Τα λόγια μίσους των Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων μας δεν είναι για γέλια. Θα αντιδράσει κανείς;

Τα λόγια μίσους των Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων μας δεν είναι για γέλια. Θα αντιδράσει κανείς; Facebook Twitter
«Έλα μωρέ, ποιον επηρεάζει πια ο Ιερώνυμος;» Αυτόν ακριβώς που βλέπετε στην φωτογραφία. (Φωτ.: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC)
20

Έχουμε συνηθίσει να ανασηκώνουμε τους ώμους κάθε φορά που κάποιος παπάς λέει τα δικά του, με την αιτιολογία πως «σιγά μωρέ, ποιος τον ακούει αυτόν τον μισότρελο, δεν επηρεάζει κανέναν». 

Στο άρθρο μας "Ο Aρχιεπίσκοπος Κύπρου θα φτιάξει σχολεία «για σωστούς ανθρώπους, κατά της ομοφυλοφιλίας»" κάποιος σχολίασε: «Ο αρχιεπίσκοπος είναι ο Trump της Κύπρου αλλά ευτυχώς κανείς δεν του δίνει σημασία. Ας του πει κάποιος ότι οι 80χρονες γιαγιάδες που μπορεί να συμφωνούν μαζί του, ευτυχώς είναι αργά για να κάνουν παιδιά». Όταν δε δημοσιεύουμε δηλώσεις μίσους του Μητροπολίτη Αμβρόσιου ή του Πειραιώς Σεραφείμ αυτές αντιμετωπίζονται ως γραφικές και ακίνδυνες. 

  

Κι όμως δεν είναι. Δεν επηρεάζουν μόνο τις 80χρονες γιαγιάδες δυστυχώς. Επηρεάζουν κόμματα - μας κυβερνά ένα ή μάλλον δύο απ' αυτα, ενώ η Χρυσή Αυγή που βασίζεται στη ρητορική της Εκκλησίας κάνει θραύση στη νεολαία. Πιο πολύ όμως επηρεάζουν τα θύματα. Μετανάστες που πέφτουν θύματα ξυλοδαρμού, παιδιά που πέφτουν θύματα bullying -και μάλιστα τις μέρες που οι Βύρων Πολύδωρας και Λάκης Λαζόπουλος είχαν το θράσος να παραπονεθούν ότι τους κάνει bullying το κακό ίντερνετ!  

Και να μην πέσεις θύμα bullying, γιατί πχ. κανείς δεν το ξέρει ότι είσαι γκέι ή λεσβία, πώς νιώθεις -ειδικά αν πιστεύεις στο Θεό- ακούγοντας τον αρχηγό της εκκλησίας σου να σε θεωρεί βδέλυγμα και "λάθος άνθρωπο"; Αν είσαι έφηβος, ευαίσθητος και ευεπηρέαστος, στην καλύτερη περίπτωση αποκτάς σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα -και στην πορεία αν καταπιεστείς γίνεσαι ομοφοβικός που μισείς τον εαυτό σου και τους άλλους- στη χειρότερη δε θέλω να πω αλλά όλοι καταλαβαίνουμε. 

 

Η τακτική «αφήστε τους να τα λένε δεν πείθουν κανέναν» δε δουλεύει πια. Γιατί πείθουν! - πρώτους και κύριους τους κυβερνήτες μας. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών χτες σε συνέντευξη στην εκπομπή Ιστορίες του ΣΚΑΪ παρενέβη σε ένα σωρό θέματα που δεν είναι της αρμοδιότητάς του και της εξουσίας του. Έδειξε πως είχε τη δύναμη να ρίξει την κυβέρνηση αν το ήθελε (επιβεβαιώνοντας τη συνομιλία του με τον Πάνο Καμμένο), έκανε αξιολογικές κρίσεις για το πολιτικό σύστημα, είπε ότι τα κόμματα έπρεπε να είχαν δημιουργήσει ένα τείχος απέναντι στις Βρυξέλλες, χαρακτήρισε «προβληματικό άνθρωπο» Υπουργό επειδή «άλλα λέει το πρωί κι άλλα το βράδυ» (ενώ φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα με τον σούπερ αξιόπιστο Τσίπρα, όσο του κάνει όλα τα χατίρια), και τάχθηκε κατά της δημιουργίας του μουσουλμανικού τεμένους προσπαθώντας και σ' αυτό να επηρεάσει τις εξελίξεις. Όλα αυτά πασπαλισμένα με μπόλικο "εγώ δεν είμαι των συγκρούσεων, είμαι της συναίνεσης". 

Ενδεικτική και η χτεσινοβραδινή δήλωσή του:

Τα λόγια μίσους των Μητροπολιτών και Αρχιεπισκόπων μας δεν είναι για γέλια. Θα αντιδράσει κανείς; Facebook Twitter

Συμφωνεί δηλαδή (απλώς αυτός θα τα έλεγε με καλύτερο τρόπο) με ρατσιστικές, ομοφοβικές, διχαστικές, μισογυνικές δηλώσεις μίσους. Έχει δίκιο ο Αμβρόσιος, λέει ο Αρχιεπίσκοπος, συμφωνεί μαζί του! Να το θυμόμαστε αυτό όταν ο Ιερώνυμος μας λέει ότι είναι άνθρωπος της αγάπης και της συναίνεσης, να θυμόμαστε ότι είναι απλώς ένας Αμβρόσιος με καλύτερη έκφραση και πιο πολιτικά ορθό τρόπο. 


Διαβάζω: «Οι δηλώσεις [του Ιερώνυμου χτες βράδυ] εγείρουν μια σειρά από πολύ σοβαρά ζητήματα. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας με τον τρόπο αυτό αμφισβητεί ευθέως την έννοια της λαϊκής κυριαρχίας. Πιο ανησυχητικό όμως από τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου είναι η σιωπή των κομμάτων.

Σημειώνουμε ότι κανένα από τα κόμματα της ευρωπαϊκής αντιπολίτευσης δεν πήρε θέση, υπενθυμίζοντας στον Αρχιεπίσκοπο τα όρια της εξουσίας του.» Έκτοτε, η μόνη ανακοίνωση που βρήκα ήταν της ΔΗΜΑΡ («Δεν είναι δυνατόν να ακούγεται διχαστικός λόγος από τον Ιερώνυμο»). Ελπίζω πως σύντομα θα κάνω update και με άλλες. 

Αν κάποιος συμφωνεί με την τακτική και τα λόγια των παπάδων καλώς. Αν όμως δε συμφωνεί, ήρθε ίσως η ώρα να σταματήσει να ανασηκώνει τους ώμους και να τα παίρνει όλα στην πλάκα

Στην Κύπρο πάντως σήμερα η ΛΟΑΤ οργάνωση ACCEPT ζήτησε από τον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου να παρέμβει για τις δηλώσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Ενώ για να είμαστε δίκαιοι πρέπει να πούμε πως σήμερα η Αυγή κατακεράυνωσε τον Αρχιεπίσκοπο γράφοντας: «Πιο ακραίος παρά ποτέ εμφανίστηκε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, τασσόμενος δημόσια με τις πιο διχαστικές φωνές της Ιεράς Συνόδου.»

Και να θυμίσουμε ότι χάρη σε έναν σημαντικό σύμμαχο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τον Γενικό Γραμματέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Κωστή Παπαϊωάννου είχαμε πριν λίγο καιρό μια επίσημη παρέμβαση κρατικού φορέα. Ο κος Παπαϊωάννου, απ' τον οποία πήρα τις προηγούμενες ημέρες συνέντευξη και θα δημοσιευθεί σύντομα, είχε στείλει στον εισαγγελέα τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Χίου για τους πρόσφυγες. Σήμερα τον ρώτησα αν ξέρει τι απέγινε με την υπόθεση. Αγνόησαν και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Δικαιοσύνης; Θα το ψάξει και θα με ενημερώσει. 

Πάντως, με την πράξη του κου Παπαϊωάννου, είναι και επίσημο πως έστω κάποιος απ' την κυβέρνηση έχει αντιδράσει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απ' την άλλη -ένας πολιτικός που μοιάζει σαφώς πιο φιλελεύθερος απ' τον Τσίπρα που είναι ικανός και παπάς να γίνει προκειμένου να διατηρήσει την υποστήριξη του Αρχιεπισκόπου-, τι περιμένει; Είναι τόσο μπροστά στις δημοσκοπήσεις που δεν θα πρέπει να φοβηθεί την, όποια, εκλογική επιρροή της Εκκλησίας. 

Αν κάποιος συμφωνεί με την τακτική και τα λόγια των παπάδων καλώς. Σεβαστό. Αν όμως δε συμφωνεί, ήρθε ίσως η ώρα να σταματήσει να ανασηκώνει τους ώμους, να τα παίρνει στην πλάκα ή απλά να λέει «έλα μωρέ, ποιον επηρεάζουν τώρα;»

20

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ