Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα

Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα Facebook Twitter
30
Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα Facebook Twitter
Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC

Η αλήθεια είναι πως μεταξύ των δύο βασικών αντιπάλων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και παρ' ό,τι δεν θα ψηφίσω κάποιον απ' τους δύο, προτιμώ να εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Έστω για μία φορά, έστω για λίγο, έστω για να δούμε. 

Χτες διάβασα την είδηση για τις δηλώσεις του Άνθιμου ("Άνθιμος: Μόλις εκλεγούν θα πάρουν την περιουσία της Εκκλησίας"), και θέλησα ακόμα περισσότερο να βγουν, για να την πάρουν, επιτέλους.

Στην πραγματικότητα βέβαια κανείς δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εκκλησιαστική περιουσία, όπως κανείς δεν πιστεύει ότι θα διαχωρίσει το κράτος απ' την Εκκλησία, ή ότι θα κάνει οτιδήποτε ριζοσπαστικό υποσχέθηκε. 

Δεν μπορώ όμως να καταλάβω γιατί στην ευχή όλοι οι άνθρωποι με προοδευτικές ιδέες, όχι απλά τις λειαίνουν, αλλά σχεδόν τις εξαφανίζουν κιόλας, όταν είναι να αναλάβουν ή αναλαμβάνουν εξουσία. Θυμάστε τον ΓΑΠ; Τι αποποινικοποίηση μαριχουάνας, τι γκέι γάμο, τι αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, ένα σωρό καλά πράγματα θα έκανε, αλλά όταν βγήκε [παντοδύναμος! με 11 μονάδες διαφορά απ' την ΝΔ, δεν θα έπρεπε καν να τον νοιάξει το πολιτικό κόστος ή η αντίδραση της εκκλησίας] δεν έκανε το παραμικρό απ' αυτά τα 'δύσκολα' κοινωνικά θέματα.

Ειδικά για τα θέματα στα οποία θα αντιμετωπίσει την αντίδραση της εκκλησίας, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν ήδη αρχίσει τις ανεπίσημες δικαιολογίες. (Για τους γκέι γάμους, το διαχωρισμό κλπ ακούγεται ήδη πολύ το "ας μη διχάζουμε το λαό σε καιρό κρίσης, όταν περάσει η κρίση τότε θα το δούμε".)

Μια μέρα μετά τις δηλώσεις του Άνθιμου, ο Τσίπρας εντελώς συμβολικά έδειξε στην Εκκλησία ότι δεν έχει τίποτα να φοβάται: η περιουσία της είναι ασφαλής! - και έκανε κάτι που δε συνήθιζε. Πήγε στον Αγιασμό πρώτη φορά, και αφού συγχρωτίστηκε για άλλη μια φορά με τους παπάδες, απελευθέρωσε το λευκό περιστέρι του Καρατζαφέρη και δήλωσε:

"Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για την Ορθοδοξία, μια λαμπρή γιορτή για τον ελληνικό λαό."

"Για να μη χάσω τις ψήφους των φανς του Άνθιμου, ό,τι κάνει αυτός..."

Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα Facebook Twitter
Σήμερα. (Φωτ.: Konstantinos Tsakalidis / SOOC)

"...θα το κάνω κι εγώ!"

Το αγιασμένο περιστέρι του Τσίπρα Facebook Twitter
Σήμερα. (Φωτ.: Nikos Libertas / SOOC)

 

Προεκλογικά σχεδόν όλοι τάζουν, προσεταιρίζονται αντιπάλους, τα έχουν καλά με όλους και λένε κάτι του στυλ 'λεφτά υπάρχουν' όπως κάνει κι αυτός τώρα. Είναι αναμενόμενο, δυστυχώς, και το κάνουν σχεδόν όλοι οι πολιτικάντηδες διεκδικητές της εξουσίας εδώ και αιώνες, ώστε να εκλεγούν. 

Η αλήθεια είναι πως αν μαζέψει χριστιανικές ψήφους ο Τσίπρας με τις γελοιότητες που κάνει, ίσως μπορέσει να βγει κυβέρνηση. 

Σε αυτή τη φάση πια, δεν με ενδιαφέρει τόσο η υποκρισία, ο λαϊκισμός και η ξεδιάντροπη ψηφοθηρία του:

Με ενδιαφέρει περισσότερο το τι θα κάνει αν εκλεγεί. Θα συνεχίσει τις γελοιότητες; Την θρησκευτική υποκρισία και τον λαϊκισμό; Ή θα αδειάσει τους πιστούς που μπορεί και να του έδωσαν τη νίκη;

Και τα δύο θα είναι προβληματικά - ελπίζω πάντως να τηρήσει, και άμεσα, τις επίσημες υποσχέσεις του. 

Ας υπάρξει επιτέλους κάποιος, μετά τον Σημίτη που παρά τα άλλα του στραβά ύψωσε το ανάστημά του στον Χριστόδουλο και νίκησε, που δεν θα φοβηθεί την εκκλησία και θα νοιαστεί για τον λαό και όχι τους Μητροπολίτες. 

30

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ