Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα

Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
16

Η φωτογράφιση διαδραματίστηκε σε δύο μέρη. Το πρώτο με βρήκε να κάνω επιφωνήματα έκπληξης και θαυμασμού για το υπέροχο διαμέρισμά της και το δεύτερο με βρήκε με το στόμα ανοιχτό με το πόσα πολλά πράγματα κάνει η Ελένη Ψυχούλη. Υπέρμαχος της τοπικής κουζίνας, ταξιδεύει ώρες και χιλιόμετρα για να βρει ποιοτικά προϊόντα και να προωθήσει ανθρώπους που μοχθούν και αγαπούν αυτό που κάνουν. Γνωστής του καλού φαγητού, τρώει σχεδόν κάθε μέρα έξω, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, αλλά στην καρδιά της πρώτη θέση έχουν δυο μαγειρεία που οι περισσότεροι θα κατάτασσαν στην κατηγορία του 'trash'. Λάτρης του κιτς μου δηλώνει ότι το θεωρεί την υψηλότερη μορφή τέχνης, αφού συνδυάζει τον αυθορμητισμό, το χιούμορ, την δεύτερη ανάγνωση και την παιδικότητα. Το σπίτι της είναι μια συλλογή από αντικείμενα που πολλοί θα χαρακτήριζαν ως κιτς, θρονιασμένα ανάμεσα σε πραγματικά έργα τέχνης, πλαστικά λουλούδια και εκατομμύρια βαζάκια που έρχονται από όλη την χώρα για να τα δοκιμάσει και να τα ενσωματώσει στην κουζίνα της. Και δεν σταματάει να αναφέρεται είτε μέσω της μαγειρικής, είτε μέσω του ντιζάιν, στην παράδοση, την τοπική, αλλά και άλλων χωρών, και το πόσο οφείλουμε να την παραλάβουμε, να την ανακυκλώσουμε και ανασυντάξουμε και να φτιάξουμε τελικά κάτι νέο.


Θα ήταν πολύ εύκολο να ζητήσω από την Ελένη να φτιάξει μια λίστα με αγαπημένα της εστιατόρια ή συνταγές. Αλλά ο ορισμός του κιτς που μου έδωσε δεν μπορεί να ξεκολλήσει από το μυαλό μου και έτσι, αποφάσισα να της ζητήσω να μου φτιάξει μια λίστα με τα αντικείμενα που ενώ θεωρούμε κιτς, θα μπορούσαν να σταθούν αξιοπρεπώς σε οποιοδήποτε σύγχρονο σπίτι.

 

 

 

Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter
Τοπ 10 κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα σπίτι του σήμερα Facebook Twitter

 10 τοπ τεν: κιτς αντικείμενα που μπορούν να σταθούν επάξια σε ένα μοντέρνο σπίτι 

Από την Ελένη Ψυχούλη

 

1.  Tα κιλίμια της γιαγιάς, χωρίς να αποκλείονται και οι κουρελούδες όταν ντύνουν μια μαξιλάρα.

 

 

2. Τα εμαγιέ πιάτα στη μονόχρωμη εκδοχή τους για τους μινιμαλιστές και στη φλοράλ ως ψωμιέρες και φοντανιέρες.

 

 

3. Τα καντιλάκια που θα κατεβάσεις από το κλασικό εικόνισμα για να αντικαταστήσεις ρεσό και παντός είδους κεριά.

 

 

4. Οι σταυροβελονιές, τα γκομπλέν και άπασες οι βελονιές που από καδράκια θα γίνουν μαξιλάρια, τραπεζομάντιλα και καλύματα για το κρεβάτι.

 

 

5. Η πύλινη γάστρα και τα αλουμινένια ταψιά που ψήνουν ιδανικότερα από κάθε φουτουριστικό νέο υλικό.

 

 

6. Τα μπουκάλια αλκοόλ σε τσολιαδάκι και καραγκούνα που ζωντανεύουν μια θλιβερή μινιμάλ ραφιέρα με στίγμα ελληνικό.

 

 

7. Τα Tupperware ταπεράκια. Γιατί είναι σύμβολο αλλά και πρακτικά.

 

 

8. Τα πλαστικά τραπεζομάντιλα που δίνουν αέρα ρουστίκ διακοπών στη γκρίζα κουζίνα της πόλης.

 

 

9. Οι παλιές φρουτιέρες που κάνουν το ομορφότερο σερβίρισμα σε ένα κέικ.

 

 

10. Οι πορσελάνες της μαμάς-faux ή Βοημίας-σε όλο το ροκοκό ντιζάιν όταν σερβίρουν το φαγητό σε ένα τραπέζι που απεχθάνεται την ομοιομορφία του σεταρισμένου σερβίτσιου.

 

 

 

Design
16

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό»

Αρχιτεκτονική / Νίκος Βαλσαμάκης: «Εγώ επέβαλα τον μοντερνισμό στην Ελλάδα»

Υπέγραψε εμβληματικές κατοικίες, σχεδίασε τα ξενοδοχεία «Αμαλία» από τους Δελφούς έως το Ναύπλιο και άφησε το αποτύπωμά του σε μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της σύγχρονης Αθήνας. Ο Νίκος Βαλσαμάκης ανοίγει σπάνια την πόρτα του γραφείου του στην οδό Πλουτάρχου – και ακόμη σπανιότερα μιλά για τον εαυτό του. Στα 102 του χρόνια, ο σημαντικότερος εν ζωή Έλληνας αρχιτέκτονας, που δίδαξε στην Ελλάδα τη γλώσσα του μοντερνισμού και άλλαξε για πάντα τον τρόπο που κατοικούμε, μιλά αποκλειστικά στη LiFO.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ένα σπίτι που λειτουργεί ως φυτώριο ιδεών

Design / Ένα σπίτι που μόνο στη Μαρία Παπαδημητρίου θα μπορούσε να ανήκει

Το σπίτι της διακεκριμένης εικαστικού στη Δροσιά δεν είναι απλώς ένας ιδιωτικός χώρος· είναι ένα φυτώριο ιδεών, ένας ζωντανός τόπος φιλοξενίας, συνάντησης και συλλογικής δημιουργίας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Αθήνα / 10 κτίρια της Αθήνας που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Στους αθηναϊκούς δρόμους, πολύ συχνά, η ιστορία και η μνήμη της πόλης κρύβονται πίσω από ερειπωμένες όψεις και σφραγισμένα παράθυρα αξιόλογων κτιρίων που είναι εκτός χρήσης. Αξίζουν καλύτερη τύχη αυτά τα κτίρια; Το ερώτημα μοιάζει ρητορικό, γιατί το πραγματικό είναι αν τους δόθηκε ποτέ μια ευκαιρία. Εδώ και πολλές δεκαετίες, η απάντηση παραμένει αρνητική.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

V&A East Storehouse / Το μουσείο του μέλλοντος θα το βρεις στο Ανατολικό Λονδίνο

Η άλλοτε παραμελημένη βιομηχανική ζώνη μεταμορφώθηκε σε νέο πολιτιστικό προορισμό, με το V&A East Storehouse να επαναπροσδιορίζει την έννοια του μουσείου. Χωρίς προθήκες, χωρίς προκαθορισμένες διαδρομές και με χιλιάδες αντικείμενα σε απόσταση αναπνοής από τον επισκέπτη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ιερουσαλήμ: Η ιστορία μιας πόλης μέσα από 40 αιώνες μνήμης και συγκρούσεων

Graphic Novel / Μια ελιά στο Όρος των Ελαιών αφηγείται την πολυτάραχη ιστορία της Ιερουσαλήμ

Ένα καθηλωτικό graphic novel για την Ιερουσαλήμ παρουσιάζει 4.000 χρόνια Ιστορίας ― τη γέννηση τριών μεγάλων μονοθεϊστικών θρησκειών, τις διαδοχικές κατακτήσεις και μεταμορφώσεις της πόλης μέσα στους αιώνες
M. HULOT
Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Design / Όσα θα δούμε στην Εβδομάδα Design του Μιλάνου

Στη φετινή διοργάνωση, που έχει πάντα στο επίκεντρο την αρχιτεκτονική, την τέχνη και όσα προωθούν την ευζωία, έντονο θα είναι το ελληνικό στοιχείο με τη συμμετοχή του ιστορικού οίκου επιπλοποιίας Saridis of Athens.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Χαρτιά Περράκης / Η τελευταία θεματοφύλακας του ποιοτικού χαρτιού

Εδώ και ενάμιση αιώνα η επιχείρηση Χαρτιά Περράκης εισάγει χαρτιά κάθε είδους― από κάνναβη, τζιν ή φύλλα ορτανσίας. Απέναντι στον καλπασμό της ψηφιακής ανάγνωσης, είχε πάντα το ίδιο όπλο: την ησυχία, την αφή και την όσφρηση ενός καλού χαρτιού στα δάχτυλα.
M. HULOT
Ένα οικοσύστημα μνήμης μέσα σε μια μονοκατοικία

Design / Ένα σπίτι γεμάτο πορτρέτα συγγενών

Το νεοκλασικό του Αλέξανδρου Κεφαλά στα Κάτω Πατήσια έχει ένα υπόγειο χιούμορ και ισορροπεί μεταξύ παρόντος και παρελθόντος: τα πορτρέτα των συγγενών, τα αρ νουβό αντικείμενα δίπλα σε πιο σύγχρονα έργα δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το Open House Athens επιστρέφει με τη θεματική «Emerging City»

Design / Τα πιο εντυπωσιακά κτίρια της πόλης ανοίγουν για το κοινό

Το πρόγραμμα του Open House Athens περιλαμβάνει ξεναγήσεις σε ιστορικά και σύγχρονα κτίρια, επισκέψεις σε νέα αρχιτεκτονικά γραφεία, περιήγηση στην Κυψέλη και τη Φωκίωνος Νέγρη, καθώς και νυχτερινές διαδρομές στο κέντρο.
M. HULOT
Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Design / Ένα σπίτι που δεν βασίζεται σε εντυπωσιακές χειρονομίες

Στο σπίτι του αρχιτέκτονα Λουκά Μπομπότη και της Άννας Ζινσένκο στο Παλαιό Ψυχικό όλα φτιάχτηκαν απ' την αρχή, με βάση το καλό τους γούστο: mid-century design, vintage κομμάτια και ένα roof-garden που κόβει την ανάσα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

Design / Loewe Craft Prize 2026: Χειροποίητα αντικείμενα πέρα από κάθε φαντασία

10 δημιουργίες που ξεχωρίσαμε από τις φετινές συμμετοχές στον ετήσιο θεσμό του Ιδρύματος Loewe που στηρίζει τους χειρώνακτες-καλλιτέχνες, συμφιλιώνοντας πατροπαράδοτες τεχνικές με σύγχρονες παρεμβάσεις.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ