Οι 30 καλύτερες LGBT ταινίες όλων των εποχών

Οι 30 καλύτερες LGBT ταινίες όλων των εποχών Facebook Twitter
18
Οι 30 καλύτερες LGBT ταινίες όλων των εποχών Facebook Twitter
My Own Private Idaho (1991)- Σκηνοθεσία: Gus Van Sant (πάνω), Brokeback Mountain (2005)- Σκηνοθεσία: Ang Lee (αριστερά), All about My Mother (1999)- Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar (δεξιά)

Το British Film Institute Flare: London LGBT Film Festival γιορτάζει την επέτειο των 30 χρόνων του δημοσιοποιώντας μια λίστα με τις καλύτερες 30 LGBT ταινίες όλων των εποχών.

Περισσότεροι από 100 ειδικοί ταινιών, ανάμεσά τους κριτικοί, συγγραφείς, σκηνοθέτες, εκδότες και υπεύθυνοι προγραμμάτων όπως οι Joanna Hogg, Mark Cousins, Peter Strickland, Richard Dyer, Nick James και Laura Mulvey, όπως επίσης παλιοί και νεότεροι συμμετέχοντες στο συγκεκριμένο φεστιβάλ ψήφισαν για το "Top 30 LGBT Films of All Time".

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης αντιπροσωπεύουν 84 χρόνια κινηματογράφου και 12 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ταϊλάνδη, η Ιαπωνία, η Σουηδία και η Ισπανία, αλλά και ταινίες που προβλήθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ όπως οι "Orlando" (1992), "Beautiful Thing" (1996), "Weekend" (2011) και "Blue Is the Warmest Colour" (2013).

Νικήτρια ταινία ανακηρύχθηκε το βραβευμένο "Carol" του Todd Haynes, με μικρή διαφορά από το "Weekend" του Andrew Haigh, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται το "Happy Together" του Wong Kar-wai. Παρόλο που το "Carol" είναι μακράν η πιο πρόσφατη από όλες, η ταινία κατάφερε με το θέμα της να συγκινήσει, να χαροποιήσει και να συναρπάσει το κοινό και συγκαταλέγεται στις πλέον κλασικές του είδους. 

Οι 30 καλύτερες LGBT ταινίες όλων των εποχών Facebook Twitter
Carol (2015)- Σκηνοθεσία:Todd Haynes

Αυτές είναι οι 30 καλύτερες LGBT ταινίες :

1. Carol (2015)- Σκηνοθεσία: Todd Haynes

2. Weekend (2011)- Σκηνοθεσία: Andrew Haigh

3. Happy Together (1997)- Σκηνοθεσία: Wong Kar-wai

4. Brokeback Mountain (2005)- Σκηνοθεσία: Ang Lee

5. Paris Is Burning (1990)- Σκηνοθεσία: Jennie Livingston

6. Tropical Malady (2004)- Σκηνοθεσία: Apichatpong Weerasethakul

7. My Beautiful Laundrette (1985)- Σκηνοθεσία: Stephen Frears

8. All about My Mother (1999)- Σκηνοθεσία: Pedro Almodóvar

9. Un chant d'amour (1950)- Σκηνοθεσία: Jean Genet

10. My Own Private Idaho (1991)- Σκηνοθεσία: Gus Van Sant

11. Tangerine (2015)- Σκηνοθεσία: Sean S. Baker

12. The Bitter Tears of Petra von Kant (1972)- Σκηνοθεσία: Rainer Werner Fassbinder

13. Blue Is the Warmest Colour (2013)- Σκηνοθεσία: Abdellatif Kechiche

14. Mädchen in Uniform (1931)- Σκηνοθεσία: Leontine Sagan

15. Show Me Love (1998)- Σκηνοθεσία: Lukas Moodysson

16. Orlando (1992)- Σκηνοθεσία: Sally Potter

17. Victim (1961)- Σκηνοθεσία: Basil Dearden

18. Je, tu, il, elle (1974)- Σκηνοθεσία: Chantal Akerman

19. Looking for Langston (1989)- Σκηνοθεσία: Isaac Julien

20. Beau Travail (1999)- Σκηνοθεσία: Claire Denis

21. Beautiful Thing (1996)- Σκηνοθεσία: Hettie MacDonald

22. Stranger by the Lake (2013)- Σκηνοθεσία: Alain Guiraudie

23. Theorem (1968)- Σκηνοθεσία: Pier Paolo Pasolini

24. The Watermelon Woman (1996)- Σκηνοθεσία: Cheryl Dunye

25. Pariah (2011)- Σκηνοθεσία: Dee Rees

26. Mulholland Dr. (2001)- Σκηνοθεσία: David Lynch

27. Portrait of Jason (1967)- Σκηνοθεσία: Shirley Clarke

28. Dog Day Afternoon (1975)- Σκηνοθεσία: Sidney Lumet

29. Death in Venice (1971)- Σκηνοθεσία: Luchino Visconti

30. Pink Narcissus (1971)- Σκηνοθεσία: James Bidgood

Οι 30 καλύτερες LGBT ταινίες όλων των εποχών Facebook Twitter
Weekend (2011)- Σκηνοθεσία: Andrew Haigh

Δείτε εδώ όλες τις ταινίες της λίστας, συμπεριλαμβανομένων κι όσων έλαβαν από 5 ψήφους και κάτω. 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 16.3.2016

Οθόνες
18

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

130’ με την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη

Οθόνες / Για την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη «οι δυνατές γυναίκες σηκώνουν κύματα»

Λίγο μετά την πρεμιέρα της ταινίας της «Τιτανικός Ωκεανός» στις Κάννες, η σκηνοθέτιδα εξηγεί πώς με αφετηρία τον παράξενο κόσμο μιας γιαπωνέζικης σχολής για γοργόνες έφτιαξε μια ιστορία για την επιθυμία, την ταυτότητα και τη δύναμη της γυναικείας φαντασίας.
M. HULOT
ΜΑΡΖΑΝ ΣΑΤΡΑΠΙ, ΘΑΝΑΤΟΣ ΑΠΟ ΛΥΠΗ, ΜΙΑ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΡΑΞΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΘΑΡΡΟΥΣ

Απώλειες / Μαρζάν Σατραπί, ένας θάνατος από θλίψη

Η δημιουργός του «Persepolis», σύμβολο ελευθερίας και καλλιτεχνικού θάρρους, πέθανε σήμερα, έναν χρόνο μετά τον θάνατο του συζύγου της, αφήνοντας ένα έργο που έδωσε φωνή στις γυναίκες και στους καταπιεσμένους του Ιράν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γουίλεμ Νταφόε: «Το να μην παίρνεις ρίσκα, αυτό είναι το ρίσκο»

Συνέντευξη / Γουίλεμ Νταφόε: «Το να μην παίρνεις ρίσκα, αυτό είναι το ρίσκο»

Με αφορμή το «Πάρτι Γενεθλίων», τη νέα ταινία που γυρίστηκε στην Ελλάδα, ο διάσημος ηθοποιός μιλά για την εξουσία, το θέατρο, την υποκριτική ως πράξη απόλυτης παρουσίας και την ανάγκη να παραμένεις ανοιχτός απέναντι στον κόσμο, ακόμη κι όταν αυτό σημαίνει να χάσεις τον έλεγχο.
ΛΟΥΙΖΑ ΑΡΚΟΥΜΑΝΕΑ
Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Πολιτισμός / Ο Τόνι Λιούνγκ δεν παίζει τη μελαγχολία· την αφήνει να τον κοιτάζει

Με αφορμή το Silent Friend της Ίλντικο Ενιέντι, ο Τόνι Λιούνγκ μιλά για την παιδική εγκατάλειψη, τη σιωπή που έγινε κινηματογραφική γλώσσα, το In the Mood for Love και τη συνεργασία με τον Γουόνγκ Καρ Γουάι που τον έσωσε από την υπαρξιακή πλήξη.
THE LIFO TEAM
Ο Χρυσός Φοίνικας θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στο κοινό

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Ο Χρυσός Φοίνικας θα προκαλέσει μεγάλες συζητήσεις στο κοινό

Το είχαμε γράψει πως η επιλογή στο φετινό Φεστιβάλ Καννών επικεντρώνεται στον πόλεμο, και τώρα έρχονται οι τιμητικές διακρίσεις και σχεδόν όλες επιβραβεύουν συρράξεις και αναταραχές.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αυτό το καλοκαίρι θα θυμηθούμε τον Γιώργο Λούκο. Επιτέλους, για το καλό που έκανε

Οθόνες / Αυτό το καλοκαίρι θα θυμηθούμε τον Γιώργο Λούκο. Επιτέλους, για το καλό που έκανε

Το αποτύπωμα μιας εποχής μάς παραδίδει στο ντοκιμαντέρ «2005-2015: Στα χρόνια του Λούκου» ο σκηνοθέτης Ηλίας Γιαννακάκης, σε μια απόπειρα να αποκατασταθεί η φήμη ενός ανθρώπου με σπουδαίο έργο που πολεμήθηκε όσο λίγοι.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Kάννες 2026: Gay έρωτες που επιβιώνουν σε καιρούς πολέμου

Aνταπόκριση από τις Κάννες / Kάννες 2026: Gay έρωτες που επιβιώνουν σε καιρούς πολέμου

Το Coward, το Bola Negra και το The Man I Love είναι τρεις ταινίες του επίσημου διαγωνιστικού του Φεστιβάλ Καννών για τον έρωτα και τον πόλεμο, που αναδεικνύουν ιστορικά διλήμματα και απαγορευμένα μυστικά από το παρελθόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τιτανικός Ωκεανός: Ένα πολυεπίπεδο στοίχημα pop φαντασίας και ευάλωτου ψυχισμού

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Τιτανικός Ωκεανός: Ένα πολυεπίπεδο στοίχημα pop φαντασίας και ευάλωτου ψυχισμού

Στο ντεμπούτο της στη μεγάλου μήκους μυθοπλασία η Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη μας προσκαλεί  στο σαγηνευτκό σύμπαν της, δραπετεύει με χάρη και δύναμη, οργανώνει τα σύμβολα, οργώνει τις θάλασσες και βουτά στην υπέρβαση, απνευστί. 
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ανταπόκριση από τις Κάννες / Ένας «Μινώταυρος» για Χρυσό Φοίνικα

Ο σπουδαίος Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ επιστρέφει με ένα υπαινικτικό αριστούργημα για τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενσωματώνοντας σε αυτό ιδιοφυώς την «Άπιστη Σύζυγο» του Κλοντ Σαμπρόλ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ανταπόκριση από τις Κάννες / «Πικρές Γιορτές»: Ο Πέδρο Αλμοδόβαρ αμφισβητεί τις προθέσεις του

Ο σπουδαίος Ισπανός σκηνοθέτης επιστρέφει για 7η φορά στο Φεστιβάλ Καννών με έναν αυτοαναφορικό στοχασμό πάνω στα λανθασμένα κίνητρα και στη δεύτερη ευκαιρία μέσα από την καλλιτεχνική δημιουργία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ