Στο σημερινό ‘Α, μπα’: τι καταλαβαίνουν τα παιδιά;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: τι καταλαβαίνουν τα παιδιά; Facebook Twitter
48


________________
1.


Αγαπητή Α,μπα μου,
για πολλά άτομα μπορεί να φαίνεται ότι ξέρω πάρα πολλά γύρω από μουσική, ταινίες, τέχνη και βιβλία. Στην πραγματικότητα όμως, γνωρίζω τόσα άτομα που ξέρουν τόσα πολλά πράγματα για τους τομείς που τους ενδιαφέρουν, που εγώ νιώθω πως απλά κάνω τσαπατσουλιά, και απλά ξέρω κάποια βασικά πράγματα. Και δεν έχω την οργάνωση να κάτσω να ασχοληθώ με όλα συστηματικά, τύπου κάθε μέρα να διαβάζω λίγες σελίδες ή/και να ακούω 10 κομμάτια καινούρια. Μια ζωή μετριότητα;- Virginia

Δηλαδή εσύ ξέρεις ανθρώπους, και μάλιστα πολλούς, που ξέρουν πολλά πράγματα, και αντί να χαίρεσαι και να το εκμεταλλεύεσαι ή να νιώθεις περήφανη για τον κύκλο σου, στενοχωριέσαι γιατί νιώθεις κατώτερη. Αυτά παθαίνει όποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την τέχνη ως μέσο επιβολής.


Το «ξέρω πολλά» δεν είναι συνώνυμο με το «απολαμβάνω πολύ» και η τέχνη είναι για την απόλαυση και την προσωπική μας καλλιέργεια, όχι για να κερδίζουμε πόντους στην κοινωνική αρένα.

________________
2.


Αγαπητή Α μπα βοηθησέ με αν μπορείς στο εξής: Δημόσια ή ιδιωτική εκπάιδευση; Η κόρη μου ξεκινά το δημοτικό και έχω μπερδευτεί με όσα ακούω. Σ΄ ευχαριστώ! Είσαι εξαιρετική!- Τζωρτζίνα

Τζωρτζίνα, δεν είναι όλα τα δημόσια σχολεία ίδια, όπως δεν είναι και όλα τα ιδιωτικά. Ανάλογα με τις δυνατότητες σου, τις επιθυμίες και τις δεξιότητες της κόρης, και του περιορισμού λόγω της θέσης της κατοικίας σου, εύχομαι να μπορέσεις να πάρεις την πιο συμφέρουσα απόφαση για το παιδί.


Αν το εννοείς ιδεολογικά, θα προσπαθούσα να μην εφαρμόζω τον προσωπικό μου ιδεολογικό κώδικα στην καμπούρα του άλλου.

________________
3.


Λένα μου, κάνω ψυχανάλυση που με έχει βοηθήσει κάπως στη σχέση μου με τους γονείς μου. Από τον ευρύτερο κύκλο μου έμαθα για ένα πολύ σοβαρό ψυχολογικό θέμα που αντιμετώπισε ο σύζυγος της ψυχαναλύτριάς μου, κάτι που προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στην 35 χρονη τώρα κόρη της. Πιστεύεις ότι ένα άτομο μπορεί να συμβουλέψει σωστά τους άλλους όταν οι δύο πιο κοντινοί του άνθρωποι σκιάστηκαν από ένα θέμα πολύ σημαντικό?- Cony

Είναι σα να ρωτάς αν ένας καρδιολόγος που δεν έχει δει έμφραγμα από κοντά είναι καλύτερος επαγγελματίας.

________________
4.


Αγαπητή, Με τον φίλο μου είμαστε μαζί κοντά στους 9 μήνες και οι 2 κοντα στα 30 και πολύ αγαπημένοι αμα σου πω ότι ακόμα με παραξενεύει ότι είπαμε το σ αγαπώ στους 2 μήνες σχέσης και το εννοούσαμε και το εννοούμε τι θα πεις; Ήταν νωρίς δεν ήταν;- η.


Θα δείξει το μέλλον, έτσι δεν είναι;

________________
5.


Μέχρι που επιτρέπονται οι σχέσεις μεταξύ εσένα και τον κολλητών του άντρα σου και αντίστοιχα του άντρα σου με τις κολλητές σου; Ιδιαίτερη συμπάθεια που φυσικά την ξέρω η να ξεκόβω τις κοινές μας επαφές;- Ψιτ

Δηλαδή προτιμάς την αμοιβαία αντιπάθεια, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο. Ωραία άποψη έχεις για τις φίλες σου. Και για τον άντρα σου. Και για τον εαυτό σου.

________________
6.


Αγαπητή Α,μπα,
διαβάζω καιρό τη στήλη σου και είπα δειλά δειλά να στείλω κι εγώ, μιας και θεωρώ ότι το σκεπτικό σου είναι αρκετά κοντά στο δικό μου. Όμως αυτά που συμβουλεύουμε τους άλλους, συνήθως, στον εαυτό μας αδυνατούμε ή και αρνούμαστε να τα εφαρμόσουμε. So, here's how it goes...έχει ένα χρόνο από τότε που βγήκα από μια πενταετή σχέση, η οποία ήταν πολύ έντονη και έχει αφήσει τα ανάλογα σημάδια.
Μεγαλώσαμε μαζί το λες, έφυγα στο εξωτερικό για ένα διάστημα και ούτε αυτό μας χώρισε το λες, αλλά a ride in the park δεν το λες. Κάποιος κυνικός θα μας χαρακτήριζε friends with benefits (από τη στιγμή που έληξε "επίσημα" η σχέση μετά τον πρώτο χρόνο) αλλά εγώ δεν μπορώ να το εκλάβω έτσι όταν -κυρίως απ'τη μεριά του να το τονίσω- όλα αυτά τα χρόνια έχουν ειπωθεί λόγια του τύπου είσαι η γυναίκα της ζωής μου, κλπ. Όμως δεν είμαι εγώ πλέον αυτή που έχει στη ζωή του και αδυνατώ να καταλάβω πώς μπήκε στο καλούπι του σχεσάκια όταν μαζί μου δεν τα κατάφερνε. Και πώς σταματάω να ελπίζω όταν ακόμη όταν βρισκόμαστε αραιά και πού συνεχίζει να μου τονίζει το πόσα σημαίνω για εκείνον; Και πώς αφήνω πίσω μου όλα τα αναπάντητα ερωτηματικά;
Φιλικά- MarEl

Δεν πολυκατάλαβα. Χώρισες μετά από έναν χρόνο αλλά εσύ θεωρείς ότι η σχέση κράτησε πέντε επειδή συνεχίσατε τις περιστασιακές επαφές, οι οποίες σταμάτησαν πριν από ένα χρόνο;


Αν κατάλαβα σωστά, ο λόγος που ελπίζεις είναι ότι αυτός θέλει να συνεχίσεις να ελπίζεις, γιατί του αρέσει ο εαυτός του, όπως καθρεφτίζεται στα μάτια σου. Μην του δίνεις αυτή την εξουσία, να θυμάσαι ότι είναι στα δικά σου χέρια, και όχι στα δικά του. Κουράγιο. Θα περάσει, και τα ερωτήματα θα απαντηθούν όταν δε θα σε νοιάζει πια.
Αλλά μην περιμένεις να περάσει από μόνο του. Το «κουράγιο» το λέω επειδή ΕΣΥ θα κάνεις την προσπάθεια.

________________
7.


βρε Λενάκι πες μου, πιστεύεις και εσύ το κλισέ "τα παιδιά καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ' όσα πιστεύουμε" με ανασήκωμα φρυδιών;

και αφού αυτό είναι ένα υπερτεράστιο κλισέ, τελικά μήπως πιστεύουμε ότι καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα απ'όσα πράγματι καταλαβαίνουν;

Πιστεύω ότι καταλαβαίνουν άλλα από αυτά που νομίζουμε ότι κατάλαβαν, γιατί φιλτράρουν τα γεγονότα γύρω τους με πολύ διαφορετικό και έντονα εγωκεντρικό τρόπο, επειδή η επιβίωση γι' αυτά είναι διαφορετική – και ιδιαίτερα επιτακτική – υπόθεση, κι αυτό επειδή ξέρουν πόσο ευάλωτη είναι η θέση τους.


48

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
7: Παιδί με παιδί έχει διαφορά τεράστια όπως ακριβώς με τους ενηλίκους. Υπάρχουν παιδιά που αντιλαμβάνονται από πολύ μικρή ηλικία τις δυναμικές του οικογενειακού τους περιβάλλοντος - πάντα βέβαια με τον δικό τους τρόπο - και υπάρχουν παιδιά που δεν θα πάρουν χαμπάρι τίποτε απολύτως. Συχνά έχω εκπλαγεί και από την ικανότητα κάποιων παιδιών να καταλαβαίνουν "ενήλικα" ζητήματα αλλά και από την ικανότητά τους να τα αγνοούν πλήρως και να αφοσιώνονται στο παιχνίδι τους. Παρατήρησε τα δικά σου και πράξε ανάλογα, αλλά πάντα με αγάπη, ευαισθησία για τις ανάγκες τους και τρυφερότητα.
#3.Δεν θα το πιστεψεις αλλα ξερω μια οδοντιατρο που η συνυφαδα της εκανε απονευρωση,εναν οφθαλμιατρο που ο γιος του εχει αχρωματοψια,και ενα κτηνιατρο με χαλασμενη γατα.Αυτος ο κοσμος δεν αξιζει φραγκο,αποσυνθεση και προδοσια.υ.γ.Εννοειται οτι τους εχω καρφωσει και τους τρεις στον ιατρικο συλλογο.
Εγώ πάντως κάποτε τα είχα με έναν υπεργαμάτο τύπο που μπροστά μου είχε χουφτώσει τα βυζιά της τότε κολλητής μου και καλής του φίλης και αυτή μπροστά μου, σε άλλη φάση, είχε πάει να του πιάσει τα @@. Αξέχαστες στιγμές αγάπης :))
3: Οι γιατροί γενικά αλλά πιο ειδικά οι ψυχίατροι και οι ψυχαναλυτές, αποφεύγουν να έχουν ως ασθενείς πολύ κοντινά τους πρόσωπα καθώς δεν μπορείς να πάρεις αποστάσεις και να αντιμετωπίσεις τα περιστατικά αντικειμενικά όταν αφορούν πολύ αγαπημένα σου πρόσωπα.