Αυτή είναι η ιστορία του Χιου Γκλας, του ήρωα που ενέπνευσε την ταινία "Η επιστροφή"

Αυτή είναι η ιστορία του Χιου Γκλας, του ήρωα που ενέπνευσε την ταινία "Η επιστροφή" Facebook Twitter
Αριστερά: σκίτσο του Χιου Γκλας (1830). Δεξιά ο Λεονάρντο Ντι κάπριο στην ταινία "Η επιστροφή"
2

Ως πού μπορεί να οδηγήσει μια πράξη προδοσίας;  Μπορείς να επιβιώσεις όταν σε έχει κομματιάσει κυριολεκτικά μια αρκούδα; Ο πόνος ξεπερνιέται μπροστά στην δίψα για εκδίκηση; Και όλα αυτά με φόντο την εμβληματική αχαρτογράφητη  άγρια φύση των Ηνωμένων Πολιτειών. Μιλάμε για την θρυλική  ιστορία του Χιου Γκλας που διατρέχει τις σελίδες  του βιβλίου «Η Επιστροφή», του συγγραφέα, Μάικλ Πανκ. Βασισμένη σε αληθινά γεγονότα αποτελεί μια από τις πιο συγκλονιστικές ιστορίες για τον θρίαμβο της ανθρώπινης ύπαρξης. Ένας ύμνος στην ανθρώπινη θέληση  αλλά και  ένα αφήγημα που καταδεικνύει το  πόσο μακριά μπορεί  να φτάσει ένας άντρας όταν το μόνο που επιδιώκει είναι η πιο σκληρή εκδίκηση. Το συγκεκριμένο συγγραφικό πόνημα είναι που  ενέπνευσε την ομώνυμη κινηματογραφική ταινία που θα προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες  την ερχόμενη Πέμπτη και σκηνοθέτησε ο βραβευμένος με Όσκαρ, Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, σε μια ερμηνεία που οι κριτικοί προεξοφλούν  ότι  πιθανόν θα του χαρίσει το πρώτο Όσκαρ της καριέρας του. Πάντως, πριν λίγες μέρες, «Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ» κέρδισε τρεις Χρυσές Σφαίρες εκ των οποίων  «Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας και Α' Ανδρικού Ρόλου».

Σε μια αποστολή, στις 24 Αυγούστου του 1823, έρχεται αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα. Η συνέχεια είναι ανατριχιαστική, αφού αρκούδα επιτίθεται στον Γκλας και τον κατακρεουργεί αφήνοντάς τον κατάκοιτο με σοβαρότατα τραύματα. Ο θάνατός του θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιος.

Ας επιστρέψουμε όμως στο περιεχόμενο του βιβλίου (και στην αληθινή ιστορία του Γκλας, όπως έφτασε από στόμα σε στόμα στη σύγχρονη εποχή) δίνοντας μια γεύση για την υπόθεση που σε κρατά καθηλωμένο από τις πρώτες γραμμές μέχρι και την τελευταία σελίδα. Η εποχή που εξελίσσονται  οι περιπέτειες που καταγράφει ο Μάικλ Πανκ αφορά την Αμερική του 19ου αιώνα και το κυνήγι της γούνας που κυριαρχούσε τότε ως  μια κερδοφόρα επιχείρηση. Πολλές ομάδες αντρών πήγαιναν στα βουνά αναζητώντας αρκούδες, με σκοπό να  τις σκοτώσουν, να τις γδάρουν και στην συνέχεια  να πουλήσουν  την γούνα τους.  Κάπως έτσι, το 1823,  οι παγιδευτές της «Γουνεμπορικής Εταιρείας Βραχώδη Όρη» ζουν μια σκληρή ζωή, γεμάτη κινδύνους και απρόβλεπτες συνθήκες.  Ένας από τους πιο αξιόλογους άντρες της εταιρείας είναι και ο ήρωας του βιβλίου, ο Χιου Γκλας ο οποίος  έχει δοκιμαστεί στις δυσκολίες των βουνών και θεωρείται εξαιρετικός παγιδευτής. Όμως όλα θα αλλάξουν όταν σε μια αποστολή, στις 24 Αυγούστου του 1823,  έρχεται αντιμέτωπος πρόσωπο με πρόσωπο με μια αρκούδα. Η συνέχεια είναι ανατριχιαστική, αφού αρκούδα επιτίθεται στον Γκλας και τον κατακρεουργεί αφήνοντάς τον κατάκοιτο με σοβαρότατα τραύματα. Ο θάνατός του θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιος. Δίπλα του παραμένουν οι συνοδοιπόροι του,  Τζον Φιτζέραλντ και  Τζιμ Μπρίτζερ, ώστε να τον φροντίσουν μέχρι  την ταφή του. Τελικά εκείνοι, φοβούμενοι και για τον δικό τους θάνατο, αποφασίζουν να τον ληστέψουν και να τον εγκαταλείψουν.  Ο Χιου Γκλας ορκίζεται εκδίκηση και όπως θα διαπιστώσουμε αυτό είναι που θα τον κρατήσει στη ζωή. Με ασύγκριτη  τόλμη και αποφασιστικότητα, σέρνεται για εκατοντάδες χιλιόμετρα, έρχεται αντιμέτωπος με Ινδιάνους και κυνηγούς, το ασύλληπτο κρύο και τις δυσκολίες του χιονισμένου Αμερικανικού Βορρά ενώ παλεύει με την πείνα και τον πόνο από τις φοβερές πληγές του. Όσοι ανατρέξουν στο βιβλίο θα αντιληφθούν ότι ο Μάικλ Πανκ δεν στρογγυλεύει καθόλου το θρύλο και περιγράφει σοκαριστικές λεπτομέρειες από το κυνήγι της τροφής του Χιου Γκλας.  

 

Αυτή είναι η ιστορία του Χιου Γκλας, του ήρωα που ενέπνευσε την ταινία "Η επιστροφή" Facebook Twitter
Η εποχή που εξελίσσονται οι περιπέτειες που καταγράφει ο Μάικλ Πανκ αφορά την Αμερική του 19ου αιώνα και το κυνήγι της γούνας που κυριαρχούσε τότε ως μια κερδοφόρα επιχείρηση. Πολλές ομάδες αντρών πήγαιναν στα βουνά αναζητώντας αρκούδες, με σκοπό να τις σκοτώσουν, να τις γδάρουν και στην συνέχεια να πουλήσουν την γούνα τους. Κάπως έτσι, το 1823, οι παγιδευτές της «Γουνεμπορικής Εταιρείας Βραχώδη Όρη» ζουν μια σκληρή ζωή, γεμάτη κινδύνους και απρόβλεπτες συνθήκες.
 

 

Στην ιστορία,συμφωνα με τις ιστορικες πληροφοριες έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ότι ο ήρωας Χιου Γκλας κάνει τα πάντα. Ξεπερνά  τα όρια του, με σκοπό να βρει τους συντρόφους του, που του πήραν τα πάντα και τον άφησαν αβοήθητο, ώστε να τους σκοτώσει. Όμως, μετά από αλλεπάλληλες δυσκολίες που διαρκούν περίπου εφτά εβδομάδες, ο Γκλας  φτάνει στο προορισμό του αλλά η εκδίκηση δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ.  Ο λόγος είναι ότι  ο Φιτζέραλντ είχε παραιτηθεί από κυνηγός και πλέον συμμετείχε στον στρατό ενώ μαζί του την γλιτώνει και ο Μπρίνγκερ αφού ο Γκλας επέλεξε να  χαρίσει και στους δύο  την ζωή τους. Αργότερα,  ο Χιου Γκλας επέστρεψε και πάλι στα βουνά, εξακολουθώντας  να κυνηγάει άγρια ζώα και σκοτώθηκε δέκα χρόνια αργότερα από την φυλή των Αρικάρα.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο συγγραφέας του βιβλίου, Μάικλ Πανκ, σήμερα υπηρετεί ως Εμπορικός Αντιπρόσωπος και Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη μόνιμη αντιπροσωπεία τους στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, στη Γενεύη της Ελβετίας. Επιπλέον, έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και στο Κονγκρέσο ενώ έχει εργαστεί ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα.

Αυτή είναι η ιστορία του Χιου Γκλας, του ήρωα που ενέπνευσε την ταινία "Η επιστροφή" Facebook Twitter
Σκηνές από την ταινία του Αλεχάντρο Γκονσάλες Ινιάριτου

Ο θρύλος του Χιου Γκλας είναι συμβολικός, μιλά για μια εποχή που οι νόμοι δεν είχαν καμία ισχύ, καταδεικνύει την σχέση του ανθρώπου με την φύση και υπογραμμίζει τις ψυχολογικές βαθμίδες που μπορεί να προκαλέσουν απρόσμενοι κίνδυνοι. «Ποιοι είμαστε όταν δεν μας μένει τίποτα; Από τι είμαστε φτιαγμένοι και για τι είμαστε ικανοί; Για πάνω από πέντε χρόνια, αυτό το πρότζεκτ ήταν ένα όνειρο για μένα. Είναι μια έντονη, συναισθηματική ιστορία με ένα πανέμορφο, επικό φόντο, που εξερευνά τις ζωές ανθρώπων, οι οποίοι υπέφεραν σωματικά αλλά εξελίσσονται πνευματικά. Προσπαθήσαμε να μείνουμε όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που περνούσαν τότε οι άνδρες αυτοί. Και περάσαμε πολλές σωματικές και τεχνικές δυσκολίες για να βγάλουμε κάθε ειλικρινές συναίσθημα από την απίστευτη αυτή περιπέτεια», δήλωσε ο σκηνοθέτης της ταινίας, Αλεχάντρο Γ. Ινιαρίτου ενώ ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο, πρόσθεσε «είναι ένα απίστευτο ταξίδι μέσα από τα σκληρότερα στοιχεία της αχαρτογράφητης Αμερικής. Μιλά για την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Η ιστορία του Γκλας είναι θρυλική αλλά ο Αλεχάντρο την χρησιμοποιεί για να διερευνήσει το τι σημαίνει να έχεις τα πάντα εναντίον σου, τι μπορεί να υπομείνει το ανθρώπινο πνεύμα και τι σου συμβαίνει όταν όντως τα υπομένεις όλα».

Εν κατακλείδι, ατμόσφαιρα εποχής, τοπικό χρώμα, εκδικητική μανία και  ένα μοναχικό ταξίδι που συμπληρώνουν όλα τα συστατικά  μιας συναρπαστικής ιστορίας της Άγριας Δύσης ενώ παράλληλα  ερχόμαστε αντιμέτωποι με υπαρξιακά ερωτήματα, απόκρυφα ένστικτα και παιχνίδια μυαλού που μπορεί να γεννήσει  η κοντινή απόσταση στο θάνατο. 

Το μυθιστόρημα «Η Επιστροφή» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Key Books»

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το «Glee» επιστρέφει με reboot! Όσα γνωρίζουμε για το cast, την πλοκή και την πρεμιέρα

Οθόνες / Το «Glee» επιστρέφει: Όλα όσα γνωρίζουμε για το cast και την πλοκή

H δημοφιλής σειρά ετοιμάζεται για reboot στη μικρή οθόνη, πάνω από δέκα χρόνια μετά το φινάλε της. Τι ξέρουμε για την πρεμιέρα, ποια γνώριμα πρόσωπα ενδέχεται να ξαναδούμε, καθώς και 10 διασκευές από τη σειρά που αγαπήσαμε.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Το Πρίσμα Κλαμπ θέλει να δούμε ξανά ελληνικό σινεμά με νέο τρόπο

Οθόνες / Το Πρίσμα Κλαμπ θέλει να δούμε ξανά ελληνικό σινεμά με νέο τρόπο

Ο Φίλιππος Κορδαλής κάνει πράξη το εφηβικό του όνειρο, με το Πρίσμα Κλαμπ, ένα κινηματογραφικό κλαμπ που προσεγγίζει το ελληνικό σινεμά μέσα από μια νέα ματιά. Ο πρώτος κύκλος περιλαμβάνει 13 κουίρ ταινίες από διαφορετικές δεκαετίες και κινηματογραφικές γλώσσες.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Κλεώνη Φλέσσα: «Αγωνίστηκα να πείσω ότι ήμουν εξίσου ικανή με έναν άντρα»

Οθόνες / Κλεώνη Φλέσσα: «Αγωνίστηκα να πείσω ότι ήμουν εξίσου ικανή με έναν άντρα»

Η σκηνοθέτιδα και καλλιτεχνική σύμβουλος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου μιλά στη LiFO για την πορεία της σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο, για τον «Παππού της τον Παπαφλέσσα», αλλά και για τη νέα της δουλειά, με τίτλο «Η ψυχή ενός βιολιού».
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Xρήστος Φερεντίνος

Οι Αθηναίοι / Xρήστος Φερεντίνος: «Με ενοχλούν οι δικαστές του πληκτρολογίου»

Μεγάλωσε στα Εξάρχεια, σπούδασε Νομική, εργάστηκε ως ντετέκτιβ και ταμίας στον Ιππόδρομο, μέχρι να ανακαλύψει τη δημοσιογραφία και να βρει στην τηλεόραση το δεύτερο σπίτι του. Από το «Άκου να δεις» και το «Deal» μέχρι το «Studio 4», ο γνωστός παρουσιαστής αφηγείται στη LiFO μια ζωή γεμάτη επιτυχίες, αποτυχίες και εξηγεί γιατί δεν θέλει να μένει ποτέ στο ίδιο σημείο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αλέξης Αλεξίου: «Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να είναι βαθιά συντηρητική και σεξιστική»

Οθόνες / Αλέξης Αλεξίου: «Η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να είναι βαθιά σεξιστική»

Η νέα νεο-νουάρ ταινία του σκηνοθέτη, η «Θάλασσα από γυαλί», αποκαλύπτει τη βία που κρύβεται πίσω από τις κλειστές πόρτες στα ειδυλλιακά τοπία της ελληνικής υπαίθρου. Μια βία που διαπερνά πολλές οικογένειες και πολλές γενιές.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
ΕΠΕΞ 59' με τον Θανάση Νεοφώτιστo/ Θανάσης Νεοφώτιστος: «Δεν απέσυρα την ταινία για να διαπραγματευτώ»

Οθόνες / Θανάσης Νεοφώτιστος: «Το Φεστιβάλ αρνήθηκε να τιμήσει μια ταινία που ξεχώρισε διεθνώς»

Μετά την πρεμιέρα της στο Λονδίνο και λίγο πριν από τη συμμετοχή της σε δύο ακόμη διεθνή φεστιβάλ, ο σκηνοθέτης εξηγεί στη LiFO γιατί απέσυρε από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την ταινία του «Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια», που χρειάστηκε δέκα χρόνια για να ολοκληρώσει.
M. HULOT
Γιατί ο Κιούμπρικ, τώρα;

Οθόνες / Γιατί ο Κιούμπρικ, τώρα;

Με αφορμή το αφιέρωμα στον σπουδαίο σκηνοθέτη στο σινεμά Αθήναιον, ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (ο οποίος θα προλογίσει την ταινία Barry Lyndon) καταγράφει τους λόγους που ο Κιούμπρικ παραμένει μέχρι τις μέρες μας πιο επίκαιρος παρά ποτέ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ