Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η σημασία του like

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: η σημασία του like Facebook Twitter
71


________________
1.


γιατί ο φίλος μου κάνει like σε φωτογραφίες κοριτσιών (είτε οι φωτογραφίες/κοπέλες είναι αντικειμενικά ωραίες, είτε όχι, τις περισσότερες φορές χωρίς να δείχνουν κάποιο μέρος του σώματός τους); σκέφτηκα πως ίσως έτσι δείχνει την παρουσία του στον ιντερνετικό κόσμο, ίσως γίνεται ένα πολύ έμμεσο φλέρτ, ίσως... δε ξέρω. άλλες περιόδους το κάνει φουλ κι άλλες καθόλου.
τί λες;- δάφνη

Λέω ότι το like τις περισσότερες φορές είναι αφηρημένο ξύσιμο, αρκετές φορές είναι βγάλσιμο υποχρέωσης, και μόνο λιγοστές φορές δήλωση όλο υπονοούμενα.

________________
2.


Είναι ιδιοτροπία να ζητάς από τους φίλους σου να βγάζουν τα παπούτσια τους, όταν έρχονται στο σπίτι σου;- hell(n)o

Εξαρτάται από το μέγεθος του σπιτιού, από το υλικό πατώματος του σπιτιού και από το άμεσο εξωτερικό περιβάλλον. Αν είσαι Εσκιμώος σίγουρα δεν είναι, αν είσαι Αθηναίος και ζεις έτσι κι αλλιώς μέσα στη σκόνη και το τσιμέντο, μπορεί και να είναι.

________________
3.


Αγαπητή α μπα μου,
Είμαι 23 ετών και έχω σχέση με έναν μεγαλύτερο άντρα 35 ετών εδώ και 7 μήνες. Αυτός είχε μέχρι πρότινος μία σχέση δέκα ετών και χώρισε έπειτα από λίγο καιρό που γνωριστήκαμε. ισχυρίζεται ότι το τελευταίο διαστημα των δύο ετών το σεξ ήταν ελάχιστο έως μηδαμινό. εμένα αυτό που με τρώει είναι αν μπορώ να είμαι κάτι σημαντικο γι αυτόν η τηα βρίσκομαι πάντα στη σκια του άλλου προσώπου. Η αλήθεια είναι πως δεν μου έχει δώσει δικαίωμα να πιστεύω τ αντίθετο αλλά κάποιες φορές φοβάμαι μην τν πιάνει η νοσταλγία για τα παλιά και πως η σχέση ζωής είναι μόνο μια και όλα τα υπολοιπα είναι χαμηλότερα. γτ δέκα χρόνια είναι πολλά και δεν ξέρω αν όντως έχει βγεί απο μέσα του το άλλο ατομο με το οποιο χωρισαν φιλικα και μένουν σε διαφορετικές χώρες μάλιστα.- asset

Επειδή είσαι 23 και πριν από δέκα χρόνια αγαπούσες ίσως ακόμα τις κούκλες σου, πιστεύεις ότι τα δέκα χρόνια είναι πεντέμισι ζωές. Δεν είναι και λίγο, αλλά ακριβώς επειδή δεν είναι λίγο, να ξέρεις ότι είναι και αρκετός χρόνος για να μισηθούν δύο άνθρωποι βαθιά, ή για να αδιαφορήσουν τόσο ο ένας για τον άλλον, ώστε να μπορούν να χωρίζουν φιλικά.


Το επόμενο που θα σου πω είναι δύσκολο, αλλά προσπάθησε να μην δημιουργείς ολόκληρα σενάρια στο κεφάλι σου χωρίς να έχεις την παραμικρή ένδειξη, και στη συνέχεια να μην τα πιστεύεις ως γεγονότα. Αυτή τη στιγμή βασανίζεσαι από μια ολόκληρη θεωρία που βασίζεται πάνω σε απολύτως τίποτα.

________________
4.


Βρε Λένα, παρακολουθώ τόσο καιρό τη στήλη σου και, διαβάζοντας συχνά απαντήσεις τύπου "η συγκεκριμένη φάβα έχει λάκκο, φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου", μου προέκυψε η απορία: είμαστε κάμποσες εμείς που αφήνουμε τον "προβληματικό" για να βρούμε κάποιον καλύτερο. Υπάρχουν αρκετοί καλύτεροι για όλες μας, ή να το πάρουμε απόφαση ότι μερικές θα βολευτούμε με γάτες? – μονησαντολεμονι

Οι απαντήσεις τύπου «φύγε και μην κοιτάξεις πίσω σου» δεν είναι καθόλου συχνές. Τις γράφω όταν υποψιάζομαι ότι τίθεται θέμα ψυχικής υγείας ή κακοποίησης ή εξάρτησης. Δε θα έλεγα σε κάποιον να φύγει χωρίς να κοιτάξει πίσω του επειδή ίσως υπάρχει κάτι καλύτερο.

________________
5.


Η αλήθεια είναι πως δεν μου αρέσει η ιδέα να φύγω μακριά απ την Ελλάδα και ειδικά σε μία χώρα που έχει πολύ κρύο. Έχω ζήσει στο εξωτερικό για σπουδές και δεν μου άρεσε καθόλου. Ένιωθα δυστυχισμένη. Ο φίλος μου πάλι το αντίθετο. Θέλει να ζήσει για πάντα στο εξωτερικό. Περνάει καλά κ χαίρεται την ανεξαρτησία του. Τι μου προτείνεις;; Αξίζει να θυσιαστώ για έναν μεγάλο έρωτα ή στο τέλος θα τον μισήσω;;;- φιολου-μπαμπα


Η λέξη «θυσιαστώ» τα λέει όλα. Όχι, αν το θεωρείς θυσία, δεν είναι καλή ιδέα να το κάνεις, ναι, θα τον μισήσεις. Επίσης δεν είναι καλή ιδέα να το κάνεις για «έναν μεγάλο έρωτα» αλλά για «έναν αξιολάτρευτο σύντροφο ζωής».

________________
6.


Συζω με το φίλο μου, ένα μήνα τωρα και δεν βοηθά στις δουλειές του σπιτιού. Τί πιστεύεις ότι μπορώ να κάνω για να συμμετέχει χωρίς να το ζητάω;- μπουχτισμένη εκπαιδευτρια

Επειδή δεν προβλέπεται να καταρρεύσει η πατριαρχική κοινωνία σύντομα, υπάρχουν διάφορες λύσεις, που συνοψίζονται στις εξής δύο: α) θεωρείς ότι υπάρχει θέληση από την άλλη πλευρά και ξεκινάς πρόγραμμα αναδιαμόρφωσης, φτιάχνοντας εβδομαδιαίο πρόγραμμα με πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μέχρι να γίνει κατανοητό ότι το σπίτι δεν καθαρίζει από μόνο του ή β) δηλώνεις άρνηση να το αναλάβεις μόνη σου και προτείνεις συντήρηση από κοινού μέσω επαγγελματία σχετικού με την καθαριότητα.

________________
7.


λοιπόν αμπά έχω πρόβλημα με την συγκέντρωσή μου. Όταν διαβάζω υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που μου διαφεύγουν ή που αν και τις διαβάζω το επόμενο λεπτό τα έχω ξεχάσει. Μία φίλη μου είπε ότι δεν έχω πρόβλημα με τη μνήμη μου όπως πίστευα αλλά πως συγκεντρώνομαι μόνο σε αυτά που με ενδιαφέρουν γιατί δεν είναι δυνατόν να θυμάμαι τον τίτλο από το πρώτο cd single της Στέλλας Μπεζαντάκου αλλά να μην θυμάμαι ποιες διαφορές υπάγονται στα διοικητικά εφετεία... Για αρχή σκέφτομαι να ξεκινήσω διαλογισμό που υποτίθεται ότι βοηθά στην συγκέντρωση. Καμιά άλλη πρόταση;- Ιωάννου Μπουκουβάλα Αναγνώστου

Όταν ήμουν δασκάλα, πάντα που έκανε τεράστια εντύπωση το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι που ήξεραν απέξω και ανακατωτά την πολιτική απορρήτου του Facebook - τι πρέπει να κάνεις για να βλέπει ποιος τι, καλύτερα και από τον Ζούκερμπεργκ, είμαι σίγουρη – αδυνατούσαν εντελώς να μάθουν την πρώτη και πιο βασική εντολή που υπάρχει σε ένα πρόγραμμα Cad.


Η μνήμη και η μάθηση είναι μυστήρια διαδικασία. Η πρόταση που έχω είναι να κλείνεις πιο συχνά το Facebook.

71

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ