Τα βίντεο πορτρέτα της Lady Gaga στην Αθήνα

Ο Robert Wilson επιστρέφει στη γκαλερί Bernier.

LIFOTEAM 6.2.2015 | 14:27

Τα βίντεο πορτρέτα της Lady Gaga στην Αθήνα

 

Η γκαλερί Bernier-Eliades παρουσιάζει από τις 9 Μαρτίου την έκθεση του Robert Wilson Βίντεο Πορτρέτα της Lady Gaga, τη δεύτερη ατομική έκθεση που πραγματοποιεί ο καλλιτέχνης στη γκαλερί.


Τα πορτραίτα της Lady Gaga γυρίστηκαν τον Οκτώβριο του 2013 στο Λονδίνο και έκαναν πρεμιέρα το Νοέμβριο του 2013 στο Μουσείο του Λούβρου ως μέρος της έκθεσης Living Rooms του Robert Wilson. Η εκθεση αυτή ήταν προϊόν μίας μοναδικής συνεργασίας ανάμεσα στο Λούβρο, τον Robert Wilson και τη Lady Gaga.

 

O Αμερικανός εικαστικός, χορογράφος, σκηνοθέτης και περφόμερ δημιούργησε τη σειρά των βίντεο πορτραίτων της Lady Gaga, επηρεασμένος από τρία κλασσικά έργα που ανήκουν στη μόνιμη συλλογή του μουσείου του Λούβρου: τη Δεσποινίδα Καρολίν Ριβιέρ του Jean-Auguste Dominique Ingres (1806), το Θανατο του Μαρά του Jacques Louis David (1793) και την Kεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο του Andrea Solario (1507). Το τέταρτο έργο που ονομάζεται Flying δεν προέρχεται από τη συλλογή του μουσείου. Είναι σύγχρονο έργο, με αναφορές απο την αρχαία Γιαπωνέζικη τεχνική δεσίματος Shibari.

 

Στην έκθεση αυτή, το πρόσωπο και το σώμα της Lady Gaga μεταμορφώνονται στα χαρακτηριστικά της Mademoiselle Rivière, σε ένα βίντεο εμπνευσμένο από το διάσημο πορτραίτο του Ingres. Ο Wilson μας δίνει επίσης μια παραλλαγή σε έντεκα βήματα, βασισμένη στο έργο του Andrea Solario Η κεφαλή του Ιωάννη του Βαπτιστή σε πιάτο (1507), στο οποίο το μοντέλο του 16ου αιώνα και το μετασχηματισμένο πρόσωπο της pop star συγχωνεύονται μεταξύ τους. Πέρα απο αυτά τα έργα, παρουσιάζεται επίσης και το παρασκήνιο της συνεργασίας των δύο καλλιτεχνών και της δημιουργίας των έργων. 

 

Πριν από δύο χρόνια, μια σειρά από διάσημα βίντεο πορτρέτα του καλλιτέχνη είχαν παρουσιαστεί στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, σε μια έκθεση που είχε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία.

 

Τα βίντεο πορτρέτα της Lady Gaga στην Αθήνα

 

Τα βίντεο πορτρέτα της Lady Gaga στην Αθήνα

 

Τα βίντεο πορτρέτα της Lady Gaga στην Αθήνα

 

Info

Γκαλερί Bernier-Eliades (Επταχάλκου 11, Αθήνα, 210 3413936)

Διάρκεια έκθεσης: 9 Μαρτίου - 14 Μαΐου 2015

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ. 10:30-18:30, Σάβ. 12:00-16:00.