ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: επηρεάζει το ίντερνετ τον ανθρώπινο εγκέφαλο;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: επηρεάζει το ίντερνετ τον ανθρώπινο εγκέφαλο; Facebook Twitter
46


________________
1.


Γεία σου α,μπα!
Τι είναι αυτό που ορίζει κάποιον ευφυή, και τι αυτό που οριζει κάποιον ηλίθιο; Ειναι αντίθετα; Μπορεί κάποιος να είναι και τα δύο (σε διαφορετικές περιόδους της ζωής του); Δεν ξέρω κατα πόσο αυτές οι ερωτήσεις είναι προφανείς, και'γω αφελής!

-θαυμαζω τον τρόπο που σκέφτεσαι, και απορώ πως μπορείς να κρατάς τις σκέψεις σου καθαρές απο την καθημερινότητά σου.
Φιλιά!- Gande Gratto

 

Το τι είναι ευφυία είναι κάτι που όλοι νομίζουμε ότι πιάνουμε αλλά όλο μας ξεφεύγει, όλοι νομίζουμε ότι ξέρουμε τι είναι αλλά κανείς δε μπορεί να δώσει ορισμό, κι όταν λέω «κανείς» δεν εννοώ εμένα κι εσένα: εννοώ όλους όσους έχουν πασχίσει με πάθος να τον βρουν κι έχουν χάσει τα νιάτα τους, ψυχιάτρους, κοινωνιολόγους, βιολόγους, επιστήμονες γενικά. Οι σχολές που υπάρχουν και προσπαθούν να βρουν χαραμάδα σ' αυτό το αδιαπέραστο εμπόδιο παλεύουν και βρίσκονται σε διαμάχες που κρατάνε χρόνια, δε φαίνεται να λυθούν σύντομα.

Υπάρχουν άξονες, υπάρχουν περιγραφές, υπάρχουν κύκλοι ομόκεντροι και κύκλοι που εφάπτονται και αλληλοκαλύπτονται, αλλά δεν το έχουμε περιορίσει το θέμα, γιατί καταλήγει, θέλουμε δε θέλουμε σε φιλοσοφία. Πλησιάζει πολύ στην ερώτηση «τι είναι ο άνθρωπος» και αυτό δε μπορούμε να το εξηγήσουμε, δηλαδή να το κάνουμε φραγκοδίφραγκα και να το επανασυνθέσουμε.

Αν βρίσκαμε πώς ορίζεται ο ευφυής, θα ξέραμε και πώς ορίζεται ο ηλίθιος.

________________
2.


(Αν) υπήρχε ο Νάρκισσος που καθόταν στην λίμνη και δεν χορταινόταν να καθρεφτίζεται στα νερά της. Και από την πολύ μεγάλη αγάπη που ένιωθε για τον εαυτό του επιχείρησε να αγκαλιάσει την εικόνα αυτή και πνίγηκε.

(Αν) σε ένα παράλληλο σύμπαν ο Νάρκισσος πήγε πίσω στο χωριό του, όταν του γεννήθηκε η επιθυμία να αγκαλιάσει αυτήν την ομορφιά και άρχιζε να αγκαλιάζει τους συμπολίτες του.
Τότε αγαπημένο μου Λενάκι αναρωτήθηκα αν θα έπρεπε να το κάνω ταινία. Εσύ τι λές;- Χ.Π. (yes it's me!)

Παιδιά σας ικετεύω, μη με τρολάρετε με Χριστόφορο γιατί στην αρχή τα πιστεύω και με πιάνει ταχυκαρδία και μετά δε μπορώ να ηρεμήσω.

________________
3.


Αγαπητή Α μπα,
εδώ και 5 χρόνια δουλεύω σε ένα εργαστήριο (στο εξωτερικό) και είμαι αναγνωρισμένα από συναδέλφους πολύ καλή στη δουλειά μου. Τα τελευταία 2 χρόνια προσλήφθηκε ένας συναδελφος, ο οποίος στην προσπάθεια του να ανέβει στην ιεραρχία (και εφόσον δεν είναι αρκετά καλός στη δουλεία του), κάθε που κάποιος κανει ένα λάθος (οσο ασήμαντο και να είναι), το περιγράφει με κάθε λεπτομέρεια σε word κείμενο με μεγάλη γραμματοσειρά και το αφήνει στο γραφείο του διευθυντή μας. Επίσης αν κάποιος αργήσει 5 λεπτά, το αναφέρει κατευθείαν (μου θυμίζει μια απουσιολογο στο γυμνάσιο..χαχα), και επιδεικνύει γενικά μια τέτοιου είδους συμπεριφορά σε καθημερινή βάση. Ολοι οι υπόλοιποι συνάδελφοι ενοχλούνται φυσικά, αλλα κανείς δεν λέει κάτι στον διευθυντή ή στο άτομο αυτό, παρά μονο σχολιαζουν τη συμπεριφορά του οταν δεν είναι εκει. Εγώ του τα είπα στα ίσια μια φορά, συμμορφώθηκε για κανα μήνα, αλλα μετά άρχισε χειρότερη "επίθεση".
Η ερώτηση: Χτές ανακάλυψα ένα μεγάλο λάθος που έκανε, και δεν κρατήθηκα, έγραψα ένα word κείμενο παρόμοιο με τα δικά του και το άφησα στο γραφείο του διευθυντή. Κάτω απο αυτό υπαρχει ένα αλλο κειμενο που έξηγει το λόγο που το έκανα (για να δει πως αισθάνονται οι άλλοι όταν το κάνει αυτός).

Επραξά σωστά κατά τη γνώμη σου ή εριξα το επίπεδό μου? Εσύ πως θα αντιμετώπιζες/εχεις αντιμετωπίσει τέτοια άτομα? -A.

ΕΧΩ ΣΗΚΩΘΕΙ ΟΡΘΙΑ ΚΑΙ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑΩ

________________
4.


Εδώ και πολύ καιρο ψάχνω έναν καλό χαιρετισμό. Εχω σιχαθεί πια το "γεια τι κανεις;" και το "Έπ!" μου θυμίζει υστερική μάνα που βρισκει το παιδί να κάνει κάτι απαγορευμένο. Μπορείς να με βοηθήσεις; :)- bujibuji

Μη μιλάς, κάνε αυτό

________________
5.


Έχω μια ετεροθαλή αδελφή πολλά χρόνια μεγαλύτερη, με την οποία δεν μεγαλώσαμε μαζί, δεν είχα ποτέ καλές σχέσεις και ούτε θέλω πια ν' αποκτήσω. Είναι μέλος ενός τοξικού συγγενικού περιβάλλοντος με το οποίο έκοψα κάθε επαφή για να γλιτώσω την ψυχολογική και λεκτική κακοποίηση και δε μετανιώνω στιγμή γι' αυτό. Το οτι κάποιος είναι συγγενής σου δεν παει να πει ντε και καλά οτι είναι καλός άνθρωπος, το έζησα στο πετσί μου.

Χωρίς να ντρέπομαι πια για την επιλογή μου να κόψω επαφές με το σόι μου, δεν ξέρω τι να απαντήσω όταν με ρωτάνε αν έχω αδέλφια. Πολλές φορές λεω ψέματα, άλλες δίνω μια αόριστη απάντηση. Μια φορά είπα όχι και έτυχε κάποιος στην ομήγυρη να ξέρει την αδελφή μου και το ριξα στην τρελή, οτι και καλά δεν άκουσα τι με ρώτησες κλπ. Θα μου πεις, πες απλά ναι και άστο εκεί, έλα όμως που πάντα στο chit chat σε ρωτάνε και λεπτομέρειες, και εκεί τα χάνω.- meadows

Παιδί μου, έχεις δημιουργήσει πρόβλημα από το τίποτα. Δε χρειάζεται να το κρύψεις, όπως δε χρειάζεται και να το αποκαλύψεις. Μην λες ψέματα για πράγματα που δε χρειάζεται, πες ό,τι πρέπει να πεις για να πάει η κουβέντα παρακάτω. Κρύβοντας πράγματα τραβάς τους κουτσομπόληδες όπως οι αμαρτίες τον Σατανά.
Κανείς δε μπορεί να διαβάσει το μυαλό σου. Μπορείς να είσαι ειλικρινής χωρίς να δώσεις σε κανέναν αφορμή να χώσει τη χοντρή του μύτη.

«Έχεις αδέρφια;» «Ναι, μια αδερφή.» «Μεγαλύτερη ή μικρότερη;» «Πολλά χρόνια μεγαλύτερη». Τι άλλο θα σε ρωτήσουν; Αν έχει παιδιά; Πες. Πού μένει; Πες. Αν τα πηγαίνετε καλά; Πες «έχουμε τις διαφορές μας σαν αδερφές, αλλά καλά». Αν ο άλλος δεν διακρίνει κάτι ζουμερό, δεν θα επιμείνει. Νομίζεις ότι τον νοιάζει αυτόν που μόλις γνώρισες αν έχεις αδερφή και πώς τα πάτε; Small talk κάνει.

________________
6.

Στις 03/05/2013 απάντησες στην ερώτηση μου Νο5..επανέρχομαι για την συνέχεια: γνώρισα κάποιον πριν 2 μήνες που μου άρεσε και μου είπε ότι θέλει σοβαρή σχέση (δεν πίστευα στ'αυτιά μου).Τις πρώτες φορές που βγήκαμε πέρναγα ωραία, αν και μου γνώρισε πολύ γρήγορα κάποιους φίλους του και την μητέρα του (πράγμα που με παραξένεψε) στη συνέχεια όμως λόγω δουλειάς δικής του αραιώσαμε πολύ τις επαφές, για 1 μήνα συναντιόμασταν 1 φορά την εβδομάδα και αυτός σταμάτησε να προσέχει την υγεία και τον εαυτό του...άρχισα να έχω δεύτερες σκέψεις και να μαζεύομαι συναισθηματικά γιατί ένιωθα ότι δεν υπάρχει επικοινωνία και χημεία ....αποφάσισα να το προσπαθήσω γιατί πραγματικά είναι καλό παιδί, και γίνεται το εξής: η σχέση δεν έχει προχωρήσει στο επόμενο επίπεδο και μου πρότεινε η πρώτη φορά που θα κοιμηθούμε μαζί να είναι σπίτι του (με παρούσα την μητέρα του στο σπίτι);έχω φρικάρει στην σκέψη και επίσης του εξηγώ ότι δεν θα νιώθω άνετα και δείχνει να μην το καταλαβαίνει...καταλαβαίνω ότι λόγω κρίσης πολλοί άντρες και γυναίκες άνω των 35 μένουν με τους δικούς τους, όπως κι εγώ άλλωστε, ο συγκεκριμένος όμως έχει δικό του σπίτι και δεν πήγε να μείνει γιατί του γκρίνιαζε η μητέρα του. Να σημειώσω ότι όταν τον γνώρισα μόλις είχε λήξει άδοξα μια σχέση που είχε ξεκινήσει λίγο πριν το καλοκαίρι και με τον οποίο την είχα ψιλο "πατήσει" (δεν είχε καμία σχέση με τον τωρινό σε συμπεριφορά αλλά υπήρχε χημεία και τίποτα άλλο όπως φάνηκε από την κατάληξη) και θεωρώ ότι πολλές από τις επιφυλάξεις μου οφείλονται και σε αυτό το γεγονός. Με όλα αυτά έχω χάσει τις ισορροπίες μου και το άγχος ότι θα μείνω μόνη μου με έχει κυριεύσει. Τι να κάνω; να πάω σπίτι του (με τη μάνα του) κι ας μη νιώθω άνετα ή να παραμείνω σταθερή στην θέση μου; (του είπα για ξενοδοχείο και ούτε να το ακούσει).Μέχρι να μου απαντήσεις μάλλον το τοπίο θα έχει ξεκαθαρίσει κι εγώ ελπίζω να είμαι ήρεμη...- midnight

 

Πρώτον. Όταν ακούς κάποιον να δηλώνει από την πρώτη γνωριμία ότι θέλει «σοβαρή σχέση» ηχούν και τα προειδοποιητικά καμπανάκια, όπως και όταν λέει ότι «δε θέλει σοβαρή σχέση».

Αυτός που λέει ότι δε θέλει σοβαρή σχέση εννοεί «θέλω τα πλεονεκτήματα μιας σχέσης αλλά όχι τις ευθύνες». Αυτός που λέει ότι θέλει σοβαρή σχέση εννοεί «με όποιον περάσει πρώτος από μπροστά μου». Και οι δυο δεν έχουν κανένα στόχο να προσαρμοστούν, να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν πρώτα αυτόν που γνώρισαν, ώστε να δουν τι θα μπορούσε να γίνει με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Έχουν αποφασίσει τι θέλουν να κάνουν και ψάχνουν κάποιον που θα δεχτεί να χωρέσει στη χαραμάδα τους.

Δεύτερον. Δεν κάνεις προσπάθειες για σχέση όταν βλέπεις ότι δεν υπάρχει χημεία και επικοινωνία με κάποιον επειδή είναι «πραγματικά καλό παιδί». Δεν είσαι κοινωνικός λειτουργός. Δεν είσαι δασκάλα. Δεν είσαι δικαστής, δεν είσαι ψυχολόγος, δεν είσαι η μακρινή του θεία. Πας να δημιουργήσεις συναισθηματική σχέση, να τον βάλεις μέσα στη ζωή σου και να του επιτρέψεις είσοδο σε στιγμές ιδιωτικές και πολύ προσωπικές. ΒΑΛΕ ΠΙΟ ΨΗΛΑ ΣΤΑΝΤΑΡ.

Τρίτον. Κάποιος σου προτείνει να κάνετε για πρώτη φορά σεξ στο σπίτι του με τη μαμά του μέσα. Αυτό δε χρειάζεται ανάλυση.

ΚΑΝΕ ΑΝΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ.

 


 


________________
7.


Αγαπητή α μπα, μήπως ξέρεις αν η υπερέκθεση (τουλάχιστον 6-7 ώρες την μέρα) στον υπολογιστή και κυρίως στο διαδίκτυο μπορεί να έχει επιπτώσεις στον εγκέφαλο;; Είχες πει κάποτε ότι η αδερφή σου είναι νευροβιολόγος. Μήπως μπορεί και εκείνη να μας δώσει τα φώτα της?- braindamaged

Νευρολόγος είναι, τη ρώτησα και η απάντηση είναι η εξής:

Τι ξέρουμε πραγματικά για την επίδραση των οθονών στον εγκέφαλο; Η σχετική επιστημονική έρευνα είναι περιορισμένη, γιατί πρόσφατη είναι η εμφάνισή τους στην καθημερινότητά μας. Οι επιδράσεις, αν υπάρχουν, είναι μικρές και μη εμφανείς άμεσα. Εντωμεταξύ, είναι πεδίον δόξης λαμπρό για κάθε φύσεως εκφοβισμούς και εκμετάλλευση. Διάφοροι οργανισμοί, κερδοφόροι ή μη (π.χ. η καμπάνια Change4life στη Βρετανία) χρησιμοποιούν αντικρουόμενες ή μη επιστημονικά επαρκείς μελέτες (π.χ. αυτή) για να στηρίξουν συμπεράσματα όπως "η χρήση οθονών προκαλεί κατάθλιψη στους νέους". Όμως λίγες μελέτες διαχωρίζουν το είδος των οθονών και την επίδραση που έχει κάθε μία ξεχωριστά. Μια πρόσφατη που δημοσιεύθηκε σε έγκριτο περιοδικό δείχνει ότι η κατάχρηση της τηλεόρασης στα παιδιά (πάνω από 3 ώρες ημερησίως) σχετίζεται με διαταραχές συμπεριφοράς. Καμία άλλη αρνητική επίδραση στον εγκέφαλο δεν αποδεικνύεται (από pc, video games κλπ). Το αντίθετο, φαίνεται ότι η χρήση υπολογιστών σε συνδυασμό με σωματική άσκηση προστατεύει από Alzheimer!. Γι' αυτό, μην αγχώνεστε! Ο εγκέφαλός σας δε φαίνεται να κινδυνεύει από τα computer.

46

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Σχετικά με την ερ. 5: Μου συμβαινει κατι αντιστοιχο με τη μονη διαφορα οτι εγω εχω ετεροθαλη αδερφό μικρότερο κατα 10 χρονια. Δεν ειχαμε καμια ουσιαστικη επαφη μεγαλωνοντας (βασικα ειμαστε δυο ξενοι, μονο DNA μοιραζομαστε) και ενω δεν μπορω να πω οτι το περιβάλλον αυτο ειναι τοξικό, σίγουρα δεν μου ειναι ευχάριστο και μου πηρε πάρα πολλά χρόνια να δεχτώ κάποια πράγματα. Δεν έχω θελήσει να αποκτήσω επαφή πέρα απο τα απολύτως τυπικά γιατι αυτος ο ανθρωπος μου ειναι ξενος και κατα συνεπεια, οταν με ρωτουν αν εχω αδερφια λεω οχι, γιατι ετσι αισθανομαι. Δεν ειναι οτι τον μισω, απλα δεν τον νοιωθω σαν οικογενεια.
3 : Κι εγώ χειροκροτώ Λένα μου !!!!! Εγώ καθώς θα πέρναγα από δίπλα του ...θα του έκλεινα και το μάτι....ετσι για να καταλαβει πως δεν είμαστε και χαιβάνια ! Ο διευθυντης ομως θα ήθελα να μαθω τι λεει για αυτό , Καθε φορά που βρισκει ενα εγραφο word τι κανει ? Ευχαριστιέται με αυτή την πρακτική του χαφιέ ? Καποιος θα πρέπει να μιλησει γιατί σας κόβω από εδώ και πέρα να αναλώνεστε στο τι λάθος έκανε ο καθένας και ποιος θα γράψει πρώτος word ...αντι να σταθείτε στην δουλειά σας !
#6 Για όνομα του Θεού κοπέλα μου!! Είναι δυνατόν ακόμη και να έδωσες την εναλλακτική ξενοδοχείου σε αυτή την αρρωστημένη πρόταση; Το καλό σου το παιδί, έχει άλυτα θέματα με τη μάνα του. Τρέξε όσο προλαβαίνεις, μην υποκύψεις στους χειρισμούς του!