Στο σημερινό «Α μπα»: γιατί τόση μοναξιά;

Στο σημερινό «Α μπα»: γιατί τόση μοναξιά; Facebook Twitter
89


__________________
1.


Αγαπητή Α, μπα
Έχει συζητηθεί ξανά πολλές φορές αλλά να που συνέβη και σε μένα και δεν ήξερα πώς να το διαχειριστώ. Ήμουν σήμερα στο αμάξι άντρα συναδέλφου με ακόμα 2 γυναίκες και όταν γυναίκα οδηγός δεν του έδωσε προτεραιότητα, την έστειλε σπίτι να πλύνει κανένα πιάτο. Αυτό που με εξόργισε δεν ήταν η αντίδραση του αλλά η αντίδραση των γυναικών που γέλασαν με το σχόλιο του και μου είπαν να μην τα παίρνω όλα τόσο σοβαρά όταν αντέδρασα λέγοντας ότι δεν το βρίσκω καθόλου αστείο.
Κάτι τέτοιες στιγμές θα αντάλλαζα άλλα χαρίσματα μου (αχεμ) φτάνει να ήμουν ετοιμόλογη. Αλλά επειδή το ακούω συχνά (με παραλλαγές), τι απαντούμε ρε Λένα με λίγο χιουμοράκι έτσι ώστε να μην ακουστούμε σοβαροφανείς, αλλά και να βάζουμε τον άλλο στη θέση του; -άντε πάλι

Θέλεις την ατάκα που θα αποστομώσει όσους έχουν ενσωματώσει στερεότυπα κάτι χιλιάδων ετών, τα οποία επιβάλλονται βίαια από τη στιγμή που γεννιόμαστε; Ξόρκι λέγεται αυτό, όχι ατάκα, και μάλιστα μάγου προχωρημένου σταδίου, από τους καθηγητές του Hogwarts.


Μαγική απάντηση δεν υπάρχει. Αν υπήρχε, θα την ξέραμε πια, θα είχε κυκλοφορήσει. Υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο ενδεδειγμένες απαντήσεις ανάλογα με την περίσταση και ανάλογα με το κοινό, ανάλογα με το πόσο δυσάρεστη θέλεις να γίνεις, αλλά τρόπος για να μείνουν όλοι άφωνοι επειδή ξαφνικά κατάλαβαν το λάθος τους, δεν υπάρχει. Τα σεξιστικά αστεία επιτρέπουν στους άντρες (και στις γυναίκες) να πιστεύουν ότι ο σεξισμός είναι κάτι κοινωνικά αποδεκτό. Οι γυναίκες που γελάνε με τα σεξιστικά αστεία δέχονται αυτό το δεδομένο και, γελώντας, δείχνουν ότι έχουν συμμορφωθεί και άρα αξίζουν την επιβράβευση, που είναι η αποδοχή των αντρών. Λες να υπάρχει ατάκα που θα κάνει θρύψαλα αυτό το οικοδόμημα; To λέει και η επιστήμη: αυτοί που σχολιάζουν τον ρατσισμό είναι πιο αγαπητοί από αυτούς που σχολιάζουν τον σεξισμό.
 

Οπότε πρώτα νομίζω ότι πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν φταις εσύ που δεν είσαι αρκετά ετοιμόλογη, αλλά ότι είσαι μειοψηφία σε ένα πολύ ισχυρό και καθιερωμένο σύστημα καταπίεσης. Δεν μπορείς να το αλλάξεις με την κατάλληλη φράση που θα πεις μια στιγμή μέσα σε ένα αυτοκίνητο. Δεν είσαι εσύ υπεύθυνη που λέγονται σεξιστικά αστεία, επειδή δεν έχεις βρει τον τρόπο να τα σταματήσεις. Οπωσδήποτε, μη γελάς. Αυτό είναι η αρχή. Το «δεν είναι αστείο», δεν είναι κακή συνέχεια. Μη φοβάσαι να σε πουν σοβαροφανή. Θα πουν αυτό, ότι είσαι καταπιεστική, για τη μάστιγα που είναι η πολιτική ορθότητα και δεν μπορούμε να αρθρώσουμε κουβέντα και έχει χαθεί το αλατοπίπερο, θα τα διαβάσουμε και στα σχόλια άλλωστε. Το τελευταίο πρόβλημα που έχει η Ελλάδα είναι η πολιτική ορθότητα, απορώ πώς τα λέμε αυτά και δεν κυλιόμαστε στο πάτωμα από τα γέλια. Έχουμε ακριβώς το αντίθετο πρόβλημα: του παραληρηματικού οχετού ρατσισμού και σεξισμού, σε ιδιωτική και δημόσια σφαίρα. Και όμως, τα πράγματα αλλάζουν συνέχεια, και ξεκινούν συζητήσεις που πριν από δέκα, είκοσι χρόνια ήταν επιστημονική φαντασία. Ας συνεχίσουμε να εντοπίζουμε το πρόβλημα, βάζοντας το λιθαράκι μας.

__________________
2.

Αγαπητη Α,μπα,
Πιστευα οτι μετα τα 20 οι ανθρωποι ωριμαζουν οσο να'ναι και αρχιζουν να κανουν πραγματικους φιλους..Αλλα οχι..Συνεχιζω να βλεπω ψευτικες σχεσεις,ζηλεια κλπ. Ποτε ο ειλικρινης εγινε outsider κ ο κομπλεξικος αγαπητος;- Just wondering


Τώρα ελπίζω να μην έχεις μεταθέσει τις ελπίδες σου και να πιστεύεις ότι μετά τα 30 οι άνθρωποι ωριμάζουν, γιατί σε περιμένει και άλλη απογοήτευση. Οι άνθρωποι που πρόκειται να ωριμάσουν περισσότερο είναι ήδη ώριμοι, φαίνονται από το δημοτικό. Η σοφία δεν έρχεται με τα χρόνια, δεν είναι αυτόματη η προαγωγή λόγω παλαιότητας, την κερδίζεις με κόπο και ιδρώτα.


Θα συνεχίσεις να βλέπεις ψεύτικες σχέσεις, ζήλια και κόμπλεξ για όσο ζεις, γιατί έτσι είναι ο άνθρωπος. Ευτυχώς είναι και πολλά άλλα, αρκεί να ξέρεις πού να ψάξεις, και με τι μάτια να το δεις. Πρόσεχε μόνο να μην κρίνεις για να μην κριθείς. Μπορεί να πιστεύεις ότι είσαι ειλικρινής, αλλά οι άλλοι να πιστεύουν ότι είσαι αγενής χοντράνθρωπος. Μπορεί να πιστεύεις ότι κάποιος είναι κομπλεξικός, και οι άλλοι να πιστεύουν ότι είναι ένας αξιαγάπητος εκκεντρικός. Η ωριμότητα δεν εξαφανίζει τα αρνητικά χαρακτηριστικά των άλλων ή τα δικά μας. Χαρίζει καλοσύνη, προσαρμοστικότητα, συμπάθεια προς το ανθρώπινο γένος, και χτίζει ευέλικτες άμυνες. Και ο πιο πραγματικός φίλος θα σε στενοχωρήσει, όπως θα τον στενοχωρήσεις κι εσύ. Τότε θα φανεί ο ώριμος άνθρωπος.

__________________
3.


Γειά σου Α,μπα...το σκέφτηκα πολύ πριν σου γράψω...έχω έναν προβληματισμό...θα σου τον μεταφέρω, ωστόσο δεν ξέρω αν μπορείς κάπως να με βοηθήσεις...είμαι 38 χρονών απο πόλη της Κεντρικής Ελλάδας...γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω εδώ...νομίζω όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο δύσκολες είναι οι εποχές...μάλλον πως είμαστε σήμερα και πως έχουμε καταλήξει συναισθηματικά όλοι με όσα συμβαίνουν...το καλό είναι ότι έχουμε στραφεί (πιστεύω, δε ξέρω) σε πράγματα που ίσως είχαμε ξεχάσει...να μην τα πολυλογώ εκεί που θέλω να καταλήξω...η φύση, χώροι απίστευτης ομορφιάς, πάρκα χώροι που μπορείς να ηρεμήσεις...τουλάχιστον φαίνεται πως και πολύς κόσμος έχει στραφεί πλέον σε τέτοιου είδος δραστηριότητες, είτε με τρέξιμο, ποδηλασία, περπάτημα...γιατί τα τελευταία 2 τελευταία χρόνια η εικόνα της πόλης μου και του συγκεκριμένου πάρκου μοιάζει "εγκαταλελειμμένο"...σε άσχημη κατάσταση...ναι όλοι μας πρέπει να ενδιαφερθούμε...γιατί έτσι?...αλλά δεν ξέρω αγανακτώ...(δεν ανέφερα την πολή ίσως για ευνόητους λόγους)...ευχαριστώ-Βίκυ

Δεν ξέρω αν το έχεις μάθει, αλλά τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα έχει μπει σε κάτι οικονομικές περιπέτειες.

__________________
4.

Ένας φίλος ήταν μέχρι τα30+ φάση sex drugs and rock n roll! Ότι να ναι σκηνικά και πολλές κραιπάλες. Πριν 2 χρόνια γνώρισε μία κοπέλα την οποία τελικά και παντρεύτηκε σούπερ κυριλέ δικηγόρο και από τότε τα έκοψε όλα, άρχισε γυμναστήριο, δουλεύει πολύ και κοιμάται απ' τις 10. Δεν κρίνω ποια φάση είναι καλύτερη αλλά ρωτάω: Υπάρχουν άνθρωποι που μας εμπνέουν σε τόσο σχιζοφρενικό βαθμό ώστε να αλλάξουμε όλη μας τη ζωή, ή θέλουμε να αλλάξουμε τη ζωή μας και βρίσκουμε ανθρώπους που μας βοηθούν να πάρουμε την κατεύθυνση που θέλουμε?

Και τα δύο μπορούν να συμβούν. Αν συμβαίνει το πρώτο, θα έχει άσχημο τέλος η ιστορία, αν συμβαίνει το δεύτερο, ίσως να έχει λιγότερο κακό. Μπορεί να συμβαίνει και κάτι άλλο όμως. Αν ο φίλος σου ζούσε τη φάση sex drugs and rock'n'roll ψυχαναγκαστικά, είναι πολύ εύκολο να πήγε από τον έναν ψυχαναγκασμό στον άλλον, από τα ναρκωτικά στην φανατικά υγιεινή ζωή, από το ένα άκρο στο άλλο άκρο. Άλλα του φταίνε, και προσπαθεί να τα λύσει με εμμονές και τελετουργίες. Είναι πολύ πιθανό να έχει και αυτή η εκδοχή της ιστορίας κακό τέλος. Εκτός αν βρήκε τον προορισμό του στον πλανήτη και ζήσει για πάντα ευτυχισμένος, ποιος ξέρει.

 


__________________
5.


Λοιπόν................
Είμαι 25 και μου γυάλισε ένας 55χρονος. Ειναι πολυ καλοστεκουμενος και πολυ σεξυ. Δεν θέλω να δημιουργήσω κάποιο παραπάνω δέσιμο μαζί του, απλά να το κάνουμε γιατί τον σκέφτομαι σεξουαλικά συχνά. Πιστεύεις να το τολμήσω ή να το αφήσω γιατί μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα από μεριά του;- 25-55

Ενώ από τη μεριά σου αποκλείεται; Ξέρεις τι λένε για τα έξυπνα πουλιά; Κάνε ό,τι θέλεις, σε ελεύθερη χώρα ζεις, αλλά μην προδικάζεις το αποτέλεσμα. Ό,τι και να έχεις στο μυαλό σου, να είσαι προσεκτική, να προστατεύεις τον εαυτό σου, και να μην υποτιμάς κανέναν. Οι ανθρώπινες σχέσεις πάντα αφήνουν υπολείμματα, ακόμη και οι πιο αδιάφορες. Οι σεξουαλικές είναι πιο στενές, θέλεις δε θέλεις, και ελέγχονται ακόμη πιο δύσκολα. Πρέπει να ξέρεις πολύ καλά τον εαυτό σου για να μπορείς να τον προστατεύεις αποτελεσματικά, και στα 25 αυτό είναι κάπως απίθανο. Τόλμησε, με προσοχή, κρατώντας μικρό καλάθι.


__________________
6.


Σκεφτόμουν ότι είναι κρίμα να σπαταλάμε τόσο καθαρό, πόσιμο νερό για να πλύνουμε φρούτα και λαχανικά. Είπα να βρω κανέναν τρόπο εξοικονόμησης και έψαξα μήπως υπάρχει καμία συσκευή τύπου πλυντήριο. Το μόνο που βρήκα για το σπίτι ήταν κάτι με όζον που είχαν 2 σελίδες με ανυπόστατες βλακείες, και πολύ αμφιβάλλω αν καθαρίζουν αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα και τις βρωμιές. Μετά είχε τα επαγγελματικά, αλλά ήταν μεγάλα και ακριβά. Έτσι σε ρωτάω:
α) ένα σωρό gadgetάκια κουζίνας έχει για την βελτίωση της γεύσης, της ποιότητας, της υφής κ.λ.π η σπατάλη νερού τόσο minor σημασίας είναι;
β) μήπως ξέρεις εσύ καμία αξιόπιστη οικιακή συσκευή ή/και κανένα κόλπο που βοηθάει; -Frouti

Μωρέ να το βρω, αλλά μετά πώς θα ξεπεράσουμε το γεγονός ότι χρησιμοποιούμε πόσιμο νερό για το καζανάκι; Για να πλένουμε τα αυτοκίνητα μας; Για να ξεπλένουμε σκόνες από τα μπετά;


__________________
7.


ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΜΟΝΑΞΙΑ??
ΕΝΝΟΩ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΝΙΩΘΟΥΜΕ ΜΟΝΟΙ ΣΤΑ 70,80 ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΘΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΖΗΣΕΙ ΚΑΙ ΜΙΑ ΖΩΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΙ ΚΑΙ....
ΣΤΑ 20 ΚΑΙ ΣΤΑ 30 ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΗ ΜΟΝΑΞΙΑ?
ΤΟΣΟ ΑΧΑΡΙΣΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΥΤΥΧΗΣΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ?—ΑΡΤΕΜΙΣ

Η ΜΟΝΑΞΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΤΥΧΙΑ. ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΥΝΘΛΙΠΤΙΚΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ, ΣΥΝΥΦΑΣΜΕΝΟ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΥΠΑΡΞΗ. ΜΟΝΟΙ ΓΕΝΝΙΟΜΑΣΤΕ, ΜΟΝΟΙ ΑΡΡΩΣΤΑΙΝΟΥΜΕ, ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΖΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ, ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΜΕ. Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΟΝΑΧΙΚΟ ΠΕΡΑΣΜΑ, ΜΙΑ ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΛΑΜΠΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ, ΚΑΙ Η ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΑΥΤΗ ΕΛΑΦΡΑΙΝΕΙ ΚΑΤΑ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΜΕ ΤΟ ΜΑΓΙΚΟ ΑΓΓΙΓΜΑ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΕΠΑΦΗΣ, ΔΗΛΑΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ.


Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ. Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΧΟΣ. Η ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΘΕΛΗΣΗ ΤΗΣ, ΚΑΤΑ ΣΤΙΓΜΕΣ, ΚΑΙ ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΣ. Αλλιώς δεν θα κάναμε σχέσεις. Θα καθόμασταν όλη μέρα αραχτοί να βλέπουμε σειρές και να τρώμε πίτσες.

89

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ