Είναι αυτός ο Έλληνας υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης - ή μήπως υπερβάλλουμε λιγάκι;

Facebook Twitter
57

Δεν είχα ιδέα ότι το ελληνικό ίντερνετ είναι γεμάτο με διθυραμβικά άρθρα για έναν Έλληνα που είναι υποψήφιος για Νόμπελ. 

Το protagon του πήρε και συνέντευξη:

(Σημερινή δημοσίευση) 

Μαζί με τον Lie Detector το ψάξαμε λίγο παραπάνω.

Όσο το διαβάζω τόσο περισσότερο μου μοιάζει με τρολλιά, μου είπε.

fact1) Υποψηφιότητες για Νόμπελ ΔΕΝ ανακοινώνονται

fact2) Δεν βρίσκω πουθενά το βιβλίο για το οποίο υποτίθεται είναι υποψήφιος

fact3) Ο οργανισμός στον οποίο συμμετέχει ο ποιητής (ο οποίος ίσως να είχε καταθέσει όντως κάποιο υπόμνημα στην Επιτροπή των Νόμπελ -αν κι αυτό δεν σε κάνει "υποψήφιο") έχει αυτό το ανεκδιήγητο σάιτ:
http://www.peacefromharmony.org/?cat=en_c&key=249

Τέλος, πολλοί από τους τίτλους στο ίδιο το βιογραφικό του ποιητή μου φαίνονται κάπως περίεργοι έτσι κι αλλιώς, ενώ τη δραστηριότητα του στο twitter @DimitriKranioti δεν τη λες ακριβώς και για νόμπελ.

Ο άνθρωπος είναι τόσο καβαλημένος που έχει illusions of grandeur ή θα την σηκώσουμε όντως την κούπα;;;!

<<Σημειωτέον>> μου γράφει ο Lie Detector, <<κόσμιο σχόλιο που έκανα στη δημοσιογράφο του protagon σε στυλ "είναι δυνατόν, τσεκάρατε τις πηγές σας, πως γίνεται αφού υποψηφιότητες δεν ανακοινώνονται" δεν δημοσιεύτηκε ποτέ.>>

========

To έψαξα κι εγώ.

Φυσικά και δεν ανακοινώνονται υποψηφιότητες για το Νόμπελ Ειρήνης. 

Η Βικιπαίδεια γράφει:

Οι υποψηφιότητες για το βραβείο μπορούν να προταθούν από μια ευρεία ομάδα ειδικών, όπως παλαιότερους βραβευθέντες, μέλη εθνικών συνελεύσεων και κοινοβουλίων, πανεπιστημιακούς ορισμένων ειδικοτήτων, διεθνείς δικαστές και ειδικοί σύμβουλοι της επιτροπής βράβευσης. Μερικές χρονιές οι προτάσεις έχουν αγγίξει τις 199.

Η επιτροπή διατηρεί μυστικές τις προτάσεις και ζητά βέβαια και από αυτούς που τις υπέβαλλαν να πράξουν το ίδιο. Κατά καιρούς πολλοί χαρακτηρίζονται σαν υποψήφιοι για το βραβείο αλλά δεν προέκυψε ποτέ επίσημη τεκμηρίωση για αυτό.

Ο οργανισμός GLOBAL HARMONY ASSOCIATION ισχυρίζεται φέτος ότι είναι υποψήφιος, και θα δούμε σε λίγο γιατί.

To GLOBAL HARMONY ASSOCIATION έχει όλα τα αξιογέλαστα New Age στοιχεία που περιμένεις από θεραπευτές ομοιοπαθητικής, από γιόγκι, θεραπευτές ρέικι κλπ. Δεν εννοώ ότι είναι νεοταξίτικο. 

Δείτε απλώς το λογότυπό του. Μια εικόνα χίλιες λέξεις. 

O Δημήτρης Π. Κρανιώτης ως ένας από τους 76 συγγραφείς ενός βιβλίου του GLOBAL HARMONY ASSOCIATION κατάφερε να τύχει απίστευτης δημοσιότητας από ένα σωρό MME που κατάπιαν αμάσητη την ιστορία του.

Πώς όμως ξεκίνησαν όλα;

Υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον thread με ανταλλαγή ημέιλ μεταξύ μελών του GLOBAL HARMONY ASSOCIATION. Μεταξύ των άλλων ο πρόεδρός του προωθεί σε όλους -πράγμα που ανέβασαν δημοσίως σε ανοιχτή σελίδα!- το ημέιλ που έλαβε απ' την επιτροπή των Νόμπελ:

On Sun, 16 Jun 2013 16:04:51 +0530 wrote
> Letter from the Nobel Committee

Dear GHA Members,

I am happy to share with you the nice news for us. Yesterday I received the
Nobel Committee's letter of April 8, 2013:

"Dear Sir,

The Norwegian Nobel Committee has received your proposal for the 2013 Nobel
Peace Prize. This year 259 candidates have been registered. The name of the
prize recipient for 2013 will be announced on October 11. Sincerely, Secretary,
Signature."

This letter means that the GHA is recognized as one of the 259 candidates for
the Nobel Peace Prize 2013.

Και λίγο πιο κάτω μαθαίνουμε ότι την πρόταση για τη βράβευση του οργανισμού την κατέθεσαν οι ίδιοι οι άνθρωποι του οργανισμού. 

Με άλλα λόγια, η επιτροπή -που ποτέ δεν αποκαλύπτει αν είσαι ή όχι υποψήφιος- ευχαριστεί τυπικά όλους όσους έστειλαν προτάσεις, ενημερώνει πως έχουν καταγραφεί στο μητρώο 259 υποψήφιοι (ή έχουν προκριθεί 259 απ' όλους όσους αυτοπροτάθηκαν) και ανακοινώνει την ημερομηνία του βραβείου. 

"This letter means that the GHA is recognized as one of the 259 candidates for the Nobel Peace Prize 2013", ανακοινώνει χαρούμενος ο πρόεδρος του GHA (έτσι πιστεύει...), μπαίνοντας κι αυτός στη λίστα αυτών που κατά καιρούς αυτοχαρακτηρίζονται σαν υποψήφιοι για το βραβείο.

Ένα μέλος του GHA χαρούμενο, προτείνει σε όλους να σκανάρουν ένα αντίγραφο του γράμματος (του τελείως διεκπεραιωτικού, ευγενικά τυπικού και απλώς γραφειοκρατικού γράμματος που πηγαίνει σε όλους όσους επικοινώνησαν ποτέ ή έστειλαν υπόμνημα) και να το κυκλοφορήσουν στα ΜΜΕ. 

Ο πρόεδρος αρνείται! Είναι σεμνός και κάνει πως δεν θέλει να αξιοποιήσει την "σπουδαία" αυτή επιστολή. 

Και γράφει: "The Nobel Committee does not recommend to spread any information about the Prize process. Therefore, please, let us keep this info only within the GHA. We can widely spread it ONLY AFTER October 11."

Το αποτέλεσμα; Τα ημέιλ είναι ονλάιν, και κάθε ένας απ' τα εκατοντάδες μέλη αυτού του κάπως αστείου οργανισμού προφανώς το παίζει Ήρωας στη χώρα του και προβάλλεται ως "Υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης". 

Απ' ό,τι όμως φαίνεται απ' όσα έγραψα παραπάνω, το βιβλίο ABC OF HARMONY, στο οποίο έγραψε μερικά ποιήματα ο Κρανιώτης, δεν έχει καμία σχέση με την υποτιθέμενη υποψηφιότητα του οργανισμού για το Νόμπελ Ειρήνης. Η "πρόταση" αφορούσε τον Οργανισμό και μόνο. 

Αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο Κρανιώτης, θυμήθηκε ότι είχε στείλει ποιήματα σε ένα απ' τα βιβλία που βγήκαν κατά καιρούς απ' αυτόν τον οργανισμό, και εξαιτίας της έμμεσης αυτής σχέσης του δηλώνει o ίδιος ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ! Ούτε καν ότι ένας οργανισμός του οποίου είναι μέλος είναι υποψήφιος! Η υποψηφιότητα είναι ονομαστική, δική του και τη μοιράζεται ισότημα με τους υπόλοιπους 75 συγγραφείς ενός βιβλίου. 

Είναι σαν εγώ, επειδή έχω γράψει ένα παραμύθι που δημοσιεύτηκε στο περιοδικάκι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ του οποίου είμαι μέλος, και κάποτε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ θα κερδίσει πχ. το Νόμπελ Περιβάλλοντος, να κυκλοφορώ ως κάτοχος του Νόμπελ Περιβάλλοντος! Και όλα τα ΜΜΕ να με παίρνουν στα σοβαρά!

Ψάχνοντας το βιβλίο μάλιστα, στην αρχή νόμισα ότι δεν υπήρχε καν, μιας και οι περισσότερες αναφορές σε αυτό είναι απ' τα ίδια τα μέλη του οργανισμού και ειδικά απ' τον Πρόεδρό του, που είναι και ο υπεύθυνος για την έκδοσή του. 

Ο πρόεδρος είναι κάτοχος και του παρακάτω σπουδαίου πτυχίου

από την Academy of Universal Global Peace (!).

Στο google images εκτός απ' την κακοτυπωμένη φωτο του εξωφύλλου του βιβλίου, βρήκα μόνο δύο άλλες σχετικές φωτογραφίες του περίφημου βιβλίου...

Με την οικογένεια του Προέδρου.

No comment. 

========

Δεν ισχυρίζομαι καθόλου ότι ο οργανισμός δεν είναι καλοπροαίρετος. Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουν καλά κίνητρα και ότι με τον τρόπο τους προσπαθούν για την Παγκόσμια Ειρήνη κλπ.

Απλώς, όταν γύρω μας υπάρχουν σαφώς σπουδαιότεροι οργανισμοί από κάποιον που παλεύει για την ειρήνη με ποιήματα και διαλογισμούς και συμπαντική αφυπνιστική αγάπη και σάιτ σαν αυτό

και επικοινωνιακά τερτίπια περί Νόμπελ κλπ, είναι γελοίο να πέρνουμε στα σοβαρά και να προσπαθούμε να πείσουμε τους αναγνώστες μας ότι πρέπει να νιώσουν εθνική περηφάνεια για -από καραμπόλα- δήθεν παγκόσμιες διακρίσεις. 

=====

"Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη όταν μάθατε για την υποψηφιότητά σας;" είναι μια ερώτηση της συνέντευξης του δικού μας υποψηφίου στο Protagon.

"Όσο αφορά τη συμμετοχή μου στην υποψηφιότητα, μετά την αρχική έκπληξή μου, η πρώτη μου σκέψη ήταν να το πω στη γυναίκα μου και στους γονείς μου, να μοιραστώ μαζί τους τη συγκίνηση και τη χαρά μου, καθώς είναι μεγάλη τιμή για μένα μια τέτοια υποψηφιότητα", απαντά αυτός.

(Ποίημα του Δ. Π. Κρανιώτη απ' τη συλλογή "Γραβάτα Δημοσίας Αιδούς")

Αφού βέβαια μοιράστηκε με τους γονείς και τη γυναίκα του την παρεξήγηση (ότι είναι υποψήφιος για το Νόμπελ Ειρήνης) έσπευσε να το μοιραστεί με όποιον θα είχε όρεξη να το ακούσει.

Στο twitter του (που όπως έγραψε και ο Lie Detector δεν το λες και για Νόμπελ), εδώ και ημέρες το μόνο που κάνει είναι αυτό:

Συγγνώμη, αλλά δεν φταίει ο ιατρός-ποιητής που είναι τόσο εύπιστα τα ελληνικά ΜΜΕ. Ή που ψάχνουν έναν Ήρωα, πάση θυσία...

====

(Όπως μου θύμησε ο Πάσχος Μανδραβέλης, υπάρχει και προηγούμενο με Νόμπελ - Μαϊμού... >> Νομπέλ θολής πληροφόρησης το 2008

[+]
Η δήλωση-απάντηση στο LIFO.GR του κυρίου Κρανιώτη

  

Αναφορικά με σημερινό δημοσίευμά σας που αμφισβητεί την υποψηφιότητα για το Νόμπελ Ειρήνης 2013 των 76 συγγραφέων-μελών τουοργανισμού «Global Harmony Association»  που έγραψαν το βιβλίο «The ABC of Harmony»  θέλω να διευκρινίσω για την αποκατάσταση της αλήθειας ότι την πρόταση υποψηφιότητας στην Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ κατέθεσαν καθηγητές πανεπιστημίων (Vladimir Bransky, Alexander Subetto, Erika Lazarova, Bishnu Pathak, Ernesto Kahan, Norman Kurland, Glen Martin, François Houtart, Matjaz Mulej, Rudolf Siebert) και στην υποψηφιότητα αναφέρονται καθαρά οι 76 συγγραφείς από 26 χώρες –μέλη του οργανισμού Global Harmony Association και το βιβλίο «The ABC of Harmony» για τους οποίους κατατέθηκε η υποψηφιότητα.

Το κείμενο της υποψηφιότητας όπως μου εστάλη από τον Leo Semashko, πρόεδρο του οργανισμού, αναφέρει ότι ο Global Harmony Association και τα 76  μέλη του - συγγραφείς του βιβλίου «The ABC of Harmony»  αποτελούν  η μία από τις 259 υποψηφιότητες που έκανε αποδεκτές η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ Ειρήνης για το 2013. Το κείμενο της υποψηφιότητας έχει ως εξής:

"Nomination for the Nobel Peace Prize in 2013 of the Global Harmony Association on behalf of the co-authors international group (76 co-authors from 26 countries) of the book: “The ABC of Harmony” for World Peace, Harmonious Civilization and Tetranet Thinking, Global Textbook, by Dr. Leo Semashko, Project Manager, Editor in Chief and GHA 75 co-authors from  26 countries (first published in English in India, New Delhi, Doosra Mat Prakashan, 2012, 334 pages, ISBN – 978-81-923108-6-2) as an unprecedented in world history scientific and spiritual peacemaking instrument to achieve world peace from conscious social harmony through a global harmonious education and enlightenment in this ABC."

*Σχόλιο Άρη:

Το ότι τα μέλη της GLOBAL HARMONY ASSOCIATION κατέθεσαν την πρόταση υποψηφιότητας το έγραψα και εγώ. 

Το απόσπασμα που γράφετε και ίσως σας μπέρδεψε, δεν έχει σχέση με την επιτροπή των Νόμπελ - είναι τα λόγια του προέδρου του οργανισμού Leo Semashko και η πρότασή του (εκ μέρους των συγγραφέων του βιβλίου) για μελλοντικό Νόμπελ.

  

Δεν προταθήκατε εσείς οι συγγραφείς, αλλά εσείς οι συγγραφείς προτείνατε τον Οργανισμό. ["Nomination for the Nobel Peace Prize in 2013 of the Global Harmony Association on behalf of the co-authors international group"] 

Επίσης, οι άλλοι δέκα που πρότειναν τον Οργανισμό, οι καθηγητές πανεπιστημίου που αναφέρατε είναι κι αυτοί μέλη του Global Harmony Association - Γιάννης πίνει Γιάννης κερνάει δηλαδή. 

Από την επιστολή του Leo Semashko φαίνεται ξεκάθαρα ότι και οι 10 καθηγητές που πρότειναν το GHA είναι μέλη του GHA :

Αυτά. :)

Ανταπάντηση του κυρίου Κρανιώτη:

Αγαπητέ κ. Δημοκίδη

Σχετικά με το σχολιασμό της απάντησής μου, δεν στείλαμε οι 76 συγγραφείς καμιά υποψηφιότητα για τον Οργανισμό στην Νορβηγική Επιτροπή. Ο Οργανισμός είναι υποψήφιος ως ο οργανισμός του οποίου είναι μέλη του οι 76 συγγραφείς που έγραψαν το βιβλίο "The ABC of Harmony" δηλ. είναι υποψήφιος εξαιτίας του γεγονότος ότι οι 76 συγγραφείς είναι μέλη του.
Όσο για τους καθηγητές πανεπιστημίου που κατάθεσαν την πρόταση, πολλοί καθηγητές πανεπιστημίων είναι μέλη διάφορων οργανισμών, αυτό δεν τους απαγορεύει να καταθέσουν μια πρόταση υποψηφιότητας για κάποιον από αυτούς. Η Νορβηγική Επιτροπή που είναι αρμόδια, αξιολόγησε την πρόταση υποψηφιότητας για τους συντελεστές του βιβλίου "The ABC of Harmony" και την έκανε αποδεκτή.

Ανταπάντηση του Άρη Δημοκίδη:

Γεια σας.

Κάνετε λάθος στο πρώτο - ο Πρόεδρος του Οργανισμού λέει ξεκάθαρα:

I recall my nomination, which we discussed and approved in July 2012:

"Nomination for the Nobel Peace Prize in 2013 of the Global Harmony Association
on behalf of the co-authors international group (76 co-authors from 26
countries) of the book κλπ."

Ζητήστε από κάποιον να σας το μεταφράσει όλο παρακαλώ γιατί απ' το ότι μπερδευτήκατε εσείς έχετε μπερδέψει και ένα σωρό ελληνικά ΜΜΕ.

Λέει ότι θυμάται -και σας θυμίζει- το κείμενο αίτησης υποψηφιότητας που συζητήσατε και εγκρίνατε πέρσι τον Ιούλιο. Σε εισαγωγικά είναι το κείμενο αυτό, που γράφτηκε απ' τον ίδιο και στάλθηκε μετά από έγκριση όλων των μελών του Οργανισμού.

Η Νορβηγική επιτροπή δεν ενέκρινε καμία υποψηφιότητα - έχει λάβει συγκεκριμένο αριθμό αιτήσεων και ευχαριστεί όλους όσους της έστειλαν, όπως άλλωστε κάνει και κάθε χρόνο.

Το ευγενικό γράμμα που σας έστειλε δεν σημαίνει καμία αποδοχή και ούτε υπονοεί ότι είστε ανάμεσα στους 259. Έτσι κι αλλιώς δεν μπορεί ποτέ να αποκαλύψει ποιος είναι και ποιος όχι.

Λέει απλώς, ξεκάθαρα, στον πρόεδρο του Οργανισμού ότι έλαβε την πρότασή του. Όπως θα έλεγε και σε μένα, αν πρότεινα το LIFO.GR πχ. για το Νόμπελ της Δημοσιογραφίας.

"The Norwegian Nobel Committee has received your proposal for the 2013 Nobel Peace Prize." Η Νορβηγική Επιτροπή των Νόμπελ έλαβε την πρότασή σας για το Νόμπελ Ειρήνης του 2013. Έλαβε την πρόταση.

Τι θα σας έλεγε η Επιτροπή αν όντως ήσασταν υποψήφιοι και δεν είχε πρόβλημα να σας το αποκαλύψει;

"Συγχαρητήρια! Ο Οργανισμός σας έπιασε τα στάνταρ μας και τον θεωρούμε και επισήμως ως υποψήφιο για Νόμπελ - το ίδιο και όσους έγραψαν κείμενα ή έστειλαν ποιήματα σε ένα βιβλίο που έβγαλε κάποτε."

Από τη στιγμή που δεν λάβατε κάποιο τέτοιο γράμμα, όλα τα υπόλοιπα είναι περιττά. 

Σε 50 χρόνια, όταν ανοίξουν τα επτασφράγιστα αρχεία, θα ξέρετε αν ο Οργανισμός (και όχι εσείς προσωπικά, φυσικά) θεωρήθηκε πράγματι υποψήφιος. Μέχρι τότε όποιος διαδίδει πως γνωρίζει τις πραγματικές υποψηφιότητες κάνει λάθος ή/και λέει ψέματα - και η επιτροπή έχει κινηθεί νομικά εναντίον ατόμων αρκετές φορές.

57

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ