Εσύ ξέρεις τι είναι το urban downhill;

Εσύ ξέρεις τι είναι το urban downhill; Facebook Twitter
0
Εσύ ξέρεις τι είναι το urban downhill; Facebook Twitter
Τα πλεονεκτήματα του urban downhill είναι ότι, εφόσον γίνεται σε αστικό περιβάλλον, καταφέρνει να προσελκύσει πολύ περισσότερους θεατές, μια και η πρόσβασή τους στη διαδρομή είναι ευκολότερη...

— Τι είναι το urban downhill;
Aυτό που εννοεί και η λέξη, δηλαδή αγώνας κατάβασης μέσα στην πόλη, σαν παραλλαγή του κλασικού downhill. Εκεί ο αθλητής καλείται να αντιμετωπίσει διάφορα αστικά εμπόδια, όπως σκαλιά, αυτοσχέδιες ράμπες με μεγάλα άλματα (10-12 μέτρα) και απότομες στροφές. Το χώμα σχεδόν εκλείπει, εκτός από κάποιες ελάχιστες εξαιρέσεις. Είναι σχετικά νέο είδος αγώνα, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει ανοδική πορεία παγκοσμίως, κερδίζοντας έτσι όλο και περισσότερους αθλητές στον χώρο του downhill.

Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί επτά αγώνες στην Ελλάδα. Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Φάρσαλα ήταν κάποιες από τις τοποθεσίες, με τελευταίο τον αγώνα στη Σύρο.

— Ποια τα πλεονεκτήματα-μειονεκτήματα, διαφορές-ομοιότητες από το κλασικό downhill;

Τα πλεονεκτήματα του urban downhill είναι ότι, εφόσον γίνεται σε αστικό περιβάλλον, καταφέρνει να προσελκύσει πολύ περισσότερους θεατές, μια και η πρόσβασή τους στη διαδρομή είναι ευκολότερη. Έτσι οι θεατές μπορούν να παρακολουθήσουν τους αθλητές από κοντά, οι οποίοι μερικές φορές μπορούν να εκτελέσουν κάποιο τρικ προσφέροντας θέαμα. Για τους αθλητές δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πλεονέκτημα, το μειονέκτημά του όμως είναι ότι οι τραυματισμοί που μπορεί να υπάρξουν μερικές φορές είναι πιο επώδυνοι απ' ό,τι στο βουνό.

— Είναι διαδεδομένο στο εξωτερικό;

Ναι, είναι αρκετά διαδεδομένο σε κάποιες χώρες, όπως η Νότια Αμερική και η Ισπανία, αλλά όχι τόσο όσο το downhill, και φυσικά το επίπεδο των αθλητών είναι πολύ υψηλό.

Εσύ ξέρεις τι είναι το urban downhill; Facebook Twitter
Ελισσαίος Γούβης

— Πόσοι αγώνες έχουν διοργανωθεί στην Ελλάδα ως τώρα;

Ως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί επτά αγώνες στην Ελλάδα. Κέρκυρα, Θεσσαλονίκη και Φάρσαλα ήταν κάποιες από τις τοποθεσίες, με τελευταίο τον αγώνα στη Σύρο.

— Μίλησέ μας λίγο για το Syros Downtown Project.

Ο διοργανωτής του Syros Downtown Town Γιώργος Νούτσος φιλοδοξεί να κάνει αγώνα διεθνούς επιπέδου στο άμεσο μέλλον και να μπορεί να φιλοξενήσει τέτοιου είδους αγώνες στο νησί, προσκαλώντας αθλητές απ' όλο τον κόσμο να έρθουν να τρέξουν και να γνωρίσουν παράλληλα τη χώρα μας. Στον αγώνα συμμετείχαν, δυστυχώς, ελάχιστοι αθλητές, λόγω των απεργιών και των καιρικών συνθηκών. Η διαδρομή ξεκινούσε από την Άνω Σύρο και έπειτα από 1,6 χλμ. μέσα στα γραφικά σοκάκια της πόλης κατέληγε στην πλατεία Μιαούλη, όπου ήταν ο τερματισμός. Νικητής του αγώνα ήμουν εγώ, κάνοντας χρόνο 2:37, δεύτερος ο Γιάννης Κορφιάτης με χρόνο 2:55, τρίτος ο Γιώργος Παγανέλης με χρόνο 02:57, τέταρτος ο Κώστας Μοσκαχλαίδης με 03:04 και πέμπτος ο Ερρίκος Βουτσίνος με χρόνο 3:06. Επίσης, είχε και χρηματικά έπαθλα, πράγμα σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα (1ος - €1.000, 2ος - €600, 3ος - €400, 4ος - €200 και ο 5ος - €100).

— Γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη διαδρομή;

Η συγκεκριμένη διαδρομή επιλέχθηκε λόγω της δυσκολίας της, θέλοντας έτσι οι διοργανωτές να θίξουν το πρόβλημα της δύσκολης πρόσβασης/μετακίνησης στην Άνω Σύρο από τους πολίτες και τους τουρίστες.

Εσύ ξέρεις τι είναι το urban downhill; Facebook Twitter
Ο αθλητής καλείται να αντιμετωπίσει διάφορα αστικά εμπόδια, όπως σκαλιά, αυτοσχέδιες ράμπες με μεγάλα άλματα (10-12 μέτρα) και απότομες στροφές...

Urban Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί τόσα μη διαβητικά άτομα φορούν μετρητές γλυκόζης;

Radio Lifo / Γιατί τόσα άτομα χωρίς διαβήτη φορούν μετρητές γλυκόζης αίματος;

Γιατί γίνεται τόσος ντόρος τελευταία με τις αιχμές γλυκόζης στο αίμα και γιατί όλο και περισσότερα άτομα που δεν έχουν διαβήτη φορούν cgm; Πρόκειται για ακόμα ένα διατροφικό trend; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με την κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο Μελίνα Καριπίδου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Living / Πώς θα καταφέρετε να φωτογραφίσετε το κατοικίδιό σας σαν επαγγελματίας

Οι λειτουργίες του κινητού που θα σας βοηθήσουν, ο κατάλληλος φωτισμός, τα σωστά αξεσουάρ: 8 συμβουλές προκειμένου να καταφέρετε να απαθανατίσετε τις πιο ωραίες στιγμές του κατοικιδίου σας.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες και απλώνουν κοπριά μέσα σε θαμμένα κέρατα αγελάδας

Radio Lifo / Βιοδυναμική καλλιέργεια: Οι νέοι αγρότες παρακολουθούν το φεγγάρι και τους πλανήτες

Ένας «ακραίος» βιολογικός τρόπος καλλιέργειας που ακολουθούν λίγοι στη χώρα μας. Αν και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις βιοδυναμικές πρακτικές, ωστόσο όσοι τις ακολουθούν ισχυρίζονται ότι καταφέρνουν να παραγάγουν προϊόντα υψηλής ποιότητας και θρεπτικής αξίας. Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τους βιοδυναμικούς καλλιέργητές Κώστα Βαρώτσο και Θοδωρή Κοντογιάννη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Living / Η Δέσποινα Ισοπούλου μαθαίνει στους Αθηναίους τι πάει να πει floral design

Τρία χρόνια πριν, την άνοιξη του 2021, αποφάσισε να κάνει στροφή στην καριέρα της: άρχισε να ψάχνει τα διαθέσιμα θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα γύρω από τα λουλούδια και έφτιαξε το δικό της Eiko Flowers. Έτσι γεμίζει την πόλη με συνθέσεις και μπουκέτα που μοιάζουν να αναπνέουν.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Tech & Science / 20 χρόνια μετά την «Αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού», υπάρχει πλέον η τεχνολογία διαγραφής αναμνήσεων;

Σίγουρα είμαστε πολύ πιο κοντά στο να μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την επιστήμη για να αλλάξουμε τις αναμνήσεις μας, από ό,τι ήμασταν πριν από μια εικοσαετία.
NEWSROOM
Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Αθήνα / Πέντε διαφορετικές βόλτες στην Αθήνα

Πέρα από τα πάρκα και τους λόφους της Αθήνας, που όλοι γνωρίζουμε και επισκεπτόμαστε συχνά, υπάρχουν πολλές ακόμα ενδιαφέρουσες εναλλακτικές διαδρομές που αξίζει να εξερευνήσουμε.
ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ: Α. ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ, Γ. ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ, Λ. ΛΙΑΚΑΚΟΥ, M. HULOT, Γ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ