Η σοκαριστική - αποκαρδιωτική φωτογραφία της νυχτερινής Αθήνας

Facebook Twitter
63

Ο Γιάννης Λαριος ανέβηκε στην ταράτσα του και τράβηξε μερικές φωτογραφίες της Αθήνας, τις οποίες μετά ένωσε, φτιάχνοντας την παραπάνω πανοραμική θέα της Αθήνας, χωρίς άλλη επεξεργασία. 

Ανέβασε την εικόνα στο Facebook του γράφοντας: 


Η Αθήνα της ντροπής. Σημερινή φωτογραφία, πριν λίγο.

Η χωρίς κανένα σχεδιασμό, μανδαρινικής εμπνεύσεως παράλογη αύξηση στο πετρέλαιο θέρμανσης φέρνει το 1/4 σε φορολογικά έσοδα και κάνει την Αθήνα θάλαμο αιθάλης.

Ένα πείραμα ηλιθίων, σε βάρος της υγείας όλων μας. Μοιραστείτε το.

 

----

 

Ο Θ. Γεωργακόπουλος (που τώρα που το σκέφτομαι είχε γράψει στο βιβλίο του δυο τρεις φορές για το πόσο καρκινογόνος είναι ο καπνός του τζακιού) έγραψε, σχολιάζοντας την εικόνα:

Αυτή τη φωτογραφία (πάτα τη για μεγαλύτερο μέγεθος) την τράβηξε πριν από λίγες ώρες ο φωτογράφος Γιάννης Λάριος από μια ταράτσα πολυκατοικίας στην Πεντέλη. Απεικονίζει το λεκανοπέδιο της Αθήνας βουλιαγμένο σε μια θολή ομίχλη. Η οποία δεν είναι ομίχλη κανονική, από υδρατμούς: Είναι νέφος από την καύση ξύλων σε χιλιάδες τζάκια και ξυλόσομπες των Αθηναίων που, μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του, δεν έχουν επιλέξει το πετρέλαιο για να θερμάνουν τα σπίτια τους φέτος  [και φυσικά κανείς δεν μπορεί να τους κατηγορήσει, τι άλλο να κάνουν οι άνθρωποι αν δεν τους φτάνουν τα χρήματα;]. 

Αυτή η εικόνα επιβεβαιώνει γλαφυρά το πρόβλημα που διαπιστώνουμε κάθε μέρα, από το απόγευμα και μετά, όσοι ζούμε σε γειτονιές της Αθήνας, ειδικά σε αυτές με πολλές νέες οικοδομές. Η πόλη μυρίζει καμένο ξύλο. Ξαφνικά, όλα τα τζάκια που τα προηγούμενα χρόνια κάθονταν πεντακάθαρα και αχρησιμοποίητα, διακοσμητικά, άναψαν ταυτόχρονα. Κι αυτό, δυστυχώς, δεν είναι καθόλου καλό πράγμα, καθόλου χαριτωμένο και καθόλου αθώο. Όπως είχα γράψει και τον περυσινό χειμώνα, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι ο καπνός από την καύση του ξύλου είναι εξαιρετικά βλαβερός για την ανθρώπινη υγεία -πολύ χειρότερος από τον καπνό του τσιγάρου. (Οι λεπτομέρειες σ’ αυτό το απλό και κατανοητό άρθρο).

The smoke from an ordinary wood fire contains hundreds of compounds known to be carcinogenic, mutagenic, teratogenic, and irritating to the respiratory system. Most of the particles generated by burning wood are smaller than one micron—a size believed to be most damaging to our lungs. In fact, these particles are so fine that they can evade our mucociliary defenses and travel directly into the bloodstream, posing a risk to the heart. 

 

Δυστυχώς πολλοί συμπολίτες μας έχουν την ιδέα του τζακιού συνδεδεμένη συνειρμικά με πράγματα ευχάριστα -το χωριό, τη φύση, την τσίκνα- και δύσκολα αντιλαμβάνονται το μέγεθος του υγειονομικού κινδύνου όταν μια ολόκληρη πόλη εκατομμυρίων ανάβει τζάκι ταυτόχρονα. Αυτή η εθιμική παρανόηση (ας το πούμε έτσι) μαζί με την έλλειψη ενημέρωσης για τους κινδύνους κάνουν πολλούς να αντιμετωπίζουν το θέμα με μια ελαφρότητα και μια αφέλεια.

Ελπίζω η σοκαριστική φωτογραφία του Γιάννη Λάριου, που έχει ήδη κυκλοφορήσει ευρύτατα στα social media, να βοηθήσει λίγο στην ευαισθητοποίηση του πληθυσμού, ή οποιουδήποτε άλλου έχει ευαισθησία να του περισσεύει.

--

(Έτσι ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου, ή/και να ντυνόμαστε καλύτερα ή/και να μην καίμε άκριτα ό,τι βρούμε μπροστά μας, εκτός φυσικά αν πραγματικά ανήκουμε στα πιο άπορα στρώματα του πληθυσμού.)

 

 

 

63

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

12 σχόλια
Η κατάσταση δεν είναι καθόλου αστεία. Παίζουν με την ανάγκη του κόσμου να ζεσταθεί,παίζουν με το φόρο και με την υγεία μας.Στα Γιάννενα 26.12. στις 11παρά το βράδυ η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική. Δεν μπορούσες να σταθείς για αρκετή ώρα έξω. Η κατάσταση είναι ίδια απ'ότι διαβάζω και στην Ξάνθη.
Τα καταφέρατε. Έγινα μέλος μόνο και μόνο για να κάνω σχόλιο για το κείμενο. Πρώτον να πω σαν ερευνητής-χημικός το εξής για όσους το παίζουν δήθεν οικολόγοι: αν πιστεύετε ότι το καμένο ξύλο είναι αυτό που προκαλεί προβλήματα στην ατμόσφαιρά, την οικολογία και οτιδήποτε άλλο προσέξτε μην σας πάρουν με τις πέτρες γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη κοτσάνα από αυτή. Ειδικά το ξύλο, είναι καθαρός άνθρακας χωρίς προσμίξεις. Επιπλέον, ο μέσος όρος εκπομπής άνθρακα στην ατμόσφαιρα από τον άνθρωπο είναι περίπου στο 1%. Τα φύκια στις θάλασσες, εκπέμπουν πολύ περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Όπως και τα ηφαίστεια. Άρα σταματήστε αυτές τις κοτσάνες και μην μιλάτε αν δεν γνωρίζετε.Τώρα στο κοινωνικό κομμάτι. Δηλαδή τι πρέπει να κάνει ένα σωρό κόσμος που από πρόπερσι δεν έχει λεφτά για θέρμανση; Να τρέχει πάνω κάτω ώστε να μην σας χαλάσει την αίγλη και βάλετε τα κλάματα; Μακάρι να είχε μάθει ο κόσμος στο τζάκι. Το κάναμε χρόνια πριν και πιστέψτε με, μια χαρά ήταν το περιβάλλον. Ας αφήσουμε λοιπόν τις ηλιθιότητες γιατί ο μισός πληθυσμός της Αθήνας φέτος, δεν είχε τρόπο να ζεσταθεί. Επίσης το ξέρω πως πολλοί καίνε ότι βρουν, αλλά δεν νομίζω πως η πλειοψηφία του κόσμου πετάει μέσα στα τζάκια ότι βρει. Από την άλλη όμως, αν ήμουν σε ένα σπίτι χωρίς θέρμανση και πέταγα όλες τις κουβέρτες πάνω μου για να ζεσταθώ επειδή μου έχουν κόψει το ρεύμα που δεν έχω να πληρώσω, θα πέταγα στο τζάκι μέχρι και το laptop που γράφω για να ζεσταθώ. Δηλαδή...λίγος ρεαλισμός ρε παιδιά...Σας ευχαριστώ και εύχομαι καλές γιόρτες
δεν έχετε ούτε εσείς τζάκι έτσι?????Προφανέστατα............. και μην το πεις παραέξω, αλλά όταν έχει 90% υγρασία και η κλ@νι@ μπορεί να κάνει αφόρητη την ατμόσφαιρα, ελπίζω να σου είναι σαφές ότι δεν φταίνε οι σόμπες και τα τζάκια για την υγρασία............
Απορω πως τα γραφεις αυτα σαν χημικος που εισαι οπως λες:Δεν γνωριζεις οτι με την καυση στο τζακι παραγονται και αλλες ενωσεις του ανθρακα οπως Αλδευδες και Αρωματικοι Υδρογονανθρακες? Δεν γνωριζεις οτι παραγονται μικροσωματιδια μικροτερα απο 1μm ικανα να εισχωρησουν στα βαθυτερα σημεια των πνευμονων και αρα ικανα να προκαλεσουν καρδιακες παθησεις, αναπνευστικα και καρκινο? Περιεργο γιατι μια απλη ερευνα στο google σε βγαζει σε επιστημονικα papers και αρθρα δημοσιευμενα σε εφημεριδες. Περιεργο γιατι ακομα και στην κρατικη τηλεοραση εχουν βγει καθηγητες του Πολυτεχνειου και εχουν κρουσει τον κωδωνα του κινδυνου. Ο ιδιος καθηγητης μαιστα εξιστορησε πως σε αλλες πολεις της Ευρωπης ειχαν συμβει μαζικοι θανατοι λογω των τζακιων.Επειδη μαλλον εκτος απο τη Χημεια σου λειπει και η απλη γνωση του internet σου προτεινω εγω μια επιστημονικη εργασια που βρηκα για την "Τοξικολογια του εισπνεομενου καπνου απο ξυλο" απο το πανεπιστημιο του Μπερκλευ.Εκει θα διαβασεις και αυτο:"Woodsmoke is a complex mixture of numerous gases and respirable fine/ultrafine particles of varying inorganic/organic composition and diameter(Pierson et al., 1989; U.S. EPA, 1993; Nolte et al., 2001). Smoke generated from burning wood is thought to consist of over 200 chemicals and compound groups, which are contained in an effluent that is almost entirely in the inhalable size range (Cooper, 1980; U.S. EPA, 1993)την εργασια μπορεις να βρεις εδω:http://ehs.sph.berkeley.edu/krsmith/CRA/tb/Zelikoff_2002.pdf
και στους θαλαμους αεριων των ναζι εκανε ζεστουλα, θα εμπαινες και εκει απλα για να ζεσταθεις?Απ τα λεγομενα σου μαλλον ναι, απλα δεν θα ξαναβγαινες αγαπητε, θα εμενες σε αυτη την ωραια ζεστη για παντα.
Δεν κατάλαβα το συλλογισμό. Και το τσιγάρο- ή μία μόνο εξάτμιση αυτοκινήτου- για την οικολογική επιβάρυνση είναι κάτι τελείως ακίνδυνο και ανύπαρκτο αλλά αν έχεις τη μύτη σου πάνω σε αυτό τότε είναι καρκινογόνο.
Αγαπητέ έχετε θεωρητικά δίκιο όμως η ποιότητα του ξύλου, το μέρος του δέντρου που χρησιμοποιείται, το είδος του ξύλου, ο πιθανός εμποτισμός του με άλλες εύλεκτες ουσίες, ο μή-τακτικός καθαρισμός της εστίας, η κακή χρήση, η φυσική γεωγραφία του λεκανοπεδίου, οι παρούσες μετεωρολογικές συνθήκες και άλλες πολλές συνιστώσες μπορούν όπως πολύ καλά γνωρίζετε να συμβάλλουν σημαντικά στις τελικές εκπομπές αερίων και μικροσωματιδίων.Θα ήθελα επίσης να προσθέσω (έχοντας ζήσει για αρκετά χρόνια σε 4 διαφορετικές χώρες) πως στην Ελλάδα, και ειδικά στην Αττική, το κλίμα είναι και ευτυχώς παραμένει εύκρατο. Μπορεί κανείς να ζήσει ευχάριστα με 14 βαθμούς μέσα στο σπίτι, μπορεί επίσης να επιζήσει και με λιγότερους.Ας μη είμαστε κακομαθημένοι. Κουβέρτες, κάλτσες και ζεστά ρούχα είναι η οικονομικότερη λύση, παντού, πάντα και από πάντα. Από τους εσκιμώους μέχρι τις βασιλικές οικογένειες για διακοπές στο Chamonix…Φιλικά,Ελεάνα
Ελεάνα, εντελώς φιλικά, έλα πες αλήθεια......έχεις το καλοριφέρ στο 25 και μιλάς εκ του ασφαλούς.......αρνούμαι να πιστέψω ότι ντύνεσαι κρεμμύδι στο σαλόνι σου για να δεις τηλεόραση και δεν τολμώ να φανταστώ πως αντιδράς αν χρειαστεί να γδυθείς πχ στο μπάνιο με 10 βαθμούς κελσίου που έχω εγώ στο σπίτι μου όταν δεν έχω θέρμανση (δε μένω στις Άλπεις, στο Αιγάλεω μένω)....Ακριβώς επειδή έχεις ζήσει στο εξωτερικό, όπου συνήθως η θέρμανση είναι δημόσιο αγαθό και όχι είδος πολυτελείας θα έπρεπε να προσέχεις λίγο παραπάνω......Και οι εσκιμώοι, Ρώσσοι, κλπ είναι γενετικά προετοιμασμένοι.....εμείς, ξέρεις, μη στα λέω, ήλιος, ζέστη κοκ.....εκτός αν εσύ που δεν είσαι κακομαθημένη είσαι χιονάνθρωπος ή πιγκουίνος και αντέχεις, εγώ πάντως είμαι με ακροαστικά 1 μήνα τώρα.....Φιλικά.Σοφία.
Να αγιάσει το στόμα σου άνθρωπέ μου! Με τις βλαχάρες που τις ενόχλησε η μυρωδιά του ξύλου. Ξεχάσαν πως κατάγονται απ' τα άνω κολοκωτροναίικα και μου το παίζουν πρωτευουσιάνες και θέλουν το πετρέλαιό τους και τις μερτσεντέ τους! Γι αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ αυτός ο τόπος!
Και για να προλάβω μερικούς, κανείς δεν είπε πως η καύση ξύλου είναι απολύτως αβλαβής. Είναι όμως πολύ προτιμότερη από αυτά που παράγονται κατά την καύση πετρελαίου, είτε θέρμανσης, είτε από τα καύσιμα των 341563853185 αυτοκινήτων που κουνήσατε όλα τα ζώα ειδικά αυτές τις μέρες και γίνεται της κακομοίρας.
Προφανώς οι υπεύθυνοι αναπνέουν "άλλον αέρα". Όχι μόνο για τα φορολογικά δεν τους κόβει, αλλά νομίζουν ότι ακόμα και τα καρκινογόνα μικροσωματίδια κάνουν διακρίσεις υπέρ τους. Eat shit and die mofo
Δυστυχως αυτοι που ειναι μεσα στο σπιτι με τζακι που καιει αναπνεουν χειροτερο αερα αν το τζακι δεν λειτουργει τελεια. Οποτε και αυτο το θεμα ειναι ταξικο.
Τα ίδια χάλια και στο Βόλο. Δυστυχώς, όσα νομίζουν ότι γλιτώνουν τώρα καίγοντας ξύλα αντι πετρελαίου, μάλλον θα τα πληρώσουν (κι εμεις μαζι τους) αργότερα σε γιατρούς :(
Το προβλημα ειναι σαφες οτι δημιουργηθηκε απο τη βλακεια του κρατους να ανεβασει τον φορο στο πετρελαιο θερμανσης. Περα απο την αφορητη κατασταση που εχει διαμορφωθει με τα τζακια, το κρατος δεν εχει Κανενα απολυτως οφελος, αλλα αντιθετα χασουρα. Οταν καποιος αγορασει 1000 λιτρα πετρελαιο και για αυτα πληρωσει200 ευρω φορο, αν εσυ την επομενη φορα διπλασιασεις τον φορο για να εισπραξεις 400, το πιθανοτερο ειναι να μην αγορασει καθολου. Ποιο ειναι οφελος για το κρατος οταν οι περισσοτεροι λεβητες παραμενουν ανενεργοι?? Επιτελους κυριοι της κυβερνησης, Χρειαζεται Ελαχιστη κοινη λογικη!! Αυτο που εχετε καταφερει ειναι τραγικο! Ελαχιστα εσοδα για το κρατος, ο κοσμος να παγωνει και ταυτοχρονα να δηλητηριαζεται η πολη απο τα τζακια! Χαμηλωστε Επιτελους τον Φορο!!
Δεν συμφωνώ βεβαίως με την παράλογη αύξηση του φόρου στο πετρέλαιο, απλά να σου εξηγήσω ποιο είναι το όφελος για το κράτος. Εννοείται ότι αυτό το όφελος δεν βγαίνει απ' τους φόρους, αλλά στην δραστική μείωση της εισαγωγής πετρελαίου που είναι εξ ολοκλήρου εισαγόμενο είδος. Πως νομίζεις ότι βελτιώνεται τελευταία το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας; Όχι βέβαια επειδή αρχίσαμε τις εξαγωγές σαν τη Γερμανία, αλλά επειδή οι εισαγωγές έχουν μειωθεί πάρα πολύ τα τελευταία 2 χρόνια. Εκεί υποθέτω προσβλέπουν περισσότερο οι "εγκέφαλοι" του Υπουργείου Οικονομικών. Το αν θα σκάσουμε τα όποια κέρδη μας στα φάρμακα βέβαια, δεν τους περνάει απ' το μυαλό...
Προτεινω να φορολογηθουν τα καυσοξυλα, η ιδιοκτησια και χρηση τζακιου και να κηρυχθει παρανομη η ιλοτομια γενικοτερα (εξαιρουνται οι μαραγκοι και επιπλοποιοι).Απορω πως δεν το εχει σκεφτει ακομα η Τροικα.
Επισης το προβλημα γινεται ακομα μεγαλυτερο καθως στις φτωχες συνοικιες ΔΕΝ καινε κανονικα καυσοξυλα , αλλα ο,τι βρουν μεχρι και στα σκουπιδια...παλλετες , ξυλα συσκευασιας, φορμάικες ακομα και στυλους του ΟΤΕ που ειναι τιγκα στα χημικα ..δεν ειναι απλα ξυλα! Ειναι επεξεργασμενα με χημικα για αλλη δουλεια και οχι για καψιμο...
Όλο σωστό εκτός της τελευταίας παραγράφου. Να ευαισθητοποιηθεί ο πληθυσμός και να κάνει τι ; Να κάτσει να ξυλιάσει ; Ή να κάνει καινούργια έξοδα για αγορά οικολογικού εξοπλισμού ; Η μόνη άμεση λύση είναι να διορθωθεί αυτή η ηλιθιότητα με την εξίσωση των φόρων και να μπουν κάποια όρια στους εμπόρους. Δε νομίζω να έχουμε δει αλλού ( στο παρελθόν ) να πέφτει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς και την ίδια στιγμή να ανεβαίνει μέσα στη χώρα. Άσε που από εδώ και πέρα δεν είμαι καθόλου σίγουρος πως θα πέσει και διεθνώς η τιμή του . . .
πραγματι ηταν ακριβως ετσι...μολις βγηκαμε απ το σπιτι μου με μια φιλη,ειχαμε αυτη τη συζητηση...της ελεγα ποσο μισω την μυρωδια του τζακιου,που πια ειναι αποπνιχτικη,και αυτη ποσο την αγαπαει γιατι της θυμιζει Χριστουγεννα...Απ τους προποδες του Υμμητου η πολη ηταν ακριβως ετσι (την στιγμη που το ειδαμε εμεις,ο καπνος ηταν λιγο πιο καταλαγιασμενος,αλλα παρεμενε το κιτρινο πεπλο)
Να προσθέσω ότι είναι και εκνευριστικό να μυρίζει παντού λες και είσαι στο Μέτσοβο, ενώ περνάνε τα τρόλεϊ και βλέπεις πολυκατοικίες. Πέρα από την πλάκα όμως το θέμα αρχίζει να γίνεται σοβαρό και από μια άλλη πλευρά. Κάθε πρωί στο διπλανό άλσος βγαίνουν πολλοί και μαζεύουν ότι ξύλα βρουν, πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο θα βγουν και τα πριόνια που ήδη έχουν ξεκινήσει στην Πάρνηθα. Πάρτε τις μάνικες, είναι θέμα υγείας και οικολογίας!