Τυπική Ελλάδα: Οι υπάλληλοι της Βουλής πιο εξοργιστικοί από ποτέ

Facebook Twitter
69

Κάθε τόσο θυμόμαστε τους υπάλληλους της Βουλής -τους Δημόσιους Υπαλλήλους που έχουν πολύ περισσότερα προνόμια από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο και πολύ λιγότερες υποχρεώσεις. 

Μαθαίνουμε ότι παίρνουν 16 (ή περισσότερους;!) μισθούς το χρόνο, ότι οι μειώσεις δεν τους αγγίζουν, ότι είναι όλοι φυτευμένοι απ' τους κομματικούς τους "πατέρες", ότι μπήκαν απ' το παράθυρο στη Βουλή με μέσο βουλευτές και υπουργόυς. Και εξοργιζόμαστε. 

Εκατομμύρια κόσμου έχουν απολυθεί, πολλοί ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας, δουλειές κλείνουν - όμως αυτοί εκεί. Χωρίς να τίθεται θέμα απόλυσής τους (όπως άλλωστε και σχεδόν όλων των δημοσίων υπαλλήλων!), χωρίς κανείς να μπορεί να τους αγγίξει - καθώς η χώρα γύρω τους καταρρέει. 

Και σήμερα το απόγευμα, στη Βουλή, ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι της Βουλής εντάσσονται στο καθεστώς των Δημοσίων Υπαλλήλων. (Μέχρι τώρα προφανώς ήταν στο καθεστώς των Σούπερ Ηρώων.)

Οι υπάλληλοι έξαλλοι έβαλαν τις φωνές στη Βουλή κι αμέσως ξεκίνησαν απεργία - τινάζοντας στον αέρα τη συνεδρίαση. 

Δεν μπορώ να κατανοήσω το θράσος τους. Δεν πίστευαν ότι κάποτε θα ερχόταν η μέρα που τελικά οι εξωφρενικοί μισθοί τους και τα εξωπραγματικά προνόμιά τους θα περνούσαν στο παρελθόν; 

Αντί να ευχαριστούν το θεό και την τύχη τους που δεν τους είχε λυντσάρει ο λαός τόσα χρόνια, χωρίς ντροπή θα κάνουν τα πάντα για να μην πειραχτεί ούτε μια τρίχα απ' τα συμφέροντά τους. Το ΚΚΕ τους στηρίζει στον αγώνα τους (παράνοια), μερικοί λένε προς θεού να μην πάει η μία (σούπερ αδικημένη) κοινωνική τάξη εναντίον της (σούπερ προνομιούχας) άλλης διακόπηκε η συνεδρίαση και αναμένεται νέα δήλωση Στουρνάρα - κάποιοι λένε ότι θα τους χαριστεί και πάλι.

Δεν είναι το σημαντικότερο πρόβλημα ούτε το μεγαλύτερο κακό που γίνεται αυτή τη στιγμή στη Βουλή. Είναι όμως ενδεικτικό του πώς λειτουργούσαμε τόσα χρόνια - και του πώς επιμένουμε να λειτουργούμε και μπροστά στον γκρεμό. 

Σα να μην υπάρχει κανένας άλλος στον κόσμο, πέρα από μας. Όσο πιο βολεμένος, με τόσο μεγαλύτερη αναξιοπρέπεια διαμαρτύρεσαι...

[Και καθώς η Ελλάδα συνεχίζει την κατηφόρα της, κάποιοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν]  

UPDATE: Απέσυρε την τροπολογία για τους υπαλλήλους της βουλής ο Στουρνάρας καταγγέλοντας ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ότι αγκαλιάζουν μια προνομιούχο ομάδα.

I rest my case.

69

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

9 σχόλια
Κύριε Δημοκίδη, συμφωνώ ότι τα προνόμια των υπαλλήλων της Βουλής είναι ασύμβατα με την εργασία τους και προκλητικά. Αλλά, πριν καταδικάσετε άκριτα την αντίδρασή τους, πρέπει να δείτε πρώτα τον τρόπο που πήγε να περάσει η προσθήκη. Αντί, λοιπόν, η κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος της και να εξηγήσει ορθά κοφτά ότι αυτά τέλειωσαν -εν ανάγκη να υποστεί τις συνέπειες- επιχειρεί κρυφά και απροειδοποίητα, ωσάν να φοβάται τη σκιά της, να φέρει τους βουλευτές της συγκυβέρνησης προ τετελεσμένων. Διότι το νομοσχέδιο γι' αυτή και μόνη τη διάταξη θα καταψηφιζόταν από τους κυβερνητικούς βουλευτές. Ας τελειώσει κάποτε η άσκηση πολιτικής, με στοιχεία ιλαροτραγωδίας.
Ο τρόπος είναι το θέμα ή ότι θα έπρεπε - αν είχαν έστω και μια σταγόνα αλληλεγγύης αυτοί οι άνθρωποι - να ζητήσουν ΜΟΝΟΙ τους περικοπές στους μισθούς τους? Τι διάολο, συγγενείς άνεργους δεν έχουν αυτοί, όλοι διορισμένοι είναι? (δε θα μου προξενούσε εντύπωση βέβαια το γεγονός να είναι όντως όλο τους το σόι στο δημόσιο)...
Μην του βάζετε "όχι" του ανθρώπου γιατί τα πράγματα είναι έτσι όπως τα λέει : ακριβώς πάνω σε αυτό το απροειδοποίητο πάτησαν και οι υπάλληλοι και είχαν αυτήν την αντίδραση. Αυτό το απροειδοποίητο και το "στη ζούλα" είναι που αφαίρεσαι την εγκυρότητα από την τροπολογία. Η ίδια η κυβέρνηση υπονόμευσε την απόφασή της.
οι υπάλληλοι της βο(υ)λής μόλις έδειξαν το δρόμο και στους υπόλοιπους! Σταματάμε να πληρώνουμε φόρους! Θα υπαναχωρήσει ή όχι η κυβέρνηση; Xρειάζεται να βρέχεστε, όταν υπάρχουν αυτοί οι τρόποι για να τους γονατίσετε; Καμία πληρωμή προς το Δημόσιο, κανείς να μην πληρώσει και τα επερχόμενα τέλη κυκλοφορίας και θα δούμε ποιος θα λυγίσει!!!έμεινε κάτι άλλο ως αντίδραση;
Μπερδεύετε διαφορετικά πράγματα: άλλο ο παχυλός μισθός, το ρουσφέτι, το απυρόβλητο απέναντι στον εργασιακό νόμο κλπ. και άλλο η αντίδραση. Είτε 10 παίρνεις στο χέρι, είτε 100, η αντίδραση είναι η ίδια, όταν έρχονται να σου τα πάρουν: χαλάς τον κόσμο! Γιατί τα θεωρείς δικά σου, ότι τα δικαιούσαι, ότι τα έχεις δουλέψει, ότι, ότι ότι .. και πολύ σωστά κάνεις. Κανείς ποτέ δε σκέφτεται "δεν πειράζει, ας μου τα πάρουν .." δε σκέφτεσαι το "κοινό", σκέφτεσαι τον εαυτό σου κ την "αδικία" εις βάρος σου - έτσι το αντιλαμβάνεσαι, ως αδικία. Αυτό δε συμβαίνει καν σε περιόδους οικονομικής σταθερότητας, πόσο μάλλον τώρα ..Όταν σου παίρνουν το σπίτι σου, δε σκέφτεσαι αν σου παίρνουν την καλύβα ή το παλάτι, σκέφτεσαι ότι σου παίρνουν το σπίτι σου. Γιατί κ η καλύβα κ το παλάτι, είναι για κάποιον σπίτι - κ το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: κ οι δύο θα βρεθούν στο δρόμο
@ Άρης Δημοκίδης: Ξέρεις κάποιου είδους αντίδραση, που δεν είναι "εαυτούλικη" για κάποιους και κατά συνέπεια δεν εξοργίζει μερίδα των πολιτών; Τις περισσότερες φορές, κάποιοι, πάντα, θα εξοργιζόμαστε με την αντίδραση άλλων (κάποιες φορές τυγχάνει οι εξοργισθέντες να είναι πολλοί κ με κοινό αιτία, κάποιες πάλι εξοργίζεται ο καθένας μόνος του ..)
@ AmyPond! Προφανώς κ όχι! Δε θ'ακούσει, όπως κ δεν άκουσε, κανείς! Δεν είναι αδικία, λοιπόν, αυτό για σένα κ για μένα; Πές μου, λοιπόν, πώς θα αντιδράσουμε;! Το πρώτο που θα κάνουμε είναι να κράξουμε αυτούς που θεωρούμε / αντιλαμβανόμαστε ότι δεν αδικήθηκαν όπως κ όσο εμείς, μετά βλέπουμε .. (θεωριτικούρες από management κ leadership psychology σου παραθέτω, τώρα, αλλά ισχύουν σε πολλούς τομείς της ζωής μας)Οι αντιδράσεις μας τους είναι γνωστές γι'αυτό κ δεν τους δίνουν καμία σημασία ..
Δεν τους παίρνει κανείς το σπίτι, απλά τους τους εξομοιώνουν με τους υπόλοιπους Δ.Υ. ώστε να κάνουν περικοπές στους (υψηλότατους) μισθούς τους, όπως άλλωστε έκαναν και στους παπούδες με τα 500 ευρώ σύνταξη. Συμφωνώ με τη λογική σου πάντως, αλλά έχε υπόψη σου ότι και στη Γαλλική Επανάσταση πολλοί έχασαν τα προνόμιά τους, αυτοί όμως που έχασαν και τις ζωές τους ήσαν οι αριστοκράτες που διαμαρτύρονταν όταν τους έπαιρναν τα παλάτια.
@Κυνικός: Δεν το ξέρουμε αυτό Κυνικέ μου, μπορεί κάποιοι να χάσουν το σπίτι τους - το οποίο αγόρασαν με στεγαστικό δάνειο-βασισμένο σε εισόδημα 16 μισθών-που είναι 4αρι σε Β. ή Ν. Προάστειο της Αθήνας ..κ.ο.κ.! Όταν οι 16 μισθοί γίνουν 12, ποιος ξέρει τι θα γίνει; Η κάθε αντίδραση είναι αποτέλεσμα αντίληψης "κινδύνου" προσωπικού, έχει να κάνει μόνο με τον εαυτό μας κ με τίποτε άλλο. Η κριτική για τους υψηλούς μισθούς, τα προνόμια, κλπ μιας μερίδας υπαλλήλων είναι άλλη κουβέντα :))ΥΓ. Ελπίζω οι "αριστοκράτες" να μη χάσουν τη ζωή τους, γιατί καταλαβαίνεις τι σημαίνει αυτό για μία κοινωνία του 21ου αιώνα!
Μισό λεπτό γιατί παραλογίζομαι νομίζω... Απεργούν γιατί τους συμπεριλαμβάνουν στους δημοσίους υπαλλήλους! Γιατί, αυτοί πληρώνονται από αλλού?? Φυσικά και πρέπει να μπουν στον κορβανά με τους υπόλοιπους! Ποια παλάτια και κουραφέξαλα? Τι λέμε ορέ!
Αντιλαμβάνομαι την οργή όλων όσων σχολίασαν Το Σπουργίτι έως τώρα αλλά νομίζω πυροβολείτε τον αγγελιοφόρο. Αυτό που λέει είναι πως ο οποιοσδήποτε θα αντιδράσει όταν προσπαθήσεις να του πάρεις κάτι που μέχρι τότε θεωρούσε (καλώς/κακώς) δεδομένο. Σας ενοχλεί τον timing, η συγκεκριμένη χρονική στιγμή, που εκδηλώθηκε η αντίδρασή των συγκεκριμένων υπαλλήλων:α) γιατί πέρνουν ακόμα περισσότερα από εσάς (άδικο, πράγματι, αλλά αυτοί είχαν μπάρμπα στην Κορώνη. Εσείς όμως το ηθικό πλεονέκτημα πως δεν φιλήσατε καμία(;) κατουρημένη ποδιά. Και αυτό δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ λίγο. Εκτός εάν θα προτιμούσατε κι εσείς να έχετε έναν μπάρμπα...)β) γιατί η αντίδρασή τους είχε άμεσο, θετικό για αυτούς αποτέλεσμα ενώ η δική σας (και δική μου) αντίδραση δεν είχε θετικά αποτελέσματαγ) γιατί πράγματι είσασταν πολύ αγχωμένοι και θέλατε "να περάσουν οπωσδήποτε τα μέτρα για να σωθούμε και δεν μπορεί μια συντεχνία να παίζει με το μέλλον της χώρας" (αλλά τότε θα έπρεπε να τα βάλετε με τον Στουρνάρα, που τελευταία στιγμή φέρνει τη συγκεκριμένη αλλαγή στο σημαντικό του νομοσχέδιο χωρίς να σκεφτεί πως ριψοκινδυνεύει αντιδράσεις όχι για να διασφαλίσει μερικές δεκάδες εκατ. αρά 1-2 ίσως).Σας πνίγει το δίκιο τους περισσότερους, πιστεύω, κάποιους η μισαλλοδοξία αλλά Το Σπουργίτι καταθέτει μια άποψη χωρίς να παίρνει το μέρος κανενός. Απλά εξηγεί. Κι εσείς το βαράτε...επειδή είναι σπουργιτάκι. Επειδή απλά μπορείτε. Επειδή κάπου χρειάζεται να κατευθύνεται στην οργή σας. Μόνο που στοχεύσατε λάθος... :-)
@Σπουργίτι: παράδειγμα αντίδρασης που δεν είναι καθόλου εαυτούλικη (πέρα από υπερελάχιστες περιπτώσεις συγκεκριμένων πολιτικών) -> Αντίδραση στα Αυγά. Τι εαυτούλικο έχει αυτό; Και άντε, αν είσαι μετανάστης μπορείς να μου το ανάγεις φιλοσοφικά οτι αντιδράς για αυτό. Αν είσαι έλληνας λευκός μη αναρχικός και στρέιτ τι συμβαίνει; θεωρητικά δεν είναι εναντίον σου (εκτός αν σε δουν να αντιδράς βέβαια)
Πόση σιχαμάρα ν' αντέξει ο άνθρωπος σ' αυτό το τόπο πια? Ένα πράγμα θα ήθελα να ρωτήσω αυτούς τους προνομιούχους τομαράκηδες: Αν όντως οι αφέντες σας φύγουν με ελικόπτερα πιστεύετε ότι θα κρατήσουν θέσεις και για εσάς?
Κάποιος να τους μαζέψει γρήγορα! Τέτοια υποκείμενα όχι μόνο έχουν δικαίωμα ψήφου, αλλά εκλέγονται και ως πρωτοκλασάτα κυβερνητικά στελέχη. Μπράβο σε όσους τους ψήφισαν και τους στήριξαν, μας πήραν στο λαιμό τους!