Στο σημερινό ‘Α, μπα’: έτος 2015

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: έτος 2015 Facebook Twitter
28


________________
1.


Θέλω να σταματήσω την ψυχανάλυση. Θέλω να μην αλλάξω, να μην καταβάλω καμία προσπάθεια και να γίνω ευτυχισμένη όπως είμαι τώρα, με τα χαρακτηριστικά που έχω. Γίνεται;- frank


Αυτό είναι κάτι που πρέπει θα συζητήσεις κατά τη διάρκεια της θεραπείας.


________________
2.


Αγαπητή Α μπα! Έχω γάμο τον Ιούλιο και είμαι δεύτερη ξαδέρφη του γαμπρού με πολύ καλές σχέσεις. Το θέμα είναι ότι εγώ από μικρή βαριόμουν τους γάμους και δεν πήγαινα ποτέ και τώρα δεν έχω ιδέα τι να βάλω ή και πως να φερθώ. φοβάμαι μην είμαι σαν τον μαπμπουϊνο εκεί πέρα.!- KnowsNothing


Δεύτερη ξαδέρφη, κανείς δεν θα ασχοληθεί με το τι θα βάλεις ή πώς θα φερθείς, γιατί δεν παντρεύεσαι εσύ. Αν έχεις βρεθεί ποτέ σε συνάντηση συγγενών, ξέρεις ήδη πώς θα είναι. Βάλε κάτι που σου αρέσει, πες 'να μας ζήσουν', και μην την πέσεις στους φίλους του γαμπρού μεθυσμένη. Δεν χρειάζεται άλλη οδηγία.


________________
3.


Αγαπητή α μπα εδω και καποιους μηνες διαβαζω τις απαντήσεις σου και πρεπει να σου πω οτι κανεις εξαιρετικη δουλεια..ειμαι ακόμα στο λυκειο το προβλημα ειναι οτι δεν υπαρχει καποιο συγκεκριμενο προβλημα ειμαι στην προσπαθεια του να το εντοπισω.Ειμαι καλη μαθητρια οχι απ αυτες που διαβαζουν ακαταπαυστα,εχω φιλους και ειμαι κοινωνικοποιημενη ως ενα βαθμο, σχετικα καλες σχεσεις με οικογενεια αλλα νιωθω ενα κενο.Επίσης πολλες φορες οτι οι γυρω μου(οχι τοσο στενοι μου ανθρωποι) με αντιμετωπιζουν ως χαζη αν και ξερω πολυ καλα οτι δεν ειμαι..αλλα εγω επηρεαζομαι απο τα σχολια τους ....πχ οταν κανω χαβαλε με φιλους μου στην ταξη και χαιρομαι ειμαι πολυ αντιδραστικη θα φωναξω θα γελασω δυνατα θα υπαρχουν παντα αυτα τα δυο τρια ατομα που θα με σχολιασουν,μονο εμενα ...και γω πρεπει να φανω καλη και να μην αντιδρασω ομως εχω τα ορια μου πραγματικα και δεν ξερω πως να τους αντιμετωπισω γιατι ειναι πραγματικα καλοι στο να μου τη λενε ...τι να κανω?

Τι να κάνεις για ποιο πράγμα; Για το ότι δεν σε λατρεύουν όλοι, και πάντα υπάρχουν δυο τρεις που θα σε σχολιάσουν; Τίποτα δεν μπορείς να κάνεις, πάντα έτσι θα είναι, θα υπάρχουν άτομα που δεν θα σε συμπαθούν, και τα σχόλια τους θα σε ενοχλούν.


Το 'κενό' που περιγράφεις δεν ξέρω τι είναι, γιατί δεν το αναλύεις άλλο. Η πληρότητα έρχεται, αν έρθει, μέσα από μεγάλη προσπάθεια, φιλοσοφημένη στάση ζωής, ή δεν έρχεται, και μαθαίνεις να αποδέχεσαι ότι παραμένεις ένας άνθρωπος με ένα κενό, που δεν μπορεί να κατακτήσει τη μόνιμη ευτυχία. Αυτή η στάση σπάνια βρίσκεταιι σε ανθρώπους που είναι ακόμη στο Λύκειο.

________________
4.


Ποια η γνώμη σου για την τριλογία Πριν το ξημέρωμα/ ηλιοβασίλεμα/ τα μεσάνυχτα;


Μου αρέσουν πολύ και οι τρεις ταινίες. Νομίζω ότι περιγράφει καλά την εξέλιξη μιας μερίδας ανθρώπων, πώς οι φαντασιώσεις γίνονται πραγματικότητα και πώς η πραγματικότητα απογοητεύει. Ο Ήθαν Χοκ μου φαίνεται πολύ αξιόλογος ηθοποιός και σεναριογράφος και στο Boyhood ήταν επίσης φοβερός.


________________
5.


Α, μπά μου, είναι που λες ένα παιδί με το οποίο έχουμε συναντηθεί μέσω κοινής παρέας 4, 5 φορές το τελευταίο 6μηνο. Βράδυ με ποτό. Κάθε φορά νομίζω πως υπάρχει πολύ χημεία, μιλάμε, με κοιτάζει έντονα και συνεχώς με αγγίζει, πιάνει. Έχει κοπέλα όμως. εγώ γενικά επειδή δεν είμαι και πολύ διαχυτική, όλη αυτή η συμπεριφορά μου φαίνεται κάπως. Με τους φίλους και πόσο μάλλον με τους γνωστούς δεν συμπεριφέρομαι ανάλογα. Όμως τελικά μπορεί να μην τρέχει και τίποτα, έτσι; ίσως και να ξέρω τι θα μου πεις, αλλά θέλω να το ακούσω γιατί μάλλον έχω αρχίσει να παραμυθιάζομαι και να περιμένω πως και πως αυτές τις συναντήσεις. –κιπερ

Αναρωτιέμαι τι πίστευες ότι θα πω. Θα πω το εξής: το πιο πιθανό είναι ότι όντως φλερτάρει, και αν συνεχίζει να έχει άλλη, το πιο πιθανό είναι ότι αν το εκφράσεις θα πει 'ποιος; Εγώ;' Το μέλλον όμως, αόρατο.

________________
6.


Συνονόματη, γεια σου και συγχαρητήρια για την στήλη σου!
Συζητώντας πρόσφατα με παρέα γνωστών, η κουβέντα κατέληξε στην ελληνική γλώσσα. Εκεί, κάποιος ανέφερε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την Ινδοευρωπαϊκή Θεωρία, λέγοντας συγκεκριμένα ότι πρόκειται για μία από τις πολλές ανθελληνικές θεωρίες που σκοπό έχουν να μειώσουν την δόξα της ελληνικής γλώσσας (η οποία μάλλον ξεφύτρωσε σαν μανιτάρι έτσι, στα καλά του καθουμένου). Αυτό που μου έκανε όμως μεγαλύτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι οι υπόλοιποι έσπευσαν να συμφωνήσουν, λέγοντας συγκεκριμένα ότι η γλώσσα μας είναι νομοτελειακά ανώτερη από όλες τις άλλες και είναι και η αρχαιότερη, ενώ κάθε αντίλογος έχει σκοπό να καταστρέψει την γλώσσα και κατ' επέκταση ολόκληρο τον πολιτισμό μας, κτλ, κτλ . Αυτό που με θορύβησε είναι το γεγονός πως μία εκ των ομιλητών είναι και φιλόλογος, οπότε τρέμω να φανταστώ τι θα λέει στους μαθητές της. Με τρομάζει το ότι συνωμοσιολογίες φαντάζουν σε κάποιους ανθρώπους ως κρυμμένες αλήθειες, ενώ η επίσημη επιστημονική απάντηση αντιμετωπίζεται ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού και απάτης. Έτσι θα ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη και τη δική σου αλλά και των αναγνωστών σου: πώς είναι δυνατόν, εν έτει 2015, να υπάρχουν άνθρωποι που να αγνοούν πράγματα που αποδέχεται η επιστημονική κοινότητα στο σύνολό της; Και, πρόσεξε, δεν αναφέρομαι σε Χρυσαυγίτες, έχω συναντήσει παρόμοια φαινόμενα σε άτομα με πανεπιστημιακή μόρφωση, από τα οποία θα περίμενε κανείς λίγη παραπάνω κριτική σκέψη.- Ελένη

Η μερίδα των εξειδικευμένων ηλίθιων που βγαίνει από τα Πανεπιστήμια (δεν εννοώ φυσικά ότι είναι όλοι έτσι, μιλάω για αυτή τη μερίδα) προσπαθεί να αντλήσει αξία και να αυτοπροσδιοριστεί μέσα από θεωρίες που τους τοποθετεί σε μια ομάδα ανώτερη, αληθινή ή φανταστική – φυσικά, οι φανταστικές είναι καλύτερες, γιατί είναι ξεκάθαρα, αδιαμφισβήτητα ανώτερες. Δεν ξέρουν γιατί πρέπει να έχουν αυτοπεποίθηση, δεν έχουν προσπαθήσει ή καταφέρει να χτίσουν αυτοπεποίθηση, έτσι η φιλόλογος συντηρεί τον αυτοσεβασμό της πιστεύοντας ότι είναι μέλος μιας ομάδας που μιλάει την καλύτερη γλώσσα που έχει εμφανιστεί ποτέ στη γη. Είναι η αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος, γιατί τον δρόμο προς τον αυτοπροσδιορισμό για ολοκληρωμένους πολίτες θα έπρεπε να τον δείχνει η βασική εκπαίδευση, στο Πανεπιστήμιο θα έπρεπε να είναι λυμένα αυτά τα ψυχολογικά.

________________
7.


Αγαπητή Α μπα,

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η πλειοψηφία των ανθρώπων δεν μπορεί με τίποτα να δεχτεί την ιδέα ότι κάποιοι άνθρωποι είναι ασεξουαλικοί. Τι ακριβώς είναι δυσνόητο; Όταν κάποιος λέει ότι είναι gay δεν τον αμφισβητεί κανείς, δεν του λέει "μπα, είσαι μπερδεμένος, δεν έχεις γνωρίσει το κατάλληλο πρόσωπο του αντίθετου φύλου" κλπ. Στους ασέξουαλ λένε συνέχεια τέτοια και χειρότερα. Και είναι τόσο απλό concept. Δυσκολεύεται πολύς κόσμος να το καταλάβει, και θα χαιρόμουν πολύ ν' ακούσω γιατί πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό. Εγώ σίγουρα δεν μπορώ να καταλάβω!- ace-or-ally?


Πρώτα πρώτα, φυσικά λένε και στους γκέι ότι είναι μπερδεμένοι και ότι θα 'το ξεπεράσουν'. Εδώ υπάρχουν παπάδες που προτείνουν εξορκισμό. Ο κόσμος δυσκολεύεται γενικά πάρα πολύ να δεχτεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι διαφορετικοί, γιατί όλοι μας από τις εμπειρίες μας κρίνουμε, κι ενώ υπάρχουν άπειρα κανάλια πληροφόρησης, όλοι πάλι στις προσωπικές μας εμπειρίες ανατρέχουμε. Αν είμαστε στρέιτ, αυτό ξέρουμε, αυτό εμπιστευόμαστε. Λέει κάποιος ότι δεν τον ενδιαφέρει το σεξ; Αυτός που ακούει θυμάται τότε που γνώρισε τον Κωστάκη και κάτι τσιτσίρισε μέσα του, και απαντάει 'όταν γνωρίσεις το κατάλληλο πρόσωπο' (τον Κωστάκη), θα σου περάσει. Δεν μπορεί, δεν θέλει να καταλάβει ότι δεν υπάρχει και άλλη περίπτωση. Για τον ίδιο λόγο για παιδιά δεν ακούν τις προειδοποιήσεις των μεγάλων, ή οι μεγάλοι δεν δέχονται συμβουλές. Αν δεν ζήσουν κάτι στο πετσί τους, δεν πιστεύουν ότι υπάρχει. Ο αδιαφορία προς το σεξ δεν είναι απλό κόνσεπτ. Το σεξ βρίσκεται παντού γύρω μας, βομβαρδιζόμαστε από το την ιδέα ότι όλοι θέλουν κάτι ή κάποιον, είναι πάρα πολύ αυτονόητο και απασχολεί πάρα πολύ τον κόσμο – και μόνο το 'α μπα' να διαβάσεις, το καταλαβαίνεις.

28

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ