Χαλαρώστε, είναι απλώς σεξ (ή μάλλον, ούτε καν σεξ)

Χαλαρώστε, είναι απλώς σεξ (ή μάλλον, ούτε καν σεξ) Facebook Twitter
35

Ένα σποτ με υπονοούμενο, που στην ουσία συνέκρινε την πρώτη φορά που κάποιος ψηφίζει με την πρώτη φορά που κάνει έρωτα, εξαγρίωσε ακόμα και υποψήφιους του Ποταμιού. Οι κατηγορίες για σεξισμό πήραν κι έδωσαν, οι αναμάρτητοι έκαναν "τσκ, τσκ, τσκ" σηκώνοντας το φρύδι τους.

Δεν πιστεύω ότι είναι κακό ούτε το να ψηφίζεις ούτε το να κάνεις έρωτα, ούτε το να συγκρίνεις αυτά τα δύο. Επίσης δεν πιστεύω ότι ήταν καθόλου κακό το σποτάκι για τον Ομπάμα με την υπέροχη Lena Dunham στο οποίο βασίστηκε προφανώς η καμπάνια.

Κι αν το σποτάκι του Ομπάμα ενόχλησε μόνο κάτι καταπιεσμένους υπερσυντηρητικούς, το σποτάκι του Ποταμιού (υποτίθεται) ότι προσέβαλλε την προοδευτική μερίδα της χώρας. 

To αν είναι κακόγουστα -πολλοί είπαν ότι θυμίζουν κάτι μεταξύ βιντεάκια της Hellene Μουτσάτσου και σειράς του Παπακαλιάτη- είναι ένα θέμα. Το αν είναι όμως σεξιστικά και γω δε ξέρω τι άλλο είναι τελείως διαφορετικό.

Αν βγάλεις μια διαφήμιση με τον Πρωθυπουργό να λέει πόσο πολύ μας έσωσε, ή αν κινδυνολογήσεις ότι άδειασαν ολωνών μας τα ψυγεία, είναι ΟΚ, γιατί κάνεις πολιτική. Αν βγάλεις (εκτός των άλλων) ένα χιουμοριστικό viral βιντεάκι είναι προσβολή προς ολόκληρο το γυναικείο είδος. 

"Ας προσπαθήσουν να περάσουν έστω και μια μέρα της ζωής τους κάποιοι συνάνθρωποι μας χωρίς να ανακαλύπτουν στα πάντα σεξισμό, διαστροφή, ανωμαλία. Δεν θα πάθουν τίποτα" έγραψε κάποιος στα σχόλια. 

Φυσικά το πρόβλημα ήταν ότι η μία κοπέλα απ' τις δύο ήταν εμφανίσιμη. [Εμφανίσιμη γυναίκα + Πιθανώς μιλάει για σεξ = Τεράστια Στερεοτυπική Προσβολή, τίποτα δεν μας σώζει.] 

Ο Ανηθικος αυτουργος ειρωνεύτηκε τις αντιδράσεις: 
"Κάτω οι ωραίες γυναίκες, because έτσι!"

Ο Left Sfak του απάντησε:

"Επειδή μου αρέσουν οι γυναίκες προτιμώ να μη τις βγάζω στο κλαρί και να μη τις πνίγω στο ποτάμι όπως την έρμη Elisa Day."

Στο οποίο πήρε πληρωμένη απάντηση απ' τον Α.Α.:

"Μια νέα κοπέλα που μιλά με αυτοπεποίθηση και κάνει λογοπαίγνιο με τη σεξουαλική πράξη είναι το <<βγάζω στο κλαρί>>;
Καταλαβαίνεις πως αυτό που είπες είναι το σεξιστικό και οπισθοδρομικό αντί για το κλιπ;"

Τέλος, ο Novel_Splendours έγραψε: "Εντάξει λοιπόν ας κάνει εκεί πέρα άλλο ένα διαφημιστικό το ποτάμι με έναν τύπο να διηγείται την πρώτη του φορά και πόσο μαντάρα τα έκανε για να ησυχάσουν οι ευαίσθητοι ψυχισμοί που βλέπουν -ισμούς παντού!
Τελικά φαίνεται ότι είναι πολύς ο κόσμος που και πολύ χρόνο έχει να ασχολείται με αρλούμπες και στην τσίτα είναι με λυμένο το ζωνάρι για παρεξηγήσεις και εξηγήσεις."

================

Γράφει η Κατερίνα Παπανικολάου στο Fb της:


Ένα όντως ιδιαίτερο σποτάκι για τα δεδομένα της πολιτικής σκηνής στη χώρα...

για κάποιους "η πρώτη φορά" με την εικόνα ενος φρέσκου κοριτσιού είναι η πρώτη σεξουαλική επαφή.

βέβαια σίγουρα ένας λόγος που επιλέχθηκε αυτός ο τίτλος είναι για να εγείρει το σεξουαλικό...

βλέποντας το βιντεάκι σκεφτόμουν όλες τις δήθεν φεμινίστριες που θα ξεσηκωθούν για το σεξιστικό της διαφήμισης. σκεφτόμουν πόσα άκουσαν εκεί στο ποτάμι για αυτό το σποτ, πόσες ανακοινώσεις, ποσες υστερίες σοβαροφάνειας.


η ελληνική κοινωνία είναι βουτηγμένη σε εικόνες σεξ πολύ πιο εκμαυλιστικές και το χειρότερο... πολύ πιο καλυμμένες... όταν όμως κάτι πάει να γίνει συγκεκριμένο, τότε ξαφνικά μια αλλεργία, μια υπερευαισθησία...

το σεξ ειναι ταμπού. και οποιαδήποτε φράση παραπέμπει σε αυτό είναι εξ ορισμού σεξιστική...


αυτή η άδεια σεξουαλικότητα της βιτρίνας όμως που πασάρουν στα περιοδικά, στις selfies, στο insta τόσες γυναίκες δεν είναι;

θέλουμε χρόνια να βγάλουμε το δάχτυλο που νομίζουμε ότι μας κρύβει μπροστά από το πρόσωπο μας... και να κατεβάσουμε το δάχτυλο που υποδεικνύει τον καθωσπρεπισμό παντού...

==

ΥΓ. Η επιθυμία μερικών έγινε πραγματικότητα...

35

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

6 σχόλια
στα σποτακια αυτα το μονο που ειδα ειναι τη γυναικεια σεξουαλικοτητα να παρουσιαζεται ενοχικα και να γινεται προιον διαφημισης για αλλη μια φορα.Ολα αυτα ειναι προιοντα σεξουαλικων ταμπου και φαλοκρατικου συντηρητισμου.
Κατά τη γνώμη μου, σίγουρα υπάρχουν αυτοί που αντιδρούν στο συγκεκριμένο βίντεο γιατί ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες- θα ήταν αφελές να ισχυριστώ το αντίθετο.Δεν νομίζω όμως οτι εδώ τίθεται θέμα υπερευαίσθητων φεμινιστριών ή υποκριτικής σεμνότυφης στάσης- ή έστω οτι το περιεχόμενο του σποτ εξαντλείται σε μία τέτοια ανάλυση.Μια κοπέλα που μιλάει για τη πρώτη της φορά δεν είναι κάτι το τρομερό. Δεν είναι καλό ή κακό, είναι αξιακά ουδέτερο. Μια κοπέλα όμως που μιλά για τη πρώτη της φορά αναπαράγοντας λόγο πατριαρχικό, σεξιστικό και- σε μια λιγότερο προφανή γενικά, αλλά έστω και συνειρμικά διακρινόμενη ειδικά ανάγνωση- είναι ένα ζήτημα που προβληματίζει. Η κοπέλα εδώ μιλάει μεταφορικά για σεξ προβάλλοντας ως αξία την "αγνότητα" (της ίδιας, της πράξης της, των κριτηρίων της κτλ), την ίδια αγνότητα που αποτελεί μιαν ωραιοποιημένη έκφραση της προσπάθειας ελέγχου της γυναικείας σεξουαλικότητας.Βέβαια ο σεξισμός είναι πολλές φορές "φυσικός" στα μάτια μας, ακόμα και στα μάτια ανθρώπων που ασχολούνται ιδιαίτερα με τα κοινωνικά δρώμενα. Δυστυχώς, η "υπερευαισθησία" που προτείνεται είναι μία αντίληψη που δεν βοηθά να βελτιωθούν πάρα πολύ οι υπάρχουσες κοινωνικές δομές και όσο αυτές δεν φτιάχνουν θα υπάρχουν "υπερευαίσθητοι/ες" που θα θίγονται όσο τους/ις βλέπουν σαν κρέας- έστω και εμφανίσιμο/ωραίο κρέας.
Προσωπικά αγαπητέ συντάκτη είμαι πολύ χαλαρή γενικότερα και προσωπικά δεν τσιτώθηκα με το συγκεκριμένο σποτ απλά δεν κατάλαβα την ουσία του μηνύματος του,,,,,σας πληροφορώ ότι η πρώτη φορά μιας γυναίκας μπορεί να είναι και χάλια άρα πρέπει να την επαναλάβει?Ούτε αναμάρτητη είμαι (όπως και κανένας από όλους μας φαντάζομαι)αλλά παρακολουθώντας το σποτάκι δεν σήκωσα το φρύδι αλλά μου ήρθε η διάθεση να σηκώσω το .....σακίδιο μου απο το πάτωμα και να πάρω τα βουνά......κακό είναι επίσης και θα με συγχωρέστε για την διαφωνία μου να κάνεις έρωτα και να ψηφίζεις χωρίς ...συναίσθημα και αίσθηση της πραγματικότητας!!!ποιος σας είπε εσάς ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν πολιτική διαφήμιση η ιερότερη στιγμή μιας γυναίκας ?
η ιεροτερη στιγμη μιας γυναικας το ξεπαρθενιασμα?να φανταστω λοιπον οτι η δημιουργια και η ελευση ζωης απο εσας τις γυναικες περναει σε δευτερη μοιρα...μονο το σκισιμο μετραει?το κρεας που λεμε και εμεις οι αμορφωτοι...που παμε ρε...που παμε....
Ιερότερη στιγμή της γυναίκας είναι η πρώτη της φορά? Η μάλλον για να είμαστε ακριβείς, η πρώτη φορά που θα τη δυεισδύσει ανδρικό μόριο?? Μίλα για τον εαυτό σου κοπελιιά και άσε τις γενικούρες. Δεν πάμε καθόλου καλά εδώ μέσα.
Μια ματιά να ρίξεις στα πρωτοσέλιδα των αθλητικών μας εφημερίδων Άρη και αμέσως θα αντιληφθείς την ευαισθησία που έχει αυτός ο λαός σε θέματα σεξισμού. Το Ποτάμι υπερέβει τα εσκαμμένα με αυτό το σποτ, αίσχος!
και όπως ήταν αναμενόμενο, το Ποτάμι το πήρε πίσω το σποτάκι (τόση επιμονή στην ανεξαρτησία των απόψεών του - πιο υποταγμένος στους νοικοκυραίους πεθαίνεις, κυρ-Σταύρο)
ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΕΙΣ ΔΥΟ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ?ΑΣ ΕΒΑΖΑΝ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΑΝΤΡΑ ΝΑ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΦΟΡΑ!!ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΑ ΠΗΓΑΙΝΑ ΤΑ ΣΠΟΤΑΚΙΑ ΜΕ ΧΙΛΙΑ!!!
Ένας λόγος που σκέφτηκα πρόχειρα είναι ότι ο αρχηγός του ποταμιού είναι άντρας. Αν έβαζαν άντρες να μιλάνε για την πρώτη τους φορά με κάποιON, για το ότι πρέπει να είναι τρυφερΟΣ κλπ και, επειδή το βιντεάκι υπονοεί σεξ έστω κι αν στην πραγματικότητα μιλάει για την ψήφο, θα παρέπεμπε σε ομοφυλοφιλία και αυτό θα τους έπεφτε too much.
Σκέψου λίγο για ένα λεπτό. Αυτό που λες είναι ή δεν είναι σεξισμός; Δεν είσαι σεξιστής όταν δεν βλέπεις φύλα και όταν δείχνεις προτίμηση σε σχέση με τους ρόλους που πρέπει να έχει το ένα ή στο άλλο. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για τους ρατσιστές. Αυτό που χαϊδεύει ανθρώπους της δικής του *ή άλλων* φυλών χρησιμοποιώντας ως κριτήριο αυτή τους την ιδιότητα είναι εξ ορισμού ρατσιστής