Γιατί είναι τόσο εξωφρενικά άτολμη η Αριστερά στο θέμα Εκκλησίας;

Γιατί είναι τόσο εξωφρενικά άτολμη η Αριστερά στο θέμα Εκκλησίας; Facebook Twitter
Ιερώνυμος και Μπαλτάς / Εκκλησία και Κράτος
48

 

Και ενώ το πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για διαχωρισμό κράτους εκκλησίας έχει χαθεί στον λαβύρινθο των ξεχασμένων υποσχέσεων (μαζί φυσικά με τα σχέδια για την εξεύρεση χρημάτων απ' τη δίκαια φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας) διαβάζω:

 

ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ: Καμία αλλαγή στο (υποχρεωτικό) μάθημα των Θρησκευτικών και στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ο Υπουργός Παιδείας

 

Το πλήρες άρθρο στο Έθνος: 

 

«Γέφυρες» με την Εκκλησία
Εκτός από τα πνευματικά ζητήματα, η Εκκλησία καλείται ενίοτε να αντιμετωπίσει και θέματα... πρακτικής φύσεως - εξ ου και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε χθες από τον υπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων Αρ. Μπαλτά να μεριμνήσει για την πρόσληψη κληρικών...


Στήριξη και προσλήψεις
Η συνάντηση, στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών, ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Ελλάδος και του νέου υπουργού Παιδείας.
Συμφώνησαν να κρατήσουν ανοιχτή τη γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο για τη διευθέτηση των ζητημάτων που προκύπτουν, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται η λειτουργία της κοινής επιτροπής που θα εξετάζει όλα τα εκκλησιαστικά θέματα.

Αμφότερες οι πλευρές διαβεβαίωσαν ότι η χθεσινή συνάντηση γνωριμίας έγινε σε άριστο κλίμα. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ζήτησε από τον υπουργό να στηρίξει τα 500 ιδρύματα της Εκκλησίας που πραγματοποιούν κοινωνικό έργο, όπως επίσης και να καλυφθούν τα κενά σε κληρικούς στις μητροπόλεις, τα οποία προέκυψαν από το κύμα συνταξιοδοτήσεων που παρατηρήθηκε κυρίως σε ακριτικές και νησιωτικές περιοχές.

Επιπλέον ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να υπάρξει λύση στο θέμα της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, ενώ έθεσε και το θέμα της διατήρησης του υποχρεωτικού χαρακτήρα του μαθήματος των Θρησκευτικών με την υφιστάμενη μορφή του...

 

Καμία αλλαγή στα Θρησκευτικά
Ο υπουργός, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στο μάθημα των Θρησκευτικών και στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, ζητήματα που είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα.

«Εχει ήδη θεσμοθετηθεί μια επιτροπή Πολιτείας και Εκκλησίας για να συζητά συστηματικά τα ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας και θα βάλουμε σε τάξη τα πολλά και ενδιαφέροντα ζητήματα που έθεσε ο Αρχιεπίσκοπος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Αρ. Μπαλτάς, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη γενική επισκόπηση που είχαν αναφορικά με τις σχέσεις Πολιτείας - Εκκλησίας...

 

*

Τι κι αν ο Πρωθυπουργός είναι άθεος. Τι κι αν όλη η κυβέρνηση σνόμπαρε τον θρησκευτικό όρκο. Τι κι αν η κοινωνία υποστηρίζει το διαχωρισμό κράτους και εκκλησίας. Τι κι αν η πλειοψηφία θέλει να χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες του κράτους τα χρήματα της Εκκλησίας που τα μαζεύουν εδώ και αιώνες για «μια ώρα ανάγκης». 

Η νέα κυβέρνηση προτιμάει να γλείψει την Εκκλησία, να διαβεβαιώσει ότι τα θρησκευτικά θα συνεχίσουν να είναι προσηλυτιστικό όπως ήταν πάντοτε, να σκεφτεί τρόπους για να στηρίξει τα ιδρύματα της εκκλησίας που μοιράζουν τρόφιμα (τα οποία τρόφιμα δίνει ο κόσμος και δεν τα αγοράζει απ' την τσέπη της η εκκλησία) και να κάνει προσλήψεις νέων παπάδων. 

Δεν ξέρω κατά πόσο έπαιξε ρόλο το ξεδιάντροπο γλείψιμο Ιεραρχών προς τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο καιρό. Μητροπολίτες που σχεδόν παρουσίαζαν τον Τσίπρα ως Αντίχριστο, μετά τις εκλογές τον παρουσιάζουν σχεδόν σαν τον νέο Ιησού. Οι σφοδρότεροι πολέμιοί του που έγιναν ηχηροί υποστηρικτές του (πχ. ο Αμβρόσιος και ο Άνθιμος) έριξαν πρώτοι τις γέφυρες, και δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει να τσίμπησε.

Το μπαράζ των υπέροχων δηλώσεων των πρώτων ημερών -απ' το τι θα γίνει με το μνημόνιο και τις Σκουριές μέχρι τα βουλευτικά αυτοκίνητα και την άμεση κατάργηση ΕΝΦΙΑ- υποσχέθηκαν μια κυβέρνηση πραγματικά αριστερή και πιστή στις ιδέες της.

Καταλαβαίνω το πισωγύρισμα σε θέματα που άπτονται της οικονομίας, μερικές φορές μπορεί να είναι και αναπόδραστα. Όμως δεν καταλαβαίνω πισωγυρίσματα σε κοινωνικά θέματα, σε θέματα αρχής και σε ζητήματα που δεν κοστίζουν ούτε ένα ευρώ.

Πόσω μάλλον που αν ζητούσε λεφτά απ' τον Αρχιεπίσκοπο ο Υπουργός Παιδείας (αντί να τον διαβεβαιώνει ότι δεν θα αλλάξει τίποτα, ούτε καν στη διδασκαλία των θρησκευτικών!) είναι πιθανό ότι κυβέρνηση και πολίτες θα βγαίναμε κερδισμένοι - και οικονομικά. 

48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

7 σχόλια
Μου φαινόταν πάντα βαθύτατα οξύμωρο το όνομα του Υπουργείου. Άκου εκεί "Παιδείας και Θρησκευμάτων". Σαν να λέμε επιστήμης και μεταφυσικής, μόρφωσης και σκοταδισμού.Αν δεν επιχειρήσει ρήξη ούτε η αριστερά, κανείς δε θα την τολμήσει.
Την τελευταία φορά που κοίταξα ο Σύριζα συγκυβερνούσε με ένα καθαρά δεξιό κόμμα γιατί από την μία το ΚΚΕ ζει στο δικό του κόσμο και από την άλλη το Ποτάμι είναι πιο μνημονιακό κι από ΝΔ-Πασοκ. Με το ένα μέτωπο να διαδέχεται το άλλο, το τελευταίο που θα μπορούσε να κάνει όχι μόνο ο Σύριζα αλλά οποιαδήποτε κυβέρνηση είναι να ανοίξει μέτωπο με το παπαδαριό του Ελλαδιστάν. Ο διαχωρισμός κράτους και Εκκλησίας επιβάλλεται να γίνει αλλά όσο κι αν φαίνεται παράλογο ή περίεργο δεν είναι τώρα η ώρα. Ειδικά εσείς που αναδημοσιεύετε κάθε κιτρινισμό που γράφεται στο εξωτερικό εις βάρος της χώρας θα έπρεπε να το έχετε καταλάβει.
Ναι η ώρα θα είναι τον επόμενο αιώνα. Ίσως και τον μεθεπόμενο. Όπως και η θέση των ομοφυλόφιλων στην ελληνική κοινωνία. Τώρα που το σκεφτομαι, μάλλον δεν είναι η ώρα και για καλούς δρόμους, καλά νοσοκομεία....ίσως τον επόμενο αιώνα, μη βιαστούμε...
Δυστυχώς φιλε μου και ο Σύριζα μνημονιακό κόμμα είναι. Τόσο ακριβώς όσο και η Νέα Δημοκρατία, ούτε πόντο λιγότερο. Βάσει των πράξεων, όχι βάσει των ψεύτικων ελπίδων. Μη ξαναπείτε μνημονιακό ως βρισια, Στο σπίτι του κρεμαδμένου δεν μιλάνε για σκοινίΟσο για το κιτρινισμό του BBC ή των ΝΕΕ YORK TIMES, τι να σου πω; Όταν μιλούσαν για το χάρισμα του Τσίπρα τα αναδημοσίευε με χαρά ο left και η Αυγή.Αλλά τώρα μας βολεύουν τα Νέα του Ψυχάρη και το Βήμα!!!!!
Δεν τους ψήφισα αλλά «φώναζα» δυνατά να μην βιαζόμαστε και να τους δώσουμε χρόνοΆντεξα τους ψεκασμένουςΆντεξα τον Πάκη (έκανα ότι δεν συνέβη ποτέ… κοιτούσα αλλού)Άντεξα παλινωδίες και κουτοπόνηρα μπρος πίσω…..Αλλά αυτό με τους παπάδες με ξεπερνάει …. θα μεταναστεύσω, θα αρχίσω αντάρτικο….
Πολιτικός οπορτουνισμός! Τελικά μοναχά ο Λαφαζάνης & ΣΙΑ είναι αριστεροί στον ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι και το Ποτάμι περισσότερο ριζοσπαστικό φαντάζει αυτή τη στιγμή, βέβαια έχει περάσει ένας μήνας , ελπίζω οι επόμενοι μήνες να μας διαψεύσουν!
Σε αυτό το Ιράκ, το Ελλαδιστάν με την ισχυρή θέση της κοινωνίας αυτά δεν καθαιρούνται έτσι... κόντεψε να γίνει επανάσταση όταν πήγαν να κόψουν τα πρωταθλήματα. Αυτά τα έταζε το ΠΑΣΟΚ το 80, το κάνανε κυβέρνηση τα πρόβατα-ο λαός- και μετά τα ίδια παντελάκι μου τα ίδια παντελή μου... κοινώς, ο Τσίπρας είναι ο νέος Ανδρέας, Μακιαβελιστής πολιτικός με αριστερές ευαισθησίες
Ίσως να είναι και έτσι όπως τα περιγράφεις†Flâneur•skeptique•••† αλλά το να τα βάλεις στη αρχή με όλους δεν το θεωρώ και ιδιαίτερα έξυπνο ! Τα προβλήματα λύνονται με πρόγραμμα.
Santinity,Εγώ πάλι βλέπω δύο πιθανούς λόγους:Είτε γιατί απλά είπαν τα πατροπαράδοτα προεκλογικά ψέματα - που δεν ξέρω ειλικρινέστατα γιατί κάνει σε οποιονδήποτε Έλληνα εντύπωση. Πολιτικοί είναι, τι περιμένατε;Είτε γιατί απλά τώρα που ήρθαν στην εξουσία κατάλαβαν και αυτοί πόσο γλυκιά είναι και δε θέλουν να τη χάσουν. Η εκκλησία είναι δύναμη. Τόσοι θρησκοληπτοι ηλίθιοι κυκλοφορούν σε αυτή τη χώρα ακόμα και δυστυχώς συνεχίζουν να ψηφίζουν.Μια απογοήτευση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής. Ένα προς ένα, όλα όσα υποσχέθηκαν προεκλογικά αλλά και όταν ανέλαβαν οι υπουργοί χάνονται κάπου στο καργαρισμένο πλέον πηγάδι των προεκλογικών υποσχέσεων.