To βινύλιο επέστρεψε

To βινύλιο επέστρεψε Facebook Twitter
2
To βινύλιο επέστρεψε Facebook Twitter

Για πρώτη φορά από το 2003, όταν και ξεκίνησε η έλευση του iTunes Store, οι ψηφιακές πωλήσεις τραγουδιών έπεσαν το 2013 από τα 1,34 δισεκατομμύρια στα 1,26 δισ. κομμάτια, σημειώνοντας πτώση 5,7 ποσοστιαίων μονάδων. Οι αναλυτές ρίχνουν το φταίξιμο στο Spotify and Pandora ενώ παράλληλα όλοι δείχνουν να απορούν με την θεαματική αύξηση ενός format που όλα έδειχναν πως είχε μπει στο χρονοντούλαπο της μουσικής ιστορίας.

Τα βινύλια σημείωσαν αυξημένη ζήτηση και φέτος και οι πωλήσεις τους ανέβηκαν ακόμη περισσότερο. Για την ακρίβεια 32%!

Αυτή η σταδιακή τους επαναφορά στην αγορά άρχισε σύμφωνα με τα στατιστικά του Statista.com να διαφαίνεται από το 2007. Από τότε κάθε χρόνο η πωλήσεις έδειχναν να ανακάμπτουν με αποτέλεσμα το φετινό αυτό θεαματικό διάγραμμα.

To βινύλιο επέστρεψε Facebook Twitter

Οι μουσικοί αναλυτές και αρκετοί δημοσιογράφοι προσπαθώντας να εξηγήσουν τους παράγοντες που oι δίσκοι βινυλίου αντί να εξαφανιστούν εντελώς αρχίζουν και διεκδικούν ένα ευκαταφρόνητο κομμάτι από την αγοραστική πίτα, καταλήγουν σε διάφορα συμπεράσματα. Αρχικά θεωρούν πως αυτό οφείλεται αρκετά στην ρετρό - vintage αισθητική τους που είναι μόδα και που είναι ασυναγώνιστη μπροστά σε αυτή των cd format. Τα βινύλια μπορούν να γίνουν fashion statement και να προσδώσουν στιλ. Παράλληλα έχει αρχίσει να γίνεται μόδα και ανάμεσα σε δεκάδες dj που αρχίζουν να κλείνουν τα laptop και να κουβαλάνε βαλίτσες και ως γνωστόν πάντα αρκετοί, πιτσιρικάδες κυρίως, θα βρεθούν να τους αντιγράψουν. Παράλληλα τα βινύλια θα δίνουν πάντα στον κάτοχό τους την αίσθηση πως έχει κάτι ξεχωριστό και πολύ ιδιαίτερο και δεν θεωρούνται απρόσωπα όπως οι σκληροί δίσκοι. Η μανία για τους συλλεκτικούς, παλιούς και δυσεύρετους δίσκους δείχνει να έχει επιστρέψει και τα μικρότερα ανεξάρτητα δισκοπωλεία αρχίζουν να βλέπουν όλο και περισσότερους πελάτες. Τέλος υπάρχουν πάντα εκείνοι που επιμένουν πως κανένα cd και κανένα ψηφιακό download δεν μπορεί να συναγωνιστεί τον νοσταλγικό, χαρακτηριστικό ήχο των βινυλίων.

*Οι φετινές περισσότερες πωλήσεις σε βινύλια ανήκουν στους Daft Punk και το"Random Access Memories" με 49,000 αντίτυπα και στη δεύτερη θέση βρίσκεται το "Modern Vampires of the City" των Vampire Weekend με 34,000

Μουσική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τζεφ Μιλς / Tomorrow Comes The Harvest

Μουσική / Τζεφ Μιλς: «Ζούμε στον ίδιο πλανήτη, αλλά ο καθένας περιστρέφεται αλλιώς»

Ένας από τους πιο διασημους DJs του κόσμου εμφανίζεται στην Αθήνα στις 20 Σεπτεμβρίου. Παρά το βάρος της τεράστιας καριέρας του, ο ευφυής θρύλος της τέκνο μοιάζει περισσότερο απασχολημένος με το μέλλλον παρά με αυτά που έχει κατακτήσει.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Villagers of Ioannina City: «Έχουμε αποβλακωθεί όλοι ως κοινωνία»

Μουσική / Villagers of Ioannina City: «Έχουμε αποβλακωθεί όλοι ως κοινωνία»

Ένα από τα πιο σημαντικά συγκροτήματα του σύγχρονου ελληνικού ροκ επιστρέφει με το πιο σκοτεινό και φιλόδοξο άλμπουμ του. Ο Αλέξης Καραμέτης μιλά για την ανάγκη να παραμένουμε αισιόδοξοι ενώ ο κόσμος μοιάζει ολοένα πιο παράλογος.
M. HULOT
Ντόλι Πάρτον: Η γενναιόδωρη βασίλισσα της country που όλοι αγάπησαν

Απώλειες / Ντόλι Πάρτον: Όλοι λάτρευαν τη γενναιόδωρη βασίλισσα της country

«Η Ντόλι ήταν αυτό που λέμε καλός άνθρωπος, κι ας μπέρδευε κάποιους η εμφατική θηλυκότητα της bimbo με τα ασφυκτικά στενά ρούχα, που χαριεντιζόταν στα talk shows με την τραβηγμένη νότια προφορά της»
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ