ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Να υπογράψουμε εναντίον του φεστιβάλ βρώσης χιλιάδων σκύλων και γατών, αλλά...

Να υπογράψουμε εναντίον του φεστιβάλ βρώσης χιλιάδων σκύλων και γατών, αλλά... Facebook Twitter
Για το Φεστιβάλ Βρώσης σκυλιών και γατιών στην Κίνα οι αντιδράσεις ήταν παγκόσμιες - και ορθώς
43
Να υπογράψουμε εναντίον του φεστιβάλ βρώσης χιλιάδων σκύλων και γατών, αλλά... Facebook Twitter
Σ' αυτή τη συγκλονιστική φωτογραφία μπορείς σχεδόν να νιώσεις την αγωνία της γάτας πριν τη σφαγή. Την ίδια ακριβώς αγωνία που ζουν πριν τη δική τους σφαγή και τα ζώα που τρώμε εμείς

Η υποκρισία και η επιλεκτική δράση είναι χαρακτηριστικό πολλών φιλόζωων που τρώνε κρέας, και ακόμα περισσότερων μη φιλόζωων. Επιλέγουν τα ζώα που τους αρέσουν και λένε πως δεν είναι για φάγωμα, αλλά τρώνε όλα τα υπόλοιπα. 

Ας πούμε, στην Ελλάδα δε θεωρούμε σπουδαίες τις αγελάδες και τις σκοτώνουμε και τις τρώμε. Αλλού αυτό θεωρείται ιεροσυλία από ανθρώπους που μπορεί να τρώνε σκύλους. Ποιος αποφασίζει ποια ζώα είναι τα «καλά» και πρέπει να προστατεύονται, και ποια είναι τα αδιάφορα και δεν πειράζει να σφάζονται;

Κάποιος θα πει ότι τα σκυλιά έχουν ευφυΐα και ανώτερη των υπολοίπων ζώων, επομένως πρέπει να τα σεβόμαστε. Όμως σ' αυτό θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς έρευνες που παρουσιάζουν τα γουρούνια ως εξυπνότερα όχι μόνο από τους σκύλους αλλά και από τους χιμπαντζήδες!

Με αφορμή το Φεστιβάλ Βρώσης σκυλιών και γατιών στην Κίνα είχαμε παγκόσμιες αντιδράσεις. Και ορθώς. Δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί με τίποτα. Αλλά όσο κι αν φωνάξω και υπογράψω εναντίον του, απ' τη στιγμή που τρώω κρέας από ζώα που σφάζονται υπό παρόμοιες ή και χειρότερες συνθήκες νιώθω (και είμαι) κάπως υποκριτής. Μόνη λύση για όσους από μας δεν μπορούμε ή δε θέλουμε να κόψουμε το κρέας; Η ελάττωσή του. 

Να υπογράψουμε εναντίον του φεστιβάλ βρώσης χιλιάδων σκύλων και γατών, αλλά... Facebook Twitter

Μου έγραψε ο φίλος Χρήστος Παπάς κάτι σχετικό, και το δημοσιεύω αυτούσιο γιατί έχει ενδιαφέρον:

Aρη καλημέρα,
μου έστειλε μια φίλη μου το άρθρο της Lifo ώστε να υπογράψω για την διακοπή του βάρβαρου εθίμου της Κίνας, όπου σφάζονται μαζικά σκυλιά και γατιά, υπό απαράδεκτες υγειονομικά και απάνθρωπες συνθήκες, προκείμενου να καταναλωθεί το κρέας τους μαζικά στα πλαίσια ενός φεστιβάλ.

Συγκατοικώ με δυο γατάκια και ένα σκύλο και επομένως δεν κατάφερα ούτε να δω το βίντεο, αλλά ούτε και να αναγνώσω το άρθρο στο σύνολό του γιατί μου ανακάτεψε τον εγκέφαλο και το στομάχι.


Ωστόσο αναρωτήθηκα το εξής:

Το να υπογράψει ένας Έλληνας για να σταματήσουν οι Κινέζοι να σφάζουν σκυλιά και γατιά για να τα φάνε σε μια μέρα μόνο και μόνο επειδή το έχουν έθιμο, δεν είναι το ίδιο με το να υπογράψει ένας Κινέζος προκειμένου να σταματήσουν οι Έλληνες να σφάζουν αρνάκια και κατσικάκια γάλακτος (δηλαδή μωρά) μαζικά για να τα φάνε σε μια μέρα, μόνο και μόνο επειδή το έχουν έθιμο;


Όσο για τις "σκληρές συνθήκες" και την "παντελή έλλειψη ενσυναίσθησης" των Κινέζων σφαγέων των σκύλων, νομίζω πως δεν μπορεί να είναι πολύ χειρότερες από την αντιμετώπιση και από τον τρόπο σφαγής των χιλιάδων ζωντανών που σφάζονται παραμονές του Πάσχα, ειδικά στις αυλές και τα σφαγεία της ελληνικής επαρχίας.


Επιπλέον συνειδητοποιησα ότι την Κυριακή καταβρόχθιζα με χαμόγελο ηδονής σάντουιτς με χοιρινό γύρο, επομένως δεν θα ήταν υποκριτικό να απαιτήσω με την υπογραφή μου να μην αισθανθεί την ίδια ηδονή ένας Κινέζος που προτιμά τη γεύση του σκύλου από του γουρουνιού;

Κάποιος θα πει ότι τα σκυλιά έχουν ευφυΐα και συναισθηματισμο ανώτερο των υπολοίπων ζωντανών, επομένως ως ανώτερα όντα οφείλουμε να τα αντιμετωπιζουμε με μεγαλύτερο σεβασμό. Σε αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς έρευνες που παρουσιάζουν τα γουρούνια ως εξυπνότερα όχι μόνο από τους σκύλους αλλά και από τους χιμπαντζήδες!

Δεν έχω βρει απάντηση για τα παραπάνω, γι' αυτό και μοιράζομαι τον προβληματισμο μου μαζί σου. 

Θεωρώ ότι οι κοινωνικές συνθήκες, ο τρόπος ζωής και ο ηθικός και αξιακός κώδικας του δυτικού κόσμου λέει ότι είναι αποδεκτό να σφάζουμε και να τρώμε γουρούνια, αλλά είναι απαράδεκτο να σφάζουμε και να τρώμε γάτες.

Δικαιούμαστε όμως να απαιτήσουμε να ενστερνιστουν τις δικές μας απόψεις ως προς το ποια ζώα επιτρέπουμε  να σφάζουμε, άνθρωποι που ανήκουν σε έναν εντελώς διαφορετικό πολιτισμό; Μια τέτοια απαίτηση θα μπορούσεκατά την άποψή μου, να την έχει μόνο ένας χορτοφάγος που είναι ενάντια στη σφαγή και τη βρώση οποιουδήποτε ζώου, και καθώς δεν είμαι χορτοφάγος, αποφάσισα να μην υπογράψω το σχετικό αίτημα.

 

Σε ευχαριστώ,

Χρήστος

43

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ