Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ποια είναι η ερώτηση;

Στο σημερινό ‘Α, μπα’: ποια είναι η ερώτηση; Facebook Twitter
25



________________
1.

Ξέρετε γιατί ένα συγκεκριμένο εργαλείο μαστορέματος λέγεται "γαλλικό κλειδί"?
Ευχαριστώ!

Λένε ότι στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία και στην Ιταλία λέγεται «αγγλικό». Λένε επίσης ότι το «γαλλικό», όπου λέγεται έτσι, έχει προκύψει από την τάση των μαστόρων από το Κεμπέκ να βρίσκουν τρόπους να απλοποιούν τα πράγματα.
Κι άλλωστε, γιατί γαλλικό φιλί, μανικιούρ, καφές;

________________
2.

Τι μπορώ να πω στην οικογένεια μιας κοπέλας που έφυγε νωρίς? Όλες οι λέξεις μου φαίνονται κενές και εκνευριστικές. Η σιωπή και η θλίψη είναι τα μόνα που μου βγαίνουν. Ξέρω ότι ουσιαστικά δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Πώς μπορώ κάπως να τους ανακουφίσω?

Δεν μπορείς να τους ανακουφίσεις, ούτε περιμένουν από σένα να τους ανακουφίσεις, ούτε υπάρχουν λέξεις οποιασδήποτε γλώσσας με αυτή την ιδιότητα. Αρκεί να δείξεις ότι τους σκέφτεσαι, γι' αυτό μερικές φορές πράγματι δεν χρειάζονται λέξεις. Αν αισθάνεσαι, δεν έχει μεγάλη σημασία τι ακριβώς λες.

________________
3.

Α μπα, μπα, μπα μου να σου πω: είχα μια συζήτηση με μια συμφοιτήτρια μου όσον αφορά την κοινωνικότητα. Τί θέλω να πω? Εκείνη φαινομενικά είναι κοινωνική, δραστήρια, πολυλογού, μέσα σε όλα, τραβάει την προσοχή, είναι 'καπάτσα' και γενικά όλα αυτά που σε καθιστούν κέντρο της προσοχής! Στα δικά μου μάτια βέβαια, είναι απλώς άλλο ένα σούργελο που προσπαθεί να τραβήξει την προσοχή των άλλων με κάθε δυνατό τρόπο (και πραγματικά το λέω χωρίς ίχνος ζήλιας λέω απλά τι μου βγάζει). Ποια, λοιπόν, είναι τα όρια μεταξύ του 'κοινωνικού ατόμου' και του 'σούργελου'?

Δεν υπάρχουν όρια αναγνωρισμένα από δικαστήριο ορθής συμπεριφοράς. Εξαρτάται από το ακροατήριο, εξαρτάται από την περίσταση, εξαρτάται από τις χάρες του αντικειμένου. Είσαι ελεύθερη να κρίνεις οποιονδήποτε για τη συμπεριφορά του χωρίς να προαπαιτείται σφραγίδα από συμβούλιο. Αν οι υπόλοιποι του κύκλου σου θεωρούν ότι είναι κοινωνική κι εσύ είσαι η μόνη που τη θεωρείς σούργελο, μπορώ να βρω θεωρίες για το γιατί συμβαίνει αυτό, όπως μπορείς να βρεις κι εσύ.

________________
4.

Αγαπητή Λένα, είμαι 23 ετών, δευτεροετής φοιτήτρια σε τμήμα θετικών επιστημών. Μου αρέσει το αντικείμενο αρκετά, αν και ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη κλίση προς τα φυσικομαθηματικά-ας πούμε καταλαβαίνω και με ενδιαφέρουν μέτρια. Παρόλα αυτά προσπαθώ πολύ και έχω κερδίσει ήδη και μια υποτροφία. Εδώ και πολύ καιρό σκέφτομαι να ξαναδώσω για να περάσω στο τμήμα που πάντα μου άρεσε λόγω αντικειμένου και θεωρώ(ή έστω βλέπω και λίγο διαισθητικά) οτι μου ταιριάζει. Η οικογένειά μου υποστηρίζει οτι αξίζει να προσπαθήσω και οτι ποτέ δεν είναι αργά για κάτι που θές πραγματικά. Εγώ έχω αρχίσει να αισθάνομαι σαν κατσούφης παππούς και, πραγματικά, δε θελω να αφήσω τα χρόνια να περάσουν και να βαυκαλίζομαι με το "φοιτητηλίκι". Και δουλειά θέλω να βρώ και να μην επιβαρύνω τους γονείς μου. Αλλά το σκέφτομαι. Ζηλεύω όσους μπήκαν με την πρώτη εκεί που ήθελαν και στεναχωριέμαι πολύ που δεν έκανα και εγώ το ίδιο στα 18 μου. Ευχαριστώ για το χρόνο σου.

Παρακαλώ, αλλά τι περιμένεις από μένα; Ρωτάς αν πρέπει να ξαναδώσεις εξετάσεις ή όχι; Χωρίς να σε ξέρω, χωρίς να ξέρω ούτε τι είναι αυτό που διαισθητικά σου αρέσει;
Αφού σε στηρίζει η οικογένεια σου, θαυμάσια. Αφού είσαι μόνο 23, θαυμάσια. Αφού τα πας καλά και σε αυτό που κάνεις τώρα, ξανά θαυμάσια. Το ρίσκο σε κάθε περίπτωση μου φαίνεται χαμηλό. Αν θέλεις να ζηλεύεις κάποιους βέβαια, πάντα μπορείς να τους βρεις, κι ας είναι αυτοί οι ελάχιστοι που στα 18 τους πέρασαν με την πρώτη εκεί που ήθελαν και εκεί που τους ταίριαζε. Πού τους είδες αυτούς;

________________
5.

Οι αναγνωρίσιμοι έχουν άποψη για τις φωτογραφίες τους που πρόκειται να δημοσιευτούν στα περιοδικά? Τις εγκρίνουν πριν ή τις βλέπουν κι εκείνοι κατευθείαν δημοσιευμένες?

Εσύ τι λες; Ότι τα περιοδικά προτιμούν να τα έχουν καλά με τους αναγνωρίσιμους ή όχι;

________________
6.

Να ρωτήσω κάτι; Πού πατάω για να στείλω την ερώτηση που θέλω να ρωτήσω;

Πολύ inception ερώτηση.

________________
7.

Α, μπα μου θέλω την άποψη σου πάνω στο εξής..είμαι 23 ετών, δουλεύω από τα 16 μου (τα καλοκαίρια και μετά το σχολείο συνέχεια). Οικονομικό πρόβλημα δεν υπήρχε ποτέ στην οικογένεια μου απλά εγώ πίστευα ότι αν μπορώ να βγάζω το χαρτζιλίκι μου καλώς.. Κυνηγάω τον χρόνο, μονίμως..να τελειώσω πιο νωρίς την σχολή μου, να πάρω ότι άλλο πτυχίο χρειάζεται κ.λ.π Ξαφνικά φτάνω στα 23 μου έχοντας πάρει πτυχίο και τρέχω εξ ολοκλήρου μόνη μου μια οικογενειακή επιχείρηση, οι υπόλοιποι δουλεύουν αλλού γιατί, πλέον, υπάρχει ανάγκη μεγάλη και αναρωτιέμαι..Αξίζει;;; Νιώθω ότι έχασα πράγματα που θα έπρεπε να έχω κάνει..που είναι η ανεμελιά των φοιτητικών μου χρόνων;; και τελικά πιστεύεις ότι είμαι κερδισμένη σε κάτι; και οι συμφοιτητές μου που ποτέ δεν δούλευαν στην ζωή τους μια χαρά δείχνουν να τα καταφέρνουν τώρα στην 1η τους δουλειά..

Υ.Γ: δεν ψάχνω κομπλιμέντα, ούτε σου έστειλα για να δείξω τι καλή και φανταστική είμαι που έχω τα πτυχία μου και όλα τα υπόλοιπα..Την γνώμη σου θέλω μόνο!! Σε ευχαριστώ πολύ Α, μπίτσα :)

Νόμιζα ότι ήταν σαφές, αλλά θα το ξαναπώ. Αν έδινα δύο οδηγίες στα απομνημονεύματά μου, θα ήταν οι εξής: Ποτέ μην αναρωτιέσαι «τι θα γινόταν αν είχα πάρει άλλο δρόμο». Πρώτον, ποτέ δεν ξέρεις, δεύτερον, δεν υπάρχει τρόπος να το μάθεις, τρίτον, δεν έχει σημασία. Η δεύτερη οδηγία είναι: Ποτέ μη συγκρίνεις τη ζωή σου με τις ζωές των άλλων. Οι ζωές απ' έξω είναι μόνο βιτρίνες, ποτέ δεν ξέρεις τι συμβαίνει πίσω από τις πόρτες. Οι ερμηνείες που δίνεις είναι μόνο οι δικές σου προβολές.


Δεν ξέρω αν υπάρχουν ακόμα ανέμελοι φοιτητές στην Ελλάδα, αν υπάρχουν δεν ήσουν από αυτούς, όπως λες, τώρα αυτό τελείωσε μια για πάντα. Το παρελθόν ανήκει εκεί που βρίσκεται, το μόνο που έχεις είναι το παρόν. Πιστεύεις ότι ζεις τη ζωή που θέλεις; Αυτή τη στιγμή, πιστεύεις ότι με τη ζωή που κάνεις χάνεις κάτι; Αν ναι, τι είναι αυτό που χάνεις; Προσδιόρισε το με ακρίβεια και μετά σκέψου με ποιον τρόπο θα μπορούσες να το αποκτήσεις. Άσε τις υποθέσεις και άσε τις συγκρίσεις, το μόνο που υπάρχει είναι το δικό σου «τώρα».


________________
8.

Τα μακαρόνια (σπαγκέττι) τρώγονται σε ρηχό ή σε βαθύ πιάτο;


Αναλόγως τη σάλτσα θα έλεγα, αν είναι νερουλή υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος πιτσιλίσματος σε ρηχό πιάτο.

________________
9.


Διαβαζοντας το σημερινο Α,μπα μου ρθε μια ιδεα! να κανεις μια 12αδα ερωτησεων τυχαια, οπου αντι για απαντηση-σχολιο να εχεις ενα βιβλιο ή μια ταινια ως απαντηση που να ταιριαζει θεματολογικα με την ερωτηση!!θα ειχε πολυ ενδιαφερον!! keep rocking our worlds

Δε μπορώ να αποφασίσω αν αυτό θα με διευκόλυνε ή θα με δυσκόλευε. Μάλλον όμως δεν θα άρεσε σε κανέναν.

________________
10.


Πως γραφεται στα αγγλικα το επιθετο σου?

Fu-tsi-ji

________________
11.

Νομίζεις ότι πρέπει να ξέρει ο άλλος ότι δεν έχω ολοκληρώσει σε σχέση ή όχι; φίλες μου λένε οτι πρεπει να το ξερει από πριν αλλά πιστευω οτι ο καθενας (δεν) κάνει οτι θελει στο κρεβατι του. Αλλα από την άλλη αν δεν το πεις μπορει εκεινη την στιγμη να το καταλαβει και να αντιδρασει ασχημα, να μην γινεται η δουλεια κτλ κτλ (ρωταω λόγω ηλικιας-23- και γενικα βλεπω οτι απασχολει πολλα κοριτσια το ιδιο θεμα...)

Κι εγώ του αυτοπροσδιορισμού είμαι. Ο καθένας κάνει ό,τι είναι πιο εύκολο, και η απόφαση δεν πρέπει να είναι άκαμπτη, άσχετα από τον παρτενέρ και τις περιστάσεις. Όταν βρεις τον υποψήφιο, θα καταλάβεις τι πρέπει να κάνεις. Ένα σταθερό υπάρχει μόνο: όποιος αντιδράσει άσχημα είναι για πολλές φάπες.

________________
12.

Γιατί ο φίλος μου τα πάει καλά με τις γυναίκες;
Έχει και άντρες και γυναίκες φίλους. Ωστόσο, οι γυναίκες του έχουν μία αδυναμία. Από όσο ξέρω 3-4 γνωστές (εκ των οποίων 2 τις θεωρεί φίλες του) του του την έχουν πέσει στο παρελθόν.
Σε όποιον καινούργιο χώρο πάει, πρώτα θα τον προσεγγίσουν οι γυναίκες για παρέα. Δεν πιστεύω πως ο ίδιος το εκμεταλλεύεται, αλλά συχνά τις παρηγορεί και αυτό είναι εκνευριστικό! Δε θέλω να τον αγκαλιάζουν άλλες γυναίκες.
Εμένα δε μου βγαίνει ποτέ να έχω άντρες φίλους, πάντα νιώθω ενοχικά προς τις σχέσεις μου τη δεδομένη στιγμή. Αυτό βέβαια είναι θέμα δικό μου και δεν προκαλείτε από την πλευρά των άλλων.
Θα μου πεις το πρόβλημα σου ποιο είναι, εσύ η ο φίλος σου, και θα έχεις και δίκιο.

Ο φίλος σου τα πάει καλά με τις γυναίκες γιατί φλερτάρει μόνιμα και πολύ διακριτικά και το κάνει ως σπορ. Εσύ δεν έχεις άντρες φίλους γιατί φοβάσαι ότι τα πάντα θα θεωρηθούν μόνιμο και διακριτικό φλερτ. Με λίγα λόγια σ' αυτό το θέμα είσαστε εντελώς αντίθετοι, αλλά και οι δύο στάσεις είναι θεμιτές. Είναι πρόβλημα όσο δεν το κατανοείς και δεν το αποδέχεσαι. Το να μην το αποδέχεσαι είναι θεμιτό. Ποια είναι η ερώτηση;

25

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ