Επαναπροσδιορίζει την καριέρα της η Lady Gaga;

Επαναπροσδιορίζει την καριέρα της η Lady Gaga; Facebook Twitter
2

Πριν την 87η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Λος Άντζελες, αναρωτιόμασταν τι δουλειά έχει το όνομα της Lady Gaga ανάμεσα στους συμμετέχοντες που είχαν ανακοινωθεί ότι θα εμφανίζονταν ζωντανά επί σκηνής. Η εκκεντρική μουσικός δεν είχε άμεση σχέση με την κινηματογραφία της περσινής χρονιάς, ούτε κάποιο υποψήφιο τραγούδι στην ανίστοιχη κατηγορία. Το μουσικό tribute στην προ 50ετίας νικήτρια Καλύτερη Ταινία, τη θρυλική Μελωδία της Ευτυχίας, που ερμήνευσε ζωντανά απέσπασε μάλλον καλά σχόλια. Ήσυχη παρουσία χωρίς τις ακραίες σκηνικές μανιέρες που την έκαναν γνωστή, εστίαση στην εξαιρετική φωνή που ούτως ή άλλως διαθέτει, και συγχαρητήρια από την ίδια την Τζούλι Άντριους μετά το τέλος του performance στάθηκαν αρκετά για να θεωρήσουν πολλά μέσα, όπως το Time, ότι η Gaga "έκλεψε την παράσταση".

Το πιο σοκαριστικό λοιπόν στην εμφάνιση μιας ποπ σταρ που μέχρι πρότινος ήταν το πιο ιδιόρρυθμο προϊόν της μουσικής βιομηχανίας, σε έναν συντηρητικό και ακαδημαϊκό θεσμό όπως τα Όσκαρ, ήταν το πόσο μη σοκαριστική ήταν σε αυτή την εμφάνιση. Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιο τυχαίο όνομα. Η Lady Gaga πρακτικά εφηύρε τη σύγχρονη ποπ ως θέαμα, ένα θέαμα που έχει εξελιχθεί σε κλιμακούμενη μάχη εκκεντρικότητας. Οι αισθητικές επιλογές εκπροσώπων της μουσικής όπως η Katy Perry και η Miley Cyrus οφέιλουν αρκετά στην Gaga, την πρώτη weirdo που τροφοδότησε το διαδίκτυο με ατελείωτο υλικό για κατανάλωση.

Προχθές όμως ήταν ήσυχη. Οι μουσικές ικανότητές της δεν εκπλήσσουν. Έγινε γνωστή μέσα από χορευτικά χιτ που δεν απαιτούν ιδιαίτερα φωνητικά προσόντα, ωστόσο διαθέτει μουσικές γνώσεις και ξεκίνησε την καριέρα της ως συνθέτρια και τραγουδίστρια με πιο ροκ προσανατολισμό. Μάλλον συνειδητοποίησε εγκαίρως ότι το τελευταίο διάστημα είχε χάσει τη μπάλα: Το τελευταίο προσωπικό της άλμπουμ, το Artpop, ήταν γεμάτο φιλόδοξες ιδέες αλλά δεν πήγε καλά επειδή δεν διέθετε καμία ιδιαίτερη μουσικότητα. Με τη στροφή της στο κλασικό ρεπερτόριο επιχειρεί ενδεχομένως να εξισορροπήσει κάπως τα πράγματα. Η πρόσφατη δισκογραφική δουλειά της που περιλαμβάνει ντουέτα με τον Τόνι Μπένετ, εκτός από το ότι της χάρισε ένα Γκράμι, επανέφερε μάλλον τον σεβασμό του κόσμου προς το πρόσωπό της, πράγμα πιο σημαντικό από τα βραβεία. 

 

Τελικά η παρουσία της στα Όσκαρ δεν περιείχε ίχνος εγωκεντρισμού, ήταν ένα καθαρόαιμο tribute. Ακόμα και η ενδυματολογικά εκκεντρική πινελιά που εκ πρώτης όψης θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως άλλη μια απεγνωσμένη προσπάθεια να τραβήξει την προσοψή, τα κόκκινα γάντια που έσπασαν το διαδίκτυο με τα trolls που την έδειχναν να πλένει πιάτα, θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχαν λόγο ύπαρξης: Τα γάντια κάλυπταν το δαχτυλίδι αρραβώνων που φορούσε, για να μην περιστραφεί η συζήτηση γύρω από αυτό. Για μια σταρ που η καριέρα της εστίαζε εδώ και καιρό γύρω από το πώς να γίνεται το επίκεντρο της προσοχής όλων, η διάσπαση προσοχής προς άλλη κατεύθυνση είναι σίγουρα εξελικτικό βήμα.

 

2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θέμις Μπαζάκα: «Το “Fatherland” είναι από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει»

The Review / Θέμις Μπαζάκα: «Το “Fatherland” είναι από τις καλύτερες ταινίες που έχω δει»

Η Βένα Γεωργακοπούλου συζητά με τη Θέμιδα Μπαζάκα για την ταινία «Πατρίδα» του Πάβελ Παβλικόφσκι, που απέσπασε το βραβείο σκηνοθεσίας στις Κάννες, συγκεντρώνοντας διθυραμβικές κριτικές, ενώ έχει κερδίσει (ήδη) και το ελληνικό κοινό.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Bunker: Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ μαγνητίζουν

Φεστιβάλ Βενετίας 2026 / «Bunker»: Χαβιέρ Μπαρδέμ και Πενέλοπε Κρουζ μαγνητίζουν

Ο Φλοριάν Ζελέρ εμπνεύστηκε τη νέα του ταινία από τα «Μάτια ερμητικά κλειστά», ένα από τα φιλμ που θαυμάζει. Το σενάριό του, όμως, διακρίνεται από προφανείς ιδέες και σχηματικότητα στην ανάπτυξη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
PRIMETIME

Φεστιβάλ Βενετίας 2026 / Primetime: Αρπακτικά και παιδόφιλοι στον βωμό της τηλεθέασης

Ένας δημοσιογράφος κυνηγά «αρπακτικά» μπροστά στις κάμερες και μετατρέπει τη δικαιοσύνη σε τηλεοπτικό θέαμα. Ο Λανς Οπενχάιμ και ο Ρόμπερτ Πάτινσον εξερευνούν την επικίνδυνη γοητεία της τηλεθέασης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Σταύρος Χαλκιάς, ένας Έλληνας στη λάθος πλευρά της Αμερικής

Οθόνες / Σταύρος Χαλκιάς: Ο νέος σταρ της αμερικανικής κωμωδίας είναι Έλληνας

Από το stand-up και το διαβόητο πόντκαστ «Cum Town» μέχρι το Netflix, ο γιος Ελλήνων μεταναστών από τη Βαλτιμόρη, Σταύρος Χαλκιάς, έχει πια μεγάλο κοινό, αν και ο ίδιος θα προτιμούσε να μην τον σταματούν στον δρόμο.
M. HULOT