6 μαθήματα ζωής για τον επόμενο Τσίπρα

6 μαθήματα ζωής για τον επόμενο Τσίπρα Facebook Twitter
Φωτ.: Aris Oikonomou / SOOC
25

Δεν πιστεύω ότι ήρθε η ώρα για επόμενο Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός είναι νεότατος, αγαπητός στην πλειοψηφία των Ελλήνων και δείχνει πως προσπαθεί με κάθε μέσο να βοηθήσει τη χώρα. Δεν πρέπει να ανακοπεί η προσπάθειά του, εφόσον δεν το θέλει ο ίδιος. (Και παρά τα μειονεκτήματά του, μακάρι οι επόμενοι να έχουν κάποιες απ' τις αρετές του, όπως είναι το σθένος και η επιμονή του.)  

Η παρακάτω λίστα αναφέρεται σε όλους τους επόμενους ή/και επίδοξους πρωθυπουργούς, για να αποφύγουν τα εξώφθαλμα λάθη όλων των προηγούμενων...

1) Μην δηλώνεις αντιμνημονιακός - γίνε!

Ο Τσίπρας (όπως και ο Σαμαράς) όσο ήταν στην αντιπολίτευση έλεγαν όχι σε όλα. Αφού έθρεψαν ένα μεγάλο αντιμνημονιακό κίνημα φανατίζοντας τους οπαδούς τους, μετά αναγκάστηκαν να γίνουν κι αυτοί μνημονιακοί μη βλέποντας καλύτερη επιλογή και μην έχοντας τη δύναμη να νικήσουν μια Ευρώπη με δεξιές, νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις.
Η ζημιά που έκαναν στη χώρα όσο ήταν στην αντιπολίτευση δεν μας ενδιαφέρει στη συγκεκριμένη λίστα - μόνο η ζημιά που έκαναν στους εαυτούς τους. 
Για χρόνια ο Τσίπρας έλεγε μεγάλες κουβέντες και έσκιζε εικονικά τα μνημόνια και τώρα οι αντιμνημονιακές του υπερβολές έρχονται να τον κυνηγήσουν ανελέητα. 
Ο λαϊκισμός γυρίζει μπούμερανγκ και κάθε επίδοξος Πρωθυπουργός θα πρέπει να τον αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. 
Αν καταφέρεις να εφαρμόσεις μια αντιμνημονιακή πολιτική, καλώς. Άστο μας για έκπληξη. Δεν χρειάζεται να δηλώνεις αντιμνημονιακός, αρκεί να το παλέψεις και να προσπαθήσεις να γίνεις, έστω και στην πορεία.  

2) Έχε έτοιμο και κοστολογημένο ένα Plan B - και ανακοίνωσέ το ξεκάθαρα. 

Είναι απαραίτητο να έχεις μια ξεκάθαρη εναλλακτική, αποδεχόμενος ότι μπορεί να μην καταφέρεις να πετύχεις/εφαρμόσεις την πρώτη σου επιλογή. Εφόσον όμως εκλεγείς με σύνθημα πως υπάρχει και άλλος δρόμος, μην τον κρατάς κρυφό για τον εαυτό σου. 
Τεκμηρίωσε τον και εξήγησε στον λαό ποια ακριβώς είναι η εναλλακτική -εάν όντως υπάρχει φυσικά- και μην αφήνεις τους πάντες στα σκοτάδια. 
Το αποτέλεσμα είναι να μην ξέρουν σε τι να ελπίσουν (θέλουν να ελπίσουν για συμφωνία, αλλά φοβούνται ότι θα υποχωρήσεις πολύ, θέλουν να ελπίσουν για Grexit αλλά φοβούνται ότι δεν θα μπορείς να το διαχειριστείς, κλπ). Αυτό κάμπτει το ηθικό των πολιτών κρατώντας τους σε συνεχή αβεβαιότητα. 

3) Μην απορρίπτεις σπασμωδικά κάθετι που κάνουν οι αντίπαλοί σου.

Ο ένας μετά τον άλλο εκλεγμένο Πρωθυπουργό απ' το 2009 κερδίζουν την εξουσία κατηγορώντας τους προηγούμενους για ενδοτισμό και υποχωρήσεις, και υπόσχονται πως αυτοί θα τα καταφέρουν καλύτερα. Πριν περάσει λίγος καιρός συνειδητοποιούν πως οι προηγούμενοι δεν ήταν αυτά τα απαθή προδωτικά τέρατα που κατηγορούσαν, αλλά αντιμετώπιζαν υπαρκτά και δύσκολα προβλήματα.
Ένας λόγος που γελοιοποιήθηκαν -με πιο πρόσφατο τον Τσίπρα- είναι επειδή αφού πολέμησαν και εξευτέλισαν τους προκατόχους τους, μετά έκαναν τα ίδια με αυτούς, δείχνοντας πως μάλλον, δεν υπήρχε άλλος -εγγυημένα αποτελεσματικός- τρόπος να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση. 
Αντιμετώπισε με ευγένεια και κατανόηση τον τρέχοντα Πρωθυπουργό, γιατί όταν θα βρεθείς στη θέση του θα διαπιστώσεις ότι ήταν καλύτερο να μασούσες παρά να μιλούσες.
4) Να είσαι καχύποπτος με όλους και με όλα
Ο κάθε νέος Πρωθυπουργός πιστεύει ότι όλοι θα υποκλιθούν στο μεγαλείο του ή ότι θα καταφέρει να κάνει ένα σωρό συμμαχίες. Μην βασίζεσαι στους ξένους για συμμαχίες ή για να σου φερθούν σωστά. Έχε συνέχεια στο νου σου πως κάθε χώρα, καλώς ή κακώς, κοιτάζει πρώτα το συμφέρον της. Μην πιστεύεις κούφιες υποσχέσεις και μη δέχεσαι ως γεγονός ό,τι σου πουν οι δανειστές. Δεν χρειάζεται να γίνεις συνωμοσιολόγος, απλώς να γνωρίζεις πως όπως εσύ μπορεί να μπλοφάρεις ή να προσπαθήσεις να 'εκβιάσεις' το ίδιο κάνουν κι οι άλλοι - όλη την ώρα...

  

5) Μείνε σταθερός στις απόψεις σου. 

Και όχι μόνο στα μεγάλα ζητήματα. Μην προσπαθείς να θολώσεις τα νερά λέγοντας το πρωί το ένα και το βράδυ το άλλο. Μην αυτοδιαψεύδεσαι συνέχεια, μην γκρινιάζεις για διαστρέβλωση. Αν παρεξηγούνται συνεχώς τα όσα λες ακόμα και από τους δικούς σου, τότε υπάρχει έλλειψη σταθερότητας και σαφήνειας. 
Αν πιστεύεις κάτι πολύ -τόσο ώστε να το δηλώσεις δημόσια- υποστήριξέ το μέχρι τέλους. Αλλιώς πρόσεχε πολύ το τι δηλώνεις δημόσια...

6) Έχε αυτοπεπoίθηση - Μην νομίζεις όμως ότι είσαι Θεός

Ένας τρόπος για να κερδίσεις την εξουσία είναι να υποσχεθείς τα πάντα στους πάντες. Προσλήψεις, λεφτά, σκίσιμο μνημονίων - κι ο κόσμος θα σε πιστέψει. Πολλές φορές όμως οι υποσχέσεις δεν δίνονται μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, αλλά και επειδή ο υποψήφιος Πρωθυπουργός πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. 
Αυτό θεωρώ πως συνέβη και με τον Τσίπρα. Δεν νομίζω ότι έλεγε συνειδητά ψέματα, απλώς ήταν σίγουρος πως αυτός και μόνο αυτός θα πετύχαινε όσα δεν πέτυχαν οι προηγούμενοι. 
Η αυτοπεπείθηση είναι απαραίτητη για έναν πολιτικό. Ο επόμενος Τσίπρας όμως θα πρέπει να υπολογίσει τις δυνάμεις του με περισσότερη ακρίβεια και περισσότερη σεμνότητα. 
Εκτός αν είσαι υπερήρωας, είναι δύσκολο να τα βάλεις με όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, αποκαλώντας τους τρομοκράτες, και να νικήσεις. Να τρία χαρακτηριστικά που θα σε βοηθήσουν περισσότερο: Σεμνότητα, αυτογνωσία και επίμονη διπλωματικότητα. 

 

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ