Η πιο προσωπική και θαρραλέα "ανταπόκριση" του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελάκη

Η πιο προσωπική και θαρραλέα "ανταπόκριση" του Θεόδωρου Ανδρεάδη-Συγγελάκη Facebook Twitter
76

Με ένα θαρρετό κείμενο γνώμης που δημοσιευτηκε σήμερα στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο ανταποκριτής του Alpha στη Ρώμη, μιλά για τις τρεις πρόσφατες αυτοκτονίες ομοφυλοφίλων που αναστάτωσαν την Ιταλία και εξηγεί γιατί η δημόσια παραδοχή της gay σεξουαλικότητας, που σπανίζει στην Ελλάδα, είναι δείγμα πολιτκής αξιοπρέπειας και ελευθερίας

Το κείμενο έχει ως εξής:

«Η είδηση της αυτοκτονίας του Σιμόνε ξεπέρασε τα ιταλικά σύνορα. Ενας νέος είκοσι ενός ετών αυτοκτόνησε με μια βουτιά στο κενό, πριν από πέντε μέρες, από την ταράτσα ενδεκαώροφης πολυκατοικίας σε περιφερειακή συνοικία της Ρώμης. Σπούδαζε, ήθελε να γίνει νοσοκόμος και είχε καλή σχέση με τους γονείς του, αλλά δεν άντεξε την κοινωνική πίεση και την ηλιθιότητα κάποιον συνομηλίκων του και όχι μόνο. Τον χλεύασαν και τον απομόνωσαν επειδή ήταν ομοφυλόφιλος, υιοθέτησαν τη στάση που χαρακτηρίζεται πλέον με το ουσιαστικό «ομοφοβία».

«Η Ιταλία είναι μια δημοκρατική χώρα, αλλά όχι στον βαθμό που θα έπρεπε, διότι υπάρχει η ομοφοβία. Ο καθένας ας βρεθεί αντιμέτωπος με τη συνείδησή του» έγραψε ο Σιμόνε στο τελευταίο του σημείωμα. Είναι η τρίτη αυτοκτονία νεαρού ομοφυλόφιλου μέσα σε ένα χρόνο. Σε ό,τι αφορά τα επίσημα, καταγεγραμμένα στοιχεία, διότι υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να είναι πολλές περισσότερες.

Ολοι οι πολίτες είναι ίδιοι

Γράφω το γράμμα αυτό την ώρα που ο Σιμόνε κηδεύεται σε εκκλησία της Αιώνιας Πόλης. Χθες βράδυ πήγα σε κινητοποίηση, δίπλα στο Κολοσσαίο, με σύνθημα «όχι άλλοι νεκροί, φτάνει με την ομοφοβία».

Γράφω αυτό το γράμμα κυρίως διότι θεωρώ ότι πολλά πράγματα που ελέχθησαν, που ισχύουν για την Ιταλία, αφορούν άμεσα και τη χώρα μας. Μέχρι πότε δεν θα υπάρχει –τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα– ένας νόμος που να τιμωρεί ομοφοβικές φραστικές και σωματικές επιθέσεις, που θα δείχνει ότι όλοι οι πολίτες είναι όντως ίδιοι για το κράτος στο οποίο γεννήθηκαν ή διάλεξαν για να ζήσουν;

Μέχρι πότε δεν θα αναγνωρίζονται –τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ελλάδα– τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων ζευγαριών που συζούν, που μοιράστηκαν άγχη, χαρές, εξώσεις, ανεργία και τόσες και τόσες πιέσεις και προκαταλήψεις ανεγκέφαλων συμπολιτών τους; Μέχρι πότε δεν θα δίνουμε αποστομωτικές απαντήσεις στα νεοναζιστικά παραληρήματα που συνεχίζουμε ν' ακούμε;

Στην Ιταλία έγινε πολύς λόγος γι' αυτή τη νομική αναγνώριση. Ακόμη όμως δεν ψηφίστηκε τίποτα στη Βουλή. Στην Ελλάδα η κυβέρνηση Παπανδρέου, και Σαμαρά στη συνέχεια, «μελέτησε, ανέλυσε και ανέλυσε ξανά» αν, πώς και πότε θα μπορούσαν να επεκταθούν τα «σύμφωνα συμβίωσης» και στους ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ πολίτες.

Η αυτοκτονία του Σιμόνε όμως μας λέει κάτι πολύ βαθύτερο. Ο καθένας, και η κοινωνία στο σύνολό της, πρέπει να σταθεί μπροστά στον καθρέφτη και να αναρωτηθεί για το αν έπραξε ορθά. Για το τι σημαίνει σήμερα ατομική ελευθερία και δικαίωμα στην ευτυχία. Το μήνυμα που πρέπει να περάσει να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ακούσαμε μέχρι τώρα. Το να είσαι στρέιτ ή γκέι είναι ακριβώς το ίδιο. Είναι ένα από τα χίλια χαρακτηριστικά της ζωής μας, σημαντικό, αλλά όχι το μοναδικό. Είναι η οντότητα πάνω στην οποία έχει δικαίωμα ο καθένας να χτίσει τη ζωή του. Με τον δικό του, μοναδικό τρόπο, διότι δεν υπάρχουν γενικεύσεις.

Στην Ιταλία ο τραγουδιστής Τιτσιάνο Φέρο είπε στους φαν του ότι είναι γκέι και συνέχισε, χαλαρά και με επιτυχία, να τραγουδά και να ερωτεύεται. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει ούτε ένας ποδοσφαιριστής, ένας πολιτικός, ένας δημοσιογράφος, που να έχει το ίδιο θάρρος; Που να μπορεί να προσφέρει ένα θετικό παράδειγμα σε έναν νέο που ζει στην επαρχία και θα μπορούσε να βρεθεί στην ίδια τραγική θέση του νεαρού Ιταλού που κηδεύεται σήμερα;

Χρειάζεται περισσότερο θάρρος, για να μπορέσει και η χώρα μας να αποκλείσει τον ρατσισμό, την ομοφοβία, τους βάρβαρους χλευασμούς των ανεγκέφαλων. Ενας δημοσιογράφος, ανταποκριτής από τη Ρώμη, κάνει την αρχή, αψηφώντας τυχόν κριτικές και εκπλήξεις. Δεν είμαι ήρωας. Ζητώ να αλλάξουμε, επιτέλους, την ψυχή και τη σκέψη μας».

76

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κρις Πάππας θέλει να γίνει ο πρώτος ανοιχτά γκέι άνδρας στη Γερουσία των ΗΠΑ

Πολιτική / Ο Κρις Πάππας θέλει να γίνει ο πρώτος ανοιχτά γκέι άνδρας στη Γερουσία των ΗΠΑ

Ένας Ελληνοαμερικανός, ανοιχτά γκέι και παντρεμένος με άνδρα, διεκδικεί να γράψει ιστορία στη Γερουσία των ΗΠΑ. Ο Κρις Πάππας θέλει να γίνει ο πρώτος ανοιχτά γκέι άνδρας γερουσιαστής, σε μια εκλογή που ακουμπά την ομογένεια, την queer ορατότητα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
THE LIFO TEAM
Το Βερολίνο φύτεψε ένα δέντρο και έστησε ένα παγκάκι μνήμης μετά την επίθεση στο CSD

Διεθνή / Το Βερολίνο φύτεψε ένα δέντρο και έστησε ένα παγκάκι μνήμης μετά την φονική επίθεση στο Pride

Στο Τίργκαρτεν, κοντά στο σημείο της τρομοκρατικής επίθεσης στο Christopher Street Day, φυτεύτηκε νέος σφένδαμος και τοποθετήθηκε παγκάκι στα χρώματα του ουράνιου τόξου, ως τόπος μνήμης και σιωπηλής συμπαράστασης.
THE LIFO TEAM
Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της Ολλανδίας άνοιξε το WorldPride με προειδοποίηση για το διαδικτυακό μίσος

Διεθνή / Ο πρώτος ανοιχτά γκέι πρωθυπουργός της Ολλανδίας άνοιξε το WorldPride με προειδοποίηση για το διαδικτυακό μίσος

Ο Ρομπ Γέτεν άνοιξε το συνέδριο του WorldPride στο Άμστερνταμ, προειδοποιώντας για την άνοδο του διαδικτυακού μίσους κατά των LGBTQ+ ανθρώπων και ανακοίνωσε νέα χρηματοδότηση για την ασφάλεια της queer κοινότητας.
THE LIFO TEAM
Το queer τραπεζάκι με κάλτσες, cock ring και ποπεράκια που έγινε design viral

Πολιτισμός / Το queer τραπεζάκι με κάλτσες, cock ring και ποπεράκια που έγινε viral και πουλήθηκε για 4.097 δολάρια

Το βερολινέζικο queer δίδυμο Greif Lazic έκλεισε μέσα σε ρητίνη κάλτσες, cock rings, άδεια μπουκαλάκιι poppers και γυάλινες πρωκτικές χάντρες. Το KafFEETisch έγινε viral, ξεπέρασε τα 2,8 εκατ. views και τελικά πουλήθηκε για 4.097 δολάρια.
THE LIFO TEAM
Τουγκάι Σαράτς: «Ως ισλαμιστής ήθελα να γίνω στρέιτ αλλά ευτυχώς έμεινα γκέι»

Πολιτισμός / Τουγκάι Σαράτς: «Ως ισλαμιστής ήθελα να γίνω στρέιτ αλλά ευτυχώς έμεινα γκέι»

Πρώην έφηβος σαλαφιστής και σήμερα γκέι μουσουλμάνος ακτιβιστής, ο Τουγκάι Σαράτς μιλά μετά την επίθεση στο Pride του Βερολίνου για το κουίρ Ισλάμ, τα σχολεία και το TikTok ως μηχανή ριζοσπαστικοποίησης.
THE LIFO TEAM
«Φυλακισμένοι στον παράδεισο»: το Πράσινο Ακρωτήριο έγινε καταφύγιο και αδιέξοδο για ΛΟΑΤΚΙ+ διωκόμενους

Διεθνή / «Φυλακισμένοι στον παράδεισο»: το Πράσινο Ακρωτήριο έγινε καταφύγιο και αδιέξοδο για ΛΟΑΤΚΙ+ διωκόμενους

Στο Πράσινο Ακρωτήριο, ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι που διώκονται σε άλλες αφρικανικές χώρες βρίσκουν ανάσα, αλλά όχι μέλλον. Δεν κινδυνεύουν να συλληφθούν για την ταυτότητά τους, όμως μένουν χωρίς χαρτιά, άσυλο και σταθερή δουλειά.
THE LIFO TEAM