6 φράσεις που φανερώνουν την άγνοια που έχει κάποιος για τους γκέι

6 φράσεις που φανερώνουν την άγνοια που έχει κάποιος για τους γκέι Facebook Twitter
Ο Mr Cyprus Χάρης Ιωάννου συζητήθηκε για τις δήλωσεις του στο Down Town πως "έχει θέμα με τους gay όταν είναι προκλητικοί" . Ως απάντηση, ο δημοσιογράφος Μαρίνος Νομικός έγραψε κάτι περιεκτικό και εύστοχο.
40

Κάθε φορά που ακούω κάποιον που, αφού έχει μιλήσει εξαιρετικά άσχημα για τους γκέι, λέει την κλασική ατάκα «Δεν έχω πρόβλημα, εγώ έχω φίλους γκέι!», αναλογίζομαι τους εν λόγω φίλους του. 

Μια πρώτη εκδοχή -και συνήθως η πιθανότερη- είναι πως πρόκειται για επινοημένα πρόσωπα (imaginary friends που λένε) ή για απλώς γνωστούς γνωστών που χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους.

Μια δεύτερη εκδοχή είναι πως οι «φίλοι» τους αυτοί είναι πχ. κομμωτές ή στυλίστες, με τους οποίους δηλαδή έχουν μια επαγγελματική σχέση και τους ανέχονται -παρά την γκεϊοσύνη τους- ως εξωτικά φρούτα την ώρα της δουλειάς. 

Η τρίτη και χειρότερη εκδοχή -και η πιο απίθανη- είναι να έχουν όντως καλούς φίλους που να είναι γκέι. Να είναι φίλοι απ' το δημοτικό, κολλητοί απ' τη δουλειά, αγαπημένοι οικογενειακοί φίλοι. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν φταίνε μόνο οι ίδιοι (που δημοσίως κακολογούν τους γκέι, χωρίς να σκέφτονται πόσο πληγώνουν τους φίλους τους), αλλά και οι φίλοι, που κάθονται και ανέχονται τη μισανθρωπία αυτή, επειδή «εμένα μου φέρεται μια χαρά» ή επειδή πιστεύουν ότι «οι παρόντες εξαιρούνται». 

Ο Μαρίνος Νομικός έγραψε κάτι που βρήκα περιεκτικό και εύστοχο, με αφορμή τον Mr. Cyprus που έκανε μια λάιτ (σε σχέση με αυτές στις οποίες αναφέρομαι πιο πάνω) δήλωση. Το παραθέτω αυτούσιο:

(ακολουθεί το κείμενο του Μαρίνου Νομικού)

Ο Mr Cyprus Χάρης Ιωάννου δήλωσε στο Down Town πως "έχει θέμα με τους gay όταν είναι προκλητικοί". Επειδή είναι λυπηρό να ακούς ένα νέο παιδί να εκφράζεται σαν αρτηριοσκληρωτικός γέρος λόγω ημιμάθειας, είπαμε να βοηθήσουμε άλλους ανθυποσελέμπριτις από το να πέφτουν σε παρόμοιες λούμπες, παραθέτοντας τα επιχειρήματα που εκφράζουν συνήθως αν όχι οι ομοφοβικοί τουλάχιστον οι παραπλανημένοι και όσοι έχουν πλήρη άγνοια για το θέμα...

 

6 φράσεις που φανερώνουν την άγνοια που έχει κάποιος για τους γκέι Facebook Twitter
Χάρης Ιωάννου, ο πρώτος Mr Cyprus

“Δεν είμαι ομοφοβικός αλλά...”

Μια στοιχειώδης μόρφωση και νοημοσύνη επιβάλλουν να γνωρίζεις πως οτιδήποτε προηγείται ενός “αλλά” δεν ισχύει κι οτιδήποτε ακολουθεί είναι, εκτός από διαμετρικά αντίθετο, αυτό που πραγματικά πιστεύεις. Οπότε γλιτώστε σε όλους μας κόπο και χρόνο και πείτε το ρατσιστικό/ομοφοβικό/σεξιστικό/μισαλλόδοξο σχόλιο σας ντόμπρα και χωρίς γελοιωδώς fake εισαγωγές.

“Δεν έχω πρόβλημα με τους gay αρκεί να μην προκαλούν...”

Κάποιοι μπορεί και να έλεγαν “δεν έχω πρόβλημα με τους gay αρκεί να τους περιορίσουμε σε γκέτο, να φοράνε ένα ροζ αστέρι για να ξέρουμε ποιοι είναι και να συναναστρέφονται μόνο μεταξύ τους χωρίς επαφή με τον straight κόσμο”. Οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά, δηλαδή να αναπνέουν, να μιλάνε, να φλερτάρουν και γενικά να είναι ο εαυτός τους -όπως όλοι οι άνθρωποι- θεωρείται “προκλητική”. 

“Δεν με ενδιαφέρει τι κάνει ο άλλος στο κρεβάτι του”

Αυτή η φαινομενικά διαλλακτική και “δημοκρατική” φράση είναι στην ουσία η πιο ύπουλη γιατί υποδηλώνει ότι η ομοφυλοφιλία (πρέπει να) περιορίζεται στο σεξ. Εκτός κι αν με κάποια χρονοκάψουλα έχεις επιστρέψει στα 60s, μάθε ότι εδώ και δεκαετίες αποτελεί τρόπο ζωής: κάνεις ό,τι γουστάρεις χωρίς να δίνεις λογαριασμό σε κανένα (αυτό βέβαια σε πιο ανεκτικές κοινωνίες κι όχι θλιβερές απομιμήσεις του Ιράν όπως τη δική μας). Η φράση “τι κάνει ο άλλος στο κρεββάτι του” συνήθως εκφράζεται για φετίχ τα οποία είναι ΚΟΙΝΑ τόσο στο ετεροφυλοφιλικό όσο και στο ομοφυλοφιλικό σεξ (s&m, toys, εσώρουχα κ.ά) οπότε το να τη χρησιμοποιείς για έναν gay υπονοείς επιπρόσθετα ότι διαπράττει κάποιο είδος ανωμαλίας ή διαστροφής που πρέπει να το κρατήσει κρυφό. Το πιο λυπηρό είναι πως συχνά αυτός που ξεστομίζει τη φράση νομίζει ότι τη λέει για καλό κι ότι του αξίζει βραβείο LGBT για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων)

“Η ομοφυλοφιλία είναι επιλογή. Η φύση προβλέπει μόνο ζευγάρωμα αρσενικού-θηλυκού”

Και θεώρησε τον εαυτό σου τυχερό εάν πέσεις σε κάποιον που επικαλείται τη φύση κι όχι ας πούμε τον Αδάμ και την Εύα! Λοιπόν, για να ξεμπερδεύουμε με αυτόν τον μύθο, στη φύση -που τόσο ένθερμα κάποιοι θυμούνται όταν τους συμφέρει- απαντώνται τουλάχιστον 1000 είδη με ομοφυλοφιλική συμπεριφορά και δεν νομίζω πως υπάρχουν πιγκουίνοι ή ουρακοτάνγκοι που ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ να γυαλίζουν το πόμολο (δεν έχουν καν το μυαλό γι αυτό - είναι απλά ένστικτο). Ο μύθος της “επιλογής” είναι κατασκεύασμα απελπισμένων γονέων για μετατόπιση των (ανύπαρκτων) ευθυνών από τους ίδιους στα παιδιά τους που δήθεν επιλέγουν αυτόν τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Άρα σου λέει δεν φταίνε τα πολύτιμα γονίδιά μου, ούτε η ανατροφή του, μια χαρά με όπλα, φορτηγά και GI Joe το μεγάλωσα, θέλει και είναι πουστράκι, να πάει στα κομμάτια το κωλόπαιδο. Το ότι γεννήθηκε έτσι κι ότι δεν υπάρχει τίποτα το μεμπτό μ’ αυτό ώστε να υπάρξουν ευθύνες in the first place, ούτε που τους περνάει από το μυαλό. Είναι δυσκολότερο βλέπετε, να καθίσουν να σκεφτούν...

“Ο Θεός έπλασε τον Αδάμ και την Εύα, όχι τον Αδάμ και τον Μήτσο”

Αυτό υποτίθεται ότι είναι ότι κοντινότερο σε “έξυπνη ατάκα” θα φτάσουν ποτέ οι ομοφοβικοί - οπότε καταλαβαίνετε το δράμα τους. Δεν θα μπω στη διαδικασία να εμπλακώ σε συζήτηση με ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι η ομοφυλοφιλία είναι φύση κι όχι επιλογή αλλά χάφτουν αμάσητο το ότι μία γυναίκα έμεινε έγκυος από έναν κρίνο, οπότε θα παραθέσω ένα ενδιαφέρον fun fact: ο κρίνος είναι από τα πιο γνωστά ερμαφρόδιτα άνθη, δηλαδή δεν χρειάζεται έντομα για να γονιμοποιηθεί καθώς διαθέτει και θηλυκά και αρσενικά αναπαραγωγικά μέρη. Δεν είναι περίεργο που ο Θεός διάλεξε ένα τόσο “ανώμαλο” φυτό για γαμπρό του;

“Εγώ ομοφοβικός; Έχω φίλους gay!”

Όχι, δεν έχεις.

 

 

40

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ