Φταίει ο ρατσισμός μας που η Φουρέϊρα έκρυβε ότι είναι Αλβανίδα;

Φταίει ο ρατσισμός μας που η Φουρέϊρα έκρυβε ότι είναι Αλβανίδα; Facebook Twitter
Οι φήμες οργίαζαν ότι είναι απ' την Αλβανία (παρ' ό,τι η ίδια υποστήριζε αρχικά ότι «Η μητέρα μου κατάγεται από το Μέτσοβο και ο πατέρας μου έχει Μεξικάνικες ρίζες»)
54

Νομίζω ότι κάθε καλλιτέχνης, πόσω μάλλον εμπορικός, μπορεί να επινοεί ταυτότητες, να κατασκευάζει αλήθειες και να παραπλανά (στο πλαίσιο του νόμου φυσικά) ώστε να κάνει επιτυχία.

Από τον David Bowie μέχρι τη Μαντόνα, η επινόηση ταυτότητας είναι κάτι θεμιτό και συχνά ενδιαφέρον. Και συχνά γίνεται με σκοπό να δημιουργηθεί ενδιαφέρον για τον καλλιτέχνη, και να αυξηθούν οι πωλήσεις.

Είναι σχετικά γνωστό ότι όταν η Madonna κυκλοφόρησε το πρώτο της single το 1982 -έχουν περάσει 32 χρόνια καριέρας από τότε-  δεν έδειχνε πουθενά το πρόσωπό της, με μοναδικό σκοπό να την περάσουν για μαύρη!

Το τραγούδι είχε δοθεί στους DJs της Νέας Υόρκης με λευκό εξώφυλλο που έγραφε απλώς το όνομά της, βίντεοκλίπ δεν γυρίστηκε (το ερμήνευσε λάιβ μετά από κάποιους μήνες) και όταν τελικά το έβγαλε και επίσημα σε single, η εταιρία επέλεξε να μην την εμφανίσει στο εξώφυλλο. Αντίθετα, εκεί έβαλαν μια urban εικόνα, που ενίσχυε το μύθο της μαύρης τραγουδίστριας. 

Και όντως, όταν τελικά η Μαντόνα έδειξε το πρόσωπό της, υπήρξαν αρκετοί που εξεπλάγησαν που ήταν λευκή. Ήδη όμως είχε γίνει το απαιτούμενο σούσουρο, την είχαν προσέξει αυτοί που έπρεπε, και τελικά, σήμερα, η παραπλανητική τακτική της είναι απλώς μια υποσημείωση στην ποπ ιστορία της. 

Πράγμα που δεν μπορούμε να πούμε για την παραπλανητικη προώθηση της Ελένης Φουρέιρα που υιοθέτησε επίθετο μεξικανικου στυλ, έκανε ψιλοάφρο τα μαλλιά της, σκούρυνε από σολάριουμ και υποδύθηκε την εξωτική λατίνα για τα πρώτα χρόνια της καριέρας της. (Τα υπόλοιπα τα πέρασε λέγοντας απλώς "και τι σημασία έχει από πού είμαι;"

 Σε έναν χώρο που παίζουν μεγάλο ρόλο οι προτιμήσεις του target group σου ή προχωράς γενναία κι ας σπάσεις τα μούτρα σου, ή προσαρμόζεσαι σαν χαμαιλέων.

Οι φήμες οργίαζαν ότι είναι απ' την Αλβανία (παρ' ό,τι η ίδια υποστήριζε αρχικά ότι «Η μητέρα μου κατάγεται από το Μέτσοβο και ο πατέρας μου έχει Μεξικάνικες ρίζες»), ενώ οι φωτογραφίες που την έδειχναν πριν την 'λατινοποίησή της' ήταν εξαιρετικά εύγλωττες. 

Φταίει ο ρατσισμός μας που η Φουρέϊρα έκρυβε ότι είναι Αλβανίδα; Facebook Twitter

  

Τώρα, μετά από αρκετά χρόνια καριέρας δήλωσε στο kool για πρώτη φορά την αλήθεια για την εθνικότητά της (το πραγματικότ της όνομα είναι Eντέλα Φουρεράι -Entela Fourerai-, ενώ ο πατέρας της λέγεται Kristaq κι η μητέρα της Μarjeta). 

«Το να κρίνεις κάποιον από τη σεξουαλικότητά του ή από την εθνικότητά του κι όχι γι' αυτό που πάει να κάνει. Εγώ έκρυψα ότι έχω γεννηθεί στην Αλβανία γιατί όταν πήγαινα στις δισκογραφικές, πριν καν μπω στις Mystique, δεν ήθελαν καν να το ακούνε. Ήταν για εκείνους πολύ ταμπού. Κι εγώ από μικρή δεν το καταλάβαινα, γιατί νιώθω Ελληνίδα. Δεν ξέρω άλλη γλώσσα, εδώ έμαθα γράμματα... Και γι' αυτό είπα στον εαυτό μου ότι τίποτα δεν θα με εμποδίσει από το να κάνω αυτό που θέλω και να περάσω τα μηνύματά μου».

Τώρα, ποια ήταν τα μηνύματα που πέρασε με το όχι μόνο να κρύβει την εθνικότητά της, αλλά και να υιοθετεί μια πολύ πιο trendy και σέξι χώρα ως υποτιθέμενη πατρίδα της; (Δεν της αρκούσε καν να περάσει σαν Ελληνίδα.) 

Ο Διονύσης Χιώτης (Devis Xherahu) παλιός παίκτης του «Fame Story» είχε δηλώσει πριν μερικά χρόνια: «Όλοι στην Αλβανία λένε ότι η Ελένη Φουρέιρα είναι Αλβανίδα. Αν είναι αλήθεια είναι ντροπή της να κρύβει την καταγωγή της, γιατί δίνει ένα πολύ κακό μήνυμα σε ένα εκατομμύριο Αλβανούς που ζουν στην Ελλάδα. Στεναχωριέμαι πάρα πολύ γιατί εγώ φώναξα στο "fame story" ότι είμαι Αλβανός. Για ποιο λόγο να μην το πει, αν είναι αλήθεια; Το μήνυμα που δίνει εμένα με τρομάζει πάρα πολύ. Δε γίνεται τα παιδιά να μεγαλώνουν με ντροπή για την πατρίδα τους. Αυτό με στεναχωρεί πιο πολύ. Κατά τα άλλα θα είμαστε ένα εκατομμύριο Αλβανοί μείον ένα άτομο. Δε έγινε τίποτα. Αυτή ας πει ότι θέλει και ας νιώσει όπως θέλει. Πρόβλημα της. Οι Αλβανοί είναι περήφανος λαός. Σήμερα πια είμαστε μία οικογένεια σε μια Ευρώπη, που δεν έχει σύνορα. Για ποιο λόγο να κρύβουμε την καταγωγή μας;».

Φταίει ο ρατσισμός μας που η Φουρέϊρα έκρυβε ότι είναι Αλβανίδα; Facebook Twitter
Τα πράγματα περιπλέχτηκαν, μετά το δεσμό της με Έλληνα ποδοσφαιριστή, εκπρόσωπο της Εθνικής Ελληνικής ομάδας

Τα πράγματα βέβαια δεν είναι μόνο άσπρο και μαύρο. Αν και δεν θα μιλούσα απαραίτητα για ρατσισμό, τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους.

Το κοινό στο οποίο απευθύνθηκε, που ακούει τέτοια μουσική και πηγαίνει στα νυχτερινά μαγαζιά, δεν έχει κάνει ποτέ καμία Αλβανίδα τραγουδίστρια σταρ στην Ελλάδα. Αντίθετα, μία που καμώθηκε την Μεξικάνα την έκανε σταρ σε μια νύχτα!  

Και σε έναν χώρο που παίζουν μεγάλο ρόλο οι προτιμήσεις του target group σου ή προχωράς γενναία κι ας σπάσεις τα μούτρα σου, ή προσαρμόζεσαι σαν χαμαιλέων. 

Το αν θα συνεχίσει να είναι πόπσταρ στη χώρα μας η, επίσημα πια Αλβανίδα (Αλβανικής καταγωγής μάλλον, αφού αισθάνεται Ελληνίδα και μπράβο της), Φουρέιρα, θα δείξει αν είχε βάση ο δισταγμός της να παραδεχτεί την αληθινή της ταυτότητα.

Φταίει ο ρατσισμός μας που η Φουρέϊρα έκρυβε ότι είναι Αλβανίδα; Facebook Twitter

Δεν μου άρεσε καθόλου, και συνεχίζει να μη μου αρέσει, αλλά ελπίζω ότι οι φόβοι της θα διαψευστούν ευχάριστα. 

 

 

 

54

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Η αλήθεια είναι πως ήταν θέμα ταμπού τότε και καμία δισκογραφική δεν θα της έδινε το OK να βγει να πει ότι είναι αλβανίδα. Οι εποχές έχουν αλλάξει όμως, ο Claydee κάνει μεγάλη επιτυχία όπως είπε ο Tsilis και γενικά δεν θα υπήρχε θέμα αν το έλεγε από την αρχή. Τώρα θα πέσουν όλοι να την ρωτάνε για αυτό το θέμα. Ελπίζω να μην αλλάξουν τα πράγματα στη καριέρα της με αφορμή αυτή τη δήλωση.Πάντως το γνώριζαν όλοι ότι είναι αλβανίδα και το όνομα της στα αλβανικά. Η ίδια έπρεπε να το καταλάβει κιολας ότι δεν μπορεί να κρυφτεί.
Τίποτα δε γίνεται μόνο μ' έναν λόγο, για να γίνει κάτι πρέπει να συντρέχουν τουλάχιστον δύο. Δεν ήταν μόνο θέμα δισκογραφικών. Αμέτρητα κορίτσια που δεν ασχολούνται με τον χώρο του θεάματος κρύβουν ότι είναι από την Αλβανία. Εγώ μέχρι πριν κάποιο καιρό αναρωτιόμουν "καλά οι Αλβανοί δεν κάνουν κοριτσιά, ή τα κορίτσια τ' αφήνουν στην Αλβανία", γνώριζα συνεχώς αγόρια από την Αλβανία και ποτέ κορίτσια, κι έβλεπα ολοένα αγόρια από την Αλβανία μόνα τους χωρίς ούτε ένα κορίτσι στην παρέα. Το έκρυβαν.
Δεν είναι και εύκολο για όλες να το πουν δυστυχώς..Υπάρχει ακόμα υφέρπων ρατσισμός..Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια που δύο γνωστοί μου ήταν ζευγάρι.Όταν η κοπέλα αποκάλυψε στο αγόρι της ότι είναι από την Αλβανία,αμέσως τη χώρισε γιατί δεν ήθελε καθόλου να έχει κοπέλα με τέτοια καταγωγή...Πώς να λένε μετά την καταγωγή τους;;Φταίμε και εμείς γιατί χωρίς να το ξέρουμε γινόμαστε ρατσιστές..
Ότι δηλαδή τη Μαντόνα μ'αυτή τη φωνή και μ'αυτά τα τραγούδια θα μπορούσε κάποιος να την περάσει για μαύρη... Έχουν πολλούς κουφούς ραδιοφωνικούς παραγωγούς και dj στο Αμέρικα; Ας στο καλό, γελάσαμε και σήμερα!
Όλος ο κόσμος το ήξερε και δεν νομίζω να είχε πρόβλημα. Και δεν νομίζω οτι θα έχει πρόβλημα τώρα που είναι ΄΄επίσημο΄΄. Μόνο το κοινό του Σφακιανάκη μπορεί να έχει πρόβλημα αλλά δεν είναι αυτό το κοινό της. Το κοινό της Φουρέιρα μπορεί να είναι κι αυτό πιο χαζό από τα λάχανα αλλά τουλάχιστον δεν ασχολείται με πολιτική/ρατσισμό και εθνικότητες.
Και ιδού το οξύμωρο του σχολίου σου. Μιλάς για απουσία ρατσισμού προς το πρόσωπό της ενώ χαρακτηρίζεις πιο χαζό από τα λάχανα το κοινό της...οκ...να πω ότι δεν υπάρχει μόνο φυλετικός ρατσισμός ή είναι περιττό;