ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Στο σημερινό «Α μπα»: απειλές

Στο σημερινό «Α μπα»: απειλές Facebook Twitter
44


__________________
1.

ποια είναι η γνώμη σου γι αυτό; 

Μου λείπουν εργαλεία για να το κρίνω, αλλά η αυθόρμητη μου γνώμη, που βασίζεται κυρίως σε ένστικτο, είναι ότι πρόκειται για απόψεις που έχουν αξία και ιστορική θέση, αλλά ανήκουν σε παλιότερες δεκαετίες, και σήμερα ακούγονται εμπροσθοσυντηρητικές. Προσπαθώ συνειδητά να αποφύγω την λέξη «ξεπερασμένες», γιατί δεν είναι ξεπερασμένες. Γι' αυτό έβγαλα αυτή τη λέξη από το μυαλό μου.

__________________
2.

Τον τελευταίο καιρό μιλαμε με έναν συνάδελφο λιγο παραπάνω... Και πριν λίγες μέρες πήγαμε σε μια συναυλία... Για την οποια του ειχα μιλήσει και ξαφνικά εκανε κινηση να βρει εισιτήρια να παμε.. Ως εκει... Δεν δειχνει τιποτα απολύτως αλλα τα τηλέφωνα και οι επαφές καθημερινά, για δουλεια και νεα..πως θα καταλάβω αν ειναι ιδέα μου η αν υπαρχει έλξη; Μου αρέσει πολυ και τον εκτιμώ, τον σκεφτομαι και αισθάνομαι παλι 20 χρόνων... Λεω στον εαυτό μου "βλάκας εισαι;" Και μετα "γιατι οχι"-120102

Υπάρχει ηλεκτρισμός; Κάνει προσπάθειες να σε ακουμπήσει; Δημιουργούνται σιωπές με ένταση; Είναι στραμμένη η προσοχή του πάνω σου και μόνο πάνω σου, ακόμα και όταν είναι άλλοι μπροστά; Αν όχι, είναι φίλος, και φέρεται φιλικά. Αν όχι, δεν είναι και καταδίκη, αλλά προσπάθησε να μην ερμηνεύεις ό,τι κάνει όπως σε συμφέρει. Αν ναι, συγχαρητήρια, και δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Θα σας οδηγήσει η φύση.


__________________
3.

Έχω κάνει την εξής παρατήρηση. Ο φίλος μου όποτε κοιμόμαστε μαζί μου γυρίζει πλάτη. Θα έλεγε κανείς είναι τυχαίο ίσως, αλλά, αλλάζω πλευρές τυχαίες μέρες στην εβδομάδα όπου και να ξαπλώσω θα μου γυρίσει πλάτη, όταν είναι η ώρα να κοιμηθεί, και θα περάσει έτσι το βράδυ. δεν είμασταν πάντα έτσι. Η απομυθοποίηση της σχέσης μας και του άλλου προσώπου έχει γίνει απο καιρό οπότε προφανώς κάποια στιγμή σταματήσαμε να κοιμόμαστε αγκαλιά όμως να μου γυρίζει πλάτη; Κάνω διάφορες υποθέσεις όπως ότι ίσως δεν έχουμε καλή επικοινωνία, πως υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης, σίγουρα υπάρχει έλλειψη ειλικρίνιας αυτό το γνωρίζω. Οπότε η απορία μου είναι, μήπως ο τρόπος που βολεύεται να κοιμηθεί τα βράδυα σχετίζεται (μέχρι κάποιο σημείο) με την φάση της σχέσης μας;- μία.ακόμα.χαμένη.

Μην κοιτάς τα σύννεφα για να διακρίνεις με τα μάτια του μυαλού σου αν μοιάζουν με σπιτάκια ή με τρένα, κοίτα τα για να δεις αν έρχεται βροχή.


Το αν η στάση ύπνου του σχετίζεται με την μεταξύ σας σχέση ενδιαφέρει μόνο τον ψυχαναλυτή του, όχι εσένα. Εσένα πρέπει να σε ενδιαφέρει η έλλειψη ειλικρίνειας. Μην χρυσώνεις το χάπι, πες το με τη λέξη που αρμόζει, είναι πολύ σημαντικό. Σου λέει ψέματα; Πες το, να το ακούσεις. Δεν δέχομαι το «ίσως δεν έχουμε καλή επικοινωνία», ξέρεις πολύ καλά αν έχετε ή αν δεν έχετε, μην γυροφέρνεις το θέμα, μόνο στον εαυτό σου κάνεις κακό.


Η απομυθοποίηση μιας σχέσης και του άλλου προσώπου δεν είναι απαραίτητο στάδιο, ούτε τελεσίδικο, ούτε επιθυμητό. Μπορεί να αλλάζει ο μύθος, αλλά είναι σημαντικό – είναι απαραίτητο - να μένει ζωντανός.

__________________
4.


προχθές γνώρισα κάποιον... Βγαίνουμε δεν ξέρω πώς θα πάει... Το θέμα είναι πως ο κολλητός μου, κατά τα λοιπά υπέροχος, μου πέταξε όπως συνηθίζει πάντα όταν βρίσκω κάτι " α καλή είσαι και συ ο πέμπτος δεν είναι; Και μετά έλεγα για την Χ που έχει πάρει πολλούς". 1. Θέλω να του σπάσω το κεφάλι όταν τα λέεει αυτά. 2. Γιατί ενώ θεωρητικά δεν έχω ενοχές για μένα με πειράζει τόσο όταν ακούω τέτοια;- Άκου εδώ!

Ο κολλητός σου, κατά τα λοιπά υπέροχος, είναι μισογύνης. Δεν χρειάζεται να έχεις ενοχές για να εξοργιστείς με τον μισογυνισμό. Μπορείς να είσαι και καλόγρια – μπορείς να είσαι ακόμη και άντρας!


Σε εξοργίζει επειδή ο κολλητός σου, ένας άνθρωπος που θέλεις να εμπιστεύεσαι και με τον οποίο θέλεις να νιώθεις ισότιμη και ασφαλής, πιστεύει ότι οι γυναίκες, άρα κι εσύ, για να μην πω ειδικότερα εσύ, αφού είσαι φίλη του, πρέπει να ζουν σύμφωνα με το μανιφέστο της πατριαρχίας, που λέει ότι οι γυναίκες δεν είναι ακριβώς άνθρωποι, και γι' αυτό δεν έχουν τις δικές τους επιθυμίες, αλλά πρέπει να περιμένουν να προσδιοριστούν από τους άντρες. Αν δεν το κάνουν, είναι ανωμαλίες της φύσης που αξίζουν την κοροϊδία, τη χλεύη, την απομόνωση και την τιμωρία γενικότερα.


Φυσικά και θα θυμώσεις. Αλλά μη μένεις εκεί. Ξεμπρόστιασε τον. Πες του ότι είναι μισογύνης που θυμώνει με τις γυναίκες γιατί δεν θέλει να χάσει τα αντρικά του προνόμια που τον βάζουν στην κορυφή της κοινωνίας. Θυμώνει, φοβάται, και το μεταμορφώνει σε «χιούμορ». Μην του σπάσεις το κεφάλι, σπάσε το καλούπι του. Ή κάνε έστω μια προσπάθεια.

__________________
5.


Ίσως είμαι σχετικά έξω από το παιχνίδι (ίσως γιατί είμαι και έξω από την Ελλάδα πάνω από μια δεκαετία, ζώντας μια λιτή ζωή, καθόλου μεγαλεία –το λέω για όποιον νομίζει ότι παλιότερα φεύγαμε στο εξωτερικό για να κάνουμε λεφτά, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι-) αλλά δεν καταλαβαίνω: μεγάλη ανεργία στην Ελλάδα, μεγαλώνουν τα συνταξιοδοτικά όρια συνέχεια, σε 20 χρόνια θα τα έχουν πάει στα 80(υποθέτω). Όλοι αυτοί οι σημερινοί καταδικασμένοι άνεργοι, ούτε σύνταξη θα πάρουν, ούτε θα έχουν τους γονείς τους που έχουν προς το παρόν κάτι συντάξεις(γιατί κάποια στιγμή θα πεθάνουν δυστυχώς), τι θα απογίνουν στο μέλλον αυτοί οι σημερινοί νέοι, πώς θα βγάλουν τα προς τα ζην, θα ζουν όπως στην Κατοχή, θα πεθαίνουν νωρίς από τις κακουχίες (οπότε λύθηκε και για τα εκάστοτε πλουσιοπάροχα κυβερνητικά στελέχη και το πρόβλημα των συντάξεων);- Mια ερώτηση για τις πιθανότητες του μέλλοντος

Αυτό θα συνέβαινε, αν η ανθρώπινη ιστορία εξελισσόταν γραμμικά, αλλά ευτυχώς, μας περιβάλλει το χάος.

__________________
6.


Γεια σου Α,Μπα! Θέλω να θέσω τον εξής προβληματισμό μου για να πάρω και κάποιες άλλες γνώμες... Είμαι με ένα παιδί εδώ και αρκετό καιρό, ο οποίος, οκ, λέει αρκετά ψέματα. Πριν κάποιο καιρό, τον παίρνει κάποιο άτομο τηλέφωνο. Επειδή τον άκουγα να μιλάει περίεργα, τον ρώτησα ποιος είναι. Μου είπε ότι είναι κάποιος από μια εταιρία που συνεργάζονται. Επειδή ήταν ύποπτο το υφάκι του, μπαίνω και ψάχνω και βρίσκω ότι το τηλ ανήκει σε κάποιο ιατρικό κέντρο... Δεν το παραδέχεται και συνεχίζει το σενάριο του κάποιου από μια συνεργαζόμενη εταιρία, παίρνοντας μάλιστα τηλέφωνο και συνάδελφό του για να του πει ότι με πήρε ο τάδε από την τάδε εταιρία. Αφού είχαμε κοντέψει να χωρίσουμε, συνεχίζει τα ψέματα λέγοντας μου ότι όντως ήταν από ιατρικό κέντρο αυτός που τον πήρε αλλά ήταν κάποιος από το ψυχολογικό τμήμα, επειδή προσπαθούμε να κάνουμε παιδί. Τελικά, με τα πολλά μου λέει ότι ούτε αυτό ισχύει αλλά απλά πήγαινε σε κάποιον διαιτολόγο... Αυτό πριν κάποιους μήνες.. Πριν δυο μέρες, βρίσκω μήνυμα στο facebook, από κάποια ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ η οποία του λέει "το επόμενό σου λαικ θα είναι ο καφές μας". Στην αρχή μου λέει άσχετα και ότι απλά επειδή του έκανε λαικ αυτή της έκανε και αυτός που και που και ότι με αυτή δεν έχει παιχτεί τίποτα ερωτικό. Μετά από πολλούς πολλούς καυγάδες, παραδέχεται ότι λίγο καιρό πριν γνωριστούμε, είχαν βγει ραντεβού... Σας ρωτώ... Εσείς τι θα καταλαβαίνατε;;;Σημειωτέον ότι λέει συνεχώς ψέματα, λέγοντάς μου ότι το κάνει επειδή φοβάται τις αντιδράσεις μου...- Alexandra

Δηλαδή, σύμφωνα με τη λογική του, εσύ φταις που σου λέει ψέματα.


To "παιδί" διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, επαναπροσδιορίζει το νόημα όσων κάνει, προσαρμόζει μέσα του το σωστό και το λάθος, όλο και περισσότερο υπέρ του, και συνεπώς εις βάρος σου. Κάποτε θα καταφέρει – αν δεν το έχει ήδη κάνει – να εξορθολογήσει και την πιο εξόφθαλμα λάθος, βλαβερή κίνηση, επειδή θα ζει μέσα στην πλήρη άρνηση.


Το πρόβλημα που βρίσκεται πίσω από τις τιτάνιες προσπάθειες που κάνει για να συντηρήσει τα ψέματα του, υπομένοντας αμφισβήτηση και καυγάδες, είναι ο έλεγχος και η εξουσία. Και όταν λέω «πρόβλημα», εννοώ το δικό του πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα. Η νοσοκόμα, μπροστά στο πρόβλημα που έχει, και στα προβλήματα που μπορεί να σου δημιουργήσει, είναι μια παρανυχίδα.

__________________
7.


Έχεις ποτέ δεχτεί απειλές στο ίντερνετ λόγω της στήλης σου; Αν ναι, θα ήθελες να μας πεις την πιο τρομαχτική ή/και την πιο αστεία;

Απειλή, ποτέ. Έχω λάβει ανώνυμα, πολύ δυσαρεστημένα σχόλια, αλλά ήταν ευπρεπώς διατυπωμένα. Τα επώνυμα μέιλ και τα μηνύματα που λαμβάνω είναι πάντα πολύ ενθαρρυντικά, τσαχπίνικα, και από ανθρώπους πολύ ανοιχτούς και ενδιαφέροντες. Είναι τόσο ωραίο το κοινό του α μπα που αν ήταν σπίτι θα ντρεπόμουν να πατήσω μέσα. Έχω γνωρίσει φοβερούς ανθρώπους μέσα από τη στήλη, και ιντερνετικά, και στην πραγματική ζωή. Είναι βάλσαμο μεγάλο τα θετικά σχόλια, και όταν έρχονται από αξιόλογα, άνετα και πολύ κουλ άτομα, είναι ένα θαύμα. Σας ευχαριστώ ρε παιδιά, ξέρετε ποιοι είσαστε. Και χαιρετισμούς πολλούς στους σιωπηλούς αναγνώστες που είναι πολλοί, μη νομίζετε ότι δεν ξέρουμε ότι υπάρχετε!

44

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ