Αλίκη, έξι χρονών, ρατσίστρια

Αλίκη, έξι χρονών, ρατσίστρια Facebook Twitter
49

Κυριακή πρωί. Καφές στο χέρι  και ταξί.
-Στο σταθμό των τρένων, παρακαλώ.
 Πάει καιρός που έχω να επισκεφτώ την αδερφή μου και την οικογένεια της.
Κατέφθασα. Την κοιτάω από το παράθυρο. Τα μαλλιά της κοτσίδα και ροζ κλιψάκια στερεώνουν τις όποιες μπουκλίτσες δεν κατάφερε να συγκρατήσει η αλογοουρά της. Ο λόγος για την μικρή μου ανιψιά, την Αλίκη.
Μεγάλωσε. Όσο πάει περισσότερο μοιάζει της μάνας της.
 
Φαγητό σε ένα συνοικιακό ταβερνάκι και αμέσως μετά παίρνω την μικρή από το χέρι να πάμε βόλτα. Ο χρόνος ο χαμένος δύσκολα κερδίζετε και έτσι καταφεύγω στα βρώμικα μέσα. Της παίρνω παγωτό, κάνω λίγο τον καραγκιόζη και δεν χορταίνω να την βλέπω να γελά. Θέλω τόσο να περάσει καλά για να με θυμάται ως την επόμενη φορά που θα έρθω!
 
Σειρά έχει η παιδική χαρά. Εγώ παγκάκι, σποράκι και άγιος ο θεός. Εκείνη τρέχει σαν σίφουνας από εδώ και από εκεί, μου στέλνει φιλάκια από μακριά και εγώ λιώνω όπως προηγουμένως είχε λιώσει το παγωτό της Αλίκης (δεν το ήθελε τελικά, τζάμπα τα δύο ευρώ). Και τότε γίνομαι μάρτυς του εξής σκηνικού. Ένα πιτσιρικάκι δυο-τρία χρόνια μεγαλύτερο την πλησιάζει και κάτι της ψιθυρίζει στο αφτί. Εκείνη γυρνά και τον φτύνει.
 
Πάω προς το μέρος τους και το αγοράκι χαμηλώνει το βλέμα και φεύγει. Είμαι σχεδόν σίγουρη πως η ανιψιά μου μόλις έδωσε την πρώτη της χυλόπιτα. Προετοιμάζομαι για μια επίπληξη για τον τρόπο που απέρριψε το αγόρι αλλά από την άλλη χασκογελώ κάτω από τα μουστάκια μου για τον τσαμπουκά της μικρής femme fatale.
 
-Τι συνέβη εδώ; Τι σου είπε το αγοράκι;
-Μου είπε πως μ’ αγαπά.
-Δεν είναι κακό να σ’ αγαπούν. Είμαι σίγουρη πως και εσύ κάποιο αγόρι αγαπάς.
-Ναι.
-Και θα ΄θελες αυτός που αγαπάς να σε φτύσει;
-Μα δεν τον έφτυσα επειδή είπε πως μ΄αγαπά.
-Ε, τότε γιατί;
-Γιατί είναι άσχημος και είναι και Αλβανός.
-Και εσύ είσαι βλαμμένο.
 
Γούρλωσε τα μελί της μάτια και με κοίταζε. Δεν ξέρω αν κατάλαβε την βρισιά αλλά σίγουρα διέκρινε τα σημάδια του θυμού και της σιχασιάς στο πρόσωπο μου. Φύγαμε. Σίγουρα εκείνη την στιγμή έπαψα να είμαι η αγαπημένη της θεία.
 
Θύμωσα. Θύμωσα πολύ κατ’ αρχάς  με τον εαυτό μου που μίλησα έτσι σε ένα εξάχρονο και δη στην αγαπημένη μου Αλίκη. Μετά έψαξα να δω τι φταίει και ποιος ώστε ένα παιδάκι να νιώθει τέτοια αποστροφή για κάποιον που απλώς εξέφρασε τα τόσο τρυφερά του συναισθήματα.
 
Τα έβαλα με την αδερφή μου. Μετά με τις νηπιαγωγούς. Μετά με την τηλεόραση και ο κατάλογος των υπαιτίων δεν είχε τελειωμό. Η οργή μου όσο περνούσε η ώρα αντί να καταλαγιάζει, μεγάλωνε.
 
Τότε θυμήθηκα. Πριν μερικούς μήνες, κατά την διάρκεια μιας άλλης επίσκεψης, όταν η μικρή με ρώτησε γιατί αυτός ο «κύριος» χτυπάει την άσχημη κυριούλα (αναφερόμενη στο περιστατικό με τον Κασιδιάρη και την Κανέλλη), η μοναδική απάντηση που πήρε ήταν πως αυτά δεν είναι για μικρά παιδιά. Τελικά πρώτη απ’ όλους εκείνη έπρεπε να ξέρει. Έπρεπε κάποιος να της πει για τον ρατσισμό, την ανεργία, την βία και όλα τα δινα που αντιμετωπίζει αυτή η χώρα. Κάποιος έπρεπε να της μιλήσει για την διαφορετικότητα και την ανωτερότητα της αποδοχής. Κάποιος έπρεπε να της πει, να την προειδοποιήσει για το μίσος που ξεβράζεται από τα σωθικά των ανθρώπων και πως αυτή έπρεπε να μείνει μακρυά τους. Είναι πολύ μικρή για να μισεί.
 
Μια ολόκληρη γενιά μεγαλώνει μέσα στο άγχος, την ανασφάλεια, την μνησικακία και τον φόβο. Νέα μυαλά πλάθονται με τον πηλό του εθνικισμού, την ομορφιά της ομοιογένειας και την αποστροφή για το διαφορετικό. Εμείς τι; Απλοί θεατές βλέπουμε παιδιά, ανιψιά, εγγόνια σαν σύγχρονες μαριονέτες που κινούνται με τα σάπια νήματα του λαϊκισμού και των συμφερόντων ενός εμετικού κοινωνικού(;) κράτους και πολιτικού συστήματος. Ως πότε;
 
Ας μην υπάρξει άλλη ροχάλα στο πρόσωπο ενός παιδιού.

49

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

20 σχόλια
Φυσικά και δεν συμφωνώ με όλους αυτούς που επιτίθενται στην Εύα Κάππα με υποτιμητικό τρόπο στα σχολιά τους, αλλά ταυτόχρονα καταλαβαίνω την σύγχυση που προκάλεσαι το άρθρο. Οι ενήλικοι καιρός είναι να δώσουν στα παιδιά το σεβασμό που τους αξίζει και να μην τα υποτιμούν. Τα παιδιά χρειάζονται απαντήσεις στις ερωτήσεις τους ότι κι αν είναι αυτές. Ο χαρακτήρας και η παιδεία ενός ανθρώπου διαμορφώνεται από την παιδική ηλικία. Ρατσιτικά σχόλια και φόβο για το άγνωστο έχουν μόνο αυτοί που δεν ήρθαν ποτέ σ επαφή μ αυτό. Κάθε φορα που ο γιος μου έπαιζε με ένα κοριτσάκι με Down επειδή όχι μόνο εγώ το επιδίωξα αλλά κι ο ίδιος ο γιος μου ευχαριστιόταν την παρέα της, ερχόντουσαν πολλοί καλοθελητές κι έλεγαν τις κακοήθεις γνώμες τους, ακόμα και ο ίδιος ο πατέρας μου. Το ίδιο συνέβαινε κι όταν ο γιος μου έπαιζε με παιδιά μεταναστών. Δεν καταλάβαινε γιατί πολλοί μεγάλοι αντιδρούν σ αυτό και τότε έπρεπε εγώ να του εξηγήσω οτί πολλοί άνθρωποι όπως κι ο παππούς δυστυχώς, φοβούνται όλους τους ανθρώπους που έρχονται από άλλες χώρες ή δεν γνωρίζουν. Εμείς που μάθαμε να σκεφτόμαστε θα τους λέμε μόνο οτί δεν τους επιτρέπουμε να μιλάνε έτσι για τους φίλους μας. Καλό θα είναι να δίνεται ελευθερία κι εμπιστοσύνη στα παιδιά να πέρνουν αποφάσεις μόνα τους, οι μεγάλοι να συζητούν όλα τα σημαντικά θέματα μαζί τους, να τ αφήνουμε να κάνουν λάθη απλα να είμαστε εκεί γι αυτά, αλλα και να τα φέρνουμε σ επαφή με τη γνώση και τον πολιτισμό όσο μπορούμε. Τα παιδιά δεν μαθαίνουν με την κατήχηση, αλλά με το να τους κάνουμε ανοιχτές ερωτήσεις και να τους δείχνουμε οτί ένας προβληματισμός έχει πολλές πλευρές για να αναλυθεί και τα νομίσματα δύο όψεις. Έτσι θα είναι τα παιδιά ευτυχισμένα και θα έχουν τη δυνατότητα να εξελιχτούν σε ελεύθερους σκεπτόμενους ανθρώπους. Επίσης καλό είναι να θυμόμαστε οτι δεν μας ανήκουν!! Το ότι τους δώσαμε ζωή, δε σημαίνει οτί θα αποφασίζουμε εμείς για την ενήλικη ζωή τους. Ας δώσουμε όσα ερεθίσματα μπορούμε στα παιδιά μας, ας μη τα καταδυναστεύουμε κι ας θυμόμαστε πως κάθε δυστυχισμένος, ρατσιστής, φαλλοκράτης, φασίστας, ψεύτης, άνθρωπος που φοβάται να εκφράσει συναισθήματα κ.τ.λ, ήταν κάποτε ένα παιδί που δε του δώθηκε η ευκαιρία να αποκτήσει παιδεία.
Όποιος νομίζει ότι και τα πολύ μικρά μωρά 2-3 χρόνων δεν χρειάζονται εξηγήσεις του γιατί και πώς θα βρεθεί να μετανοιώνει πολύ πικρά για την αμέλειά του.Δυστυχώς μόνο με ΠΟΛΛΗ ΜΑ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΗ συζήτηση κατανοούν, όμως κατανοούν.Όσοι είστε γονείς δοκιμάστε το και θα εκπλαγείτε, όσοι δεν είστε προσπαθήστε να θυμηθείτε τον εαυτό σας και θα το συνειδητοποιήσετε.ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΕΝΑ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ θα τα αναπληρώσουν ίσως από εκεί που δεν πρέπει!
Που είστε ανέμελα 70'ς, που ο όρος politicaly corect,δεν απασχολούσε τουλάχιστον εμάς που τότε ήμασταν στην ηλικία της Αλίκης και που μπορούσαμε να λέμε απενοχοποιημένα και απολύτως δικαιολογημένα τα αγοράκια που μας την έπεφταν ατσούμπαλα και χαζά, ηλίθια και βλαμένα.........και που και τα ίδια τα αγοράκια όμως γούσταραν αυτή τη στάση για καταλάβαιναν ότι ρισκάρουν την απόρριψη αλλά τολμούσαν την έκθεση. Έλεος πια, μην ευνουχίζεται τα παιδιά με δήθεν πολιτικά ορθά μηνύματα. Κάντε τη διάκριση ότι άλλο πράγμα ο ρατσισμός και άλλο πράγμα τα κριτήρια που θέτουμε όταν επιλέγουμε, φίλους, εραστές κλπ ακόμα και όταν είμαστε δύο χρονών. Άλλο πράγμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλο πράγμα τα γούστα
Κοίτα τώρα τι με έβαλες και σκέφτομαι. Ευτυχώς τα δικά μου ανήψια δεν έχουν τέτοια θέματα. Οι συμμαθητές τους είναι κατά το 50% αλλοδαποί, κυρίως από Αλβανία και Γεωργία. Και 2-3 αθίγγανοι. Εμείς ως ενήλικες ανησυχούμε για το επίπεδο της τάξης, για το γεγονός ότι στα σπίτια των περισσοτέρων αλλοδαπών δε μιλάνε την ελληνική γλώσσα και ως εκ τούτου τα παιδιά δεν μπορούν να αποδώσουν στο σχολείο. Παρόλα αυτά όταν πάω να τα πάρω από το σχολείο και τα βλέπω να τρέχουν όλα μαζί και δεν ξεχωρίζεις την εθνικότητα τους, είναι απλά όλα τρισχαριτωμένα και αξιολάτρευτα. Αγνά και άδολα. Δεν ξέρω πραγματικά, τα έχω χαμένα με το θέμα αυτό. Κι εγώ στη δουλειά μου εξυπηρετώ ως επί το πλείστον αλλοδαπούς και πιάνω πολλές φορές τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι ήρθαν εδώ και εισπράττουν συντάξεις και επιδόματα και μπλα μπλα και να πάνε στη χώρα τους. Κι ύστερα πάλι σκέφτομαι ότι και οι παππούδες μας πρόσφυγες ήρθαν εδώ, από τη Μ. Ασία και νιώθω ντροπή για όσα σκέφτομαι. Νομίζω ότι θα μείνω στη σκέψη ότι υπάρχουν άνθρωποι καλοί και έντιμοι και άνθρωποι κακοί και ανέντιμοι, αλλιώς θα χάσω και όσο λίγο έμεινε...
Και οι δικές μου γιαγιάδες ήρθαν από την Μ. Ασία πρόσφυγες και μάλιστα χωρίς ενήλικους άνδρες μια και οι Τούρκοι είχαν εξοντώσει όλους τους, από νεαρά παλληκάρια μέχρι γέρους.Δεν υπήρχαν ούτε συντάξεις, ούτε επιδόματα, ούτε περίθαλψη Υγείας, ούτε στέγη, ούτε καθαρό νερό καν. Μικρά παιδιά και νεαρές κοπέλες, Έλληνες αλλά πρόσφυγες, πέθαιναν από την ελονοσία, τον τύφο και το κράτος δεν μπορούσε να τους βοηθήσει για πολλά χρόνια. Σε σύγκριση με σήμερα τότε δεν υπήρχε τίποτα, εκτός από άγονα εδάφη και έλη που έπρεπε να γίνουν χωράφια και αλυκές για να μην πεθάνουν της πείνας.Δεν στραφήκαν στο έγκλημα όμως. Πολλοί αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν, δυο φορές πρόσφυγες. Πάντα θα συμπονούμε τους πρόσφυγες πολέμων αλλά μακάρι να ήταν τέτοιοι έστω και το ένα δέκατο οι σημερινοί παράνομοι μετανάστες. Ούτε καν θέλουν να βρουν καταφύγιο στην Ελλάδα, να γίνει η δεύτερη τους πατρίδα. Οι πιο πολλοί ονειρεύονται μια ζωή στην Δ. Ευρώπη.Η σημερινή Ελλάδα έχει πλημμυρίσει από παράνομους μετανάστες από πολλές και διαφορετικές χώρες που έρχονται στην Ελλάδα ανεξέλεγκτα σε μεγάλους αριθμούς. Δεν αντέχει η χώρα και ιδιαίτερα η Αθήνα, ο Πειραιάς, η Πάτρα, τα νησιά, ο Έβρος, άλλη δυστυχία μέσα στην οικονομική κρίση που μας τυραννάει.Ανάμεσα στους παράνομους μετανάστες έχουν έρθει πολλοί εγκληματίες γιατί δεν υπάρχει έλεγχος στα σύνορα. Οι Τούρκοι λαθρέμποροι τους λένε να καταστρέψουν τα διαβατήρια τους και να λένε ψέμματα ότι έρχονται από χώρες που υπάρχει πόλεμος όπως το Αφγανιστάν. Αυτοί που έχουν ποινικό μητρώο στην χώρα τους να μπορούν να δηλώνουν ότι άλλο όνομα θέλουν εδώ και να συνεχίζουν τις παλιές κακές συνήθειες.Οι Έλληνες που δεν ενοχλούνται και δεν προβληματίζονται από την μιζέρια και την κοσμοπλημμύρα στην Αθήνα, την φτώχεια και την πείνα στους δρόμους, την κατάσταση στα νοσοκομεία που πάει χειρότερα, το έγκλημα, τα ναρκωτικά και την παιδική πορνεία δεν ζουν στις συνοικίες μας και δεν περπατούν στο κέντρο της Αθήνας.Ζουν κάπου αλλού και στις γειτονιές τους δεν βλέπεις την μιζέρια των φτωχομαχαλάδων της Αφρικής και της Ασίας αλλά την υποκρισία ότι όλους μπορούμε να τους χωρέσουμε σαν να είναι η Ελλάδα του σήμερα η Γη της Επαγγελίας.
Είναι τεράστιο σφάλμα να συγκρίνουμε λαθρομετανάστες με ομογενείς πρόσφυγες. Σαν να λές ότι οι Έλληνες χρειάζονται διατυπώσεις για να μετακινηθούν στην πατρίδα τους...Οι λαθρομετανάστες πράγματι αντιμετωπίζουν προβλήματα στις χώρες τους πλην όμως πόσοι από τους εγχώριους λαθρομετανάστες ήρθαν για να αποφύγουν μία γενοκτονία ή πόσο προόδευσαν με την εγκατάστασή τους; Οι περισσότεροι ζουν υπό τρισάθλιες συνθήκες όμως ποσοστιαία προτιμούν να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες (κυρίως παρεμπόριο και ζητιανιά) παρά να κοιτάξουν να εργαστούν και να εγκατασταθούν αξιοπρεπώς. Συγκρίνετε τους Αλβανούς με τους Πακιστανούς ή τους Μπαγκλαντεσιανούς (πάλαι ποτέ Δυτικό Πακιστάν..).Η διαφορά έγκειται στο ότι οι μεν Αλβανοί ή Άραβες δεν ήρθαν ως περαστικοί και προσωρινοί, αλλά για να φτιάξουν την ζωή τους. Οι άλλοι όμως έρχονται ως διερχόμανοι που σκλώνουν εδώ. Αυτή η ψευδαίσθηση προσωρινότητας τους εμποδίζει να ασχοληθούν σοβαρά με την ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.Δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε όλους τους λαθρομετανάστες ούτε ως κακοποιούς ούτε ως καημένους.Οι Σομαλοί και οι Νιγηριανοί είναι οι πιο προβληματικοί, οι Κούρδοι πάλι από τους λιγότερο προβληματικούς, οι Ινδοί αν και περισσότεροι από τους Πακιστανούς ούτε φαίνονται ούτε ακούγονται καθώς εργάζονται στα Μεσόγεια σε αγροτικές εργασίες με σοβαρότητα και χωρίς παρατράγουδα, οι ρώσοι και ίδίως οι καυκάσιοι έχουν φοβερά ποσοστά εμπλοκής στο έγκλημα.Το ίδιο και οι τσιγγάνοι κι ας μην είναι λαθρομετανάστες αλλά Έλληνες πολίτες. Οι μουσουλμάνοι μειονοτικοί πώς ξεχωρίζουν πούχουν μαζικά μεταναστεύσει στην Αθήνα από την Θράκη;Ήδη το ότι μιλάμε για λαθρομετανάστες συνολικά, δείχνει ότι ακόμη δεν έχουμε εικόνα του τί συμβαίνει γύρω μας.
1ο. Ο αποκάτω "Anonymous Liberty 14.11.2012 | 19:33"σου τα λέει κανονικά όπως έχουν τα πράγματα. Στην Πατρίδα τους ήρθαν.. κλπ2ον Δημοτικό Σχολείο-Γυμν+Λυκ,18χρ πρίν (1993+12χρόνια) προσωπική εμπειρία,1 κόρη σε τμήμα 14 ελληνάκια+2 αλβανάκια... Αρίστευσε παντού.=Πολυτεχνείο3. Η 2η κόρη, 2 χρόνια αργότερα στα ίδια σχολεία σε τμήμα 12 αλβανάκια+4ελληνάκια... Μετριότης παντού=ΤΕΙ και με το ζόρι.Διαπίστωση=Εγινε εξίσωση προς τα κάτωΚι ας ζητούσα εγώ απο το σχολείο, ειδικά τμήματα για τα "μειονεκτούντα αλλοδαπά" ή μοίρασμα απο λίγα σε κάθε τμήμα με ελληνάκια. Δεν αλλάζαν τμήμα ούτε στο δικό μου... το καταδίκασαν να αναπτύξει την μετριότητα, συγκρινόμενο με τα "αδιάβαστα"... Οι "προδευτικοί" εκπαιδευτικοί αυθαιρετούσαν και την πλήρωσαν τα Ελληνόπουλα. Γιαυτό έχουμε μια γενιά με λεξιπενία και γενικώς αστοιχείωτη.Υπήρξε και υπάρχει "προοδευτικός" Ρατσισμός ενάντια στα Ελληνόπουλα μέσα στα σχολεία, χάριν του "πολιτικώς" ορθού. Αντί να κάνουν τάξεις ειδικά για "αλλόγλωσσους αλλοδαπούς", κατέβασαν το ανταγωνιστικά μορφωτικό επίπεδο στα ΕλληνόπουλαΑς φάμε τώρα όλοι μας, τα σκατά που ήθελαν κάποιοι "θολοκουλτουριάρηδες".
φίλε giosx, προφανώς δεν γνωρίζεις ούτε από εκπαίδευση, ούτε από πολυγλωσσία. και δεν το λέω για να σε μειώσω, είναι απλώς μια διαπίστωση. η εξίσωση προς τα κάτω έγινε γιατί οι εκπαιδευτικοί (και το σύστημα εν γένει) δεν έκανε σωστά τη δουλειά του. άλλωστε δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ίδιοι και αυτό, ναι, μεταφράζεται σε "δεν μπορούν να περάσουν όλοι στο Πολυτεχνείο", γιατί δεν ανήκουν όλοι εκεί - η άποψη "όλοι πρέπει να πάμε πανεπιστήμιο" είναι η επιτομή της ψευτοκουλτούρας των δήθεν προοδευτικών. μην μειώνεις τα ΤΕΙ (δυστυχώς για εμάς οι απόφοιτοι των ΤΕΙ αποροφούνται πολύ πιο εύκολα και γρήγορα από την αγορά εργασίας)και κυρίως μην βγάζεις συμπεράσματα σχετικά με τη διδακτική (μια επιστήμη) βασισμένος στην έλλειψη πληροφόρησης, τον λαϊκισμό που κυριαρχεί στην ελληνική κοινωνία και ένα τυχαίο γεγονός που επηρεάζεται από αναρίθμητους παράγοντες.
Πάνω από τις μισές γυναίκες και κορίτσια όλων των ηλικιών στην Ελλάδα έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης, βίας, εισβολής του σώματος τους.Η νεαρή θεία έχει πάθει πλύση εγκεφάλου από χρόνια έκθεση στον ιό της ψευτοπροοδευτικής κουλτουαρουριαδίτιδας.Για να το παίξει political correct και in (αυτό από το femme fatale), να δείξει ότι ανήκει στην ομάδα της χαζομόδας, πρόδωσε την αγάπη, την εμπιστοσύνη, την ελευθερία της ανιψιάς της.Έκανε δημόσια σε όλο το Ίντερνετ το θύμα θύτη. Καταδίκασε με σκληρά λόγια την ίδια την ανιψιά της αντί να της συμπαρασταθεί για την επίθεση και να της εξηγήσει.Τι έπρεπε να κάνει η μικρή δηλαδή να κάτσει στον μεγαλύτερο κατά το μισό της ηλικίας της σε χρόνια θρασύ να την χουφτώσει χωρίς ούτε καν να προλάβει να πει καλημέρα; Αν έλεγε το αγόρι Πόντιο ή γύφτο η ανιψιά τι θα της έκανε η θεία δηλαδή; Θα την χαστούκιζε από τον θυμό της;Χαίρομαι πάντως για την ελευθερία της ψυχής, το ένστικτο αυτοάμυνας της μικρής Αλίκης και ας μην μπόρεσε λόγω της νεαρής της ηλικίας να τα εκφράσει καλύτερα.Το φτύσιμο ίσως δεν χρειάζεται. Τα σωστά λόγια φτάνουν.Σε μια επίθεση ξαφνικής και ανεπιθύμητης σεξουαλικής παρενόχλησης έκανε αυτό που έπρεπε η Αλίκη και ήξερε ότι δουλεύει. Απομάκρυνε αποτελεσματικά το κακομαθημένο αρσενικό.Τα αντανακλαστικά της θα της είναι πολύ χρήσιμα στο μέλλον για να μην πέσει θύμα οποιουδήποτε θρασύδειλου πεινασμένου αρσενικού γουρουνιού χωρίς τρόπους.Πως ξέφυγε αυτό το γεγονός της ψυχικάρας θείας, αυτό της επίθεσης του αγοριού και της αποτελεσματικής άμυνας από την μικρή ανιψιά της; Μπράβο στην μικρή Αλίκη, αίσχος στην μικρόμυαλη Εύα!
Συμφωνώ εν μέρει, γιατί δεν είναι μωρέ σεξουαλική παρενόχληση σε αυτή την ηλικία, αλλά ότι μαθαίνουν τα κορίτσια να είναι υποτακτικά και να θεωρούν ότι πρέπει να πούν και ευχαριστώ επειδή ο χ όποιος, τους την πέφτει είναι χάλια. Επίσης θύματα αυτής της συλλογιστικής και τα αγόρια αφού μαθαίνουν πως επειδή εκτέθηκαν πρέπει ντε και καλά να ανταμειφθούν. Μεγαλώνουν και γίνονται όλοι αυτοί οι μπούληδες που συναντάμε στα μπάρ, χωρίς χιούμορ και τρόπους προς τις γυναίκες που δεν ανταποκρίνονται όπως θα ήθελαν
Σωστά, όταν είναι μικρά λένε αυτή είναι δική μου, μεγάλα λένε κατάκτηση σαν να είναι το άλλο πρόσωπο ιδιοκτησία ή λάφυρο.Όταν δεν καταλαβαίνουν τα ατομικά δικαιώματα από μικρά, ιδιαίτερα οι γυναίκες, πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης σε μια άνιση σχέση. Μία πλευρά έχει όλη την ευθύνη και η άλλη πλευρά έχει όλα τα δικαιώματα, που συνήθως αποφασίζει μετά από πολλά χρόνια σχέσης ή γάμου να αλλάξει ξαφνικά σύντροφο "χωρίς λόγο".Δηλαδή τι χρειάζεται τέτοιος(α) σύντροφος αν συμπεριφέρεται σαν να είναι το "άλλο ήμισυ" δίτροχο ή χειρότερα τετράποδο.Έχω ακούσει από μορφωμένες, δυναμικές, "μοντέρνες" γυναίκες, που θεωρούν τον εαυτό τους φεμινίστριες να δικαιολογούν με "μα είναι αυτός άνδρας" ή "χρειάζομαι ένα άντρα".Όσο για τα εννιάχρονα στην σημερινή εποχή τα πιο πολλά καταλαβαίνουν πολύ καλά τι σημαίνει σεξ και σεξουαλική παρενόχληση, αρκετά ώστε να έχουν στύση βλέποντας οτιδήποτε χυδαίο και βίαιο εναντίον των γυναικών δείχνει το χαζοκούτι χωρίς έλεγχο από τους γονείς. Το κορίτσι είχε τα κατάλληλα ένστικτα να καταλαβαίνει και να αντιδρά στο τι πραγματικά ήταν μια σεξουαλική παρενόχληση.Προστάτεψε την ελευθερία της, την αθωότητα της, τον εαυτό της.
Σεξουαλική παρενόχληση από 9χρονο σε εξάχρονο επειδή της ψυθίρισε ΚΑΤΙ στο αυτί;;;;"Σε μια επίθεση ξαφνικής και ανεπιθύμητης σεξουαλικής παρενόχλησης"!!!!Από πού προέκυψε αυτό;!Μήπως να το μαχαίρωνε το μικρό;Κι αν την χτυπούσε όπως συνηθίζουν τα παιδιά τί θα έλεγες; Απόπειρα φόνου εκ προμελέτης;;;!!!ΕΛΕΟΣ!!
Αν η Αλίκη ήταν κόρη του Μανούσσου δεν θα την ρώταγε τι της είπε και αντέδρασε έτσι το παιδί του αλλά θα την έβριζε γιατί τον προκάλεσε τάχατε και αν την χαστούκιζε ο μικρός θα της έριχνε και εκείνος στο άλλο μάγουλο γιατί ίσως σε τέτοιο οικογενειακό περιβάλλον μεγάλωσε ο Μανούσσος, ο άνδρας ότι και να κάνει έχει πάντα εκείνος το δίκιο. Έλεος στον θύτη.Δεν χωράει έλεος στην βία οποιαδήποτε μορφής. Πρώτα αρχίζει η ιδέα και η φαντασία ότι το άλλο άτομο θα ανεχτεί τέτοια άπρεπη συμπεριφορά, ίσως την επιθυμεί, και μετά αυξάνεται η θρασύτητα σε όλο πιο σκληρές μορφές βίας και στέρησης της ελευθερίας του άλλου ατόμου. Όταν δικαιολογείς προξενείς χειρότερο κακό στο θύμα από το να μην πεις τίποτα.
Ενας γονιος πρεπει πανω απο ολα να ακουσει το παιδι και να το κατανοησει και οχι να το στιγματησει. Οταν το παιδι μας δινει πασες πανω σε τετοια θεματα ειναι μια ευκαιρια να του εξηγησουμε και οχι να το βγαλουμε ρατσιστη εξι χρονων. Η κορη μου μου λεει τα ιδια και πολλες φορες δεν ξερω τι να της πω τουλαχιστον προσπαθω εγω με το παραδειγμα μου να μην της δινω αφορμες. Δεν μπορειτε να φανταστειτε ποσο καθολου μα καθολου πολιτικα ορθα ειναι τα παιδια ... Εν πασει περιπτωση στο φτυσιμο επρεπε να αφοσιωθεις κοπελα μου και οχι στο ρατσισμο που δεν εχει η μικρη , καλομαθημενο ειναι το ανιψακι σας και χωρις τροπους τυπικο νεο ελληνικο παραδειγμα.. Δεν φταιει καθολου αυτο αλλα οι γονεις του και να σημειωσω εδω οτι τα παιδια αντιγραφουν πολυ , καποιος εφτυσε καποιον μεσα στο κοντινο οικογενειακο περιβαλλον του.. Σιγουρα!!!!Τον κακομοιρη τον πιτσιρικα εφαγε πολυ χοντρη χυλοπιτα και σας αρεσε αυτο σε εσας .. Femme fatale....Tι αλλο θα ακουσουμε..
Με εκνευριζει μονιμως αυτη η ηλιθια φραση που κι εγω ακουγα απο μικρη και κανενας δεν μου εξηγουσε πραγματα που μισοκαταλαβαινα!Παιδια ειναι δεν ειναι ουτε βλαμμενα ουτε καθυστεριμενα!Προσπαθησε να εξηγησεις κι αν δεν καταλαβει τοτε δοκιμασε αργοτερα!Οχι αυτη η ηλιθια λογικη...Εγω ειμαι 20 και στις ανιψιες μου μιλαω οπως μιλαω σε μια συνομιλικη μου.Θελω να καταλαβαινουν τι γινετε γυρω τους κι οχι να ακουνε συνεχεια"εισαι μικρη δεν ειναι για σενα αυτα/οταν μεγαλωσεις θα καταλαβεις"!*και βρισκω επισης αθλιο ενα παιδακι να φτυνει ετσι.Τι σκατα τροπους εχει μαθει για να φτυνει?!Και ειδικα κοριτσακι...
ναι φυσικα.Δηλ εσενα θα σου αρεσε ας πουμε να βλεπεις μια κοπελα σε ψιλοτακουνα και να φτυνει μια χλεπα διπλα η εστω καποιον?εμενα προσωπικα οχι...
Eιχα παρει τον 3 χρονων ανηψιο μου στη παιδικη χαρα,τον πλησιασε ενα παιδακι κ του ειπε κατι στο αυτι,ο ανηψιος μου γυρισε κ τον εφτυσε κ μετα του τραβηξε κουτουλιδι.Γιατι το εκανες αυτο; ρωτησα σοκαρισμενος.Γιατι με ειπε να παιξουμε μπαλλα μου απαντησε,ε και; ρωτησα εγω.Μου απαντησε 'ειναι αμπαλος κ αρειανος,μονο ΠΑΟΚ ρε φλωροι' 'ωραιος' απαντησα κ πηγαμε μαζι για ρετσινες κ πιτογυρα...
"ανωτερότητα της αποδοχής" μας αναφέρει η συγγραφέας.Η ανοχή και αποδοχή της διαφορετικότητας δεν ζητά "ανταμοιβή" με ανωτερότητα. Σε τέτοια περίπτωση μιλάμε για στρεβλωμένη εικονα καθώς αντιμετωπίζουμε εαυτούς διαφορετικούς, "ανώτερους" από τους άλλους, με ένα αίσθημα συγκατάβασης.Πρόκειται για νοοτροπία που δημιουγεί περισσότερους "άλλους" για την απόλαυση του αισθήματος ανωτερότητας.
Τι κάθομαι και διαβάζω πρωί-πρωί. Κορίτσι,βρες το λάθος στα: "Ο χρόνος ο χαμένος δύσκολα κερδίζετε"&"τα δινα. Μην ταραχτείς αλλά το γ' ενικό της παθητικής φωνής καταλήγει σε -ται. Φαίνεται σε παρέσυρε η δίνη (σσσ.δεινά) της έμπνευσής σου και ξέχασες τα βασικά, δηλαδή ορθογραφία. Ως προς το αισχρό περιεχόμενο, τα κάλυψαν όλα οι προηγούμενοι.Lifo, έχω ένα κειμενάκι που έγραψα χθες στον καμπινέ, θα μου το δημοσιεύσετε;
...και λέω και εγώ. Διάβασα το άρθρο πριν γραφτεί κανένα σχόλιο και στενοχωρήθηκα που κάποιος ήταν διατεθειμένος να εκθέσει στο ίντερνετ ένα αγαπημένο του πρόσωπο έτσι γιατί έκανε κάτι που ήταν λάθος κατά την άποψή του. Πόσο μάλλον το παιδάκι που με εμπιστοσύνη έδωσε το χεράκι στη θεία να το πάρει να το πάει βόλτα. Απογοητεύτηκα επειδή σκέφτηκα ότι μάλλον έτσι θα σκέφτεται ο μέσος άνθρωπος προφανώς γιατί δεν φοβάται να εκτεθεί ο ίδιος ανεβάζοντας ένα τέτοιο άρθρο οπότε μάλλον περιμένει και να βρει υποστηρικτές.Τώρα ξαναμπαίνω και βλέπω τα σχόλια, αααα οκ ρε παιδιά, τώρα στανιάρισα. Κοπελιά σε κράξανε, κάτι κάνεις λάθος. Κατά τη γνώμη μου λάθος είναι που δεν κωλώνεις να ακυρώσεις έναν άνθρωπο που σε αγαπάει όπως το ανιψάκι σου και βέβαια την αδερφή σου και επιπλέον δεν κωλώνεις να μιλήσεις γι' αυτόν απαξιωτικά παραδίδοντάς τον τροφή στα θηρία του ίντερνετ. Επ, έκπληξη, τα θηρία στράφηκαν προς εσένα. Δεν ξεφτιλίζουμε αυτούς που μας αγαπούν κι αν κάνουν και κανα λάθος τους προστατεύουμε. Αυτά.
εδω στραβωσε για τα 2ευρω και το παγωτο που δεν εφαγε η ανιψια σιγα μην καθοταν να το διαπαιδαγωγισει κιολας!!! και βλαμμενο ενα παιδι δεν το λες ποτε επειδη απλα εχει μαθει να εχει μια γνωμη διαφορετικη απο τη δικη σου!
Είναι γνωστό ότι ρατσιστές γεννιόμαστε. Έχουμε έμφυτη αποστροφή προς το ξένο και το διαφορετικό, γι' αυτό και πολλά παιδιά στοχοποιούν με τόση ευκολία και σκληρότητα όποιον διαφέρει. Ένα εξάχρονο παιδί έχει πολύ περιθώριο μπροστά του για να διδαχθεί στοιχειώδη ηθική.
Λάθος τα παιδιά ακολουθούν το μέιν στρημ. Όταν του εξηγήσει κάποιος το γιατί κάτι ή κάποιος άλλος είναι διαφορετικός/προβληματικός/κλπ. το παιδί καταλαβαίνει άριστα!Αλλά όταν οι περισσότεροι δεν το κάνουν το παιδί μαθαίνει από ό,τι πιάσει από τον περίγυρο και συνήθως πιάνει τα χειρότερα
Προς κα Κάππα:Θα έπρεπε να σου κάνουν μήνυση από καμιά οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού με τις αρλούμπες που γράφεις.Χρησιμοποιείς αυτή την ευαίσθητη, τρυφερή, παν-αθώα ηλικία για αν θίξεις ένα θέμα με έναν τρόπο τελείως άκυρο.Ειλικρινά, το να χαρακτηρίζεις εξάχρονα (!) παιδάκια ως ρατσιστές είναι επιεικώς απαράδεκτο!Έλεος εκεί στη Lifo μην δημοσιεύετε ο, τι σας στέλνουν μόνο και μόνο επειδή περιέχουν λέξεις όπως "ρατσισμός", "Αλβανός" και "Κασιδιάρης".
Επίσης, ενα παιδί δε γεννιέται ρατσιστής, γίνεται οταν του τνίζεις τη διαφορέτικότητα.Κι εσύ το έκανες αυτό με το τρόπο σου, χωρίς να το καταλάβεις μάλλον.Εντάξει έκανες μια λάθος κίνηση, πέσαμε όλοι πάνω σου..Πάρε το παιδι απο το χέρι και πολύ ήρεμα εξηγησέ του την αλήθεια.Ζητησε της συγνώμη, σα να ήταν μεγάλος , όμως.
Για τί δε μίλησες; Γιατί δεν της έκανες κουβέντα; Δεν καταλαβαίνω! Υποτίθεται οτι εσύ συνηδιτοποιείς τη ρίζα. Γιατί;Έχουμε όλοι μας την ψευδαίσθηση οτι η φράση "δεν είναι για μικρά παιδιά αυτά" είναι κάτι απλό. Θα το πούμε, αν έχουμε ένα "συνενοήσιμο" παιδί θα τελειώσει εκεί το πράγα, αν όχι θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να κλείσουμε την κωλο-TV για να τελειώσει και η συζήτηση. Και εκεί έχουμε πραγματικά την εντύπωση οτι τελειώνει το πράγμα. Πιστεύουμε οτι αν δεν μπούμε στη διαδικασία να εξηγήσουμε κάτι, απλά θα μείνει ανεξήγητο. Αλλά δεν πειράζει κιόλας να μείνει ανεξήγητο, γιατί όπως είπαμε και φυσικά έχουμε δίκιο, αυτά τα πράγματα δεν είναι για μικρά παιδιά. Πώς να το κάνουμε δηλαδή; Η διαπαιδαγώγηση ενός παιδιού, είτε υπάρχει, είτε απουσιάζει, συντελείται. Είτε το θέλουμε, είτε όχι. Ένα παιδί που ρωτάει κάτι σαν αυτό το επεισοδιο με τον Κασιδιάρη, το ρωτάει γιατί βλέπει οτι στα μάτια ΣΟΥ, έχει ενδιαφέρον. Αν δεν του μιλήσεις γι αυτό:1ον υποτιμάς το παιδί κάνοντάς το να νιώθει οτι δεν μπορεί να καταλάβει2ον του εξάπτεις την περιέργεια. Τί είναι αυτό το ενδιαφέρον πράγμα "που δεν είναι για μενα"3ον αν δεν συζητήσεις μαζί του, κατά πάσα πιθανότητα, θα παρατηρήσει καλά τη σκηνή και σε ανύποπτο χρόνο θα την αντιγράψει, δοκιμάζοντας στην πράξη να δεί τη γνώμη σου για το συμβάν, μιας και εσύ δεν θέλεις "με το καλό" να τη συζητήσεις.Αν αυτό γίνει μπροστά σε άλλους και σε προσβάλει το βλαστάρι σου, ΙΣΩΣ μπείς και στον κόπο να του πεις αυτό που έπρεπε να έχεις πεί απ την αρχή. Και λέω ΙΣΩΣ γιατί υπάρχει πάντα και η περίπτωση να μην του εξηγήσεις ούτε τότε. Απλά να το βρύσεις ή και να το δείρεις ακόμα (δεν το έκανες εσύ, το κάνουν όμως άλλοι) γιατί σε πρόσβαλε δημοσίως. Αν είσαι και με άλλη μαμά-φίλη... μπορεί να παρατήσεις το παιδί και να πας να ζητήσεις συγνώμη λέγοντας "δεν ξέρω τί τον έπιασε!" κάνοντας το παιδί να νιώσει και χαζό και ανεπιθύμητο.Μιλάτε στα παιδιά! Είναι οι πιό υπέροχοι συνομιλητές. Φτάνει ο εγωισμός. Μη ρίξω τα μούτρα μου στο παιδί. ΕΛΕΟΣ.Κάποτε μία μικρή της οικογένειας μιλούσε με τον πατέρα της για τα παιδάκια την Αφρική. Σε ηλικία κάπου στα 3,5, με αφορμή μια διαφήμιση. Μετά από λίγο καιρό, έκανε μια μικρή εγχείρηση και όταν ξύπνησε απ' τη νάρκωση, της είχαν βάλει ορό. Ρώτησε τί είναι αυτό και της είπε ο μπαπάς της τί είναι. Μέσα στη ζάλη της έκλεισε τα μάτια, τα ξανάνοιξε και του λέει: Μπορούμε να πάμε τέτοια στην Αφρική, στα παιδάκια;(από τη λέξη συγνώμη, ξεκινάς...)
Το κείμενο αυτό ειναι επιπέδου μαθητικής έκθεσης. Ειναι υποτυπώδεις, απλοϊκό και επιτηδευμένο και διαθέτει και ηθικόν δίδαγμα. Δεδομένου ότι το έγραψε ενήλικας, μπορώ να το τοποθετήσω μόνον, μεταξύ ναρκισιστικής αμβλύνοιας και νερόβραστης προβοκάτσιας. Ενα είδος αριστερίστικης μαλαγανιάς, με στόχο το τουμπάρισμα και τη δηλητηρίαση του ελληνικού λαού . Εκφράσεις όπως πιτσιρικάκι, βλαμμένο, femme fatale, αντιστοιχούν ακριβώς με την ιδεοληψία, τη χοντράδα, και την ψευτοκουλτούρα . Οσο για το εύρημα της ανεψιάς, που στα έξι της χρόνια , καταγγέλλεται απο τη ίδια της τη θεία ως ρατσίστρια , ειναι πράγματι ανατριχιαστικό. Και φέρνει συνειρμούς...Εν πάσει περιπτώσει, τέτοιου είδους κουτοπονηριές δεν θα βαθμολογήσουν τον ανθρωπιά μας. Τις φτύνουμε σαν σπόρια απο σάπιο καρπούζι. Σαν τακτικές για να μην έρθουμε ποτέ σε επαφή με τον εαυτό μας. Και ο εαυτός μας, ειναι τα λόγια του Θουκιδίδη στον Επιτάφιο. " και ουκ έστιν ότε ξενηλασίες απείργομεν τινά... ". Δηλαδή , " και δεν διώχνουμε ποτέ ξένο κανένα απο την πόλη..." Κλείνω προτείνοντας στην κυρία Κανέλλη να προσέξει την ύποπτη διατύπωση "άσχημη κυριούλα", για μιά γυναίκα που μόνον άσχημη δεν υπήρξε.