γονείς μου και στον οποιονδήποτε και να του πω : Ναι ρε γ!μ@το αυτή είμαι εγώ και σε όποιον αρέσω;


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Α, όχι, όχι. Δεν είναι ο στόχος σου να σταθείς με αρχοντιά μπροστά στους γονείς και να πεις ότι αυτή είσαι και σε όποιον αρέσεις. Δεν είσαι δειλή επειδή δεν το κάνεις. Αυτό θα έδειχνε άγνοια κινδύνου. Αν δεν υπολογίζεις τον κίνδυνο δεν είσαι θαρραλέος. Μπορεί να είσαι αυτοκαταστροφικός, ή αφελής, ή λίγο βλακούλιακας. Αν πιστεύεις ότι τίθεται θέμα να σε αποκληρώσουν, όσο είσαι εξαρτημένη οικονομικά από αυτούς, τότε χρειάζεσαι σχέδιο και στρατηγική.


Πάνω από όλα προέχει η προστασία σου, και μόνο εσύ είσαι υπεύθυνη γι'αυτό. Οι ευθύνη σου είναι να προσέξεις τον εαυτό σου χωρίς να κάνεις κακό στους άλλους. Αναγνώρισε το πρόβλημα· είναι πραγματικό, σημαντικό πρόβλημα να είσαι γκέι και να έχεις ομοφοβικούς γονείς. Αυτό που πρέπει να καταφέρεις, πρώτα από όλα, είναι να ξεφύγεις από τη σφαίρα επιρροής τους, και να γίνεις ανεξάρτητη οικονομικά και να αποκτήσεις δίκτυο υποστήριξης από άλλους ανθρώπους. Μετά, βλέπεις τι θα κάνεις με τους γονείς σου.


Πήγαινε σε ψυχολόγο για να αρχίσεις να χτίζεις το δίκτυο υποστήριξης. Ξεκίνα να ψάχνεις πώς θα γίνει να αποκτήσεις οικονομική ανεξαρτησία. Αυτά περί θεωρητικής σχολής είναι δικαιολογίες. Είναι δύσκολο να βρεις δουλειά, να πας στο εξωτερικό, αλλά είναι δύσκολο για όλους.

__________________
6.

Αγαπητή Αμπά,
Πήρα την απόφαση να σου γράψω και να μεταφέρω μια συζήτηση που με προβλημάτισε. Πριν μερικούς μήνες η κολλητή μου επανήλθε στη δουλειά της (δημόσιος υπάλληλος) μετά από εκπαιδευτική άδεια και αμέσως ο διευθυντής της, τη ρώτησε αν σκοπεύει να παντρευτεί και να μείνει έγκυος και πόσα παιδιά σκέφτεται να κάνει. Εμένα αυτό μου φάνηκε αρκετά ενοχλητικό καθώς αντίστοιχη ερώτηση δε γίνεται ποτέ σε άντρες εργαζομένους και αφετέρου, αφορά στοιχεία της προσωπικής ζωής του καθενός οπότε το θεωρώ στην καλύτερη , αγενές. Να σημειώσω εδώ ότι στο δημόσιο μια εγκυμονούσα δικαιούται πολύμηνης αδείας εγκυμοσύνης αλλά και οι άντρες εργαζόμενοι δικαιούνται επίσης άδεια ανατροφής τέκνου. Όταν λοιπόν συζήτησα το θέμα με φίλους, πολλοί ήταν της άποψης ότι καλά κάνει ο εκάστοτε εργοδότης και θέτει τέτοια ερωτήματα σε γυναίκες γιατί έτσι μεριμνά για τη δουλειά του και αποφεύγει προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν από μια απουσία εργαζόμενης με άδεια κυήσεως/ανατροφής τέκνου, με το να μην την προσλάβει καθόλου εξαρχής και να προτιμήσει άλλο υποψήφιο, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο τομέα. Έχουν δίκιο οι φίλοι μου? Έτσι όμως δε θεωρείται «liability» στην αγορά εργασίας κάθε γυναίκα σε αναπαραγωγική ηλικία άρα και δυνητικά εγκυμονούσα?-


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Αυτά που λένε οι φίλοι σου είναι τόσο ακραία, που ακόμα και όταν τα είπε ο Τραμπ, έφαγε τέτοιο φατούρο που μετά έστελνε την κόρη του να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα, κι αυτό στην Αμερική, στη χώρα που με χίλια ζόρια δέχτηκε την ιδέα της κρατικής παρέμβασης στο θέμα της περίθαλψης. Με τη «λογική» τους οι μόνες γυναίκες που μπορούν να κάνουν παιδιά είναι αυτές που δεν χρειάζεται να δουλέψουν (επειδή τις συντηρεί ο πατέρας τους, ή ο άντρας τους;) Άρα δεν χρειάζεται ρύθμιση το εργασιακό. Λύθηκε το πρόβλημα!


Το τι κάνουν οι εργοδότες για να αυξήσουν τα κέρδη τους, είναι ένα θέμα. Το πώς πρέπει να ελέγχονται τα μέσα που χρησιμοποιούν για να αυξήσουν τα κέρδη τους, είναι άλλο θέμα, και λέγεται πολιτική. Αν οι φίλοι σου νομίζουν ότι γίνονται αφεντικά επειδή υποστηρίζουν αντικοινωνικά μέτρα, είναι αφελείς και για λύπηση (και αποτελούν εμπόδιο για την εξέλιξη). Αν είναι αφεντικά, είναι ανάλγητοι και ξεδιάντροποι. Σε κάθε περίπτωση, να τους χαίρεσαι.

__________________
7.

 


Λένα μου γεια σου!
Θέλω να μου πεις τι θα απαντούσες εσύ σε φίλο σου που κάθε μέρα κάνει επίδειξη των χρημάτων του. Πχ. Πήρα καινούριο παντελόνι ντίζελ 150ε να πας να πάρεις κι εσύ έχει προσφορά. Πχ2. Πήρες καινούριο κινητό; Άντε μπράβο τρία χρόνια με το παλιό. Βέβαια έπρεπε να περιμένεις τώρα βγαίνει το iphone7. Βρε αμπα είμαστε φοιτητές κι εμένα οι γονείς μου δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, ενώ οι δικοί του είναι πολύ ευκατάστατοι. Κι αυτό το ξέρει. Παρ'όλ'αυτά τα σχόλια τέτοιου τύπου δίνουν και παίρνουν στη σχολή και μπροστά σε τρίτους κι αισθάνομαι άβολα. Όσες φορές‚ απάντησα του τύπου φοιτητές είμαστε δεν έχω τόσα λεφτά μου αντιγύρισε: Ε εντάξει η ντίζελ έχει ποιοτικά ρούχα μην κοιτάς τιμή. Πες μου πως να τον αποστομώσω επιτέλους. Πρέπει να τον συναναστρέφομαι καθημερινά.


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Α, ΜΠΑ

Όχι, δεν πρέπει. Ούτε να στενοχωριέσαι πρέπει. Ούτε να τον αποστομώσεις πρέπει. Αυτό που πρέπει είναι να καταλαβαίνεις τους βλαβερούς και επικίνδυνους και να τους εξαφανίζεις από τη ζωή σου. Σου τα λέει επειδή βλέπει ότι σε φέρνει σε δύσκολη θέση. Επειδή νομίζεις ότι φταις που δεν έχεις τα λεφτά του. Αν ακόμη δεν είσαι σε θέση να τον δεις γι'αυτό που είναι, δηλαδή ένα κομπλεξικό πλάσμα που σίγουρα έχει πολύ λιγότερα λεφτά από όσο νομίζει, φύγε. Βρες τρόπο και φύγε. Μέχρι να το κάνεις, σταμάτα να τον αποτελείς «φίλο». Ούτε καν γνωστό. Είναι «ένας».

59

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
#2 Η καθημερινότητά σου θα μπορούσε να βελτιωθεί με πολλούς τρόπους.Οι τυχόν σχέσεις που σου λείπουν είναι δυνητικά ,μέρος αυτής,ΟΧΙ το σύνολο.Ο συλλογισμός σου εμπεριέχει σφάλμα στη βάση του.Η χαρά και η ηρεμία εκπορεύονται και από μέσα μας.Αν πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια για να διαχειριστείς κάποια ζητήματα ,να την αναζητήσεις.
#7 Προσπάθησε να τον αποδοκιμασεις μ ένα ψυχρό,επίμονο ,παρατεταμένο βλέμμα και σιωπή διαρκείας σε ό,τι σχετικό πει.Στο φίλος σου επέτρεψέ μου να συμπληρώσω ερωτηματικό. Εάν εξακολούθησει να μιλάει με τόση υπεροψία,η σχέση σας αναγράφει ημερομηνία λήξης. Είναι και βλαξ,εκτός των άλλων.Έλκει και επιζητά την προσοχή με πολύ ενοχλητικό και ανόητο τρόπο.
Θα ζήσεις μια ζωή γεμάτη ψέματα παρασύροντας στην κατηφόρα άλλους ανθρώπους;Λάθος προσανατολισμός.Δεν βγάζουμε τελάλη για την προσωπική μας ζωή,αυτό είναι το μόνο σίγουρο.Και ποιοι είναι αυτοί που θα παρασυρεις στην κατηφόρα; Θα χρειαστείς υποστήριξη. Δεν ζούμε στον μεσαίωνα ευτυχώς για σένα.Υπάρχουν άνθρωποι που θα σε αποδεχτούν και θα σε αγαπήσουν όπως είσαι.Δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνονται και οι δικοί σου ανάμεσά τους.Να συζητήσεις αυτά που σε βασανίζουν με κάποιον ειδικό.
υπαρχουν 2 τινα: Ή ο φιλος σου είναι απλά αφελής και πετάει χοντραδες ( ο αριθμος των ατομων που δεν ξερουν τι σημαινει τακτ και των ατομων που ζουν σε μια σαπουνοπερα ιζ του ντεμν χαη, οποτε μπορεις να ανανγωριζεις το δικαιωμα στον φιλο σου να είναι βλακας)Ή ο τυπος σε κοροιδευει κανονικα και το γουστάρει γιατί είναι ενα χαιρεκακο υβριδιο.ΑΝ ισχυει το πρωτο τότε θα σου προτεινα να μην παιρνεις προσωπικα τις ιδιοτροπιες των αλλων, γιατί φανερωνει και ενα ενδομυχο κομπλεξ που ενδεχομενως να εχεις. ετσι οπως το διατυοπωνεις νιωθω οτι και εσυ η ιδια ντρεπεσαι για την οικονομικη σου κατάσταση κ μπαίνεις σε μια διαδικασία συγκρισης.Μαθε να αποστασιοποιησε απο τις ιδιοτροπιες των φιλων σου και βαλε το χιουμορ στη ζωη μου. Οι φιλοι μας δεν είναι τελειοι και έχει πλάκα. (βεβαια αυτο το ''πρεπει να τον συναναστρεφομαι καθημερινα'', πιο πολυ αγγαρεία μου μοιαζει παρά φιλία, μαλλον λυκοφιλία που μη νομιζεις οτι και εσένα σε κολακευει αυτό).Αν ισχυει το 2ο , τοτέ θα σου πω οτι και πριν : χιουμορ και παλι χιουμορ.
#6 συμφωνώ με την απάντηση της Α,μπα αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί βγάλατε τέρας τον προϊστάμενο (εκτός φυσικά αν ήταν τρομερά πιεστικός η χυδαίος προς την υπάλληλο αλλά κάτι τέτοιο δεν αναφέρεται στο κείμενο). Είναι πολύ πιθανόν να θέλει να ρυθμίσει τις εργασίες στο τμήμα του για το μέλλον πχ να προκυρήξει θέση για να καλυφθούν ανάγκες της υπηρεσίας ή να κανονίσει εκπαιδευτική άδεια για κάποιον άλλο εργαζόμενο που το ζήτησε. Εξάλλου η υπάλληλος, λέει, μόλις γύρισε από εκπαιδευτική άδεια. Αυτό σημαίνει ότι αν έκανε διδακτορικό μπορεί να έλειπε 3-4 χρόνια. Μεταφράστε το αυτό σε άδειο γκισέ στην εφορία/ταχυδρομείο/δενξέρωτι και μετά σκεφτείτε τι θα κάνατε στη θέση του προϊστάμενου.
Άδεια για διδακτορικό σημαίνει πίεση με προθεσμίες.Μπορεί να θέλει να προγραμματίσει τις δουλειές του τμήματος εν γένει,αλλά ο χειρισμός του κάπως φαίνεται.
#7 Θεωρώ και'γώ πως αυτό που παρουσιάζει ο τύπος αυτός είναι μάλλον ένα "combo" αφέλειας και υπεροψίας. Μιας και πήγαινα και εγώ κάποτε σε ιδιωτικό σχολείο μπορώ να πω με σιγουριά ότι ένα καλό 70% των παιδιών αντιμετωπίζουν τα πράγματα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο- εννοείται πως θα πάρουν το καινούριο iphone, εννοείται πως θα αγοράσουν κάτι που είναι σε προσφορά (ή και όχι, απλά επειδή είναι της μόδας), και πάντοτε υπάρχει η ιδέα της "ανωτερότητας" λόγω οικονομικής άνεσης. Το παιδί αυτό λέει πράγματα τουλάχιστον προκλητικά και μάλλον δεν συναναστρεφοταν με παιδιά εκτός του κύκλου του προτού πάει για σπουδές. Υποθέτοντας πως αυτός έχει ένα τάδε επίπεδο νοημοσύνης πάντως, και αφού σε έχει ενοχλήσει τόσο που το αναφέρεις και στο Α,μπα, αποκλείεται να μην το έχεις δείξει (ή εσύ, ή άλλοι) και να μην το έχει καταλάβει. Δεν αποκλείεται να θεωρεί ότι μπορεί να "κερδίσει" φίλους με αυτόν τον τρόπο, ή και να επιβληθεί. Φτύστον
"Πες μου πως να τον αποστομώσω επιτέλους."Μα, είναι τόσο απλό (ΚΥΡΙΩΣ μπροστά σε τρίτους):"Φίλε, σταμάτα να κάνεις μόστρα με τα φράγκα του μπαμπάκα και της μαμάκας".σταδιαλαδηλαδηκάπου.
#7.Ο φίλος σου είναι εκτός τόπου και χρόνου.Δεν αντιλαμβάνεται ότι δεν έχουν όλοι την ίδια οικονομική δυνατότητα.Δεν καταλαβαίνει επίσης πόσο αστείο είναι να κάνει μαθήματα σε σένα για το πού αξίζει να δώσεις τα χρήματα σου,όταν ο ίδιος ξοδεύει χρήματα,τα οποία δεν έχει δουλέψει.Όταν αρχίσει να δουλεύει μια βδομάδα ή ακόμα και μισό μήνα για 150 ευρώ,τότε να έρθει να σου πει,ότι αξίζει να τα σκάσει όλα μόνο για ένα παντελόνι.Μέχρι τότε μη χαλιέσαι.Άσε τον να κάνει τη φιγούρα του με ξένα κόλλυβα.Ίσως να μην έχει και κάτι άλλο,για να δείξει.
#6.Ρε,παιδιά,μη βλέπουμε φαντάσματα εκεί,που δεν υπάρχουν.Ο διευθυντής ρώτησε,γιατί είναι αδιάκριτος και κουτσομπόλης.Η γυναίκα δουλεύει στο δημόσιο.Λείπουν υπάλληλοι μήνες χωρίς καμιά δικαιολογία και εντοπίζονται,όποτε η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει να επιδείξει και καλά έργο,ότι νοικοκυρεύει το δημόσιο και μπλα μπλα.Σιγά μην τον απασχολούσε το συντριπτικό κενό που θα άφηνε στην υπηρεσία λόγω εγκυμοσύνης.Έστω και με αυτή την αφορμή,δόθηκε η δυνατότητα να γίνει κουβέντα για κάτι,που συμβαίνει συχνά στον ιδιωτικό τομέα.Εκεί που τους ενδιαφέρει να βγαίνει η δουλειά και μάλιστα με το ελάχιστο δυνατό κόστος υπάρχει θέμα.Γενικά οι υπάλληλοι,άντρες και γυναίκες,με οικογενειακές υποχρεώσεις δεν είναι και πολύ βολικοί να τους ξεζουμίσεις.Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για γυναίκα.Πέρα από το διάστημα,που θα μείνει εκτός εργασίας υποχρεωτικά λόγω εγκυμοσύνης και λοχείας,επιφορτίζεται συνήθως με το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης για το μεγάλωμα των παιδιών.Αναμενόμενο λοιπόν να μην υπολογίζεται ως υπάλληλος,που μπορεί να δώσει το 120% στη δουλειά.Είναι παράλληλα και θέμα εργασιακών σχέσεων και θέμα των απαιτήσεων,που έχει η κοινωνία από μια γυναίκα,όταν γίνεται μητέρα,τουλάχιστον όταν τα παιδιά είναι μικρά.
Από τη μια στον ιδιωτικό τομέα θέλουν οικογενειάρχες "γιατί έχουν υποχρεώσεις και λόγω αυτού ειναι πιο συνεπείς και εργατικοί-φοβούνται, δεν τους παίρνει" λόγια του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας που δούλευα αλλά από την άλλη δεν θέλουν γυναίκες με οικογένεια γιατί ακριβώς φοβούνται ότι θα έχουν αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις.Boxer, υποθέτω ότι είσαι άντρας. Εύχομαι στην γυναίκα σου, αγαπημένη σου φίλη ή αδερφή να μην της τύχει αφεντικό σαν του λόγου σου. Είχα σκεφτεί να μην σου απαντήσω γιατί ένα σχόλιο με τόσο μίσος και κακία δείχνει άνθρωπο που δεν πρόκειται να ακούσει άλλη άποψη, αλλά τελικά έχω να σου πω κάτι: ελπίζω να είσαι τόσο άξιος ώστε να φέρνεις τα λεφτά που απαιτούνται στο σπίτι ώστε η γυναίκα σου να μην επιβαρύνει τον εργοδότη της.
@tsubis, εδώ μέσα όποιος τολμήσει να εκφέρει λόγο, που δεν συμφωνεί με την πλειοψηφία, γίνεται αυτόματα ανάλγητος, σεξιστής, ρατσιστής που κάνει σχόλια με μίσος και κακία. @αμύριστο, αν ήμουν εργοδότης να είσαι σίγουρη ότι άτομα σαν και σένα θα έβλεπαν την πόρτα στους δυο πρώτους μήνες. Και επειδή το πας στο προσωπικό, να σου απαντήσω ότι η γυναίκα μου είναι συνεπέστατη στις υποχρεώσεις της - βλέπεις ΔΕΝ είναι Ελληνίδα με τα πολλά φαντασιακά δικαιώματα-προνόμια, αλλά μια προσγειωμένη γυναίκα που ξέρει όλα της τα - πραγματικά - δικαιώματα, αλλά και όλες της τις υποχρεώσεις. Όταν γέννησε δεν πήρε μια κουτσουρεμένη άδεια όπως οι άλλες, απλά παραιτήθηκε γιατί έβαλε προτεραιότητες. Στην ίδια δουλειά, καμία συνάδελφος της δεν έκανε το ίδιο. Ούτε μια. Όλες εκβίασαν ωμά και ξεδιάντροπα την εργοδότρια τους, για να την αναγκάσουν να τις απολύσει και να πάρουν την αποζημίωση. Και επειδή δεν απολύθηκαν, συνέχισαν να γεννοβολάνε χωρίς κανένα προγραμματισμό - γιατί άλλωστε? άλλοι πλήρωναν - και σήμερα ζητιανεύουν απο συγγενείς και φίλους για να τα βγάλουν πέρα με 2 και 3 παιδιά η καθεμία που τα έκαναν έτσι για να τα κάνουν.Με τη σειρά μου λοιπόν, σου εύχομαι να πέσεις σε ένα αφεντικό σαν και μένα, για να δεις πως είναι πραγματικά η ζωή και να μην ονειροβατείς πάνω στις πλάτες άλλων.Και άσε τους άλλους να κρίνουν ποιο σχόλιο από τα δυο - το δικό μου ή το δικό σου κρύβει μεγαλύτερη κακία και μικροψυχία.
#1 υπαρχει μια απλη και γλυκια ταινια κινουμενων σχεδιων που λεγεται "inside out" και δειχνει με απλο και γλυκο τροπο (κατ'αρχας στα παιδακια αλλα και σε εμας) πως η λυπη ειναι απαραιτητη για μια ισορροπημενη ζωη. Ισως ειναι καλη για την εισαγωγη στην διαδικασια ενδοσκοπησης.
Λένα chapeau! Τόσα χρόνια, σχεδόν καθημερινά καταφέρεις να κρατάς το ενδιαφέρον των αναγνωστών σου σχεδόν αμείωτο. Και μέρες όπως σήμερα απλά τα σπας! Keep the good working, we love you!
#1 Να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.Αν η αγχώδης διαταραχή που πέρασες σχετίζονταν με τις Πανελλήνιες καλώς αποτάνθηκες για βοήθεια,εφ όσον δεν μπορούσες να το διαχειριστείς μόνη σου, αλλά,σε μεγάλο βαθμό,ήταν αναμενόμενο.Η συντριπτική πίεση των πανελληνίων κρασάρει αρκετούς, οποτε είναι ως ένα βαθμό,αυτό που πέρασες ήταν ίσως στα πλαίσια του φυσιολογικού. Εδώ βέβαια,ανακύπτει άλλο θέμα.Πώς εσύ ,εν γένει, ανταπεξέρχεσαι σε ψυχοπιεστικούς παράγοντες.Αν καταρρέεις ψυχολογικά συχνά( ;) και νιώθεις ότι δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε αυτά που θα ήθελες εσύ,καλώς το θέτεις,αν το θέτεις,αρκεί οι στόχοι σου να μην είναι εξωπραγματικοί(δεν διαφαίνεται κάτι τέτοιο από το κείμενο) .Αν δεν μπορείς να διαχειριστείς την πίεση γενικώς και αορίστως,α.θα ψάξεις γιατί και β.αν δυσκολεύεσαι να το τροποποιήσεις αυτό μόνη σου,ζητάς βοήθεια.Παίζει ρόλο το περιβάλλον σου,ο τρόπος που μεγάλωσες,ο χαρακτήρας σου και το κυριότερο,η βούλησή σου ν αλλάξεις.Αναπλαισίωσες ήδη κάποια πράγματα άπαξ,άρα μπορείς να προσπαθήσεις να το επαναλάβεις επιτυχώς.Το ζορισμα θα είναι λιγότερο ίσως αυτήν την φορά,ήδη γνωρίζεις πώς λειτουργούν κάποια πράγματα και θα προχωρήσεις με πιο γοργά βήματα.Βέβαια όσο πιο βαθιά καταδύεται κάποιος ,τόσο περισσότερο συναντά τον εαυτό του αφτιασίδωτο και ακατέργαστο.Εφ όσον ο άνθρωπος που εμπιστεύεσαι γι αυτήν την διαδικασία είναι πάρα πολύ καλά εκπαιδευμένος γι αυτό,θα κερδίσεις χρόνο ,από πράγματα που θα έκανες εις μάτην ξανά και ξανά ,χωρίς το ποθητό αποτέλεσμα και χωρίς ίσως να γνωρίζεις γιατί τα κάνεις,αφού δεν οδηγούν πουθενά.Η αυτογνωσία και η ανάληψη της προσωπικής μας ευθύνης είναι μεγάλη υπόθεση.Να το σκεφτείς πολύ καλά.Η τελική απόφαση ανήκει σε σένα. Καθώς και το μακροπρόθεσμο κέρδος.
#5 Οι γονείς μας είναι οι γονείς μας και καλώς ή κακώς δεν τους διαλέγουμε, τον κύκλο μας όμως τον διαλέγουμε! Πάρε τις αποστάσεις σου από το ομοφοβικό περιβάλλον σου και γνώρισε νέα άτομα! Υπάρχουν γκέι και στρέιτ (κι όμως!) φοιτητές που θα σε καταλάβουν και θα σου δώσουν τον χώρο που χρειάζεσαι για να είσαι ελεύθερη! Αυτό θα σε κάνει να την δεις λίγο αλλιώς και να μην φρικάρεις :) μιλάω εκ πείρας. Όταν νιώσεις λίγο ακόμα πιο σίγουρη για τον εαυτό σου δε θα γλαρώνεις μπροστά σε τίποτα!
#6 Ευτυχώς για όλους, δε χρειάζεται να ρωτήσουμε τους φίλους σου ή τον οποιοδήποτε γί αυτό το θέμα. Τέτοιου είδους discriminatory ερωτήσεις (για ηλικία, σεξουαλικό προσανατολισμό, παιδιά, κτλ) απαγορεύονται ρητά στις περισσότερες χώρες και, απ´ όσο ξέρω, τυπικά και στην Ελλάδα.Μια τέτοια ερώτηση δεν αφορά την προσωπική ζωή μόνο, δεν είναι αγενής αυτός που ρωτάει, ούτε κουτσομπόλης που θέλει να μάθει με ποίον τα έχει κάποιος. Αυτό είναι discrimination και απαγορεύεται (https://www.gov.uk/employer-preventing-discrimination/recruitment), και αν σου συμβεί πρέπει έχεις τη δυνατότητα να το καταγγείλεις. Τι δυστυχία να συζητάμε ακόμα τα βασικά ως κοινωνίες!
#7 Ο υλιστικός κόσμος και οι πιστοί του λαμπαδοφόροι. Ας τους αφήσουμε να παρελαύνουν μόνοι.. Γι' αυτό φίλε, μη δίνεις σημασία και αξία. Άσε τον στον (υλιστικό) κόσμο του.
# 7 Ωρε μανα μου μόλις διάβασα την ερωτηση σκεφτηκα αυτομάτως 6-7 κακίες τι σκύλα που είμαι.-Πήρα ντίζελ παντελόνι 150€ κλπ-Α εμενα τα ντιζελ δεν με βολέυουν δεν έχουν αρκετό χώρο για το π... και τα αρ...μου-Πήρες κινητό κλπ-Ναι μωρε το άλλο γέμισε από τις επαφές με γκόμενες και πήρα αυτό που είχε μεγαλύτερη μνήμη από το S7 ξέρεις τώρα μη ξεμείνω.-Έχω αμάξι mercedes S200-Α ναι μου ειπε η "Μαρία" ότι έχεις αλλά προτιμάει το κρεβάτι μου από το αμαξι σου.-Χτες έφαγα στο hilton φοβερο εστιατόριο να πας-χτες έφαγα στου Θανάση μαζι με τον Κώστα και την κοπέλα του τον Γιώργο και την κοπέλα του την Ελένη και το αγόρι της την κοπέλα μου τη Βούλα (Ξέρεις εκείνη που σου έριξε χυλόπιτα πέρυσι) και τον Αντρέα με το αγόρι του. Περάσαμε μούρλια ηπιαμε μπίρες και γελούσαμε ως αργά...κρίμα που ήσουν στο Hilton.-Πήγα διακοπές στο Gstaandt -Πέρασα όλα τα μαθηματα της εξεταστικής παίρνω πτυχίο, εσύ πόσα χρωστάς;Α-μπα πολύ ευγενική σε βρίσκω τελευταία.
Βασικά χαμένες πάνε τέτοιες απαντήσεις σε αυτά τα άτομα. Απλώς βγαίνεις εσύ κομπλεξικός-ή. Καλύτερα πλήρης αδιαφορία, βλέμμα στο κενό, αλλαγή θέματος. Ούτε χρειάζεται να δίνει η κοπέλα λογαριασμό για τα οικονομικά της οικογένειας της, όπως μας είπε. Ένα απλό λυπάμαι δεν μου αρέσουν τα ντίζελ ή δεν με ενδιαφέρει να πάρω το iphone 7, έχω βολευτεί το δικό μου κινητό, είναι καλύτερα νομίζω.
#6 Μου κάνει τρομερή εντύπωση που αναρωτιέσαι αν αυτό που έκανε ο Διευθυντής της φιλης σου είναι δικαιολογημένο. Ειναι εντελώς απαράδεκτο όπως και οι απόψεις αυτών που ρώτησες. Απόψεις που κερδίζουν έδαφος στη συνείδηση κάποιων που νομίζουν πως θα λύσουν το εγασιακο τους κλειδωνοντας τις γυναίκες στο σπίτι για αναπαραγωγή και μεγάλωμα παιδιών. Μόνο που η φίλη σου είναι στο δημόσιο και ελπίζω να χρησιμοποίησε τα με δυσκολία κατακτημένα εργασιακά της δικαιώματα, Που ευτυχώς προστατεύονται ακόμα στο δημοσιο γιατι ο στοχος ειναι να καταργηθουν και εκει στηλιτευοντας τους δ. Υπαλληλους ως απίστευτα προνομιουχους που τα εχουν . Ελπιζω λοιπον η φιλη σου να μην απάντησε και να έβαλε το διευθυντή της στη θέση του όπως του άξιζε.
Με πόση δυσκολία κατακτημένα εργασιακά δικαιώματα? Με απεργίες, στάσεις εργασίας, καταλήψεις (όλα αυτά φυσικά πληρωμένα από όλους μας). Κοινώς με καθησιό, γιατί οι Δ.Υ. ήταν πάντα τα χαϊδεμένα παιδιά των εκάστοτε κυβερνήσεων, είτε είχαμε χούντα είτε σύριζα.Άλλοι έτρεχαν στα μπλόκα, και άλλοι έτρωγαν το ξύλο.Οι Δ.Υ. είναι απίστευτα προνομιούχοι, και οι "λίγοι" τεμπελαράδες δεν είναι η εξαίρεση, αλλά ο κανόνας.
Δεν θεωρώ προνόμιο τα εργασιακά δικαιώματα αλλά δικαιώματα, προφανώς τα θεωρούν πολλοί προνόμια πλέον. Τόσο που πέρασαν στην ευρύτερη συνείδηση ως τέτοια για να ακούμε νέους ανθρώπους να ενστερνίζονται απόψεις σαν αυτές που περιγράφει η ερώτηση. Όταν ξυπνήσουμε θα έχουν καταργηθεί από παντού, είμαστε σε καλό δρόμο.
7Αυτοί οι άνθρωποι που φέρονται έτσι, πιθανόν να έχουν μεγαλωσει σε ένα περιβάλλον όπου η πραγματικότητά τους είναι τέτοια και δεν μπορούν να καταλάβουν πώς γίνεται να μην θεωρείς προσφορά το ντίζελ 150 ευρώ. Και εννοείται ότι παίρνεις το τελευταίο iphone. Είναι κουβέντες που γίνονται στην καθημερινότητα στα ιδιωτικά σχολεία, υποθέτω ότι προήλθε από ένα τέτοιο και τώρα που συναναστρέφεται με μια πιο ευρεία κλίμακα ανθρώπων δεν μπρεί να καταλάβει τί βλακειες λέει. Δεν νομίζω αν ότι είναι εσκεμμένο, ζει στην μεγαλοαστική φούσκα του.
Συμφωνώ, πολλές φορές όντως αυτά που θεωρούμε δεδομένα δεν έχουμ εαντίληωη οτι δεν έιναι γι ατους άλλους. Διαφωνώ πάντως για τα ιδιωτίκά, δεν έιναι κανόνας, υπήρχαν στο περιβάλλον μου παιδιά που μόνο μετά το σχολείο κατάλαβα οτι έιχαν 5-6 πλοία οι γονείς τους, έιναι θέμα ανατροφής.
7Πριν καμποσα χρόνια είχα ζήσει μια παρόμοια ιστορία αλλά από την ανάποδη. Ένας φίλος του τότε φίλου μου είχε σοκαριστεί όταν είχε δει να φοράω μια ντίζελ φούστα τη μέρα που γνωριστήκαμε. Δε το έγραφε πουθενά, ούτε το είπα εγώ από μόνη μου. Έτυχε να δουλέυει σε μαγαζί που πουλούσε ρούχα και τη γνώρισε, και με ρώτησε με πολύ ύφος, σχεδόν με το καλημέρα, κάτι του στυλ ' Καλά φοράς ντίζελ φούστα? Α είσαι λεφτού εσύ'. Από κει και μετά και για πολύ καιρό με αντιμετώπιζε σαν πλούσια πελάτισσα και είχε μια ευδιάκριτη καχυποψία και αμηχανία. Το κομπλεξ δεν γνωρίζει σύνορα.