ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: ναι, είσαι συντηρητική

Στο σημερινό «Α μπα»: ναι, είσαι συντηρητική Facebook Twitter
88

__________________
1.


Γεια σου Αμπά!
Στα πόδια μου φαίνονται πολύ έντονα οι πόροι και δε μου αρέσει ιδιαίτερα! :ρ Ήθελα να ρωτήσω εσένα και τους αναγνώστες αν γνωρίζετε κάποιο μυστικό (!) για τη μείωση ή εξαφάνισή τους. Ρώτησα και το δερματολόγο βέβαια και η απάντηση ήταν πως έχει να κάνει με τη λιπαρότητα του δέρματος και η μόνη λύση για να εξαφανιστούν είναι το λέιζερ. Ωστόσο, αν έχετε κάποια πρόταση αναμένω με αγωνία!- σοβαρή ερώτηση! χιχί

'Εχω ακούσει πολλούς ακραίους προβληματισμούς για ανύπαρκτα προβλήματα εμφάνισης, (νομίζω ότι το κορυφαίο που έχω ακούσει είναι «τα σκουλαρίκια δεν στρώνουν καλά στα αυτιά μου», αλλά οι πόροι στα πόδια είναι σίγουρα στο τοπ τρία. Δεν είμαι δερματολόγος, αλλά μην ξαναπάς σε αυτόν τον δερματολόγο. Αυτή είναι η πρώτη πρόταση. Ή άλλη πρόταση που έχω, και είναι η καλύτερη που υπάρχει, είναι να σταματήσεις να κοιτάς τους πόρους των ποδιών σου.

__________________
2.


Η ξαδέρφη μου είναι vegan και λέει ότι άμα τρώμε κρέας μπροστά της δεν την σεβόμαστε. Και της είπα αυτό δείχνει ότι εκείνη δεν σέβεται την επιλογή κάποιου άλλου. Η απάντηση της ήταν ότι έχει φτάσει νοητικά σε άλλο επίπεδο που οι υπόλοιποι δεν μπορούμε να αντιληφθούμε και φυσικά θα συνεχίσουμε να γεμίζουμε τον εαυτό μας τοξίνες ενώ υπάρχουν εναλλακτικά φυτικά προϊόντα. Και ερωτώ πως διαχειρίζεσαι την συγκεκριμένη συμπεριφορά?

'Έχει φτάσει σε άλλο νοητικό επίπεδο;'

__________________
3.

Καλημέρα Α μπα μου. Με πεθαίνει που θα κάνω κανένα πεντάμηνο να δω την απάντηση αλλά ξέρω πως αξίζει την υπομονή. Λοιπόν, είχα σχέση 2,5 χρόνια με ένα παιδί που όλοι την ζήλευαν. Είχαμε χημεία στα πάντα και περνούσαμε σούπερ και σε διαβεβαιώ πως το ίδιο πίστευε και εκείνος. Μάλιστα εκείνος έδειχνε ξετρελαμένος μαζί μου κάτι που εγώ ποτέ δεν ένιωσα σε τέτοιο βαθμό. Παρόλα αυτά του έδειχνα πεντακάθαρα πως το γούσταρα και εγώ. Έλα όμως που πέρασε ο καιρός και βγήκαν όλα τα κέρατα στην φόρα και έχω μείνει αυτό που λέμε μαλάκας. Όχι γιατί έπεσε κέρατο αλλά γιατί όλο αυτό που με έκανε να πιστεύω ότι είχαμε αμφιβάλλω για το αν ήταν αληθινό και αν πέταξα τόσο καιρό στα σκουπίδια. Φαντάσου πως πολλές φορές υπερηφανευόταν μπροστά μου για την σχέση μας όταν μιλούσαμε για τα προβλήματα άλλων ζευγαριών. Και σε ρωτάω. Ξέρω πως με ερωτεύτηκε τρελά, ξέρω πως με αγάπησε .Πως γίνετε να ήταν τόσο υποκριτής και εγώ τόσο χάπατο ώστε να τον εμπιστευτώ παρόλο που κάποια καμπανάκια τα είχα δει καθαρά? Το πιο γελοίο? μέχρι τώρα που σου μιλάω λέει πως με θέλει σαν τρελός και πως θέλει να ναι μαζί μου για πάντα. Είναι τρελός!- Νίκος

Αυτοί που απατούν συστηματικά δεν το κάνουν επειδή δεν αγαπούν κανέναν, και αυτό που είναι αυστηρά μονογαμικοί δεν το κάνουν επειδή αγαπούν τους πάντες. Δεν είναι «τρελός» επειδή θέλει ξανά αυτό που είχατε. Όπως καταλαβαίνεις, δεν είχε πρόθεση να βγει η απάτη του στη φόρα. Οπότε η λέξη «υποκριτής» δεν ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση. Περνούσε ωραία μαζί σου, ως προς αυτό, δεν υποκρινόταν. Παράλληλα όμως ήθελε και εξτραδάκια στο πλάι. Το γιατί, το ξέρεις εσύ καλύτερα, γιατί ξέρεις τον άνθρωπο. Επειδή θεωρεί ότι παραείναι καλή περίπτωση για να είναι μονογαμικός; Επειδή δεν μπορεί να δεχτεί ότι κάποιος τον θέλει και χρειάζεται συνέχεια επιβεβαίωση; Επειδή είναι επιπόλαιος και επιφανειακός άνθρωπος; Κάπως θα εξηγείται. Αν ξέρεις το γιατί, ξέρεις και ποια λέξη τον περιγράφει καλύτερα από το «υποκριτής».


Το ερώτημα που πρέπει να σε απασχολεί περισσότερο είναι το «γιατί τον εμπιστεύτηκες ενώ κάποια καμπανάκια τα είχες δει καθαρά». Μην επικεντρώνεσαι στην ανάλυση του άλλου (και μάλιστα τόσο πρόχειρα, βγάζοντας τον «τρελό») για να μην αποφύγεις την αυτοκριτική σου. Λοιπόν; Γιατί τον εμπιστεύτηκες ενώ κάποια καμπανάκια τα είχες δει καθαρά; Κάπως θα εξηγείται.

__________________
4.


"Γεια σου Α μπα, κ σ ευχαριστώ κ εγώ (όπως άλλοι) για την καθημερινή παρέα που μας κρατάς με την ωραιότατη στήλη σου.
Θα ήθελα να σε ρωτήσω τη γνώμη σου πάνω σ ένα θέμα φιλίας. Έχω που λες μια φίλη, συνομίληκη στα 27-28 κ οι δυο μας κ ταιριάζουμε σε αρκετά πράγματα/μέρη που μας αρέσουν/ ενδιαφέροντα κλπ.
Τον τελευταίο χρόνο δυσκολεύεται να βρει μια σχέση που να της ταιριάζει, ειδικά έχοντας περάσει έναν κακό χωρισμό από τον πρώην της. Εγώ από την άλλη έχω μια πολύ καλή σχέση κ πρόσφατα αρραβωνιάστηκα.
Tης έχω σταθεί πολύ, κ στον χωρισμό της κ μετά από αυτόν όταν έβγαινε με κάποια άτομα κ τελικά δεν κατέληγε πουθενά κλπ, γενικά ήμουν εκεί να την ανεβάσω, να τη βοηθήσω να το ξεπεράσει κ να νιώσει καλύτερα. Τους τελευταίους μήνες την έχει πάρει πολύ από κάτω κ αγχώνεται ότι δεν θα βρει κάποιον να παντρευτεί, στρεσάρεται (υπερβολικά κατά τη γνώμη μου) ότι θα είναι για πάντα μόνη της κλπ - το οποιό την ωθεί στο να πιέζει τελικά τον εκάστοτε άνθρωπο με τον οποίο βγαίνει. Ένας μάλιστα από αυτούς την χώρισε όπως όπως στον 1 μήνα γιατί είχε αρχίσει να του λέει για συγκατοικήσεις κ παντρειές. Eγώ πάντα προσπαθώ να τη βοηθήσω, να της πω να μην είναι τόσο πιεστική κ να μην αγχώνεται τόσο πολύ κ δεν είναι όλα γύρω απ το αν θα έχεις σχέση ή οχι κλπ Σέβομαι όμως ταυτόχρονα πως κανείς δε θέλει να είναι μόνος του κ είναι λογικό να θέλει έναν σύντροφο.
όμως, πλέον είμαι η τελευταία της επιλογή για έξοδο κ προτιμάει να βγαίνει με φίλες της που είναι single, θεωρεί πως εγώ δεν έχω προβλήματα επειδή έχω σχέση κ άρα όλα τ'άλλα λύθηκαν ('τον έδεσα το γάιδαρό μου'), όταν την καλώ στο σπίτι (που μένω με το αγόρι μου) αποφεύγει ευγενικά κ λέει πως θέλει να βγαίνει έξω γιατί θέλει νά ναι με κόσμο κλπ. Έχω φτάσει πολλές φορές σε σημείο να νιώθω άσχημα που έχω αγόρι! Κάποια στιγμή βρήκε κάποιον που ήταν μια χαρά παιδί κ αυτόν τον χώρισε με μια ηλίθια δικαιολογία τύπου 'δεν μας αρέσουν τα ίδια φαγητά'.
Έχω πραγματικά προσπαθήσει να βοηθήσω την κατάσταση, ναμην αναφέρω τη σχέση μου (που έτσι κι αλλιώς δεν μιλάω γι αυτήν συχνά), να συζητάω άλλης φύσης προβλήματα που έχω – αλλά πάντα αυτό που λαμβάνω είναι κάτι τυπου 'ε ενταξει τουλάχιστον εσύ έχεις κάποιον να το μοιραστείς' κ τσουπ η συζήτηση πάλι γυρνάει στο να κλαίμε τη μοίρα της που δεν έχει κάποιον. Της μίλησα γι αυτό, κ ενώ τα αρνήθηκε όλα κ ζήτησε συγγνώμη, συνέχισε να φέρεται με τον ίδιο τρόπο ακριβώς. Μετά από πολλή προσπάθεια λοιπόν, πλεον δεν νιώθω ωραία να κάνω παρέα μαζί της. Δεν θέλω να την δώ, δεν διασκεδάζω πλεον όταν βγαίνουμε, δεν έχω άλλη ενέργεια να ακούσω για πολλοστή φορά την γκρίνια για το συγκεκριμένο θέμα κ ό,τι κ να πω να μην βοηθάει, κ επίσης απο τη φιλία μας εγώ δεν παίρνω κάτι (στήριξη, ωραία παρέα, πράγματα που να με γεμίζουν όπως με άλλες φίλες). Νιώθω λοιπόν πως ήρθε η ώρα να 'χωρίσουμε' κ να τραβήξει η καθεμιά το δρόμο της (παρόλο που δεν σου κρύβω πως νιώθω τύψεις να την 'εγκαταλείψω). Πώς όμως χωρίζεις από μια φιλία; Σόρυ για το τεράστιο μήνυμα, ήθελα να σου δώσω σφαιρική εικόνα!"

Μην γίνεσαι drama queen. Δεν χρειάζεται να εγκαταλείψεις έναν άνθρωπο για αυτόν τον λόγο (εκτός αν υπάρχουν και άλλοι που δεν λες). Γενικά η ζωή σπάνια απαιτεί μεγάλες χειρονομίες. Μην χαλάς μια φιλία για μια κρίση που κρατάει λίγους μήνες. Οι λύσεις με τους ανθρώπους δεν είναι «όλα ή τίποτα». Αν δεν τα βρίσκετε, μπορείς να απομακρυνθείς διακριτικά και να παρακολουθείς τις εξελίξεις. θα δεις. Η ζωή έχει πολλά γυρίσματα, 28 είσαστε ακόμα. Μην βιάζεσαι.

__________________
5.

"Γεια και συγχαρητηρια για την εξαιρετικη στηλη!
Λες σε απαντησεις σου οτι η ηλικια ειναι ενα μεσο ασκησης πιεσης για της γυναικες ( πχ να παντρευτουν κοντα στα 30, να κανουν παιδια) και συμφωνω. Τι γινεται ομως με τα βιολογικα ορια της γυναικας;δηλ μια γυναικα ιςως δεν μπορει να κανει παιδι στα 45 αν πχ βρει τοτε το συντροφο της.Δεν θεωρεις λοιπον οτι πιεζεται στα αληθεια και χρονικα για να τεκνοποιησει;μηπως δεν ειναι μονο μεσο πιεσης αλλα και πραγματικοτητα;ειμαι πριν τα 40 και σκεφτομαι την καταψυξη ωαριων λογω ελλειψης συντροφου.Τι γνωμη εχεις;πολυ ακριβη διαδικασια παντως.
Ανυπομονω για την απαντηση σου!"- Vanessa

Η άσκηση πίεσης από τους άλλους ανθρώπους δεν είναι το «κάποτε δεν θα μπορείς να κάνεις παιδιά», αυτό είναι βιολογικό δεδομένο. Όταν σου το λένε αυτό δεν έχουν την πρόθεση να σε ενημερώσουν για το πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα. Η άσκηση πίεσης είναι «κάνε παιδιά, γιατί αν δεν κάνεις δεν αξίζει η ζωή σου/ δεν είσαι ολοκληρωμένος άνθρωπος/ δεν μπαίνεις στο εξαίρετο κλαμπ των μαμάδων/ θα μπορούσες και να λείπεις από την ανθρωπότητα εδώ που τα λέμε».


Μου φαίνεται ότι το θεωρείς τόσο αυτονόητο όλο αυτό που δεν το καταλαβαίνεις καν, και με τρομάζεις λίγο. Η γνώμη μου είναι να κάνεις ό,τι θεωρείς καλύτερο για σένα. Η κατάψυξη ωαρίων είναι μια θαυμάσια επιλογή. Όπως όλες οι άλλες επιλογές.

__________________
6.


Αγαπητή Λενα. Πρώτα από όλα θέλω να σε συγχαρώ για την στήλη σου και να σου πω ότι οι απαντήσεις σου με έχουν βοηθήσει αρκετά σε πολλά δικά μου θέματα. Θέλω με την σειρά μου να σε ρωτήσω 3 πράγματα.1.Γιατι φοβόμαστε την ευθύνη;2.Το χρήμα φέρνει τελικά την ευτυχία;3.Υπάρχει συνταγή επιτυχίας και ευτυχίας; Ευχαριστώ.- Μαριος

Ένα. Επειδή αν τα πράγματα δεν πάνε καλά, δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους άλλους για την αποτυχία μας. Δύο. Σίγουρα δεν την απαγορεύει. Τρία. Η αυτογνωσία.

__________________
7.


Γεια και χαρα αγαπητη μου Α μπα!Προσφατα ειχα μια συζητηση με μια φιλη η οποια ειδε το αγορι της να μιλαει συχνα με κατι κοπελες- μεγαλοκυριες του κινηματος πολυσυντροφικοτητας αν εχεις ακουστα.Εγω θεωρησα οτι δεν ειναι φυσιολογικο το αγορι της να εχει καν επαφες με τετοιες κοπελες γιατι σημανει οτι ισως ψαχνεται, αυτη ισχυριζεται οτι απλα ηταν περιεργος να μαθει γι αυτο οχι ομως οτι εκανε κατι. Καταρχην θελω μια ακομα γνωμη πανω σε αυτη την κατασταση μηπως κι εγω τα βλεπω ολα συντηρητικα βρε αδερφε. Και κατα δευτερον θα ηθελα πολυ να μαθω και τη δικη σου γνωμη γι αυτη τη νεα μοδα της εποχης..Τι γνωμη εχεις λοιπον για την πολυσυντροφκοτητα ή polyamory? Νιωθω οτι ο κοσμος τα χει παιξει λιγο με τις σχεσεις του και εχει αρχισει να ψαχνει τετοια μονοπατια. Μηπως αρχιζουμε να χανουμε την εννοια των σχεσεων και τα ιδοπεδωνουμε ολα με κατι τετοια κινηματα?- Συντηρητικη η όχι

Σχετικά με το ψευδώνυμο σου, η απάντηση είναι «Ναι, είσαι συντηρητική».


Ποια «όλα» ισοπεδώνουμε με «τέτοια» κινήματα; (Με την ευκαιρία, δες και στο λεξικό τη λέξη «κίνημα» να σιγουρευτείς ότι ξέρεις τι σημαίνει). Πότε ήταν τα πράγματα «καλά», και πότε χάλασε ο κόσμος και άρχισε να ψάχνει «τέτοια» μονοπάτια; Η βεβαιότητα ότι «παλιά» ήταν καλύτερα και «τώρα» ο κόσμος έχει χαλάσει είναι το DNA του συντηρητικού που, βασικά, αυτό που θέλει, είναι να μην αλλάξουν τα πράγματα, ακόμα και αν ο κόσμος κρύβεται, καταπιέζεται, φιμώνεται, ασφυκτιά. Νοσταλγεί ένα εξιδανικευμένο παρελθόν, για να δικαιολογήσει τον εαυτό του που φοβάται τον κόσμο και δεν τον καταλαβαίνει.


Η έννοια των σχέσεων δεν είναι αυτή που έχεις εσύ στο μυαλό σου. Εσύ είσαι απλώς ένας άνθρωπος, με τις δικές του προτιμήσεις στις σχέσεις, και όπως φαίνεται, περιορισμένο ορίζοντα. Η πολυσυντροφικότητα δεν είναι «νέα μόδα της εποχής». Το νέο είναι η λέξη, και το άλλο νέο είναι ότι ο κόσμος ντρέπεται λιγότερο να συζητάει τέτοια θέματα ανοιχτά. Υπάρχει όσο υπάρχει ο άνθρωπος, αλλά εσύ προτιμάς τις καλές εποχές που αυτά γινόταν στα κρυφά και οι ένοχοι τιμωρούνταν με πετροβολισμούς, ή με δημόσιο εξευτελισμό, ή με νομικές κυρώσεις (αναλόγως ποια «καλή» εποχή νοσταλγείς περισσότερο).


Η γνώμη μου είναι ότι οι άνθρωποι πρέπει να είναι ελεύθεροι να κάνουν ό,τι νομίζουν, με την προϋπόθεση να υπάρχει συναίνεση μεταξύ ενηλίκων και να μην καταπατούνται ελευθερίες τρίτων. Αυτό σημαίνει ότι αν εσύ είσαι υπέρ της μονογαμίας, θέλω να είναι εξασφαλισμένο το δικαίωμα σου σε αυτή την επιλογή. Με ακριβώς τον ίδιο τρόπο, θέλω να είναι εξασφαλισμένα τα δικαιώματα των ανθρώπων που θέλουν να είναι πολυγαμικοί. Είναι μια αρκετά απλή τοποθέτηση.


Αν σκας τόσο πολύ, υπάρχουν ακόμη κυβερνήσεις που συμφωνούν μαζί σου. Δεν χρειάζεται να ταξιδέψεις πολύ μακριά. Αν μείνεις εδώ όμως, καλύτερα να βγάλεις από το λεξιλόγιο σου τη λέξη «μεγαλοκυρίες». Προδίδεσαι.

88

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ