Απεργία της ΓΣΕΕ

Δεν σου αξίζει σεξ

Δεν σου αξίζει σεξ Facebook Twitter
126

Χτες διάβασα το άρθρο "Η κουλτούρα του ξέκωλου", το οποίο κράζει ανελέητα τις γυναίκες με κολλητά φορέματα, λάγνο βλέμμα και duck face - κοινώς, τις γυναίκες που ζητάνε σεξ. Είναι γνωστό πλέον ότι μια γυναίκα που αποζητά το σεξ με έναν μη εγκεκριμένο, "κλασσάτο" τρόπο είναι ξέκωλο. Κανείς όμως δεν μπαίνει στον κόπο να μιλήσει για τους άντρες που όχι μόνο είναι εντελώς κατανοητό να αποζητούν σεξ, έχουν και δικαίωμα να θυμώνουν, ακόμα και να γίνονται βίαιοι, όταν τους το αρνούνται. Ξέρεις σε ποιους αναφέρομαι: αυτούς που φωνάζουν στο δρόμο "καύλα μου" και τσαντίζονται όταν δεν πέφτεις στο πεζοδρόμιο με τα πόδια ανοιχτά ή τους τύπους στο μπαρ που σε λένε ξινή όταν τους λες ότι δεν ενδιαφέρεσαι. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή — όλοι θέλουμε να κάνουμε σεξ, όλοι έχουμε κάθε δικαίωμα να το αποζητούμε. Κανείς όμως δεν θέλει να πιέζεται να κάνει σεξ ή να του φέρονται ως ένα sex toy. Όταν φωνάζεις σε μια γυναίκα στο δρόμο "γαμώ τα βυζιά", φίλε, δε θα σου κάτσει, στο εγγυώμαι και σίγουρα δεν κολακεύεται. Απλά τη μειώνεις σε ένα κομμάτι κρέας με βυζιά. Δεν κερδίζει κανένας, άρα κόφτο.

Ήμουν για camping αυτή τη βδομάδα και ένιωθα συνέχεια ότι άντρες περίμεναν με κάποιον τρόπο ότι θα τους ικανοποιήσω σεξουαλικά ή ότι μπορούν να με βλέπουν ως sex toy χωρίς να προβάλλω καμία αντίσταση. Και αυτό συμβαίνει σε κάθε γυναίκα, κάθε βδομάδα. Παράδειγμα: είδα μια παρέα όπως περνούσα να κάθεται έξω από μια σκηνή κρατώντας χαρτόνια με αριθμούς πάνω. Μου πήρε λίγα δευτερόλεπτα να καταλάβω τι συνέβαινε. "Μας βαθμολογείτε;" φώναξα πίσω. Ο "αρχηγός" της παρέας μου έριξε ένα πλατύ χαμόγελο και μου κούνησε το χαρτόνι με το 10αρι για να κολακευτώ και να τον αφήσω ήσυχο. Όταν φώναξα πίσω "σεξιστές" έπεσε σιωπή για 3-4 δευτερόλεπτα. Είδα τις δύο κοπέλες της παρέας να κοιτάζονται μεταξύ τους. Μετά ο αρχηγός ανέλαβε ξανά τα ηνία: "αγάμητη", "κωλοφεμινίστρια", "εσύ και ο Σοπενχάουερ" (φώναξε ο μορφωμένος της ομάδας), "καριόλα". Δεν μου έκανε εντύπωση που με έβρισαν, βρισιές και γέλια είναι πάντα η απάντηση όταν λέω σε έναν άντρα ότι η συμπεριφορά του είναι σεξιστική. Όμως δε γελούσαν καθόλου. Ήταν τρομακτικά θυμωμένοι. Αναρωτήθηκα πώς θα αντιδρούσαν αν φερόντουσαν ρατσιστικά και τους αποκαλούσα "ρατσιστές". Μάλλον πάλι θα θύμωναν. Δε μας αρέσει να ονομάζουν άλλοι τις μαλακίες που κάνουμε, ειδικά όταν βάζουμε στο στόχαστρο μειονότητα.

Και τώρα φυσικά σκέφτεσαι, άντρα αναγνώστη (και σίγουρα και κάποιες γυναίκες) "μα δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι". Συμφωνώ απόλυτα, υπάρχουν πάρα πολλοί υπέροχοι άντρες που ξέρουν πώς να δείχνουν σεβασμό πάντα και παντού. Ίσως και να είναι η πλειονότητα, μακάρι δηλαδή. Αλλά ρώτα λίγο τις γυναίκες γύρω σου, τις φίλες σου, την κοπέλα σου, τις αδερφές του, τη μητέρα σου: πότε ήταν η τελευταία φορά που ένιωσαν ότι είναι μόνο αντικείμενα του σεξ;

Αν δε σε ενοχλεί που οι γυναίκες νιώθουν ότι κινδυνεύουν από τους άντρες, φίλε, έχεις πρόβλημα. Επίσης αν ακόμα ψάχνεις δικαιολογίες για να μη σε νοιάζει, έχεις επίσης πρόβλημα. Ακόμα χειρότερα, αν σου πέρασε καν από το μυαλό ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν από σεξουαλική βία επειδή ντύνονται προκλητικά και όχι επειδή οι άντρες νιώθουν ότι τους αξίζει σεξ και μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να το πάρουν, ελπίζω να σε χαστουκίσουν όλες οι γυναίκες που βιάστηκαν ποτέ φορώντας φούτερ, μπούρκα, στρατιωτική στολή ή ράσο.

Μετά την επίθεση του Έλιοτ Ρότζερ στην Καλιφόρνια τον Μάιο ξεκίνησε ένα κίνημα στο twitter που δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ την Ελλάδα, #YesAllWomen. Κάθε φορά που μια γυναίκα νιώθει αδικημένη, ευάλωτη ή στο στόχαστρο από άντρες, κάποιος άντρας θα πεταχτεί και θα πει "μα δεν είναι όλοι οι άντρες έτσι". Η μόνη σωστή απάντηση είναι "ναι, το ξέρουμε, αλλά σκάσε και άκου. Όλες οι γυναίκες έχουν βρεθεί θύματα σεξισμού ακόμα και αν μια μειονότητα αντρών είναι σεξιστές. Μπορείς να το αλλάξεις, αρκεί να ακούσεις". Ο Ρότζερ έγραψε στο μανιφέστο του κάτι που ακούω συνέχεια από άντρες (ναι ναι, όχι ΑΠ'ΟΛΟΥΣ τους άντρες): οι γυναίκες μου αρνούνται σεξ, το σεξ μου αξίζει απλά και μόνο επειδή είμαι άντρας, αυτές φταίνε για τη μιζέρια μου, καριόλες. Αυτός ο τρόπος σκέψης είναι που βάζει τις γυναίκες συχνά στο στόχαστρο. Όταν βλέπεις μια όμορφη γυναίκα στο δρόμο, δεν έχεις δικαίωμα να της φωνάξεις "τι μουνί είσαι εσύ" ή όταν χορεύεις με κάποια στο μπαρ δεν μπορείς να υποθέσεις ότι θα την γαμήσεις κιόλας. Απλά δεν έχεις αυτό το δικαίωμα, δε στο έδωσε κανείς, ούτε η κοντή της φούστα. Και εννοείται ότι τίποτα δε σου δίνει δικαίωμα να κάνεις σεξ με μια γυναίκα, εκτός από ένα ξεκάθαρο, δυνατό "ναι". Και όχι, δεν μετράει όταν την έχεις κεράσει 20 σφηνάκια και μετά βίας μπορεί να μείνει όρθια. Αν είναι μεθυσμένη, πάρε τον αριθμό της και ζήτησε της να ξαναβρεθείτε κάποια άλλη στιγμή. Πίστεψε με, θα το εκτιμήσει.

Μπορώ να συνεχίσω με τα παραδείγματα αν ακόμα νομίζεις ότι επειδή "όχι όλοι οι άντρες" φέρονται με σεξιστικό τρόπο, η εμπειρία όλων των γυναικών δεν έχει νόημα. Αν είσαι άντρας, σκέψου εντελώς ειλικρινά για 10": τι μέτρα παίρνεις καθημερινά για να προστατευτείς από σεξουαλική βία; Αν είσαι γυναίκα και το διαβάζεις αυτό, μάλλον χαμογελάς πικρά. Ήδη προσέχεις το ποτό σου όταν πας τουαλέτα, δε φοράς προκλητικά ρούχα αργά το βράδυ, αποφεύγεις τα σκοτεινά σοκάκια όπως ο διάολος το λιβάνι, έχεις κάποιον κώδικα SOS με την κολλητή σου για να σε βοηθήσει να ξεφορτωθείς περίεργους τύπους σε μπαρ, ξέρεις να χρησιμοποιείς τα κλειδιά σου σαν όπλο (μπορεί και να έχεις μαχαίρι ή να έχεις ήδη κάνει μαθήματα αυτοάμυνας) και σου έχουν πει τουλάχιστον πέντε φορές ότι αν σε βιάσουν πρέπει να φωνάξεις "φωτιά" αντί για βοήθεια. Αν έχεις αδερφή, έχεις επίσης προσέξει πως σε εσένα έλεγαν οι γονείς σου "καλή διασκέδαση" πριν βγεις, ενώ σε εκείνη "πρόσεχε". Σε κάλυψα;

Αν δε σε ενοχλεί που οι γυναίκες νιώθουν ότι κινδυνεύουν από τους άντρες, φίλε, έχεις πρόβλημα. Επίσης αν ακόμα ψάχνεις δικαιολογίες για να μη σε νοιάζει, έχεις επίσης πρόβλημα. Ακόμα χειρότερα, αν σου πέρασε καν από το μυαλό ότι οι γυναίκες κινδυνεύουν από σεξουαλική βία επειδή ντύνονται προκλητικά και όχι επειδή οι άντρες νιώθουν ότι τους αξίζει σεξ και μπορούν να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο για να το πάρουν, ελπίζω να σε χαστουκίσουν όλες οι γυναίκες που βιάστηκαν ποτέ φορώντας φούτερ, μπούρκα, στρατιωτική στολή ή ράσο.

Υπάρχουν πάρα πολλοί, πολύ εύκολοι τρόποι να σταματήσεις το σεξισμό και ιδίως τη σεξουαλική βία.
Μη φέρεσαι σε μια γυναίκα σα να είναι αντικείμενο. Σκέψου: "της φέρομαι ως έναν έξυπνο, συναισθηματικό άνθρωπο;" Αν ναι, συνέχισε. Αν όχι, ξανασκέψου τι πας να πεις/κάνεις. Δε νιώθουμε περήφανες για τον εαυτό μας όταν μας λες πόσο πολύ θες να εκσπερματώσεις πάνω μας. Δεν είναι κομπλιμέντο.


Δέξου το όχι σαν απάντηση. Όταν την πέφτεις σε κάποια και σου λέει "όχι" είναι το τέλος της συζήτησης, όχι η αρχή της διαπραγμάτευσης. Πήγαινε αλλού. Μη θυμώνεις μαζί της επειδή απλά δε σε γουστάρει, γούστα είναι αυτά. Επίσης, μην την αναγκάσεις να σου πει ότι έχει γκόμενο για να φύγεις. Το γεγονός ότι σέβεσαι την εξουσία ενός άλλου άντρα παραπάνω από το δικαίωμα της να αρνηθεί να σου κάτσει, δεν είναι υπέρ σου.


Πριν κάνεις σεξ, σκέψου "θέλει να το κάνουμε;". Αν βλέπεις ότι εμφανώς συνεχίζει την πράξη, παίρνει πρωτοβουλίες και φαίνεται χαρούμενη που είναι μαζί σου, καλή διασκέδαση! Αν φαίνεται να νιώθει άβολα, δεν είναι νηφάλια, σου έχει πει τουλάχιστον μια φορά ότι δε θέλει, σταμάτα όπως είσαι. Καλύτερα να μην κάνεις σεξ ένα βράδυ παρά να αναγκάσεις μια κοπέλα να σου κάτσει. Ένας καλός τρόπος να καταλάβεις αν υπάρχει συγκατάθεση είναι να διερωτηθείς "ένας ουδέτερος παρατηρητής, θα νόμιζε ότι το θέλει ή όχι;" και απάντα ειλικρινά.
Έχε τα μάτια σου ανοιχτά. Όταν βλέπεις άντρες (ή και γυναίκες) να φέρονται σεξιστικά, πες τους το. Κάποιοι θα γελάσουν και θα σε βρίσουν, κάποιοι θα σκάσουν και θα το σκεφτούν.


Γυναίκες: σταματήστε να λέτε η μία την άλλη πουτάνα (ή ξέκωλο). Αν λέτε συνέχεια στον κολλητό σας πόσο εύκολη είναι η φίλη σας, μην σας κάνει εντύπωση όταν της φερθεί σα να είναι όντως πουτάνα. Όλοι γουστάρουμε το σεξ, ας αφήσουν τα κολλήματα του Μεσαίωνα στην άκρη, χέστηκαν όλοι πόσους έχει πηδήξει η Σούλα, λες και αυτό δείχνει το ήθος της.

Με λίγα λόγια: δεν είναι προσωπική επίθεση σε το αντρικό φύλο να αποκαλείς κάποιον σεξιστή, όπως δεν είναι επίθεση σε λευκούς να αποκαλείς κάποιον ρατσιστή. Όταν βλέπεις κάποιον να μπαίνει στο στόχαστρο, μίλα, βοήθα. Όπως είδαμε τον Μάιο, ο σεξισμός σκοτώνει, γυναίκες και άντρες. Όταν αρνείσαι ότι υπάρχει σεξισμός, γίνεσαι μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 8.8.2014

126

Απεργία της ΓΣΕΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ