Η μεγάλη μάχη των '80s σοκολατακίων

Η μεγάλη μάχη των '80s σοκολατακίων Facebook Twitter
30

Μου είχε γράψει η Κατερίνα Κ. κάτι πολύ γουστόζικο. (Πάνω που έψαχνα την ευκαιρία για να πω τη λέξη γουστόζικο)


Αγαπητέ μου Άρη,


στο βασίλειο της παιδικής μου ηλικίας περίοπτη θέση καταλάμβανε ένα γυαλινο μπωλ με μεταλλικά χείλη και καπάκι πάνω στο τραπέζι του σαλονιού που φιλοξενούσε τα ιερά σοκολατάκια. Ιερά, γιατί προορίζονταν "για τις επισκέψεις".
Πολλά πράγματα τότε προορίζονταν για τους "ξενους" ἠ ρυθμίζονταν με το σκεπτικό "θα έρθει βρε ένας άνθρωπος, να μην έχουμε το τάδε;"


Έτσι και τα σοκολατάκια. Είχαν το άβατο. Με σωστούς υπολογισμούς και χίλιες προφυλάξεις, γιατί το γυαλινο σκεύος έκανε εύκολα αντικλεπτικα γκλιν-γκλον, θα μπορούσες ίσως να υπεξαιρέσεις ένα ή δύο, εξαφανίζοντας προσεχτικά τα ίχνη σου - αν και τον καιρό εκείνο οι μαμάδες τα είχαν όλα μετρημένα (με αριθμούς ή συνηθέστερα και παραδόξως ακριβέστερα "με το μάτι").

Το θέμα είναι πως σοκολατάκια δεν έτρωγε κανείς στο σπίτι του, αλλά στα σπίτια των άλλων.

(Φλασιά! Τότε κρατούσαν το καλύτερο, όχι για τον εαυτό τους, αλλά για να το προσφέρουν στους άλλους. Πολύ κοινωνικότερος προσανατολισμος, όχι; Και με τα στραβά του βεβαίως, δε λέω...)

Τέλοσπάντων, σου κάνω αυτήν την εισαγωγή, γιατί είχα κάνει την εξής παρατήρηση:

Τα ελληνικά νοικοκυριά χωρίζονταν σε δυο μεγάλες ομάδες.

Η μεγάλη μάχη των '80s σοκολατακίων Facebook Twitter

Στα σπίτια που αγόραζαν παντα νουαζέτα της ΙΟΝ (εκείνα τα πράσινα ψιλοτετραγωνισμένα με το ολόκληρο φουντούκι) και σ' εκείνα που επέλεγαν την "Τζοκόντα" (που ήταν αποστρογγυλεμένα με κάποιο διάσπαρτο κρατσανιστό συστατικό).

Η μεγάλη μάχη των '80s σοκολατακίων Facebook Twitter


Νομίζω θα'χε πλάκα να αναζητήσεις τα παράπλευρα χαρακτηριστικά κάθε κατηγορίας αγοραστών και να θυμηθούν και οι αναγνώστες εμπειρίες τους!

Ας πούμε, έχω την εντύπωση πως οι καταναλωτές της νουαζέτας ήταν λαϊκότερες οικογένειες και της Τζοκόντας πιο αστικές ή ίσως να μεγαλοπιάνονταν λιγάκι. Ἀσε που εκείνο το πράσινο της νουαζέτας ίσως να έκρυβε μια συμπάθεια για το πράσινο του ΠΑΣΟΚ...
Τι λες; Ρινγκς ε μπελ;

=====

30

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών - Μικροπράγματα

Mικροπράγματα / Οι προβληματικές, βαθιά σεξιστικές δηλώσεις του Δημήτρη Παπανώτα για την «υστερία» των γυναικών

«Υστερικές» όσες μιλούν συνεχώς για τα γυναικεία δικαιώματα και «τα θέλουν» όσες είναι θύματα καταπίεσης και δεν το καταγγέλλουν, μάς ενημερώνει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπανώτας.
ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ

σχόλια

3 σχόλια
Noisetta ασυζητητί (χωρίς τις υπόλοιπες προεκτάσεις...) κ στο τέλος να τρως το φουντούκι... Οι οπαδοί του συγκεκριμένου έχω την αίσθηση πως περάσαμε στα Ferrero...
Το μπωλ ήταν πορσελάνινο, με όμορφες πολύχρωμες παραστάσεις. Έκανε εξίσου χαρακτηριστικό θόρυβο και απαιτούσε μεγάλη προφύλαξη και επιδεξιότητα.Τα νουαζέτα ήταν πιο κοντά στις γευστικές μου προτιμήσεις τότε. Τώρα, όμως, θα προτιμούσα Τζοκόντα.Πάντως, η μητέρα μου έπαιρνε και τα πολυτελείας της ΙΟΝ, με 4 (;) διαφορετικές γεύσεις, κάθε γεύση και άλλο περιτύλιγμα. Το αγαπημένο μου ήταν αυτό με τη λευκή γέμιση αλλά μου άρεσε και το μόκα.
Δεν είχα χειρότερο από τη μόκα, αν και ξέπεφτα εκεί όταν τελείωναν όλα τα άλλα. Τόσο τέλειο promo με το σκούρο καφέ χαρτάκι σαν τη SERANO αλλά από γεύση... μπλιαχ!
"Δεν είχα χειρότερο από τη μόκα, αν και ξέπεφτα εκεί όταν τελείωναν όλα τα άλλα." Πηγή: www.lifo.gr:PSerano, ε; Ο αδερφός μου έκανε σαν τρελός. Άργησα να την εκτιμήσω.
Ω ναι αυτά τα κρυστάλλινα μπολ στα σαλόνια που ως παιδιά θέλαμε να κατακτήσουμε σαν θησαυρό όταν βέβαια δεν κοιτούσε η γιαγιά...θυμάμαι τις νουαζέτες τις έτρωγα σαν ιεροτελεστία, πρώτα την σοκολάτα και μετά το φουντούκι!