To βινύλιο επέστρεψε

To βινύλιο επέστρεψε Facebook Twitter
2
To βινύλιο επέστρεψε Facebook Twitter

Για πρώτη φορά από το 2003, όταν και ξεκίνησε η έλευση του iTunes Store, οι ψηφιακές πωλήσεις τραγουδιών έπεσαν το 2013 από τα 1,34 δισεκατομμύρια στα 1,26 δισ. κομμάτια, σημειώνοντας πτώση 5,7 ποσοστιαίων μονάδων. Οι αναλυτές ρίχνουν το φταίξιμο στο Spotify and Pandora ενώ παράλληλα όλοι δείχνουν να απορούν με την θεαματική αύξηση ενός format που όλα έδειχναν πως είχε μπει στο χρονοντούλαπο της μουσικής ιστορίας.

Τα βινύλια σημείωσαν αυξημένη ζήτηση και φέτος και οι πωλήσεις τους ανέβηκαν ακόμη περισσότερο. Για την ακρίβεια 32%!

Αυτή η σταδιακή τους επαναφορά στην αγορά άρχισε σύμφωνα με τα στατιστικά του Statista.com να διαφαίνεται από το 2007. Από τότε κάθε χρόνο η πωλήσεις έδειχναν να ανακάμπτουν με αποτέλεσμα το φετινό αυτό θεαματικό διάγραμμα.

To βινύλιο επέστρεψε Facebook Twitter

Οι μουσικοί αναλυτές και αρκετοί δημοσιογράφοι προσπαθώντας να εξηγήσουν τους παράγοντες που oι δίσκοι βινυλίου αντί να εξαφανιστούν εντελώς αρχίζουν και διεκδικούν ένα ευκαταφρόνητο κομμάτι από την αγοραστική πίτα, καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα. Αρχικά θεωρούν πως αυτό οφείλεται αρκετά στην ρετρό - vintage αισθητική τους που είναι μόδα και που είναι ασυναγώνιστη μπροστά σε αυτή των cd format. Τα βινύλια μπορούν να γίνουν fashion statement και να προσδώσουν στιλ. Παράλληλα έχει αρχίσει να γίνεται μόδα και ανάμεσα σε δεκάδες dj που αρχίζουν να κλείνουν τα laptop και να κουβαλάνε βαλίτσες και ως γνωστόν πάντα αρκετοί, πιτσιρικάδες κυρίως, θα βρεθούν να τους αντιγράψουν. Παράλληλα τα βινύλια θα δίνουν πάντα στον κάτοχό τους την αίσθηση πως έχει κάτι ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο και δεν θεωρούνται απρόσωπα όπως οι σκληροί δίσκοι. Η μανία για τους συλλεκτικούς, παλιούς και δυσεύρετους δίσκους δείχνει να έχει επιστρέψει και τα μικρότερα ανεξάρτητα δισκοπωλεία αρχίζουν να βλέπουν όλο και περισσότερους πελάτες. Τέλος υπάρχουν πάντα εκείνοι που επιμένουν πως κανένα cd και κανένα ψηφιακό download δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον νοσταλγικό, χαρακτηριστικό ήχο των βινυλίων.

*Οι φετινές περισσότερες πωλήσεις σε βινύλια ανήκουν στους Daft Punk και το"Random Access Memories" με 49,000 αντίτυπα και στη δεύτερη θέση βρίσκεται το "Modern Vampires of the City" των Vampire Weekend με 34,000

Μουσική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μπεκ επαναλαμβάνεται, αλλά γράφει ακόμα ωραία τραγούδια

Μουσική / Ο Μπεκ επαναλαμβάνεται, αλλά γράφει ακόμα ωραία τραγούδια

Ο Αμερικανός τραγουδοποιός επιστρέφει στον γνώριμο, μελαγχολικό ήχο του με το νέο του άλμπουμ «Ride Lonesome», που μόλις κυκλοφόρησε. Μήπως, όμως, αυτή η επιστροφή δεν σημαίνει απαραίτητα έλλειψη έμπνευσης;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ντμίτρι Σοστακόβιτς

Σαν Σήμερα / Ντμίτρι Σοστακόβιτς: «Αγαπήστε μας όταν είμαστε βρόμικοι, όχι όταν είμαστε καθαροί»

Ο μεγάλος Ρώσος συνθέτης, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1906, έζησε όλη του τη ζωή μεταξύ συνδιαλλαγής και μετωπικής σύγκρουσης με το σταλινικό καθεστώς. Το σίγουρο είναι ότι υπήρξε ένας ήρωας του προηγούμενου αιώνα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Pussy Riot: «Θεωρείσαι ναζί αν πας κόντρα στον Πούτιν»

Μουσική / Pussy Riot: «Θεωρείσαι ναζί αν πας κόντρα στον Πούτιν»

Λίγο πριν από τη ζωντανή τους εμφάνιση στο Gazarte, τρία μέλη των θρυλικών Pussy Riot μιλάνε στη LiFO για την καλλιτεχνική και ακτιβιστική τους δράση, που εμπνέεται από την αντίσταση στο καθεστώς στη Ρωσία και την εισβολή στην Ουκρανία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
CHECK ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Στην Σκιάθο με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για μια νέα «Φόνισσα»

Μουσική / Στη Σκιάθο με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη για μια νέα «Φόνισσα»

Βρεθήκαμε στο νησί του Παπαδιαμάντη για την παγκόσμια πρεμιέρα του μελοδράματος «Η Φόνισσα», σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη να ερμηνεύει όλα τα πρόσωπα του έργου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
53' με την Madam X

Μουσική / Madam X: «Θα ήταν ωραίο αν αφήναμε τα κινητά μας στο σπίτι»

Η Ελληνοβρετανίδα DJ, παραγωγός και ιδρύτρια της δισκογραφικής KAIZEN, μιλά για την underground βρετανική μουσική, την εμπορευματοποίηση των κλαμπ, τη θέση των γυναικών στην ηλεκτρονική μουσική και για την Αθήνα, που έχει γίνει δεύτερο σπίτι της.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Το πρόγραμμα της Στέγης για το 2026-2027

Πολιτισμός / Παπαϊωάννου, Καστελούτσι, Τζάρμους, Γαβράς: Το φετινό πρόγραμμα της Στέγης

Κορυφαίοι καλλιτέχνες, το Εθνικό Μπαλέτο της Μασσαλίας και μια μεγάλη έκθεση με κόμικς και ζωγραφική του Δημήτρη Παπαϊωάννου, είναι μόνο μερικά από όσα επιφυλάσσει η Στέγη για τους επόμενους μήνες.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα ακούσουμε και πού θα χορέψουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς;

Fall Preview 2026 / Τι θα ακούσουμε και πού θα χορέψουμε μέχρι το τέλος της χρονιάς;

Τριάντα δυνατά ονόματα της μουσικής, από χιπ χοπ και indie μέχρι ακραίο noise, πανκ, ψυχεδέλεια και ηλεκτρονική, θα βάλουν φωτιά στα stages της πόλης και θα μας κάνουν να χορεύουμε μέχρι τελικής πτώσεως.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Τζεφ Μιλς / Tomorrow Comes The Harvest

Μουσική / Τζεφ Μιλς: «Ζούμε στον ίδιο πλανήτη, αλλά ο καθένας περιστρέφεται αλλιώς»

Ένας από τους πιο διασημους DJs του κόσμου εμφανίζεται στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου. Παρά το βάρος της τεράστιας καριέρας του, ο ευφυής θρύλος της τέκνο μοιάζει περισσότερο απασχολημένος με το μέλλλον παρά με αυτά που έχει κατακτήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ