ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Πώς φέρονται μερικοί οδηγοί λεωφορείων στους ποδηλάτες

Πώς φέρονται μερικοί οδηγοί λεωφορείων στους ποδηλάτες Facebook Twitter
29

Η μαρτυρία του Αντώνη Καράγιωργα

 

Τη Τετάρτη 2/4/14 κατά τις 10 το πρωί, πήγαμε μια κομπανία από εμένα, τον Γρηγόρη, την Ελεάνα (μία είναι η Ελεάνα της γειτονιάς), τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ ( απλή συνωνυμία) των Πειρατών, τον Κώστα Τερζόπουλο και τον Γιώργο Θεολόγου φωτογράφο, να διαμαρτυρηθούμε στον πρόεδρο του ΟΑΣΘ για το περιστατικό που συνέβη στον Γρηγόρη το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι. Μας γράψανε κανονικά. Το συντεχνιακό τείχος ορθώθηκε μπροστά μας. Σε μάς που χρόνια παλεύουμε στο δρόμο και στα γραφεία για την υπόθεση των λεωφορειολωρίδων, υπέρ του ΟΑΣΘ. Δεν θα τους περάσει.

 

 

ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ:

 

1. Σάββατο: Το επεισόδιο

 

Το Σάββατο 29/3 στις 13:30 και ενώ οδηγούσα το ποδήλατό μου επί της οδού Σοφούλη στο ύψος της οδού Κυδωνιών, αντιλήφθηκα πίσω μου να πλησιάζει το λεωφορείο 5. Εξακολούθησα να κινούμαι στο στενό (λόγω των παρκαρισμένων από τις δύο πλευρές) δρόμο και σε δευτερόλεπτα ένιωσα το λεωφορείο πίσω μου. Με είχε πλησιάσει σε απόσταση λιγότερη από μέτρο, προφανώς για να μου ασκήσει πίεση να απομακρυνθώ από την πορεία του. Του έκανα νόημα με το χέρι να κόψει ταχύτητα και εξακολούθησα να κινούμαι για να βρω πλάτεμα του δρόμου να τον αφήσω να περάσει. Κάπου 100 μέτρα παρακάτω, κι ενώ ο δρόμος πλάταινε ανεπαίσθητα, έκανα το λάθος να μετακινηθώ προς την άκρη του δρόμου, αφήνοντας χώρο για το λεωφορείο. Αμέσως αισθάνθηκα δίπλα μου την παρουσία του τεράστιου όγκου και είδα το λεωφορείο να με προσπερνά αφήνοντας από το ποδήλατό μου 5-10 εκατοστά το πολύ, να κινείται δε προς τα δεξιά(!!) κλείνοντάς μου (εκδικητικά;) και αυτό τον ελάχιστο χώρο διέλευσης, αναγκάζοντάς με φυσικά να σταματήσω όπως-όπως δεξιά,ουσιαστικά να πέσω πάνω στα σταθμευμένα αυτοκίνητααφού τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η ζωή μου.Αφού απομακρύνθηκε το λεωφορείο, ξεκίνησα και το πρόλαβα στην επόμενη στάση. Πέρασα από την πλευρά του οδηγού, σταμάτησα δίπλα του και του χτύπησα το τζάμι. Χωρίς να ανοίξει είπε κάτι, έπιασα μόνο τη λέξη "ψυχίατρο", και ξεκίνησε. Δεν τον ακολούθησα, γιατί ήμουν πολύ ταραγμένος για να αποδυθώ σε κούρσα καταδίωξης.

 

Η συμπεριφορά του οδηγού αυτού είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η συμπεριφορά που πρέπει να εκλείψει από τους οδηγούς της πόλης. ΙΔΙΩΣ από τους οδηγούς των μέσων μαζικής μεταφοράς, που έπρεπε να έχουν αυστηρότατες οδηγίες σεβασμού των πιο αδύνατων κρίκων στην τροχήλατη κυκλοφορία. Σε ένα στενό δρόμο το λεωφορείο προσέγγισε ένα όχημα που κινούνταν πιο αργά από το ίδιο. Αν ήταν φορτηγό, επιβατικό, ούτε που θα διανοούνταν ο οδηγός να "του κολλήσει" για να τρομοκρατήσει τον προπορευόμενο οδηγό. Το έκανε επειδή ήταν ποδήλατο. Ο τρόπος αντιμετώπισης της χυδαίας αυτής συμπεριφοράς του οδηγού θα αποτελέσει ισχυρό δείκτη για τη βούληση του ΟΑΣΘ να συμβάλει σε μια πιο πολιτισμένη πόλη.

 

2. Σάββατο: Μήνυση στο αστυνομικό τμήμα Καλαμαριάς και αναφορά στον ΟΑΣΘ

 

Την ίδια μέρα το απόγευμα κατέθεσα το συμβάν στο αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς. Ο εισαγγελέας με τον οποίο μίλησαν οι αστυνομικοί όταν τους ρώτησα αν υπάρχει αυτόφωρο, χαρακτήρισε το αδίκημα ως τέτοιο που διώκεται αυτεπάγγελτα, και ζήτησε να βρεθούν τα στοιχεία του οδηγού. Σε αλλεπάλληλα τηλεφωνήματα της αστυνομίας στον ΟΑΣΘ, και μετά από "διαβουλεύσεις" του επόπτη υπηρεσίας με τους νομικούς συμβούλους του ΟΑΣΘ, ο επόπτης απάντησε ότι δεν γνωρίζει το όνομα διότι το σύστημα τηλεματικής δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο!

 

3. Δευτέρα: Κατέθεσα τη Δευτέρα στον ΟΑΣΘ την προσωπική μου καταγγελία με κάθε επισημότητα.

 

Την παρέλαβε με αριθμό πρωτοκόλλου η γραμματεία διοίκησης στον 5ο όροφο, αφού πρώτα ενημέρωσε τον κύριο Γενικό.

 

Καταγγελία για επικίνδυνη οδήγηση οδηγού λεωφορείου

και εκούσια έκθεση ποδηλάτη σε κίνδυνο

 

Το Σάββατο 29/3 στις 13:30, το λεωφορείο με αριθμό 796 της γραμμής 5 του ΟΑΣΘ, με προσπέρασε ενώ οδηγούσα το ποδήλατό μου επί της οδού Σοφούλη και μου έκλεισε από πρόθεση το δρόμο, αναγκάζοντάς με να πέσω στα αυτοκίνητα δεξιά.

 

Λεπτομερής περιγραφή του συμβάντος:

 

Στις 13:30 και ένω οδηγούσα το ποδήλατό μου πάνω στην οδό Σοφούλη στο ύψος της οδού Κυδωνιών, αντιλήφθηκα πίσω μου να πλησιάζει το λεωφορείο 5. Εξακολούθησα να κινούμαι στο στενό (λόγω των παρκαρισμένων από τις δύο πλευρές) δρόμο και σε δευτερόλεπτα ένιωσα το λεωφορείο πίσω μου. Με είχε πλησιάσει σε απόσταση λιγότερη από μέτρο, προφανώς για να μου ασκήσει πίεση να απομακρυνθώ από την πορεία του. Του έκανα νόημα με το χέρι να κόψει ταχύτητα και εξακολούθησα να κινούμαι για να βρω πλάτεμα του δρόμου να τον αφήσω να περάσει. Κάπου 100 μέτρα παρακάτω, κι ενώ ο δρόμος πλάταινε ανεπαίσθητα, έκανα το λάθος να μετακινηθώ προς την άκρη του δρόμου, αφήνοντας χώρο για το λεωφορείο. Αμέσως αισθάνθηκα δίπλα μου την παρουσία του τεράστιου όγκου και είδα το λεωφορείο να με προσπερνά αφήνοντας από το ποδήλατό μου 5-10 εκατοστά το πολύ, να κινείται δε προς τα δεξιά(!!) κλείνοντάς μου (εκδικητικά;) και αυτό τον ελάχιστο χώρο διέλευσης, αναγκάζοντάς με να πέσω στα σταθμευμένα αυτοκίνητα δεξιά, αφού τέθηκε σε άμεσο κίνδυνο η ζωή μου.

 

Αφού απομακρύνθηκε το λεωφορείο, ξεκίνησα και το πρόλαβα στην επόμενη στάση. Πέρασα από την πλευρά του οδηγού, σταμάτησα δίπλα του και του χτύπησα το τζάμι. Χωρίς να ανοίξει είπε κάτι, έπιασα μόνο τη λέξη "ψυχίατρο", και έφυγε.

 

Από την θέση μου ως μέλος της ομάδας βιώσιμης κινητικότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης και Γραμματέας του σωματείου “Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών” έχω αυξημένη ευαισθησία, αλλά και υποχρέωση να διεκδικήσω την απόδοση των ευθυνών που υπάρχουν στο μέγιστο βαθμό.

 

Ήδη υπέβαλα μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Καλαμαριάς.

 

Παρακαλώ να ερευνήσετε το συμβάν και, εκτός από την όποια διαδικασία ακολουθείτε ως Οργανισμός, ζητώ να μου γνωρίσετε:

 

- Το όνομα του οδηγού του λεωφορείου.

 

- Εάν υπάρχουν άλλες καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά ή επικίνδυνη οδήγηση σε βάρος του συγκεκριμένου οδηγού.

 

- Σε ποιες ενέργειες θα προβεί ο Οργανισμός σας;

 

Γρηγόρης Μαυράκης.

 

 

4. Τετάρτη: Επίσκεψη με Υποψηφίους δημάρχους και οργανώσεις πεζών - ποδηλατών

 

Πήγαμε σήμερα Τετάρτη στον ΟΑΣΘ, από Ένωση Πεζών ο Αντώνης Καράγιωργας (πρόεδρος) και εγώ (Γραμματέας) από τους ποδηλάτες ο Κώστας Τερζόπουλος και Γιώργος Θεολόγου. Επίσης οι υποψήφιοι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης Ελεάννα Ιωαννίδου και Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Πειρατές).

 

Ο Πρόεδρος είχε άλλη δουλειά, πιο σημαντική, και δεν μπόρεσε να μας δει. Ο Γενικός Διευθυντής "έλειπε". Αφήσαμε την επιστολή της Ένωσης Πεζών:

 

Μετά το συμβάν της 29ης Μαρτίου όπου οδηγός αστικού λεωφορείου στην οδό Σοφούλη φέρθηκε με απαράδεκτο εκφοβιστικό τρόπο σε ποδηλάτη, που έτυχε να είναι ο Γραμματέας του σωματείου μας, χρησιμοποιώντας τον όγκο του λεωφορείου για να τον εξωθήσει από την πορεία του,

 

και μετά την προσπάθεια συγκάλυψης του δράστη οδηγού από τον επόπτη του ΟΑΣΘ το ίδιο απόγευμα με αιτιάσεις περί αδυναμίας εντοπισμού του, λόγω μη λειτουργίας του συστήματος τηλεματικής που προβλήθηκαν προς την αστυνομία όπως προκύπτει από το Βιβλίο Συμβάντων του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμαριάς,

 

καλούμε τον ΟΑΣΘ να διερευνήσει το γεγονός και να αποδώσει τις πειθαρχικές ευθύνες όπου υπάρχουν και να υιοθετήσει Κώδικα Συμπεριφοράς των οδηγών λεωφορείων προς πεζούς και ποδηλάτες που θα συνταχθεί από κοινού με ποδηλατικές οργανώσεις και την Ενωση Πεζών και θα περιέχει κατ'ελάχιστο τις παρακάτω αρχές:

 

απέναντι στους ποδηλάτες:

 

1. Δεδομένου ότι το ποδήλατο κινείται πιο αργά από το λεωφορείο και η σύγκριση όγκου και ασφάλειας του ποδηλάτη σε σχέση με τον οδηγό σε περίπτωση επαφής είναι συντριπτική, ο οδηγός φέρει αυξημένη ευθύνη έναντι των ποδηλατών που κινούνται κοντά στο λεωφορείο, ακόμη και αν αυτοί δεν τηρήσουν τους όρους ασφάλειας και κινούνται χωρίς σύνεση.

 

2. Όταν ποδήλατο προσπερνά το λεωφορείο πρέπει ο οδηγός να το διευκολύνει να επιστρέψει στην δεξιά λωρίδα.

 

3. Όταν το λεωφορείο προσπερνά ποδήλατο, πρέπει να αφήνει τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση από αυτό.

 

απέναντι στους πεζούς:

 

Όταν σταματά σε διάβαση να αφήνει απόσταση από το διαγραμμισμένο τμήμα ώστε οι πεζοί να διέρχονται χωρίς να τους δημιουργείται φόβος.

 

 

 

29

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ