Το γκραν-γκινιόλ επικοινωνιακό αυτογκόλ της αστυνομίας

Facebook Twitter
185

Στον Βελβεντό Κοζάνης έγιναν συλλήψεις μετά από ληστεία που, σύμφωνα με τις αρχές, οδήγησε και σε καταζητούμενους για τη συμμετοχή τους στους Πυρήνες της Φωτιάς. Επίσης είπαν ότι έπιασαν και τον τοξοβόλο του Συντάγματος. ΟΚ μέχρι εδώ - έπιασε και κάποιους η Αστυνομία, σκέφτηκα. Μπράβο της, ειλικρινά. Και μόνο η εικόνα του μασκοφορεμένου τοξοβόλου με είχε φρικάρει λιγάκι όταν την είχα δει. 

Σήμερα λοιπόν η Αστυνομία, με εισαγγελική εντολή, έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες τεσσάρων συλληφθέντων.  [Απ' ό,τι φάινεται πρέπει για κάποιο λόγο να βλέπουμε επειγόντως τα πρόσωπα ιερόδουλων, αναρχικών και διαδηλωτών. Αν είναι Χρυσαυγίτες ή αστυνομικοί δεν χρειάζεται - είδε ποτέ κανείς τη φάτσα αυτού που δολοφόνησε τον Πακιστανό με το ποδήλατο; Έμαθε το όνομά του;]

 

Κανονικά δεν θα δημοσίευα τις φωτογραφίες που δόθηκαν με εισαγγελική εντολή, ή θα φρόντιζα να κρύψω τα πρόσωπα, όμως εδώ ακριβώς είναι το θέμα.

 

Στα πρόσωπα. 

 

 

Στο ότι η Αστυνομία είχε το θράσος, ή το black humour αν θέλετε, να δημοσιεύσει τις παρακάτω φωτογραφίες, ενοχοποιώντας ταυτόχρονα τον ίδιο της τον εαυτό!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[Σε άλλη περίπτωση θα ήταν μεγάλη επιτυχία, πχ. της Διεθνούς Αμνηστίας, αν κατάφερνε κάποιος να τις αποκτήσει για να ξεσκεπάσει την κακοποίηση (από ζαρντινιέρες;). Τώρα μας τις πρόσφεραν στο πιάτο, ζητώντας μάλιστα από εμάς στα ΜΜΕ να τις δημοσιεύσουμε!]

 

 

Και γι' αυτό έχουμε ένα επικοινωνιακό αυτογκόλ της Αστυνομίας, όχι μόνο γιατί αυτοενοχοποιήθηκε βλακωδώς, αλλά γιατί φρόντισε να μας θυμίσει το πιο άσχημο πρόσωπό της, καταστρέφοντας τα πρόσωπα των υπόπτων που μας παρουσιάζει. Μόνο που πετυχαίνει το αντίθετο - ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει, η επικίνδυνη μοιάζει πλέον αυτή. 

 

Για την τελευταία γκραν γκινιόλ φωτογραφία διάβασα απ' τον Anastasius Petroleca:

 

αυτό που με τρομάζει πιο πολύ απ' όλα είναι το παιδί στην [τελευταία] φωτογραφία.
η και καλά "φωτοσοπιά" που έχει γίνει με ζωγραφική από κάποιον με ικανότητες 5χρονου.
δε θέλω να φανταστώ σε τι κατάσταση ήταν ο λαιμός και η μπλούζα του για να κάνουν αυτό το κραυγαλέο πράγμα οι μπάτσοι.
και το ότι δεν ντράπηκαν να το δημοσιεύσουν έτσι, δείχνει πόσο έχουν αποθρασυνθεί οι βασανιστές.

 

Από εδώ:

 

 

 

 

Οι φωτογραφίες έχουν υποστεί επεξεργασία στο photoshop cs4. Μόνο σε μία έχουν αφαιρέσει τα properties, στις υπόλοιπες 3, αν τις κατεβάσετε, φαίνεται ακόμα στα properties με τι μηχανή έχουν τραβηχτεί (η μία είναι με κινητό) και σε τι πρόγραμμα έχουν επεξεργαστεί. Δεν έχει φυσικά καμία σημασία το πρόγραμμα, τα γράφω μόνο γιατί ελπίζω να μπορούν να χρησιμοποιηθούν νομικά...

 

 

Το χειρότερο είναι ότι έχουμε φτάσει σε σημείο να μπορούν να βγάζουν μόνοι τους στη δημοσιότητα αποδεικτικά βασανισμού και η κοινωνία να μην αντιδρά...

Για να έχουμε σφαιρική αντίληψη πάντως: Στο zougla δημοσιεύτηκε βίντεο απ' τη σύλληψη και οι δύο έχουν κουκούλες ενώ ένας τρίτος μοιάζει ήδη δαρμένος (φωτο πάνω). Το τι έχει γίνει πρέπει να το βρει ο εισαγγελέας.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα συμφωνήσω με το σχόλιο που ήρθε πριν λίγο:

Δε θα ήθελα να σχολιάσω το δίκαιο ή μη της ληστείας, της αστυνομίας και γενικότερα τα δεινά της ελληνικής κοινωνίας.
Σε σχέση ΜΟΝΟ με το ζουμί του άρθρου του Άρη, αρκεί να πω το εξής:
Η αστυνομία και ο εισαγγελέας αν ήθελαν μέσω της δημοσιοποίησης να βοηθήσουν στον εντοπισμό των υπολοίπων, θα μπορούσαν κάλλιστα να δημοσιεύσουν φωτογραφίες των ταυτοτήτων των φερόμενων ως εγκληματιών. Εκτός αν αυτές είναι οι πρώτες που έβγαλαν στη ζωή τους...
Άλλωστε έτσι θα ήταν και πιο εύκολο να καταλάβουμε για ποιους πρόκειται, γιατί τώρα με τη μούρη τους κιμά, δυσκολεύει η ιστορία...

Μοιάζει η αστυνομία να ήθελε να μας δείξει: "Να τι παθαίνετε αν μπλέκετε μαζί μας". Κάποιοι μπορεί να χάρηκαν γι' αυτή της τη στάση - άλλοι το αντίθετο. Να τη και πάλι η πόλωση και το άρωμα εμφυλίου.

Εγώ ένα μπορώ να πω με σιγουριά: 

Με τις γκροτέσκ φωτογραφίες που έδωσε η αστυνομία και με το ύποπτο, άτσαλο φώτοσοπ, κάνει τους υπόπτους τελικά να φαίνονται συμπαθείς - και -στα μάτια μερίδας κόσμου- τους κάνουν και ήρωες! 

 

 

 

Για το σύνολο πάντως των φωτογραφιών διάβασα και το εξής: 

Δύο φωτό είναι ρετουσαρισμένες: Η ολοσωμη με το μαύρο μπλουζάκι, και η άλλη με τον νεαρό με το γερμένο κεφάλι έχουν λευκάνει το μάγουλο δεξιά όπως κοιτάμε. Αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι απλά ρετουσαρισμένες. Κάποιος πήγε να κάνει τον γραφίστα. Είναι τόσο ερασιτεχνική η "δουλειά" που σκέφτομαι μήπως κάποιος χάκαρε τη σελίδα της Αστυνομίας. Αδυνατώ να πιστέψω ότι εσκεμμένα δημοσιεύτηκαν αυτά τα πρωτοφανή αίσχη.

 

 

Σε ένα ευνομούμενο κράτος, ο εισαγγελέας εκτός από τη διάταξη για τη δημοσίευση, θα διέτασσε και προκαταρκτική εξέταση για τη διαφαινόμενη κακοποίηση.

 

 

Update:

 

Tου Σπύρου Δερβενιώτη

 

 

 

185

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ