Γιατί οι κροκόδειλοι κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό

Γιατί οι κροκόδειλοι κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό Facebook Twitter
3

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι κροκόδειλοι κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό, με τρόπο που τους επιτρέπει να ξεκουράζονται, χωρίς ωστόσο να χάνουν το θήραμά τους.


Μια μελέτη από ερευνητές στην Αυστραλία και τη Γερμανία συμπέρανε ότι τα αρπακτικά ζώα είναι σε θέση να κλείνουν το ένα τους μάτι, όπως και άλλα πλάσματα, όπως τα δελφίνια, οι φώκιες και οι θαλάσσιοι ελέφαντες.


Η συμπεριφορά αυτή, θέλει τη διατήρηση του μισού εγκεφάλου σε λειτουργία -και το μάτι συνδέεται με αυτό το μισό του εγκεφάλου- η οποία επιτρέπει στον κροκόδειλο να παρακολουθεί τα γεγονότα  και να είναι σε εγρήγορση για πιθανές απειλές ή θηράματα.

Η διαπίστωση αυτή έγινε αφού οι επιστήμονες εξέτασαν νεαρούς κροκόδειλους αλμυρού νερού σε ένα ενυδρείο, στο οποίο έβαλαν υπέρυθρες κάμερες.


Ανακάλυψαν ότι τα πλάσματα ήταν πιο πιθανό να κρατήσουν το ένα μάτι ανοιχτό, όταν ήταν παρών ένας άνθρωπος - και ότι το ανοιχτό μάτι παρακολουθούσε τον άνθρωπο.


Ο Δρ John Lesku, από το Πανεπιστήμιο La Trobe, δήλωσε ότι η έρευνα έδειξε ότι ο ανθρώπινος ύπνος, ο οποίος περιλαμβάνει συνολική παύση της λειτουργίας του εγκεφάλου, μπορεί να είναι σχετικά "νέος".


«Η αξία της έρευνας είναι ότι σκεφτόμαστε το δικό μας τον ύπνο ως κανονικό. Και όμως, μερικά πουλιά και υδρόβια θηλαστικά κοιμούνται με το ένα μάτι ανοιχτό».

It's Viral
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ