Στο σημερινό Α μπα: όλα γύρω αλλάζουν

Στο σημερινό Α μπα: όλα γύρω αλλάζουν Facebook Twitter
78


________________
1.


μπορει να αλλαξει ο κοσμος?- dreamer

O κόσμος αλλάζει συνέχεια, αλλά σπανίως με τον τρόπο που θα ήθελες.


________________
2.


Αγαπητή Λένα,
Πριν από 9 μήνες περίπου (27.8.12) είχες απαντήσει στην ερώτησή μου.
Διάβασα και άλλες απαντήσεις σου από τότε γιατί μου άρεσε ο τρόπος που μου απάντησες και σε έκανα καθημερινή συνήθειά μου. Μετά από όλον αυτόν τον καιρό αποφάσισα να σου γράψω ένα ευχαριστώ για τις στιγμές που με άκουσε όλη η οικοδομή από τα γέλια αλλά και για τις ώρες που σκεφτόμουν τα συμπεράσματά σου. Αχαχαχαχ. Πιστεύω πως έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος και πως μπορώ τα βλέπω όλα από μια πιο σφαιρική εικόνα. Από την φλυαρία μου γίνεται κατανοητό πως είμαι παιδί της θεωρητικής, και μάλλον αυτό το κάτι στο οποίο είμαι καλός είναι ο λόγος. Μάλιστα έχω αποκτήσει και δικιά μου στήλη στο Internet (με άλλη θεματολογία φυσικά) και πάει πολύ καλά! Χάρη στις απαντήσεις σου έχω βελτιώσει πολύ τις σχέσεις μου και έχω αποβάλλει πολλά παθογόνα πράγματα/άτομα από την ζωή μου και σε ευχαριστώ ξανά γι'αυτό! Θα ήθελα σε ένα ταξίδι μου στο L.A. να σε δω από κοντά!

 

Υ.Γ. Η ερώτηση μου δεν έχω ιδέα ποια είναι απλά εκφράζω τα συναισθήματα μου, απάντησε σε ότι θεωρείς εσύ ότι πρέπει να απαντηθεί.

Υ.Γ.2 κάτι ήθελα να βάλω, το ξέχασα. Ανυπομονώ για την απάντηση σου!- Nick

Είμαι αρτίστα, αλλά δε μπορώ να απαντήσω σε ερώτηση που δεν έχει τεθεί. Είναι ήδη δύσκολο να σκέφτομαι απαντήσεις, μη μου ζητάς να βρω και τις ερωτήσεις.

________________
3.

Dear Α-μπα
Ποιος θεωρείται ο σωστός τρόπος να προφέρουμε τις ξένες λέξεις οταν τις χρησιμοποιούμε σε μια ελληνική πρόταση; 'Εξελληνίζουμε' την προφορά και τον τονισμό; Ή τις προφέρουμε όπως προφέρονται στην κανονική τους γλώσσα, κινδυνεύοντας να ακουστούμε σαν τη Ντορα Μπακογιάννη όταν λέει "πιΤΖάμες";-Integrin


Τρελαίνομαι για αυτή την προφορά. Λέει και Chοκολάτα; Τρελαίνομαι και με τον τρόπο που η Γιάννα Δασκαλάκη Αγγελοπούλου προφέρει το "Gιάννα" και το «Θίοντορ». Μου φέρνει στο μυαλό την κυρία Τεπενδρή μαζί με άρωμα μούχλας, Σανέλ Νο 5 και γούνας που έχει μείνει χρόνια σε ναφθαλίνη.
Δεν ξέρω ποιος είναι ο πιο σωστός, ξέρω όμως ποιος είναι ο λιγότερος δήθεν.


______________
4.


γεια σου γλυκάκι αμπάκι :) πιστεύεις πως το ''κακό''-δυστυχία-στενοχώρια, που σου προξενούν κάποιοι άνθρωποι, εσκεμμένα προφανώς, θα το βρουν κάποια στιγμή μπροστά τους? εγώ θέλω να πιστεύω πως ναι. (και τώρα με τσιμπάει ένα κουνούπι και πρέπει να ξύσω λίγο το πόδι μου οπότε σε φιλώ :*)- Venaki


Εγώ πιστεύω πως όχι. Αυτό που γίνεται είναι ότι αν το κάνουν επανειλημμένα, αυξάνονται οι πιθανότητες να πέσουν σε κάποιον που μπορεί και θέλει να ανταποδώσει το «κακό». Αν πρόκειται όμως για ανθρώπους που έχουν δύναμη (εξουσία) και αναισθησία, μπορεί και να μην το «πληρώσουν» ποτέ.


Επίσης πιστεύω ότι «εσκεμμένα» κακό προκαλεί μόνο ο Αρτέμης Μάτσας. Σπάνια κάποιος θα ασχοληθεί με τόσο πάθος με κάποιον άλλον. Τα «κακά» προκαλούνται περισσότερο από αδιαφορία και εγωκεντρισμό, παρά από σκέτη κακία.


______________
5.


Από κάποιες εικόνες που έχω δει από περιοχές που πλήττονται συχνά από σφοδρούς ανεμοστρόβιλους εκεί στο USA, τα σπίτια είναι ξύλινα κι έτσι παρασύρονται με τη μία. Γιατί αυτή η μανία να μη φτιάχνουν τα σπίτια από τούβλα και τσιμέντο αφο'υ θα τπυς χρησίμευε με τόσους ανεμοστρόβιλους; 'Ισως είναι πιο φτηνά τα ξύλινα αλλά κι εγώ σε τσιμεντένιο νοικιάζω, αυτοί είναι και ιδιοκτήτες, δικά τους είναι τα σπίτια, well they are richer than me!


Γιατί η Αμερική παραδοσιακά έχει αφθονία στο ξύλο και ως εκ τούτου, ναι, είναι πιο φτηνά. Γιατί αυτά τα χαμηλά κτίσματα είναι πιο ανθεκτικά στους μικρούς σεισμούς. Γιατί από τον ανεμοστρόβιλο σε σώζουν μόνο τσιμεντένια υπόγεια καταφύγια, και προς τα εκεί κατευθύνονται πλέον. Επειδή οι «τόσοι» ανεμοστρόβιλοι δεν είναι τόσοι ώστε να είναι αναγκαία η μεταστροφή σε νέα υλικά.


________________
6.


Νιώθω καμιά φορά σαν με έχει βάλει στο φούρνο και να με ψήνει σαν κέϊκ σοκολάτας. Και φουσκώνω από επιθυμία, ναι, αλλά δυστυχώς, απαγορευμένη. Να το κόψω το "άθλημα" λέω, γιατί θα έχω δράματα στο σπίτι και δεν αντέχω. Έλα όμως που μάλλον γεννήθηκα για να με βάζει στο φούρνο και να με τρώει μετά. Τί λες κι εσύ, Α,μπα;- Chocolate cake


Ότι θέλεις να σε τραβάνε, κι ας κάνεις ότι κλαις.

________________
7.


Α, μπα μου το θέμα που με απασχολεί είναι ερωτικής φύσεως, στο ξεκαθαρίζω από τώρα και ίσως το βρεις αρκετά κλισέ. Είμαι 19 κι αυτός δέκα χρόνια μεγαλύτερός μου. Γνωριζόμαστε πολύ καιρό και ενώ έχουν ειπωθεί πολλά μεταξύ μας τον τελευταίο κυρίως χρόνο, ενώ γνωρίζουμε κι οι δύο την έλξη που υπάρχει ανάμεσά μας κ ενώ τελικά έγινε η πολυπόθητη κίνηση από την πλευρά του, εγώ δεν ενέδωσα. Δείλιασα γιατί σκέφτηκα με την λογική κι όχι με την καρδιά, κάτι που μετάνιωσα στη συνέχεια και που μετανιώνω ακόμα. Είχα αρκετό καιρό να τον δω από κοντά, χωρίς να υπάρξει καμία επικοινωνία μεταξύ μας και το είχα 'ξεχάσει' κάπως το θέμα. Τώρα όμως που έτυχε και ξανά συναντηθήκαμε, συνειδητοποίησα ότι αισθάνομαι τα ίδια και περισσότερα γι'αυτόν. Λες να φταίει το γεγονός ότι τώρα είναι σε σχέση; κι ότι γνώρισα κ την κοπέλα του; και κατάλαβα πόσο τυχερή είναι που τον έχει δίπλα της; Μήπως είναι απλά ένα απωθημένο; Ρε συ Α,μπα κάθε φορά που τον βλέπω, αισθάνομαι αυτές τις πεταλούδες στο στομάχι που λέμε, νομίζω ότι η καρδιά μου χτυπάει τόσο έντονα (γίνομαι πολύ γραφική το ξέρω :p), αν και δεν αφήνω να φανεί ούτε καν στον ίδιο. Ξέρω ακούγεται πολύ κλισέ η ιστορία και μόνο από την διαφορά ηλικίας αλλά ήταν πολύ σωστός απέναντί μου και δεν εκμεταλλεύτηκε αυτή την διαφορά ηλικίας μας και το γεγονός ότι εξαιτίας αυτού θα μπορούσα να είμαι πιο αφελής. Όσον αφορά την δική του πλευρά, στην πρόσφατη συνάντησή μας δεν φάνηκε να είναι αδιάφορη, κάθε άλλο. Θα ήθελα πολύ να αρχίσει πάλι μία επικοινωνία μεταξύ μας, αλλά ξέρω ότι είναι λάθος εφόσον έχει σχέση.Γιατί βρε Α, μπα να δειλιάζεις τη στιγμή που έχεις φτάσει τόσο κοντά σ'αυτό που θες μόνο και μόνο επειδή σκέφτεσαι με την λογική, το πώς θα σε κρίνουν οι άλλοι για τη συγκεκριμένη πράξη; Ενώ το θες με όλη σου την καρδιά;- 3:14:00


Λες να μην «εκμεταλλεύτηκε» την ευκαιρία επειδή βρήκε γρήγορα άλλη; Λες να δείχνει ενδιαφέρον επειδή θέλει μια κοπέλα για μόνιμη και μια για να παίζει; Λες να άλλαξες γνώμη επειδή τον είδες πιασμένο; Και που να φανταστείς ότι όλα αυτά είναι ασήμαντα παιχνίδια, επειδή είσαι ακόμη 19...

________________
8.


Γιατί τον καφέ φίλτρου τον λέμε "γαλλικό", όταν στην Γαλλία δεν τον βρήκα σε καμία καφετέρια; Εκεί όταν λένε "καφέ" εννοούν αποκλειστικά τον εσπρέσσο.- Cafe au lait


Δεν έχω πάει στη Γαλλία, αλλά νόμιζα ότι όταν λένε καφέ εννοούν τον Café au lait. Ζητώ τη βοήθεια του κοινού.


(Γιατί έχει μείνει από τότε που η Ελλάδα ήταν γαλλόφιλη και τα μισά καφέ της Αθήνας λεγόταν café de Paris).


________________
9.

Αγαπητή Α μπά, θα μπορούσες...όοοοοοποτε αυτό είναι δυνατόν να φτιάξεις μια λίστα με τα βιβλία που προτείνεις κατά καιρούς? Ξέρω ότι αν διαβάσω όλα τα αμπα θα τα βρώ...τουλάχιστον να γράψεις αυτά που εχεις στο μυαλό σου και σου έρχονται αμέσως οπότε δεν θα σου πάρει πάρα πολύ χρόνο! εεεεεεεε;;;- βιβλιοφάγος


To έκανα εδώ.


________________
10.

Με πήρε η αδερφή μου να μου πει να κατεβω κάτω να μου δώσει την τσάντα ΜΟΥ που ειία ξεχάσει σπίτι της.

Της είπα οκ, έκλεισα το τηλέφωνο, μετά χτύπησε ένα άλλο το έκλεισα κι αυτό και μετά συνέχισα σα να μη με είχε πάρει ποτέ η αδερφή μου.

Μέχρι που ανέβηκε πάνω με έλουσε και όλα λύθηκαν.

Το παθαίνω πολύ συχνά.

Έχεις ιδεά γιατί;- daze

 

Μπορεί να είναι οργανικό, μπορεί και να μην είναι.

________________
11.

Α-μπά μου, λατρεία μου που έγινες συνήθεια,

Είναι ο αληθινός και μόνος ουσιαστικός προορισμός της γυναίκας να κάνει παιδιά?
Αν δεν έχει βρει ή δεν της κάθεται βρε παιδί μου, ο έρωτας που θα ήθελε να μετουσιώσει σε σάρκα θα πρέπει να μην χαλαρώνει και να είναι στο κυνήγι του μη χείρον βέλτιστου αρσενικού που θα την καταστήσει ενδιαφέρουσα? –γιατί αλλιώς πως θα μπορούσε να είναι μια γυναίκα ενδιαφέρουσα άλλωστε?– ή αν έχει την οικονομική δυνατότητα να ζητήσει τη συνδρομή της επιστήμης ώστε να εκπληρώσει το σκοπό της?
Και αν τελικά τίποτα από όλα αυτά δε συμβεί, η ζωή της θα είναι –ειδικά στην Ελληνική κοινωνία-άνευ λόγου? Θα το μετανιώσει πικρά? Θα γίνει αλκοολική και θα την βρούνε οι γείτονες νεκρή από την μυρωδιά και με τα μάτια φαγωμένα από τις must have γάτες της?

PS. Δώσε μου Ά-μπα μου μια καλή απάντηση μέχρι την Πέμπτη που έχω γενέθλια (36 yeeeaaaahhhh) για να αφαιρέσεις από τους ώμους μου ένα μεγάλο υπαρξιακό φορτίο αλλά και για την ατάκα ρε γαμώτο που θα λέω στο πάρτι γενεθλίων . Φιλώ Σε -Γκραν γκινιόλ

Τα γενέθλια σου πέρασαν προ πολλού, αλλά όποιος σε ρωτάει τέτοια, δεν το κάνει από υπαρξιακό ενδιαφέρον. Απλώς του αρέσει το κουτσομπολιό.


Δεν υπάρχει αληθινός και μόνος και ουσιαστικός προορισμός για κανέναν, ούτε για τη γυναίκα, ούτε για τον άντρα. Κατά τύχη υπάρχουμε, και αν εξαφανιζόμασταν σε μια στιγμή, το σύμπαν δεν θα το ένιωθε ούτε σαν αμυδρότατο τσίμπημα. Μη λες τέτοια μεγάλα λόγια, οι πλανήτες είναι πολύ γέροι για να γελάσουν.


Όποιος κάνει παιδιά, θέλει να κάνουν κι άλλοι, για να μη νιώθει βλάκας που άλλαξε τη ζωή του. Όποιος δεν έχει, ζηλεύει αυτούς που έχουν, γιατί νομίζει ότι κάτι του λείπει. Έχουμε ανάγει κάτι τόσο μπανάλ σε υπέρτατο θαύμα. Οι γιαγιάδες μας έκαναν δέκα δέκα τα παιδιά, και κανείς δεν έδινε σημασία. Γιατί το έχουμε κάνει τόσο θέμα, δε μπορώ να καταλάβω.

________________
12.


Αγαπητή Α μπα, σε λιγο καιρό ο φίλος μου θα κάνει ένα πολύ επικίνδυνο χειρουργείο απο το οποίο κανείς δεν ξέρει ακριβως πως θα βγει. Το θέμα είναι ότι δεν ξέρω πως θα αντιμετωπίσω όλη αυτή τη διαδικασία και πιο συγκεκριμένα την ώρα αυτη του χειρουργείου. Βλέπω συνέχεια εφιάλτες και δεδομένου οτι η επέμβαση θα γίνει στο εξωτερικό, έχω μεγαλύτερη ανασφάλεια, γιατί δεν ξέρω ποιος απο τους δικούς μου ανθρώπους θα μπορέσει να έρθει και να είναι δίπλα μου. Αισθάνομαι σα να έχω πέσει σε μία δίνη, η οποία με πνίγει μέρα με τη μέρα και πιο πολύ. Ευχαριστώ πολύ!- αφροδιτη

Να βγεις από την κοσμάρα σου και να στηρίξεις τους δικούς του, αυτό να κάνεις. Θα έπρεπε να ντρέπεσαι γι' αυτά που λες.

Φαντάσου, να βρίσκεσαι προ επικίνδυνου χειρουργείου, και να μάθεις ότι ο/η σύντροφος σου ρωτάει τους άλλους «και τι θα κάνω τώρα ΕΓΩ; Πώς να το αντιμετωπίσω ΕΓΩ;» Θεέ μου...


78

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Εντάξει, γιατί όμως κανείς δε λέει:-Είναι τόσο απερίγραπτα υπέροχο το να είσαι γονιός, δεν έχω λόγια, μόνο όταν το ζήσεις θα καταλάβεις για τί πράγμα μιλάω και εύχομαι να γίνει σύντομα ρε γαμώτο, είναι τόσο ωραία,αντί για τα:-Άντε τί κάνεις; Άσε τις ιδιοτροπίες και άνοιξε τα μάτια σου.-Άντε τί κάνετε; Δε θα παντρευτείτε;-Άντε τί περιμένεις; Παιδιά πότε θα κάνετε;Επιπλέον είναι το ίδιο αγενές με το να λένε σε ζευγάρι "Άντε πότε θα κάνετε δεύτερο".Επιπλέον δεν είμαι η Α,μπα απλώς συγχύστηκα. Άσε που δεν έχω ακούσει ποτέ κανέναν να λέει -Πωπω τί έχανα τόσα χρόνια. Αν ήξερα πως είναι τόσο ωραία, θα έκανα παιδιά από τα 20.Τα παιδιά έρχονται όταν θέλουμε να έρθουν. Αν είμαστε τυχεροί.Αυτά, με όλο τον σεβασμό τόσο στο πρόσωπό σας, όσο και στης Α,μπα και των απανταχού γονέων.
Χαχαχαχα Αγαπητή Πόντια, με έκανες να ξεκαρδιστώ με τον χείμαρρο σου.Δεν πιστεύω σε προορισμούς και τέτοια, ούτε θα πίεζα κάποιον να βιαστεί να κάνει παιδιά. Στον λόγο μου. Το μόνο που λέω είναι ότι η ευτυχία, προγραμματισμένη στο dna μας, που νιώθουμε όταν κρατάμε στα χέρια μας τον μικροσκοπικό μας απόγονο δεν είναι κάτι που μπορείς να περιγράψεις και να το καταλάβει κάποιος που δεν το έχει ζήσει. Μου το περιγράψανε, διάβασα εμπειρίες, παρατήρησα γονείς αλλά τίποτε δεν με προετοίμασε για τα συναισθήματα που γεννάει μέσα μου η θέα, η μυρωδιά, η φωνή, το άγγιγμα του παιδιού μου.Οπότε, με όλο τον σεβασμό επίσης, όταν με το καλό κάνετε παιδιά θα το καταλάβετε.
Είναι αδύνατον να εξηγήσεις σε κάποιον που δεν εχει παιδια το αίσθημα του να έχεις παιδια. Δεν το αλλάζεις με τίποτα, έχει τα πάνω του και τα κάτω του, τις στιγμές της απόγνωσης αλλα και της απόλυτης ολοκλήρωσης, τις φάσεις του "ζω την απόλυτη ευτυχία" και τις φάσεις του "θα πάρω τα βουνα". Παρολα αυτά δεν (θα επρεπε να) θεωρείται αυτοσκοπός, και φυσικά το οτι κάνεις παιδια δε σημαίνει οτι μεχρι τωρα ζουσες μια ανούσια και θλιβερη ζωη και ξαφνικα βρηκες το νόημα της. Εχεις περάσει σε μια νεα φάση ζωής, αλλά δεν ακυρωνονται όλα οσα εζησες και καταφερες μεχρι τοτε.
Γραφω γιατι μου τα εχετε πρηξει ολοι με τη μητροτητα και τη πατροτητα σας που αμα δεν την περασετε δεν αισθανεστε ολοκληρωμενοι στη ζωη σας .. Με εσας συμβαινει το ιδιο και με το γαμο και με το καινουργιο i-pad και με οτιδηποτε μπορει να σας κανει ευτυχισμενους στιγμιαια, δυστυχως το ιδιο ισχυει και με το κερατο επισης, ολοι εσεις που επειδη δεν εχω παντρευτει μου τη λετε ενω ξερω οτι εχετε κερατωσει ο ενας τον αλλον ενω εχετε στεφανι στα κεφαλια σας.... Με την ιδια ευκολια που παραδινετε μαθηματα ανωτεροτητας γιατι ειστε γονεις και αισθανθηκατε κατι που αλλοι ανθρωποι δεν εχουν αισθανθει νομιζετε οτι ειστε καποιοι.. Εσεις μας τη λετε αλλα κυριως μας φοβοσαστε γιατι δεν ειμαστε σαν εσας. Δεν καναμε παιδια για να αισθανθουμε ευτυχισμενοι τα καναμε γιατι ειμασταν αφελεις η πολυ μικροι ηλικιακα και οι μαναδες μας μας μεγαλωσαν λεγοντας οτι αυτος ειναι ο προορισμος του ανθρωπου ... Και τις ακουσαμε τις μαναδες μας και καναμε λαθος και πια δεν τις ακουμε αλλα δυστυχως υπαρχετε εσεις που θελετε να ειναι ολοι σαν εσας αλλιως δεν αισθανεστε ασφαλεις... Εχω ενα παιδι που το εκανα οταν ημουν 20 χρονων και μολις καταλαβα τι παιχτηκε συνειδητοποιησα οτι το τι αισθανομαστε εμεις δεν εχει καμια μα καμια σημασια οταν ενα παιδι ερχεται στο κοσμο.. Σημασια εχει τι αισθανεται το παιδι... Μετα απο ολα αυτα συνεχιστε να πειραματιζεστε για μερικες στιγμες ευτυχιας με το να κανετε παιδια για να γεμιζετε τα υπαρξιακα σας κενα.... Στα παπαρια μου η ευτυχια σας τη να τη κανω? Προτιμω να καπνισω ενα μπαφο το ιδιο αποτελεσμα εχει ... Δεν παντρευομαι δεν κανω αλλο παιδι και αυτο που μου εγινε ηταν λαθος δεν αισθανθηκα τη τρομερη ευτυχια που αναφερετε δεν ειμαι ψυχακιας απλα δεν το ειδα εγω ποτε προσωπικα σαν κατι το φανταστικο και το υπερτατο ... Τη κορη μου την αγαπω οσο οποιονδηποτε αλλο .. Ο καθε ανθρωπος εχει το σκοπο του και υπευθυνος να τον βρει ειναι ο ιδιος και μπορει και να μην τον βρει ποτε και απλα να ζει μερα με τη μερα ... Αν βρισκετε νοημα και ευτυχια στα παιδια σας ευχομαι καλο κουραγι στα παιδια σας γιατι το βαρος που τους βαζετε να κουβαλανε ειναι τοσο βαρυ που δεν θα φυγει ποτε απο τις πλατες τους ...Αντε τωρα να βρειτε τους ομοιους σας να συζητησετε για τις μικρες ιδιοκτησιες σας που θεωρειτε τα παιδια σας...
Βέβαια δεν αναφερόμουν σ'εσένα προσωπικά αλλά, αν με φαντάστηκες κατακόκκινη, έξαλλη, με τα χέρια στη μέση να μιλάω τσιριχτά, μέσα έπεσες. :DΑντιλήφθηκα ακριβώς τί εννοούσες και επιβεβαιώνεται από την απάντησή σου. Όσοι το εκφράζουν όπως εσύ, ναι το πιστεύω πως το κάνουν από ενδιαφέρον και αγάπη. Όσοι όμως το λένε επιτακτικά, σε σημείο που να φέρνουν τον άλλον σε δύσκολη θέση, συγνώμη αλλά κι εγώ πιστεύω πως το κάνουν επειδή έχουν χάσει τη μπάλα και θέλουν να παίξουν με τη δική μας.Επίσης ποτέ μου δεν πίστεψα, ούτε και είδα, κάποιος πανευτυχής να λέει συνεχώς πόσο τρισευτυχισμένος είναι. Δεν χρειάζεται, φαίνεται. Σε κάνει να θέλεις εσύ να τον ρωτήσεις.
Maria: :-) Νομίζω πως σε πολλά θέματα η Α, Μπα και εγώ έχουμε κοινές οπτικές γωνίες, αλλά σίγουρα έχω τις αντιρρήσεις μου σε κάποιες από τις απαντήσεις της και πιστεύω ότι αν ρίξεις μια ματιά σε προηγούμενες απαντήσεις μου και σχόλια θα το διαπιστώσεις εύκολα. Εξάλλου αν συμφωνούσαμε σε όλα ή ακόμη και αν διαφωνούσαμε σε όλα, τι νόημα θα είχε να παρακολουθώ αυτό το μπλογκ;
Τι θα καταλάβω; οτι είναι ο ένας και αληθινός στόχος στη ζωή μιας γυναίκας; γιατί αυτό είναι η ερώτηση.Χαιρομαι που εσενα σου εκατσε, αλλα δε χρειαζεται να με πατροναρεις. Φυσικά και καταλαβαίνω το απίστευτο, νέο high που παθαίνεις όταν κάνεις παιδιά, αν δεν υπήρχε αυτό, ποιος θα άντεχε αυτή την ευθύνη; Επίσης - θέμα τζιζ- αυτό το χάι δεν το παθαίνουν όλοι οι άνθρωποι. Υπαρχουν γονείς αδιάφοροι και χλιαροι, οι οποίοι ήξεραν ότι θα είναι έτσι πριν κάνουν παιδιά. Αλλά έκαναν γιατί έτσι κάνουν όλοι ( είναι ο σκοπός της ζωής....)Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που δεν έκαναν όμως, ειτε επειδή δεν μπόρεσαν είτε επειδή δεν ήθελαν, και δεν δέχομαι με τίποτα ότι δεν εκπλήρωσαν το στόχο της ζωής. Αν υπάρχει κάποιος στόχος.Η πίεση της κοινωνίας, οι ατάκες σαν τη δική σου, το ότι θεωρεί σαι σχεδόν άχρηστος ή παράσιτο ή μυστήριος ή Καημένος αν δεν κάνεις παιδιά, όλα αυτά φέρνουν γυναίκες σε απελπισία και τις σπρώχνουν σε λάθος και βιαστικούς γάμους και ενίοτε δυστυχισμενα παιδιά. Όλα κι όλα όμως, τον στόχο τους στη ζωή τον εκπλήρωσαν.
Λένα: Όπως σχολίασα και παραπάνω δεν πιστεύω στον προορισμό, αλλά στον προγραμματισμό από το dna.Σου αρέσει ή όχι τα έμβια όντα που συναντώνται σε αυτόν τον πλανήτη έχουν προγραμματιστεί να αναπαράγονται. Επίσης κάποια από αυτά, όπως οι άνθρωποι, έχουν προγραμματιστεί να νιώθουν βαθιά αγάπη για τους απογόνους τους.Απαντούσα στην τελευταία σου φράση στην απάντηση όπου έλεγες ότι δεν καταλαβαίνεις προς τι ο πολύς ντόρος. Η μόνη δυνατή απάντηση σε αυτήν την ερώτηση είναι ότι πρέπει να το ζήσεις για να καταλάβεις προς τι ο ντόρος.Καμιά φορά οι συνηθισμένες ατάκες υπάρχουν επειδή λένε κάτι αληθινό. Ξαναλέω πάντως πως δεν πιστεύω σε προορισμούς ή στόχους - ο καθένας κάνει τις επιλογές του ή σηκώνει τον σταυρό του. Ποιός είμαι εγώ που θα κρίνω ή θα πω σε κάποιον άλλο συνάνθρωπο μου πως θα ζήσει την ζωή του - εφόσον δεν επηρεάζει την δική μου.
Λένα: Όχι τα παιδιά δεν είναι για όλους, και υπάρχουν και ακατάλληλοι γονείς και υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θέλουν την τεκνοποίηση κτλ κτλ Σύμφωνοι σε όλα αυτά, αλλά τι σημαίνει αυτό; Δεν έχω δικαίωμα να εκφράσω την ευτυχία που μου προσέφερε ο ερχομός του παιδιού μου, μπας και πιεστεί κάποιος κοινωνικά; Εγώ φταίω και η ευτυχία μου για τους αποτυχημένους γάμους και τα δυστυχισμένα παιδιά; Τι λες καλέ; Να το κάνει γαργάρα όποιος πιέζεται από την χαρά μου, με όλο τον σεβασμό, γιατί εγώ δεν θα το κάνω και σε όποιον αρέσω. Καταλαβαίνω πως τα παιδιά είναι ένα ευαίσθητο θέμα για πολλούς. Τέλος πάντων τέθηκε, σχολιάσαμε, το μετανιώσαμε που σχολιάσαμε γιατί μας παρεξηγήσανε, συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε και τώρα πάμε για άλλα.
Πριν κάνω παιδί νόμιζα οτι ξέρω τι θα πει αγάπη. Μετά είδα τον εαυτό μου όπως η Αμπα βλέπει τη 19χρονη της #7. Είδα και τους γονείς μου με άλλο μάτι γιατί πρώτη φορά κατάλαβα τι εννοούσαν όταν έλεγαν ότι με αγαπούν και συνειδητοποίησα ότι η αγάπη που τους έχω είναι τίποτα μπρος στη δική τους. Επειδή θέλω οι φιλοι μου να είναι ευτυχισμένοι αν με ρωτάνε για το παιδί μου τους λέω τον πιο εύκολο δρόμο για την ευτυχία. Δύο βήματα είναι. Κάνε παιδί. Κοιμηθείτε αγκαλιά.
Παιδιά. Γεννησατε και παθατε την πλάκα της ζωής σας. Χαίρομαι για σας, αλήθεια. Την κοινωνική πίεση όμως δεν την καταλαβαίνω. Και όταν λέω δεν την καταλαβαίνω, εννοώ οτι την καταλαβαίνω μια χαρά, αλλά με αυτά που λέτε την ανά παράγετε. Η πίεση για κάτι τόσο φυσιολογικό (γι αυτό και μπαναλ) είναι σκέτο λάθος. Η ευτυχία σας δεν χρειάζεται διαφήμιση, δικιά σας είναι όλη.Και δεχτεί τε επιτέλους οτι είναι προσωπική σας υπόθεση. Όχι, δε θα πάθει ο,τι παθατε εσείς όποιος κάνει παιδιά. Μην το προτεινετε τόσο ανάλαφρα και με τόση σιγουριά σε όλους. Δεν είναι για ολους.
Για τον εαυτό σου μίλα ελεύθερα (αν και να ξέρετε, δεν σας το λέει κανείς, αλλά όταν μιλάτε για το τι νιώσατε όταν κάνατε παιδί, όλοι βαριούνται, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν παιδιά).Η τρομοκρατία είναι να υποθέτουν αυτοί που κάνουν παιδιά ότι ό,τι ισχύει για αυτούς, ισχύει και για τους υπόλοιπους. Υπάρχουν πολλοί που έκαναν παιδιά και δεν κατάλαβαν τίποτα. Είναι θέμα ταμπού. Αν δεν ήταν, ίσως αυτοί να μην είχαν κάνει παιδιά και ίσως είχαμε λιγότερες δυσλειτουργικές οικογένειες, ή ίσως αυτοί οι άνθρωποι περίμεναν μέχρι να βρουν τον κατάλληλο άνθρωπο για ένα τόσο σημαντικό βήμα.Και για να θυμηθούμε από που ξεκίνησε όλο αυτό: η τρομοκρατία του ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΩ ΜΑΝΑ κάνει 36χρονες να φοβούνται τα γενέθλιά τους. Γιατί ακούγεται τόσο σπάνια το "μην σκας, όποτε και να κάνεις καλά θα είναι;" ή "και να μην κάνεις, δεν πειράζει, θα ζήσεις μια διαφορετική ζωή" ή "μπορείς να υιοθετήσεις αργότερα, αν νιώσεις έτοιμη" αλλά κυρίως το "εγώ έκανα στα 30 μου και άργησα" ή "όλοι σου φταίνε, κάτσε επιτέλους με κάποιον να κάνεις παιδί".Μοιάζει σαν να έχει μετατραπεί σε αγώνισμα και μάλιστα έντονα ανταγωνιστικό. Ελπίζω κάποιοι να κάτσουν και να σκεφτούν, πριν δηλώσουν αθωότητα.
Αντίστοιχα μπορούμε να πούμε ότι όλοι βαριούνται οταν μιλάμε για το τι νιώσαμε όταν περάσαμε στη σχολή, όταν πήραμε προαγωγή κλπ... Οι φίλοι είναι εδώ για να μοιραζόμαστε τις ευτυχίες και τις δυστυχίες μας. Αν μας βαριούνται δεν είναι και τόσο φίλοι.Τρομοκρατία δεν υπάρχει. Αν πεις σε κάποιον ότι νιώθεις ανείπωτη χαρά για κάτι και αυτός θεωρεί ότι πρέπει να σε μιμηθεί είναι δική του ευθύνη. Ενήλικοι είμαστε όλοι και αποφασίζουμε για τον εαυτό μας. Εμένα η ευτυχία έτυχε να περνάει από κει. Τώρα αν κάποιος έχει βρει τον άνθρωπό του και νομίζει ότι μπορεί να περιμένει μέχρι τα 45 μέχρι να το πάρει απόφαση, ε, συγγνώμη αλλά αν σε ρωτήσει και δεν το πεις απλά του χαϊδευεις τα αυτιά...
Εχω φτιάξει μια εικόνα τώρα :Μόνο που διάβασαν μερικοί τις λέξεις "δεν εχω κάνει ακόμη παιδιά-προορισμός ζωής" ειδαν και 2 λέξεις από σένα, άρχισαν να γράφουν για το μεγαλείο του να γίνεσαι γονιός, έτσι να δουν αυτοί που δεν έχουν. Το αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι σπουδαίο- δεν το νιώθει αλλά κατανοεί τι του λέτε , δεν φυτρώσαμε. Καμία ανάγνωση παραπάνω. Τι εξηγήσεις τώρα να γίνουν περί μπαναλ και συνηθισμένου... Εδω το μπανάλ νόμισαν ότι είναι το συναίσθημα!!! Ασε που οσο αναλύεις την σκέψη σου, θα ακούσεις και άλλες ιστορίες για το πως μεγάλωσε κάποια το παιδί της...
Λένα (21:04) Και εγώ βαριόμουν όταν μου λέγαν οι άλλοι για τα παιδιά τους, ποτέ δεν το ανέφερα βέβαια, καθόμουν και άκουγα και χαμογελούσα από ευγένεια. Αλλά όσοι δεν θέλουν να ακούν μπορούν να βγουν την άλλη φορά με άλλους φίλους τους, δεν θα μου λείψουν, άσε που θα ΄ρθει και η σειρά τους όταν και άμα κάνουν παιδιά. Νομίζετε μήπως ότι εμείς δεν βαριόμαστε όταν μας λέτε για τα 6 ποτά που ήπιατε χθες το βράδυ; Φοβερό κατόρθωμα. Τι είναι ταμπού, ότι υπάρχουν άνθρωποι ακατάλληλοι για γονείς; Σιγά το μυστικό. Πόσες φορές έχουμε αστειευτεί ότι κάνεις ένα σωρό μαθήματα και δίνεις εξετάσεις για να πάρεις δίπλωμα, αλλά το μόνο που χρειάζεται για να κάνεις παιδί είναι να κάνεις μια φορά σεξ; Όσο για το πρόβλημα με τις 36χρονες που λες, δεν είναι τόσο η πίεση από άλλους όσο η απλή γνώση ότι όσο μεγαλύτερες γίνονται τόσο αυξάνονται οι ιατρικές πιθανότητες στην πρώτη εγκυμοσύνη να πάνε στραβά διάφορα. Γνωστό και αποδεδειγμένο. Και αν θα έχεις σε εκείνη την ηλικία δίπλα σου κάποιον που θα θέλει παιδιά... Αν δεν έχεις πρέπει να βρεις άμεσα - εκεί να δεις πίεση. Πάντως σίγουρα μπορείς να υιοθετήσεις σε οποιαδήποτε σχεδόν ηλικία (φτάνει να πλήρεις - πολύ σωστά κατά την γνώμη μου - 30 ή 40 αυστηρές προϋποθέσεις).Τώρα αν δεν θέλει κάποια να κάνει παιδιά, γιατί να ακούσει οποιονδήποτε; Στην χειρότερη, τους λέει ότι έκανε εξετάσεις και δεν μπορεί και τους ξεφορτώνεται. Και στο φινάλε αν ακούγονται όσα λέμε εμείς για την δική μας χαρά με τα δικά μας παιδιά τόσο πιεστικά και αγχωτικό σε κάποια κοπέλα, μήπως θα πρέπει αυτή να ψάξει μέσα της αντί να κατηγορεί τους άλλους και όχι εμείς;Γιατί ρε σεις έχει ενοχοποιηθεί έτσι η χαρά; Δεν μπορεί να πει κάποιος ότι είναι ερωτευμένος, ευτυχισμένος ή ικανοποιημένος - ότι αγαπά το παιδί του ή την γυναίκα του ή την ζωή του και να μην πέσουν αμέσως να τον φάνε ή να τον πούνε βαρετό ή ακόμα και να προσπαθήσουν να τον βγάλουν ψεύτη ή τρελό; Δηλαδή μόνο αν είσαι δυστυχισμένος, πονεμένος και κατεστραμμένος είσαι καλή παρέα; Προτιμώ να είμαι ευτυχισμένος μόνος μου με την οικογένεια μου παρά με τέτοιους φίλους.
Πες τα να τα ακουνε ολοι .. Οσοι θελουν παιδια καλα να κανουν και να τα κανουν απλα να παψουν να λενε οτι τα αγαπανε και οτι νιωθουν ευτυχια γιατι αυτη η στιγμη που περιγραφουν κραταει πολυ λιγο ας μεγαλωσουν λιγο τα παιδια τους και τα λεμε ξανα .. Οσο για τις παλιες ταλαιπωρημενες μανες με τα δεκα κουτσουβελα σε μια εποχη που δεν υπηρχε αντισυλληψη και ηταν σκλαβες των αντρων τους ειμαι σιγουρος οτι αν ειχαν επιλογη θα εμενα στο ενα δυο παιδια το περισσοτερο .. Σημερα το εχουμε αναγει σε μειζον θεμα γιατι ζουμε στην εποχη που δεν μπορουμε να δουμε πιο μακρια απο τον κωλο μας... Ολο εγω εγω εγω εγω εγω εγω εγω εγω και ποτε μα ποτε εσυ η εμεις....
Κι όμως η πρώτη σας απάντηση ήταν αυτή!!!Αλλά κατευθείαν σχολιάσσατε με την μεγάλη ατάκα των γονιών η οποία εμπεριέχει και τον γνωστό στόμφο. Τι σας ώθησε άραγε σε αυτό;... Αφήνω στην άκρη τα δακρύβρεχτα σχόλια άλλων, άσχετα με ερώτηση και απάντηση. ΥΓ. Οταν θα έχεις παιδιά είναι το σωστό. Κάποιοι δεν μπορούν να κάνουν και υιοθετούν Το ιδιο με εσάς αισθάνονται. Κι ας μην αναπαράχθηκαν με την κλασσική έννοια
Το θέμα είναι μάλλον καυτή πατάτα, αν κρίνω από τις γενικότερες αντιδράσεις. Εγώ κόλλησα σε μία λεπτομέρεια: στις χονδροειδέστατες παρατηρήσεις όσων τη λένε σε όσους δεν έχουν παντρευτεί και σε όσους δεν έχουν παιδιά. Συγνώμη, αλλά πρόκειται για το χειρότερο είδος λεκτικής βίας που υπάρχει.Το έχω υποστεί και το κατέχω.Δε συγκρίνεται ακόμα και με τα ανεγκέφαλα "πώς πάχυνες έτσι;΄" "Γιατί δεν κάνεις κάτι με τα μαλλιά σου:" Μην αφήνετε τέτοιες χοντράδες αναπάντητες. Μιλήστε δηκτικά, προσβλητικά, βάλτε τους στη θέση τους. Μην δίνετε σε κανέναν τη χαρά να νιώσει ανώτερος επειδή έκανε αυτό που η φύση τον προγραμμάτισε να κάνει.#3 Νομίζω ότι για να μη γελοιοποιηθούμε χρησιμοποιούμε εξελληνισμένα όσα ονόματα συνηθίζονται από τους περισσότερους ανθρώπους. Λέμε "οι δρόμοι του Παρισιού, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης. Δε θα ξεχάσω όμως πόσο είχα φρίξει με την ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών: " ο Μακαριώτατος Χριστόδουλος εισήχθη εις ιατρικόν κέντρον του Μαϊαμίου Αμερικής..." (πιστέψτε με!)
Αγαπητέ De La Net. Διάβασε το "Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν" της Λαιονελ Σράιβερ. Και θα ανακαλύψεις πόσο θαύμα μπορεί να είναι η μητρότητα και η πατρότητα μερικές φορές(αλλά αυτά συμβαίνουν μόνο στα βιβλία)
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΚΡΗΣ: Αν και συνήθως είμαι των βιβλίων, έχω δει την ταινία. Ναι και οι διεστραμμένοι, ανώμαλοι, ψυχοπαθείς έχουν γονείς. Θεωρείς ότι αυτό ήταν ευγενικό σχόλιο προς έναν πατέρα με μικρό παιδί; Θα πρότεινες σ κάποιον φίλο σου με παιδί να διαβάσει αυτό το βιβλίο μέσα σε συζήτηση για την ευτυχία της πατρότητας;
Δεν έχω δει την ταινία. Το βιβλίο είναι συναρπαστικό. Το έχω προτείνει ήδη σε φίλους με παιδιά. Επειδή είναι συναρπαστικό ανάγνωσμα όχι για να του "καταστρέψω την ευτυχία της πατρότητας" Πέρα απο την πράξη του ήρωα το βιβλίο καταγράφει όλη αυτή την πάλη των γονιων με τα παιδιά τους και τον ίδιο τους τον εαυτό. Ότι το "κάνω ένα παιδάκι για να καλύψει το κενό μου" (στο βιβλίο η ηρωίδα δεν θέλει παιδιά το κάνει για να κρατήσει τον σύντροφο της που θέλει μετά προσπαθεί να αγαπήσει το παιδί)είναι μέγα σφάλμα. Για αυτό κάνω και την αναφορά. Μην μένεις μόνο στην πράξη του ήρωα
De La Net,"Όσο για το πρόβλημα με τις 36χρονες που λες, δεν είναι τόσο η πίεση από άλλους όσο η απλή γνώση ότι όσο μεγαλύτερες γίνονται τόσο αυξάνονται οι ιατρικές πιθανότητες στην πρώτη εγκυμοσύνη να πάνε στραβά διάφορα. Γνωστό και αποδεδειγμένο. Και αν θα έχεις σε εκείνη την ηλικία δίπλα σου κάποιον που θα θέλει παιδιά... Αν δεν έχεις πρέπει να βρεις άμεσα - εκεί να δεις πίεση."Το πρόβλημα φαίνεται εδώ: είναι ότι εξακολουθείς να θεωρείς δεδομένο ότι είναι στη φύση της να θελήσει παιδιά - εξ ου και οι προβληματισμοί που της αποδίδεις παραβλέποντας τον μοναδικό de facto παράγοντα, που, ναι, είναι η κοινωνία και οι κυρίαρχοι σ'αυτήν ορισμοί της ευτυχίας. (Το ότι είναι κυρίαρχοι λέει πολλά για την κοινωνία, για την ευτυχία δεν λέει τίποτα. Και τη φύση του ανθρωπου, μέχρι να απομονώσουμε τόσο στο περιβάλλον όσο -κυρίως- στο ίδιο μας το κεφάλι ως παρατηρητών τις κοινωνικές/πολιτισμικές επιρροές, δεν θα μπορέσουμε να την ορίσουμε, γιατί αυτές οι επιρροές επηρεάζουν/καθορίζουν τους ορισμούς μας) Δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνεις ότι δεν πιστεύεις στον προορισμό. Πιστεύεις, και μάλιστα στον έναν και μοναδικό - εξ ου και οι επαναλαμβανόμενες αναφορές σου σ'ένα θεοποιημένο dna, τις επιταγές του οποίου μάλιστα ερμηνεύεις με πολύ συγκεκριμένο τρόπο που, όχι, δεν είναι αντικειμενικός. Κανενός δεν είναι. Εγώ, π.χ., βλέπω στο dna το πρόγραμμα "απολαμβάνω το σεξ", δεν βλέπω τίποτα για παιδιά - λες οι άνθρωποι της παλαιολιθικής (σ'αυτούς πρέπει να ανατρέξουμε μιας και είμαστε μόνο dna οι άνθρωποι, σωστά;) να καταλάβαιναν ότι κάνοντας σεξ θα κάνουν παιδιά; Απλώς απολάμβαναν το σεξ.Έχεις το δικαίωμα και σε προορισμό να πιστεύεις, και να πιστεύεις και στον συγκεκριμένο. Να πιστεύεις ότι έξω και πάνω από την κοινωνία εσύ θα είχες κάνει παιδιά ακόμα και αν δεν έκανε κανένας άλλος γύρω σου, γιατί η ανάγκη ήταν σύμφυτη με την ψυχή σου και το σώμα σου. Αυτό που προσπαθεί να σου πει τόσο η Λένα όσο και οι υπολοιποι είναι ότι όλη αυτή η ρητορική ("δεν υπάρχει κοινωνική πίεση", "η φύση ορίζει" κτλ) δεν θα μένει αναπάντητη γιατί καταστρέφει ζωές χωρίς να λύνει κανένα πρόβλημα. Σου εύχομαι να είσαι τόσο ευτυχισμένος όσο λες, αλλά το υπονοούμενο του "θα καταλάβετε όταν" είναι επικίνδυνο, και αν την απάντηση την εκλαμβάνεις ως επίθεση στην ευτυχία σου, είναι δικό σου πρόβλημα. Αν πραγματικά είσαι ευτυχισμένος, εσύ δεν χάνεις τίποτα όταν αμφισβητείται η καθολικότητα της γονεϊκής συνταγής για την ευτυχία. Παραμένεις ευτυχισμένος. Εμείς, λόγω της έμμεσης πλην απόλυτης επιβολής της συνταγής, κινδυνεύουμε να "χάσουμε" τη ζωή μας με τρόπους που σου εξηγήθηκαν επανειλημμένως και είναι και προφανείς. Και μέχρι να χαλάσει κάποιος τη ζωή του επειδή η κυρίαρχη ρητορική στην κοινωνία θα'ναι το "μην κάνεις παιδιά, είναι δυστυχία" και εκείνος δεν έκανε, καλώς θα προστατευόμαστε χωρίς να αφήνουμε το παραμικρό να πέσει κάτω. (Σύμφωνα με τη δική σου οπτική, βέβαια, ό,τι και να κάνουμε δεν μπορει να χαλάσει κανείς τη ζωή του έτσι, γιατί το αναπόδραστο dna του θα τον οδηγήσει στο να κάνει παιδιά. Αρα δεν υπάρχει λόγος από πλευράς σου για προληπτική προστασία μην τυχόν και δυστυχήσει κανείς λόγω της δικής μας ρητορικής)
Αγαπητέ dim_m για τα περισσότερα που λες δεν έχω αντίρρηση. Για τα άλλα αν θέλεις απάντηση στείλε μου ένα εμαιλ (θα βρεις το δικό μου το profile μου) και θα σου τα αναπτύξω ιδιωτικά. Δεν θέλω να τροφοδοτήσω άλλο το θέμα εδώ.
Δεν ξέρω αν λύνει το μυστήριο αυτό το λινκ, ίσα ίσα το κάνει μεγαλύτερο, αφού αυτό το french press είναι ιταλικής προέλευσης, από πού κι ως πού french δηλαδή;Νομίζω τους ζηλεύανε οι άλλοι λαοί για την γαστρονομία τους και είπανε να τους φορτώσουν αυτό το νεροξέπλυμα που λέγεται "γαλλικός καφές". Χεχε.
Συμφωνώ κι εγώ ότι κακώς σου δίνουν θάρρος. Ξενέρωσα πάρα πολύ με αυτή σου την απάντηση, βέβαια όχι τόσο για να μην σε ξαναδιαβάσω όπως η κοπέλα παραπάνω, δεδομένου ότι συμφωνώ με το 95% των απαντήσεών σου, σε γενικότερο επίπεδο. Επίσης, κι εσύ άνθρωπος είσαι, δικαιούσαι να έχεις νεύρα και μια κακή ημέρα. Έτσι το βλέπω, γιατί δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι ένας άνθρωπος δικαιούται να νιώθει τρομερό άγχος όταν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Που ξέρεις εσύ τι κάνει και πως φέρεται στο αγόρι της και την οικογένειά του; Το προσωπικό της άγχος θέλησε να πει σε μια άσχετη στο διαδίκτυο, στην οποία δεν έχει καμία υποχρέωση. Ούτε αυτό δεν μπορεί να κάνει;;; Σώπα!!!! Τη βγάζεις μαλάκα επειδή ΤΟΛΜΗΣΕ να φοβηθεί και προσωπικά;; Και καλά η στάση σου είναι αυτή πες. Αλλά τα "θα έπρεπε να ντρέπεσαι" και τα "Θέε μου" τι τα θέλεις; Θράσος.