Στο σημερινό ‘Α, μπα’: θυμάμαι τα παλιά

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: θυμάμαι τα παλιά Facebook Twitter
57


________________
1.


Αγαπητή μου Λένα,
λοιπόν, έπιασα τον φίλο μου να βλέπει πορνό και τα λοιπά...και τα λοιπά... Το θέμα είναι του το λέω ότι το ξέρω ή κάνω την πάπια και τον κινέζο μαζί;;;
Επίσης, εσύ σε ανάλογη περίπτωση, τι κάνεις;;- nik

Πορνό με πορνό με πορνό έχει διαφορά και «τα λοιπά» δεν είναι «τα λοιπά», η συχνότητα, το μέσο, το είδος, όλοι οι παράγοντες έχουν σημασία. Από ασχολία χαζέματος και εκτόνωσης μέχρι την παραμόρφωση της πραγματικότητας, την παρανομία, τον εθισμό και το έγκλημα υπάρχει μια άβυσσος. Αν σε τρώει το θέμα και δεν ξέρεις τι να υποθέσεις να μην κάνεις την πάπια. Συζήτησε το. Πρόκειται για περίπλοκο θέμα, ελπίζω ο φίλος σου να έχει την όρεξη να σου εξηγήσει και να βγάλεις συμπεράσματα.

________________
2.


Μια ίσως γενική και απλοϊκή ερώτηση θα ήθελα να κάνω Α-μπα, αλλά αμφιταλαντεύομαι ανάμεσα στις δύο εκδοχές κάποιες στιγμές και θα ήθελα άποψη. Πιστεύεις πως ένας άνθρωπος πετυχαίνει-κατακτά-αποκτά κάποια πράγματα με το να τα κυνηγάει-μοχθεί-ψάχνεται ασταμάτητα για αυτά, ή θεωρείς πως μια πιο χαλαρή στάση απέναντι στην ζωή και στις προσδοκίες μας αποφέρουν καλύτερο αποτέλεσμα? Προσωπικά και αγχώδης είμαι και παθιάζομαι εύκολα, μα όσες φορές κυνηγάω απεγνωσμένα κάποια πράγματα, δεν μου "κάθονται" ποτέ (απο το πιο χαζό και καθημερινό, μέχρι το πιο σημαντικό), απο την άλλη δεν πιστεύω ιδιαίτερα στην τύχη την ουρανοκατέβατη και τείνω να καταλήξω πως ο σωστός συνδυασμός είναι η συνεχής δουλειά μαζί με μια πιο χαλαρή οπτική (δύσκολο ΠΟΛΥ βέβαια). Τέλος, δεν σου κρύβω πως μου έχει συμβεί αρκετές φορές να είμαι πιο αδιάφορη και αποστασιοποιημένη σε κάποιο ζήτημα και να εξελιχθούν όλα περίφημα με έναν μαγικό τρόπο! Συνεπώς σκέφτομαι μήπως εαν τελικά τα "συνδέσω" όλα, θα έχω και καλύτερο αποτέλεσμα σε όλους τους τομείς...- Α-μπα-λη

Αυτό που σου συμβαίνει είναι ότι δεν έχεις καταλάβει με ποιο τρόπο συνδέονται τα δεδομένα με τα αποτελέσματα που βλέπεις. Αν υποθέσουμε βέβαια ότι λαμβάνεις υπόψη σου τα σωστά δεδομένα.


Είναι από τις πιο δύσκολες νοητικές διεργασίες που απαιτούν μεγάλη ευφυΐα και εμπειρία. Βασικά, λίγοι είναι σε θέση να το κάνουν.. Αυτό που κάνουμε οι περισσότεροι είναι ότι βγάζουμε το συμπέρασμα που μας βγάζει περισσότερο λάδι. Μας απέρριψε κάποιος; Είναι επειδή δεν κατάλαβε την αξία μας. Μας απέλυσαν; Είναι επειδή ένιωσαν απειλή.


Δεν ξέρω τι συνδέεις εσύ λάθος, αλλά μπορεί αυτό που λες «πάθος» και «μόχθος» και «απεγνωσμένο κυνήγι» να είναι στην πραγματικότητα «απίστευτο πρήξιμο για τους άλλους σε σημείο που να γίνεσαι απωθητική». Δεν λέω ότι αυτό συμβαίνει – λέω ότι έχεις μια πολύ περιορισμένη οπτική και τα συμπεράσματά σου είναι προσαρμοσμένα σε αυτό που επιλέγεις να παρατηρήσεις.

________________
3.


Α,μπα μου
ήθελα να μου πεις τη γνώμη σου και για το δικό μου θέμα. Είμαι σε σχέση εδώ και 2 χρόνια περίπου και ο δικός μου ζει μόνος του, οπότε 1-2 φορές την εβδομάδα μένω σπίτι του βράδια & σ/κ. Το θέμα είναι ότι ενώ στην προσωπική του υγιεινή είναι πολύ καθαρός και προσεκτικός, το σπίτι του είναι πολύ ακατάστατο κ δεν το καθαρίζει σχεδόν ποτέ. Εγώ όποτε είμαι εκεί κ έχω χρόνο θα πλύνω πιάτα, θα μαζέψω όσο μπορώ τα επιφανειακά. Αλλά δεν έχει πολύ αποτέλεσμα γιατί όσο είναι μόνος του δεν προσέχει καθόλου. Το μεγαλύτερο μου θέμα είναι με το μπάνιο του, ε και η κουζίνα που την παλεύω εγώ. Πως πιστεύεις ότι μπορώ να του φέρω με τρόπο χωρίς να προσβληθεί, πως με ενοχλεί το ότι δεν ασχολείται καθόλου με το να καθαρίσει έστω και τα βασικά πχ μια στοιχειώδη απολύμανση στο μπάνιο. Το ξέρω ότι είναι σπίτι του και μπορεί να φέρεται όπως θέλει αλλά ακόμα κ αν δεν τον νοιάζει για μένα που μπαινοβγαίνω εκεί, δεν θα έπρεπε κάπως να καταλάβει τα στοιχειώδη που πρέπει να γίνονται σε ένα σπίτι? Και δεν είναι και κανένας πιτσιρίκος για να δικαιολογείται. Πες μου σε παρακαλώ τι μπορώ να κάνω/πω για να καταλάβει σε κάποιο βαθμό.
υ.γ του το έχω αναφέρει κατά καιρούς σε επίπεδο πλάκας κ σποντούλες αλλά δεν φαίνεται να χαμπαριάζει
Σε φιλώ-Μια κάποια!

Δύο χρόνια τα έχετε, μένεις σπίτι του τις μισές μέρες το χρόνο, και δεν έχεις το θάρρος να πεις «το σπίτι ζέχνει ρε παιδάκι μου, πρέπει να πάρεις κάποιον να το καθαρίσει;» Ας παρεξηγηθεί!


Το καλύτερο πιστεύω είναι να φέρεις εσύ κάποιον να το καθαρίσει την πρώτη φορά, για να δεις αν θα καταλάβει τη διαφορά. Αν δεν την καταλάβει, δεν υπάρχουν ελπίδες: ή θα αναλάβεις το θέμα μόνη σου, ή θα μένεις σπίτι σου.

________________
4.


Μου κάνει εντύπωση πάντα, όταν άτομα που δηλώνουν άθεοι και ορθολογιστές πιστεύουν στο μάτι και κάθονται να τους ξεματιάσουν με σταυροκοπήματα και φτού φτού...θα θελα ν ακούσω την άποψη σου.

Η άποψή μου είναι ότι δεν είναι ούτε άθεοι, ούτε ορθολογιστές. Δε χρειάζεται να αναλύσω την ψυχοσύνθεσή τους, είναι τρομερά ασήμαντη η υπόθεση.

________________
5.


Αγαπητή Α μπα,
Η ερώτησή μου συνοψίζεται στην εξής φράση: «Νιώθω ότι ο σύντροφός μου με επικρίνει, τί να κάνω για να μην νιώθω άσχημα;». Με τον σύντροφό μου είμαστε ενάμιση χρόνο μαζί και πιστεύω ότι είναι ένας πολύ έξυπνος και προικισμένος άνθρωπος. Εμπιστεύομαι πάρα πολύ τη γνώμη του και πάντα την επιζητώ. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που νιώθω πως η κριτική του γίνεται πολύ αυστηρή, άδικη και κακοπροαίρετη. Επίσης, κάποιες φορές νιώθω ότι ο τρόπος που σχολιάζει κρύβει έναν σνομπισμό για τις επιλογές των άλλων. Πρέπει, όμως, να πω ότι είναι ιδιαίτερα αυστηρός και με τον εαυτό του, τελειομανής και νοιάζεται πάρα πολύ για την εικόνα που δείχνει στους άλλους. Του έχω μιλήσει για αυτά που με ενοχλούν και του έχω εξηγήσει ότι είμαστε διαφορετικοί άνθρωποι με διαφορετικές αξίες και προτεραιότητες στη ζωή. Καταλαβαίνει τί με στενοχωρεί αλλά νομίζω, πως οι παγιωμένες συμπεριφορές και ο τρόπος σκέψης και των δυο μας δεν μπορούν να αλλάξουν από τη μια μέρα στην άλλη. Για να σταματήσω να νιώθω άσχημα λοιπόν, νομίζω πώς πρέπει πρώτα απαντήσω τις εξής ερωτήσεις: Τον έχω αναγάγει σε αυθεντία και ό,τι αρνητικό πει για μένα με πληγώνει, είμαι βουτηγμένη στον ναρκισσισμό μου και δεν δέχομαι την παραμικρή παρατήρηση για το τέλειο εγώ μου, ή δεν αυτός δυσκολεύεται να κάνει μία εποικοδομητική κριτική;
Πώς μπορώ να το ξεδιαλύνω;

Είσαστε διαφορετικοί άνθρωποι και με διαφορετικές αξίες, αλλά οι παγιωμένες συμπεριφορές και ο τρόπος σκέψης όχι μόνο δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά δεν αλλάζουν ποτέ. Αυτό να το θυμάσαι και να το δεχτείς, πριν προχωρήσεις παρακάτω μαζί του.


Δεν με νοιάζει αν έχει δίκιο σ' αυτά που λέει, και δε θα έπρεπε να σε νοιάζει ούτε εσένα. Δεν χρειάζεσαι σύντροφο που είναι άδικος και κακοπροαίρετος. Αρκετά χαστούκια τρώμε από τη ζωή, από αγνώστους, φίλους, συγγενείς και άσχετους. Οι σύντροφοι είναι για να σχηματίζουμε ομάδες ασφάλειας, όπου μας αποδέχονται με τα στραβά μας, με αγάπη και καλοσύνη. Αν θέλουμε κριτική, καλοπροαίρετη και μη, έχουμε ένα σωρό κόσμο να μας την κάνει, με το αζημίωτο μάλιστα. Τα στραβά των άλλων είναι πανεύκολο να τα βρεις και να τα σχολιάσεις, σιγά την ικανότητα. Ο ιδανικός συνοδοιπόρος είναι αυτός που θα βγάλει από μέσα σου την καλύτερη σου εκδοχή, κι αυτό γίνεται μόνο όταν έχει τις καλύτερες προθέσεις, παρακινώντας σε να επικεντρωθείς σε αυτά που κάνεις καλά, όχι κριτικάροντας τα άσχημα.


ΥΓ Το ότι τον νοιάζει πάρα πολύ η εικόνα που δείχνει στους άλλους εύχομαι να μην το λες για καλό.

________________
6.


Γεια σου Α, μπα!
Χτες το βράδυ ήμουνα με το αγόρι μου και βλέπαμε ταινία. Αυτόν τον πήρε ο ύπνος και κάποια στιγμή ξύπνησε για λίγο και η εικόνα του μου έφερε νευρικό γέλιο..Δεν μπορούσα να σταματήσω. Φοβόμουνα κιόλας μην τον ξυπνήσω, αλλά δεν γινόταν να σταματήσω να γελάω..
Πολύ σπάνια θυμάμαι να μου έχει συμβεί στη ζωή μου αυτό. Χτες όμως ήτανε το κάτι άλλο. Πήγα στην κουζίνα να ηρεμήσω και έμεινα κάνα 20 λεπτό να γελάω μόνη μου τόσο που δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Ήταν πολύ ευχάριστο από την μια, αλλά αναρωτιέμαι τι το τόσο αστείο
υπήρχε για να με πιάσει τέτοια κρίση. Σου έχει συμβεί ποτέ? Αν ναι έχεις καμιά ιδέα από τι προκαλείται?
υ.γ : Ακόμη και τώρα που σου γράφω και το ξαναθυμάμαι πάλι χαζογελάω μόνη μου!!- Κορνηλιου Λίζα


Σκέψου πόσες φορές σου έχει συμβεί, αν ήταν συνδεδεμένο με κάτι αστείο ή αν ήταν ανεξήγητο, όπως το χθεσινό, και αν συμβαίνει πού και πού, θα έλεγα να το ερευνήσεις περισσότερο.

________________
7.


Αγαπητή Α, μπα
Οι πανελλήνιες σύντομα έρχονται, τα σχολικά χρόνια τελειώνουν κάπου εδώ και μένω να αναλογίζομαι τα σπασμένα. Φιλίες που χάθηκαν, λόγια που δεν ξεχνιούνται, έρωτες που στιγμάτισαν, υποσχέσεις που θα μείνουν υποσχέσεις. Τώρα λένε πάμε μπροστά. Πάμε όντως μπροστά ή μια ζωή θα κοιτάμε τα παλιά;- η επι τέλους

Άραξε λίγο Γκάνταλφ, τα «παλιά» στη ζωή σου είναι τότε που έμαθες την προπαίδεια.

57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ