''Ντροπή στον επαίσχυντο σεξιστή Μένη Κουμανταρέα''

Facebook Twitter
70

Στην εκπομπή της Έλλης Στάη ο Μένης Κουμανταρέας είπε ένα αστειάκι που δεν το εννοούσε πραγματικά, θέλω να πιστεύω. 

Εξαιτίας της φράσης του δημιουργήθηκε ένα γκρουπ διαμαρτυρίας στο Facebook και λέγεται ''Ντροπή στον επαίσχυντο σεξιστή Μένη Κουμανταρέα''.

Στη σελίδα βρήκα λινκ για το απόσπασμα:

Γκάφα στα όρια της προσβολής
Μένης Κουμανταρέας: «Άμα βιάσεις μια γυναίκα μπορεί και να το θέλει...»

Ο δρόμος της υπερβολής οδηγεί στο παλάτι της σοφίας, έλεγε ο Ουίλλιαμ Μπλέηκ. Ορμώμενος ίσως απ' αυτή την αντίληψη ο Μένης Κουμανταρέας προσπάθησε να πείσει τους συνομιλητές του στην εκπομπή της ΝΕΤ «Newsweek» ότι κάποιες φορές το κράτος βιάζει τον ανυπεράσπιστο πολίτη παρά τη θέλησή του.
«Ενώ άμα βιάσεις μια γυναίκα μπορεί και να το θέλει...», είπε ο συγγραφέας.

Η άποψη αυτή του κ. Κουμανταρέα προκάλεσε την αντίδραση της Έλλης Στάη. «Μην το λέτε αυτό, δεν το θέλει, καμία γυναίκα δεν θέλει βιασμό», είπε η δημοσιογράφος. «Πιστεύω ότι αστειεύοταν», προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. «Αστείο ήταν, το ξεπερνάμε», ανέφερε και η Έλλη Στάη. Ο Μένης Κουμανταρέας δεν επέμεινε στην άποψη που εξέφρασε, ούτε θέλησε να διευκρινίσει αν αστειεύοταν ή αν μέσω του σχήματος της υπερβολής προσπάθησε να επιχειρηματολογήσει ότι το κράτος επιβάλλει συμπεριφορές στους πολίτες, ακόμη και χωρίς τη συναίνεσή τους.

------

Στο γκρουπ στο Facebook εκτός των άλλων διαβάζουμε στοιχεία για τους βιασμούς και βλέπουμε εικόνες.

Σύμφωνα με έρευνα του εγκληματολόγου κ.Τσιγκρή Άγγελου μέχρι πριν λίγα χρόνια, διαπράττονταν ετησίως στην Ελλάδα 4.500 βιασμοί. Από τους 4.500 βιασμούς στην αστυνομία καταγγέλθηκαν μόνο 270 και έγιναν 183 συλλήψεις υπόπτων. Στα δικαστήρια έφτασαν μόνο 47, για να εκδικαστούν κατόπιν άσκησης ποινικής δίωξης. 47 στους 4.500 αναφερθέντες βιασμούς.

 

Επίσης διαβάζουμε τα εξής:

Στην εκπομπή της ΝΕΤ «Newsweek» ο συγγραφέας Μένης Κουμανταρέας δήλωσε: «Ενώ άμα βιάσεις μια γυναίκα μπορεί και να το θέλει...».

Ούτε τα συμφραζόμενα ούτε το χιούμορ δικαιολογούν σε καμία απολύτως περίπτωση τέτοια υπεράσπιση της σεξουαλικής βίας.
Η στάση του είναι επαίσχυντη και τον εξισώνει τον ίδιο με βιαστή, καθώς υπερασπίζεται και νομιμοποιεί ηθικά τον βιασμό.

Εξίσου κατάπτυστη είναι η χλιαρή στάση της δημοσιογράφου Έλλης Στάη, η οποία περιορίστηκε να τον υπερασπιστεί, υποβιβάζοντας την σεξιστική δήλωσή του ως «χιούμορ».

«Πιστεύω ότι αστειεύοταν», προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ένας από τους συμμετέχοντες στη συζήτηση. «Αστείο ήταν, το ξεπερνάμε», ανέφερε και η Έλλη Στάη.

Ροχάλες στον Κουμανταρέα και στη Στάη που νομιμοποιούν τη βία και τους βιασμούς, δίνοντάς τους ηθικά ερείσματα.

 

[+ Η δική μου γνώμη]

Δεν θεωρώ ότι ο Μένης Κουμανταρέας έχει καμιά όρεξη να βιάσει γυναίκες ούτε ότι εγκρίνει το βιασμό, ούτε ότι βρίσκει ενδιαφέρον το κόνσεπτ του (όπως πχ. είχε δηλώσει ο Κώστας Τσόκλης), ούτε αμφισβητεί τις γυναίκες που έπεσαν θύματα βιασμού. Ήταν όντως μια υπερβολή, ένα αστείο που με το που το λες καταλαβαίνεις ότι ήταν χοντρό κι ότι θα ακουστεί άσχημα. 

Παρ' όλα αυτά, με αφορμή το σχόλιό του, είναι ευκαιρία να πούμε σε όλους τους τόνους ότι δεν είναι ανεκτές τέτοιες απόψεις ούτε τέτοιο χιούμορ που διαιωνίζει το στερεότυπο ότι οι βιασθείσες "το ήθελαν". 

Ακόμη και κάποιες απ' όσες έχουν καταγγείλει βιασμό να είπαν ψέματα, το ποσοστό τους είναι απειροελάχιστο. Και δεν πρέπει ούτε για αστείο να πέφτουν σκιές στο 99% των βιασμένων γυναικών αν εμείς νομίζουμε ότι έστω και μία απ' τα εκατομμύρια των θυμάτων "μπορεί και να το ήθελε". 

Η χοντρή λεκτική υπερβολή του κυρίου Κουμανταρέα άνοιξε την κουβέντα, η οποία δεν νομίζω πια ότι πρέπει να αφορά στον ίδιο, αλλά στη δύσκολη θέση των γυναικών που και κακοποιήθηκαν αλλά και έχουν να αντιμετωπίσουν τα βλέμματα (ή και τα λόγια!) μερικών δύσπιστων αντρών που λένε "Σιγά, θα κουνήθηκε κι αυτή λιγάκι..."

70

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ